недеља, 2. септембар 2012.

TOPLA SALATA OD PATLIDŽANA SA BADEMOM I MEDOM

Ako niste veliki ljubitelj patlidžana ili ako ga jednostavno ne volite, ovaj recept to može promeniti. Na listi recepata sa mog bloga koje bi svakako svrstala u odlične i koji su za svaku preporuku, je ova topla salata od patlidžana sa bademom i medom. Patlidžan je pečen u reni, pa preliven medom, Acetom i maslinovim uljem, a onda sljubljen sa dobro tostiranim bademom i fetom. 




Početna inspiracija je bio ovaj recept, ali sam brojne sastojke eliminisala, neke dodala, preuredila i sve svela na osnovu. Med i aceto u sasvim maloj meri balansiraju gorčinu patlidžana. Feta daje slankastu notu i kremasti užitak, a bademi su tu da onako hrskavi i slatkasti (nemojte stavljati orahe ili lešnike) sve upotpune. Ovo je minimalna mera koju vam preporučujem da probate, a ja je inače pravim u duplo većoj. Iako se servira topla možete je i sutradan poslužiti  na sobnoj temperaturi, ali bademe onda dodajte pre jela, da ostanu onako lepo hrskavi. Možete je čak i podgrejati u mikrotalasnoj.

Ukoliko do sada niste koristili aceto balsamico, sada je vreme da ga kupite. Jedna bočica iako ima veću cenu vam može jako dugo trajati, a za ovaj recept vam ne preporučujem zamenu sa običnim vinskim sirćetom ili limunom. Ako ne znate koju bočicu da kupite, gledajte po ceni, što je cena veća to je Aceto bolji.




TOPLA SALATA OD PATLIDŽANA SA BADEMOM I MEDOM
količina za 1 osobu kao glavno jelo ili salata za 2 osobe

400g patlidžana sa korom, kockice
30g tostiranog, grubo usitnjenog badema
1-2 ravne kašičice meda (probajte, po ukusu)
2 kašičice Aceto balsamico
1 kašičica maslinovog ulja za preliv i 1-2 kašike za pečenje u rerni
50g fete, kockice
svež peršunov list


Patlidžan sa korom isecite na kocke veličine oko 2x2cm. Posolite i stavite u cediljku, pa preko njega stavite nešto teže (npr. šerpicu sa vodom) da ga pritisne da se bolje ocedi. Isperite hladnom vodom i prosušite na krpi. Stavite patlidžan u plaeh od rerne obložen papirom za pečenje. Nauljite ga lepo i rasporedite u jedan sloj. Pecite na 220 stepeni oko 30-40 minuta, tj. dok na nekim mestima ne počne da dobija rumenu koricu.

Dok se patlidžan peče, badem ubacite u manju šerpicu sa malo ključale vode i ostavite ga par minuta. Dok je topao skinite mu opnu i prosušite na krpi. Usitnite ga grubo i u sasvim malo nauljenom tiganju tostirajte dok ne dobije lepu zlatastu boju. Čak bi bilo i poželjno da porumeni na nekim mestima kao na slici.

Topli patlidžan prebacite u veću posudu i prelite medom, Acetom, maslinovim uljem i promešajte. Dodajte peršunov list i ostavite da se malo ohladi. Ako dodate fetu u vrelu salatu verovatnoća je da će se ona malo umuljati u patlidžanu što svakako neće promeniti ukus, ali vizuelno će bolje izgledati ako fetu dodate pažljivije u topli a ne vreli patlidžan. Pospite preko tostirani badem i služite dok je salata topla. U ovu salatu se so ne dodaje, ako ste mislili da sam ga zaboravila.




WARM AUBERGINE SALAD WITH TOASTED ALMONDS, HONEY AND FETA


Inspired by this recipe I made one of the best summer-autumn salads that I have ever tried. I simplified the recipe, sticking to the basic ingredients. Recipe of the year by my standards.

