понедељак, 22. април 2013.

GUSTA ČORBA OD SOČIVA

Sočivo najviše volim klot, tj. u najjednostavnijoj mogućoj varijanti, kao gustu čorbicu aromatizovanu sa sasvim malo belog luka. Ako volite obogaćene verzije ove tako malo iskorišćene mahunarke na našim prostorima pogledajte recept za čorbu od sočiva sa grilovanim povrćem, blitvom i pavlakom. Recept je pogodan za one koji poste.




GUSTA ĆORBA OD SOČIVA (POSNO)

200g sočiva
2 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike ulja
voda
kocka za supu, za 1 litar tečnosti (povrtna za posnu verziju)
suvi začin (Začin C, Vegeta), so, biber


Operite sočivo pod mlazem hladne vode. Na ulju kratko propržite beli luk. Spustite sočivo i nalijte sa oko litar vode. Ubacite kocku za supu i kuvajte uz povremeno dolivanje vode (onoliko koliko ispari) oko 30-40 minuta. Doterajte ukus dodatkom suvog začina, soli i bibera. Količinu tečnosti prilagodite gustini čorbe koju želite.




LENTILS

200g dry lentils
2 garlic cloves, chopped
2 tablespoons of oil
water
bouilloncube
salt and pepper


Wash the lentils in cold water. Fry the garlic on oil for a couple of seconds. Add in the lentils, the stock cube and around 1 liter of water. Cook for 30-40 minutes or until the lentils are cooked. Add in more water as it evaporates during cooking and stir from time to time. Add salt and pepper to taste. 




15 коментара:

  1. Jelena, ovo je jelo mog detinjstva! Kad god odem kod roditelja, uvek trazim od mame da napravi lecu (socivo) na ovaj nacin, znaci samo beli luk, nista drugo. Uz obavezne pecene paprike kao salatu, to je za mene najbolji rucak! Nikakvo pecenje i top specijaliteti mogu da se porede sa lecom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo i pečenih paprika na slici u pozadini!;)
      Jako je mali broj ljudi koje znam koji su probali sočivo, a prava je šteta pošto se zaista kuva znatno kraće od pasulja i jeftino je.

      Избриши
    2. Da, videla sam ih! Suvo zlato! Izgleda da ovaj moj kompjuter jede slova, pa su moje poruke polupismene... Cini mi se da se socivo vise jede na jugu, mislim da je vecina Makedonaca jede barem jednom u dve nedelje.

      Избриши
  2. Ja obožavam leću i to mi je za studentskih dana bio omiljeni ručak. Danas je moram kamuflirat jer djeca baš ne vole ukus pa pomiješam sa fažolom.

    ОдговориИзбриши
  3. Sve je lepo i krasno al' što nema ozgo neke kobajice lutkice:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahahha, Vesna:):):)
      I ja volim sočivo al potpuno drugačije od tebe, na indijski način tj.sa gomilom začina:)
      A možda mu ustvari nikad ni nisam dala šansu tako klot:)

      Избриши
    2. Ma samo sam se setila da je mama na gusto sočivo uvek dodavala kobasicu na vrh, inače i ja ga volim sa gomilom začina:-)

      Избриши
    3. Ma može kobasica naravno i reš slaninica i šta god voliš preko, kao i jedna lepa kašika kisele pavlake - neće se sočivo buniti.

      Избриши
  4. joooj, i ja ga, ko Nevenche, volim sa puno zacina!!! a sto dobroo izgleda, nisi ni svjesna ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Slažem se s tobom. Ja dodam sasvim malo neko0g povrća, mrkve ili svježe paprike i to je to.

    ОдговориИзбриши
  6. Kako me ovo jelo posjeća na djetinjstvo... Divna čorba, obožavam!

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam leću na sve načine, ali juha ili varivo od leće je ipak najčešće na stolu. Jako mi se sviđa ova tvoja gusta juha, kod mene ispadne nešto više tekuća, dodam još malo mrkvice i lovorov list. Slike su ti krasne, voljela bih da mi se ova žlica još malo približi, jako mami na zalogaj !

    ОдговориИзбриши
  8. Uvijek sam za juhice :) A leću nisam dugo, dugo jela i pasala bi mi jer sam u zadnje vrijeme na svakakvim brzim obrocima, imam nekako gust raspored i ništa ne stignem zadnjih par dana. Zato mi ova juhica još privlačnije izgleda :)

    ОдговориИзбриши