субота, 14. јул 2012.

PILEĆE ĆUFTE S BOSILJKOM U PARADAJZ SOSU

Pravo je vreme da iskoristite domaći paradajz i počastite se ovim ćuftama, bolje reći valjušcima. Nemojte da vas naziv jela prevari. Ovi valjušci s indijskim orahom su sasvim nova verzija nama pozatog klasika. Recept je iz časopisa Sale&Pepe i prosto mi je žao što nije imao malo egzotičniji naziv. Piletina je dovoljno nemasna i blaga da se sa njom savršeno slaže dodatak parmezana, slatkoća indijskog oraha kao i svež bosiljak. 




Jedino što sam zaboravila je da slikam jelo sa indijskim orahom koji sam posula i preko (moj dodatak receptu), a vama preporučujem da to svakako ne zaboravite i da ne menjate ovaj koštunjavi plod orahom ili bademom.

Na pijacama možete kupiti u ovo doba strukove svežeg bosiljka za pola evra. Stavite ih u vazu i negujte kao cveće. Ja nekad skratim drške, stavim ih u šolju sa vodom, a onda pravac frižider. Tu ga možete održati jako dugo, samo ako ukućanima ne smeta miris bosiljka u frižideru koji je intenzivan. Kad vam dosadi, onda iscepkajte listiće i stavite ih da se osuše, pa spakujte u teglicu.

Obratite pažnju da se u receptu navodi težina kuvane, a ne sveže piletine, da ne bude zabune. 




PILEĆE ĆUFTE S BOSILJKOM U PARADAJZ SOSU

ĆUFTICE
600g kuvanog pilećeg mesa usitnjenog u blenderu
3 cela jaja
30g indijskog oraha - grubo usitnjenog
30g parmezana
20g svežeg bosiljka - usitnjen
kriške hleba - usitnjena sredina
so, biber
brašno za umakanje ćufti

PARADAJZ SOS
1kg svežeg paradajza
1 puna kašičica šećera
2 čena belog luka - seckana
5g listova svežeg bosiljka
suv origano, svež peršunov list, ruzmarin, svež bosiljak
so


Spojite sve sastojke za ćuftice i dobro izradite masu rukama. Vlažni rukama oblikujte valjuške. Svaki valjušak uvaljate u brašno i stavite ih u frižider dok ne pripremite paradajz sos. Ja sam dobila 24 valjušaka. 

Zarežite paradajz krstasto na vrhu i ubacite ga na desetak sekundi u ključalu vodu. Prospitevodu i pustite da hladna voda teče iz česme  u šerpu, a kad ga možete držati rukom, oljuštite ga i odstranite mu peteljku. Paradajz izblendirajte ili iseckajte.

U većoj šerpi na malo ulja propržite valjuške. Ja sam ih pržila u keramičkom voku što je zahtevalo prženje u dve ture, ali pazite da vam je šerpa dublja jer će sos malo prskati dok se bude krčkao kasnije. U istu šerpu spustite beli luk i nalijte paradajz. Dodajte šećer i suve začine, origano i ruzmarin i  krčkajte na umerenoj vatri dok se sos ne reducira koliko volite. Na kraju dodajte svež peršunov list i listove svežeg bosiljka, a so dodajte tek na kraju kad se sos ukrčka, jer u suprotnom možete presoliti jelo. Ukoliko ste navikli možete ga zgusnuti sa malo brašna ili razrediti sa malo vode ako vam je isuviše koncentrovan.

Kada servirate jelo pospite ga grubo usitnjenim indijskim orahom. 





CHICKEN KOFTAS IN TOMATO SAUCE WITH BASIL


Twist on a classic dish that is one of the favorites in Serbian kitchens. Recipe from an Italian culinary magazine Sale&Pepe. This is my new favorite version.


KOFTAS
600g of boiled chicken breast
3 eggs
30g of cashew nuts - roughly chopped
30g of Parmigiano Reggiano grated
20g of basil leaves - chopped
slice of bread - the middle part
salt and pepper


TOMATO SAUCE
1kg of fresh tomatoes
1 full teaspoon of crystal sugar
2 garlic cloves - chopped
5g of fresh basil leaves
oregano, parsley, rosemary
salt 

Mix by hand all of the ingredients for koftas. With wet hands form them pinching a tablespoon full of the mixture. Cover them in flour and place on a tray then in the fridge until you finish the tomato sauce. I got 24 koftas total. Cut a cross in the tomato on top going just barely through the skin and dip the them for ten seconds in boiling water. Peel them and place in the food processor or cut up finely. Fry the koftas in one or two batches, depending on how large is your pot. When done add in the garlic and the tomato sauce. Add in the sugar, chopped up basil, rosemary, oregano and cook together with the koftas until the sauce reduces to the thickness of your liking. At the end add in the fresh parsley leaves and fresh basil leaves. After serving in a plate sprinkle some roughly chopped up cashew nuts over the dish. I did not take a picture with the nuts on top but they are fantastic on top. You can change the thickness of the sauce by adding in a bit o flour.



