недеља, 16. септембар 2012.

PIKANTAN CHUTNEY (ČATNI) OD PATLIDŽANA

Čatni je jedan od onih recepata koji me je oduvek fascinirao. Prvi put sam pravila recept a da nisam mogla ni da pretpostavim kakav će biti konačni rezultat. Čatni bi mogla da opišem kao neku vrstu slako-kiselog-ljutkastog bogatog džema, tj. to je kombinacija povrća, voća i začina, koja se služi sa ili u slanim jelima, tj. mesom, pirinčem... Recept je iz gastronomskog časopisa Sale&Pepe

Ukoliko ste ljubitelj slatkasto-kiselkastih ukusa i spremni ste da probate nešto novo onda je ovo recept za vas. Možete ga čuvati u frižideru jako dugo i posle nekih nedelju dana on postaje bolji, ukusi se nekako sažmu. Od ove količine se dobije skoro kilogram čatnija, pa ga lepo možete spakovati u male teglice i pokloniti onima koji su ljubitelji neobičnog. Sa čatnijem nikada ne možete reći da vam se malo sviđa, tj. ili vam se dopada ili ne. Recepata ima zilion na internetu u kombinacijama da vam pamet stane, kao i jela sa kojim ga možete upotrebiti. Recept za  Čatni od cvekle možete pogledati kod Ane.




PIKANTAN CHUTNEY

300g oljuštenog patlidžana, kockice*
2 čena belog luka, kockice
1 jabuka golden delišes, kockice
1 crni luk, kockice
100g suvog grožđa
300g smeđeg šećera**
1 crvena ljuta papričica, sitno seckana
2 karanfilića
1 kašičica rendanog korena đumbira (pola kašičice praškastog)
500ml jabukovog sirćeta***
1 kašičica soli

Patlidžan težine oko 450g oljuštite, presecite na pola, izdubite i uklonite sredinu sa semenkama. Mesnati deo iseckajte na male kockice. Odmerite 300g. Jabuku oljuštite i isecite na kockice, kao i luk i papričicu. Sve sastojke  iz recepta stavite u veću šerpu sa debljim dnom (ako imate) i krčkajte uz povemeno mešanje na umerenoj vatri oko 60 minuta. Tako je navedeno u receptu, ali već posle 30 minuta meni je  isparila skoro sva tečnost, a kockice su i dalje bile čvrste pa sam dolila još 150ml jabukovog sirćeta i 150ml vode i krčkala uz mešanje još desetak minuta. Treba da dobijete džemastu strukturu, da sva tečnost ispari, a kad prođete varjačom po dnu treba da ima malo želatinoznog soka, ali ne i vode. 

Od ove količine se dobije 900g čatnija.

*   Važno je da kockice patlidžana i jabuke bud male i približno iste veličina
** Ja sam koristila običan žuti šećer Notadolce u količini od 300g koja je navedena u receptu. Sledeći put, za moj ukus, smanjila bi količinu šećera na recimo 150-200g.
*** Koristite isključivo jabukovo sirće




AUBERGINE CHUTNEY

300g aubergine, diced
2 garlic cloves, finely diced
1 apple, diced
1 onion, diced
100g raisins
300g sugar
1 chili pepper, diced
2 cloves
1 teaspoon of grated ginger
500ml cider vinegar
1 teaspoon of salt

Peel the aubergine, cut in half and remove the seeds. Cut into small cubes and measure 300g. Peel the apple, cut into cubes. Cut the garlic, onion and chili. Place all of the ingredients in the recipe in a large pot with a heavy bottom and cook in medium heat for app. an hour or less, until all of the liquid has evaporated. If the veggies are not soft enough just add in some more cider vinegar or water and continue cooking.


34 коментара:

  1. E ovo je recept za mene! :)
    Volim takve kombinacije okusa.
    Šećer ću smanjiti po tvojoj preporuci,
    ali razmišljam da smanjim i količinu octa.
    Što ti misliš?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja lično nisam za smanjivanje jabukovog sirćeta jer iako se čini mnogo, 500ml ono ispari tokom kuvanja a ostane taman koliko je potrebno da balansira ukus. I naravno nikako vinsko, već samo jabukovo. Ako ti se i ne dopadne, nije skupo napraviti, a greota je ne probati.

      Избриши
  2. zovu ga još i kavijar od patlidžana. Odličan recept i neizostavan kao prilog uz meso.

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan prilog pečenom mesu ili mesu s roštilja ja sam ga radila ali od luka kozjaka jer nisam baš na ti s balacanama.

    ОдговориИзбриши
  4. Sudeci po sastojcima, moze biti samo odlicno. Nisam sama probala praviti, ali ponekad kupim gotove :)

    ОдговориИзбриши
  5. Jelena, sve sastojke obožavam, ali mi nećeš virovat kad ti kažem da već godinama sama sebi obećam da ću napravit chutney i onda ništa od toga. Zvuči mi odlično!!

    ОдговориИзбриши
  6. Super recept, mnogo volim čatni. Zgodno kad nemaš neko povrće kao prilog uz meso. Kao u onoj reklami za banku, otvoriš frižider, uzmeš teglicu, zatvoriš frižider i gotovo:-))) Pravila sam nešto slično ali bez šećra, grožđa i sirćeta. Probaj obavezno,duguljasti plavi patlidžan od kineza, fenomenalan je!

