среда, 23. мај 2012.

DOMAĆA PAŠTETA OD PILEĆE DŽIGERICE


Ako spadate u one koji ne jedu kupljene paštete onda je ova domaća pašteta prava poslastica za vas. Osim pileće džigerice (ja sam se dokopala one iz domaćeg uzgoja) sadrži slaninu, šunku i belo vino. Ona je intenzivnog ukusa. Jede se u malim dozama i izuzetno je zasitna. Zahteva malo truda, ali se višestruko isplati. 

Ako ste za jednu light varijantu paštete od belog mesa onda vam preporučujem ovaj recept.




Nemojte ceniti njen ukus kada je napravite, jer mlaka pileća džigerica je samlvena na mašini za meso u kombinaciji sa ostalim sastojcima nema očaravajući miris, a ni ukus. Blago je reći da je meni delovala grozno. Meni se to veče činilo da je otišla mast u propast, i malo je falilo da sve frknem u kantu. Tek sutradan, kada se ohladila, kad smo je mazali zahvatajući i malo putera koji sam izlila u na vrh, imala je pravi šmek. Nemojte izostaviti puter u receptu jer je ova pašteta intenzivnog ukusa i on taman ublaži, zasladi i upotpuni ukus koliko je potrebno. Puter nije potreban kupovnim paštetama, ali ovoj jeste. Jeli smo je danima i nije nam dosadila jer sam je napravila u duplo većoj meri nego što je navedeno  u receptu. 




DOMAĆA PAŠTETA OD PILEĆE DŽIGERICE

250g pileće džigerice
manji crni luk - rebarca
prstohvat šećera
100 ml belog vina ili nekoliko kašičica konjaka ili vinjaka
120g dimljene tirolske plećke ili druge dimljene i kuvane šunke
50g masnije slanine - mlevena
125g putera sobe temperature
100ml pavlake za kuvanje 20% mm
senf, biber i so
puter za prelivanje


Na ulju propržiti kratko crni luk koji ste pošećerili, pa spustiti džigericu koju ste prethodno očistili od žilica koliko ste mogli. Smanjiti malo temperaturu i uz dolivanje sasvim malo vode, dovoljno da džigerica ne zagori, pržiti je. Pre kraj kad gotovo sva voda ispari nalite belo vino, konjak ili vinjak, pojačajte vatru i mešajte dok alkohol skoro ne ispari. 

Izvaditi džigericu i luk i ostaviti ih da se ohlade. Sameljite mlaku džigericu, luk, slaninu i šunku na mašini za meso. Mašina za meso je bolja pošto se žilice džigerice koje niste uspeli da odstranite zadržavaju u njoj. Umutiti mikserom puter, pa dodati mlevene sastojke i tečnu pavlaku. Dodati so, biber, i senf po ukusu.

Ako želite da dobijete paštetu oblika kao na prvoj i drugoj slici, onda posudice  malo nauljite pa ih obložite prozirnom folijom. Na dno sipajte mlak otopljen puter u sloju od nekoliko milimerara, a može i više. Kad se puter stegna, a nije u potpunosti čvrst, sipajte i lepo utapkajte paštetu, pa stavite u frižider. Kad se stegne nožem prođite uz obod posudice, pa je lagano izvadite sa sve folijom. Pažljivo skinute foliju i stavite je na tanjir za serviranje. Paštetu možete izliti i u manjim posudicama bez folije u kojima ćete diretkno servirati, a  preko paštete  prelite sloj rastopljenog mlakog putera, kao na slici ispod.



HOME MADE CHICKEN LIVER PATE

This is not you run of the mill pate. It has a very intensive taste and a very small amount goes a long way. Chicken livers, ham, bacon, wine and cream. The warm pureed mixture does not have a nice smell, not nice at all, so do not judge it till it cool completely overnight in the fridge. A truly decadent appetizer.

250g chicken livers
small onion diced
pinch of crystal sugar
100 ml white vine or couple of teaspoons of cognac or brandy
120g smoked cooked ham
50g fatty bacon
125g butter room temperature
100ml cream 20% fat
mustard, white pepper, salt
extra butter for covering

Fry the onion on oil for a minute, add a pinch of sugar in it, stir and add the chicken livers. Add a bit of water, just a couple of tablespoons as they are frying. Turn the heat down to medium, since we do not want them to burn. When they are almost cooked, add in the wine or cognac and turn up to heat. Stir until almost all the liquid evaporates. Take the liver and onion out of the pan and let cool a bit.