400g aubergine, cubed 
30g well toasted roughly chopped almonds
1-2 even teaspoons of honey
2 teaspoons of Aceto balsamico
1 teaspoon of olive oil
50g feta, cubed
fresh parsley leaves


Cut the unpeeled aubergine into cubes 2x2cm. Salt generously and place in a sieve for 30-60 minutes. They will go a bit dark and give of dark liquid, the bitter juice that we want to get rid of. You can place something heavy over the aubergine in a sieve to help this process. Now wash under cold water and dry on a kitchen towel. Place in the oven pan lined with baking paper and oil and toss the cubes. Bake at 220 degrees Celsius (no fan) for app. 40 minute or until the cubes start to turn crispy  in some places. Take out of the pan and while hot pour Aceto and honey over the aubergine and toss. Add in the parsley. Let cool a bit. Add in feta cubes but toss lightly. We do not want the feta to melt and smear all over the aubergine. The taste will be the same, but we are looking at the over all presentation. Serve on a plate and sprinkle with almonds. Now for the almonds. Roughly chop the blanched almonds into 2-3 pieces. Toast them in a pan that you have just lightly oiled until some of them get a nice golden color like in the pictures. You can do the almonds while the aubergine is baking. Enjoy warm or cold.



Prelistajte nov broj besplatnog on-line gastronomskog magazina MEZZE srpske food blogerske scene.
New September issue of MEZZE, a free on-line gastro magazine is out. Take a look what Serbian food bloggers have in store for you.

17 коментара:

  1. Patlidžana se ne mogu zasititi.Zapravo, jede mi se i sad dok gledam fotke, iako sam ga i ručala i večerala. Super recept

    ОдговориИзбриши
  2. Zvuci zanimljivo...Patlidzani nisu bas mnogo zastupljeni u velikim varijacijama prilikom spremanja. Obzirom da je ona tvoja poznata 'lepeza' postala hit u mom okolisu, moracu i ovo isprobati!

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam odoljela i otišla sam na original. S obzirom da ima dosta sastojaka koje imam, uključiti ću i njih. No, kao i ti, odlučujem se za fetu (jer ne volim ovčji sir). Ovo mora da je savršeno i raditi ću što prije.

    ОдговориИзбриши
  4. Pošto imaš odličnu vezu do kineske pijace pohitaj, ovih dana će da zahladni, pa kupi onaj tanak, duguljast pazlidžan. Nema trunku gorčine i ako mi je stajao 7 dana u frižideru.
    Interesantna i inspiratna salata. Probaću, jako volim patlidžan i uspevan nekako da upije što manje ulja, jer on je zaista šampion u upijanju ulja:-))) Metod koji si upotrebila je odličan kao i cela salata!

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo ja fantastično ! Salata koju ću sigurno probati, original je bogatiji sastojcima, ali meni je bliža ova tvoja verzija i jako mi se sviđa !

    ОдговориИзбриши
  6. obožavam salate, ovu kombinaciju još nisam probala, ali svakako hoću :)

    ОдговориИзбриши
  7. Vau Jeco ova kombinacija ubija. Ja volim patlidžan ali moji ukućani ga našto izbegavaju moram da probam da ih podmitim ovim :)

    ОдговориИзбриши
  8. volim patlidžan, hvala na ovom zanimljivom receptu, jako dobro!

    ОдговориИзбриши
  9. Sada bi mi baš prijao tanjir ove salatice, fantastična je... Ja patlidžan obožavam i ne znam o kakvoj gorčini ljudi često pričaju ;)

    ОдговориИзбриши
  10. Jako volim patliđane u svim verzijama, a ovo mi je nešto novo i vrlo izazovno, neće proći a da ne probam.

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala svima na komentarima i zaista se nadam da će ova salata biti hit na vašim stolovima.

    ОдговориИзбриши
  12. Kako ovo dobro izgleda, verovatno je jos i ukusnije. Odlicno, svaka cast za recept.

    ОдговориИзбриши
  13. Одговори
    1. Divno Katarina. Ova salata mi baš liči na tebe, tj. nešto što bi se uklopilo u tvoj meni. Drago mi je da si zadovoljna.

      Избриши
  14. Poslednja tri posta u znaku patlidzana, odlicno! Ovu salaticu pravim cim pazarim patlidzan, danas ili sutra.

    ОдговориИзбриши