    Jedva čekam da napravim!

    ОдговориИзбриши
  7. Volim patlidžan i pikantna jela, ali evo nikako da napravim chutney. Jedino što ne bih bila hrabra staviti grožđice unutra :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moraš biti hrabra i sa grožđicama jer one daju tu specijalnu slatkoću. Recept nije tako skup pa možeš da napraviš čisto da vidiš o čemu se radi. I ja sam rizikovala.

      Избриши
  8. izvrsno, chutneyje općenito baš volim, nisam nikada probala od patlidćana, baš mi se dopada recept

    ОдговориИзбриши
  9. Ja ga obožavam sa tost hlebom, doduše ne stavljam u njega suvice( suvo groždje) i šećer. Suvice mi djeluju kao zanimljiv dodatak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj tata ga je mazao na hleb, a ja sam ga malo izblendirala pa koristila u kineskoj varijanti slako-kisele svinjetine.

      Избриши
  10. Čitam jednom, pa čitam drugi put i ne znam šta da kažem. Nemam hrabrosti da napravim a kopka me kakvog je ukusa. Nemam problem da probam ako mi neko nešto novo ponudi ali ne i da sama napravim ako nemam pojma kakvog će ukusa da bude. Otkrila sam da ne volim slatko-slane kombinacije, probala sam i to je za mene previše egzotično.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela, ako ne voliš te kombinacije slatko-slane, onda ti se sigurno neće dopasti. Mene čatni kopka već godinama, tj. bila sam znatiželjna šta je to i čemu služi.

      Избриши
  11. Izgleda vrlooo pikatno, nisam jos pravila ovakvu kombinaciju, volela bih da probam samo sto su moji ukucani vise opredeljeni za neku klasicnu varijantu, pa bi verovatno sve teglice na kraju ostale meni.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ovo je izuzetno neobično i neće se svakome dopasti, to je sigurno. Ako imaš prijateljice koje vole egzotiku e onda bi ovo moglo da se spakuje u teglice i razdeli.

      Избриши
  12. Citam ovaj post sa telefona i moram priznati blogger mnogo bolje izgleda ovako. Sto se tice recepta i mene si zaintrigirala. Javljam utiske.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana, prelistaj druge recepte ima ih zaista mnogo u svim mogućim kombinacijama. Sale i Pepe mi je pouzdana kombinacija koja ne može da omane, ali se i pored odličnog recepta ovo nije svima dopalo, a neki su bili oduševljeni. Ja sam ga držala u frižideru otvorenog u tegli jako dugo i postajao je sve bolji i bolji kako je stajao.

      Избриши
  13. Probala i volim :) i godinama čuvam isečak iz nekih novina, al nisam pravila...
    Dopada mi se što po ovom receptu ide i ljuta papričica.

    ОдговориИзбриши
  14. kod mene chatni uvijek prolazi.. svidja mi se kako zvuci ovaj sa patlidzanom.. ja sam onomad radila sa tresnjama i kruskama, i bas je bio dobar!

    http://jovankebashtovankekutlacha.blogspot.com/2012/06/chutney-od-tresanja-i-krusaka.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I tvoj čatni izgleda baš egzotično. Za mene je on nešto sasvim novo u mojoj kuhinji a da nije bloga ko zna kad bi ga probala.

      Избриши
  15. Ja stalno odmeravam recepte za chutney (zapamtila sam i Anin od cvekle), ali nikako da neki i probam. Ne znam ni sama zasto... Mislim da bi mi se dopalo, ali ne znam kako bi ukucani reagovali...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, ma nema veze za ukućane. Probaj pa vidi, nije nešto skupo, pa ako ti se ne dopadne, pokloniš ili frkneš, ali si bar probala.

      Избриши
  16. Aha, to je taj catni od patlidzana! Iako ne volim patlidzan, rado bih ga probala. Voce i povrce u catniju poprimi neku skroz drugaciju notu ukusa i sigurna sam da je ovaj jako ukusan. Jedini catni koji mi se nije dopao je bio od nane, to je nesto jako cudno, gotovo kao redak pesto, ali ne bas i ukusno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anam ovde se nešto taj patlidžan i ne oseti pa mislim da bi ti se svidelo. Čatni od nane, e to je baš egzotika.

      Избриши
  17. Moram priznati da se sve češće zaustavljam kod chutneya i jako mi dobro idu uz mesna jela. Ovaj mi predobro zvuči i izgleda tako dobro. Bogat je sastojcima koje sve volim (ok, izbacim češnjak), bogat okusom, ....., jako me mami i vjerujem da ću ga ovih dana napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, beli luk se zaista zasebno ne oseća. Ja bi ga prva izbacila, ali nema potrebe. Uz tvoje egzotične teglice ovo bi moglo da prođe, pa ako ti se ne dopada, pokloniš neprijateljima. ;)

      Избриши
  18. Sjajno Jelena, još jedan odličan recept s patliđanima.

    ОдговориИзбриши
  19. ja sam čatni tip:) Dodajem ga na to do list:)
    Zvuči kao da ću voleti!

    ОдговориИзбриши
  20. Ovo je nešto što obožavam

    ОдговориИзбриши
  21. Baš dobro izgleda, ja baš i nisam neki veliki ljubitelj patliđana ali mislima da bih se zaljubila u ovaj chutney.

    ОдговориИзбриши