21 коментар:

  1. Piletinu volim na sve moguce nacine, a ove cuftice izgledaju bas softano i ukusno:)

    ОдговориИзбриши
  2. Ha, radila sam ih pre neki dan, odustala od objave na blogu jer mi slike nisu nesto :/ Fino je jelo, mada su cuftice malo "suvkaste" za moj ukus, mozda su meni tako ispale...ali zato sos vadi citavu stvar :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, ja često radim ćufte, valjuške, rolate...sa pilćim mesom. Meni su bile ok jer sam valjda navikla, a možda je srećnija varijanta koristiti meso bataka i karabataka. I ja sam mislila da će ovo biti teško za slikanje kao i sva jla koj sijaju, ali za moje mogućnosti i sposobnosti zadovoljna sam.

      Избриши
  3. Divne cufte. Nisam nikad probala sa piletinom, ali zvuci mi odlicno. Mogu zamisliti kako je ovo mirisno i ukusno.

    ОдговориИзбриши
  4. Jako lijepo i fin mi je umak, bosiljak mi nikad ne smeta čak ni u frižideru :) Volim vidjeti nove verzije poznatih recepata,zato cijenim ove blogove, unose raznolikost :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anja, mislim da ćak ima i antiseptička svojstva pa uopšte nije loša ideja držati u frižideru. Šteta što ne može u ormar da se stavi. :)

      Избриши
  5. ...bas pre nekoliko dana smo "razgovarale" o upotrebi raznog kostunjavog suvog voca...! Veliki sam ljubitelj cufti i trudim se da ih pravim zaista od raznog mesa, i ribe...Nikada nisam koristila indijski orah...ne znam cak ni kako izgleda...moracu da odradim jedno istrazivanje na internetu...Bas si me sada zaintrigovala...!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, na engleskom je to cashew nut, a ne zna odakle nama naziv indijski. Postoji brazilski ali to nije to iako bi i on sjajno išao.

      Избриши
  6. krasan receptić! i sviđa mi se što su pileće. Kod nas u vrtu su rajčice još zelene, a počeli su listovi smeđiti, ne znam, sad treba spašavati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj da, ti imaš vrt, kakva divota. Zamišljam te kao Jamie Oliver kako ide ideš sa korpicom i štrićkaš šta ti treba za ručak. Fenomenalno.

      Избриши
  7. Krasan recept Jelena, ali takvi su mi svi tvoji recepti! Nadam se da svoj blog i ovu divnu riznicu recepata imaš spremljeno na jednom mjestu, u nekoj malenoj isprintanoj bilježnici u svojoj kuhinji!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, verovala ili ne, nemam svesku sa prepisom. Razmišljala sam da štampam recepte ali to nije to, a u potrazi sam za nekom većom romantičnom sveskom i nikako da je nađem. Recepti se skupljaju i skupljaju pa će ta prepiska ako ovako nastavim dugo trajati.

      Избриши
  8. Ćufte volim, baš si me dobro podsjetila, dugo ih već nisam radila.
    S piletinom još nisam probala. Svidja mi se tvoj recept.

    ОдговориИзбриши
  9. Jeco, ovo je prelepo. Obozavam sve ove sastojke i mogu samo da zamislim koliko je ukusno. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Izgleda odlicno...paradajz sos obozavam sa dosta bosiljka i bijelog luka!

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман17. јул 2012. 11:57

    sve navedene sastojke volim pa bi mi vjerujem ovo bilo ukusno, a svakako je poznato kako se paradajz i bosiljak nadopunjuju i pašu
    ja kupim bosiljak u teglici pa imam na prozoru kroz zimu, a ljeti ga zasadim vani, trenutno je prekrasan u cvatu

    ОдговориИзбриши
  12. Ovo jelo mi se jako sviđa, sastojci koje volim, sve odlično iskombinirano. Indijski oraščići su sigurno izvrstan dodatak, a posebno me veseli miris i aroma bosiljka. Bilježim svakako !

    ОдговориИзбриши
  13. Isprobano....Fantastican recept, odlicni ukusi a sve tako jednostavno

    Bravo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marija! Liči na klasični recept za ćufte ali je ipakk drugačiji, nekako laganiji. Ćufte u novom ruhu!

      Избриши
    2. Marija, verovatno si zbunjena što ti se komentar nije odmah pokazao. Na svim postovima (recepti) starijim od 14 dana ja trebam prvo da odobrim komentar pa se tek onda komentar vidi, a ako je post mlađi od 14 dana onda se direktno lepi na stranicu. To je zbog spamovanja. Komentari se znači pojavljuju tek kad ih ja vidim i pročitam.

      Избриши