Grind the liver and onions in the meat grinder if you have one or use the food processor). Puree the bacon and ham also in the processor. Whisk everything together with the electric mixer adding in the butter and cream. Add mustard, pepper and salt to taste. 

You can pour melted butter over the pate in the serving dishes or if you like lightly oil the serving dishes, place the plastic wrap in so it sticks to the side and pour in the melted butter at the bottom. Let the butter harden and then place the pate in. The next day pull by the plastic wrap the whole pate outside. remove the wrap and place on the serving plate up side down.


26 коментара:

  1. Draga Jelena, obradovala sam se tvom postu. Divna pasteta, nikad nisam pravila sama. Ovdje se puno pravi domaca pasteta, bar znas sta je unutra. Moze se i kupiti gotova smjesa samljevena vec kao od dzigerice ili slanine.
    Inace domace pastete ovdje jedu najvise vruce na razenom ili francuskom kruhu sa svjezim krastavce.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš smo pre neki dan dragi i ja pričali o paštetama :), komentarisali kako u ovim industrijskim nema šta nema i kako to nikako ne treba jesti ali zato treba napraviti paštetu u domaćem izdanju jer tu tačno znaš šta si stavio... kada mi bude trebao recept znam gde ću prvo "svratiti" :) jer mi ovo zvuči jako zanimljivo.

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam sve paštete i ponekad kupim neku Carnex svesna šta tu sve ima. Niko u kući nije ljubitelj a od džigerice ni pod razno. Kad su deca bila sasvim mala pokušavala sam na razne načine da im poturim pileću džigericu pa i kroz paštetu u kojoj ja uopšte nisam osećala džigericu ali prva kašičica prođe a druga ni pod razno:-))) Već duže vreme razmišljam da unuku napravim neku domaću paštetu, negde je jeo pa sad stalno traži da mu se kupi što naravno ne dolazi u obzir. Iskoristiću svakako deo ovog recepta kad je budem spremala. Kako vam zavidim na ovoj klopi:-)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, mislim da se unuku neće svideti ovako jka pašteta ali probaj sa ovom koja je lgana i kremasta mislim da bi prošla
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/08/voulez-vous-pate-avec-moi.html

      Избриши
    2. Pogledala sam recept. Još jedna dobra ideja. Pošto baka hoće da se prišljamči da jede paštetu, majonez ili puter moraju da budu izostavljeni ili dodati u sasvim maloj količini:-)))

      Избриши
  4. Baš volim paštete, i uvijek je lijepo znati što je u njima, naravno, zato su domaće najbolje. Vjerujem da je hladna najbolja, treba vremena da se "učini". Lijep recept :)

    ОдговориИзбриши
  5. Super recep, mnogo volim paštetu ali je jako retko kupujem zbog svega što stavljaju u nju.
    Samo pileća džiga kod mene ne bi dospela do paštete , pojela bih je odmah onako prženu. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ja volim i paštete i viršle, a slutim čega sve tu ima....zato mislim da bi mi izuzetno prijala ova pašteta - em ukusna, em zdrava.

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo je definitivno pašteta bogatog okusa. Svaka domaća pašteta definitivno mora biti dobro ohlađena da bi razvila pravi okus

    ОдговориИзбриши
  8. Moja djeca su ti čudo živo: ne jedu paštete. Ja ih volim, puno! Najčešće pravim od tunjevine.
    Ova tvoja je prava za nas: muška pašteta!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Baš primamljivo izgleda. Ali, zašto se stavlja taj puter preko? Ja nisam neki poznavalac, ali sećam se nekih instukcija jedne sestrine prijateljice, i tu puter ide u paštetu.

    Inače pravila sam samo jednom domaću paštetu po Selminom receptu, sa jabukom, to je stvarno bilo odlično. Ja džigericu ne volim, i jedino u pašteti i mogu da je jedem, i sećam se da mi se ta Selmina jako dopala. A i ova tvoja mi zvuči na odlično.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, mislim da se puter izlliva iz dva razloga. Prvi je jer je ova pašteta izuzetno intenzivnog ukusa i slatkoća putera se divno slaže sa njom, ublaži ukus taman koliko treba. Ovu paštetu ne možeš jesti u velikoj količini. Jednostavno ukusi se slažu. Obična, kupovna pašteta i puter, to ne ide, jednostavno ona je blaga. A drugi razlog je što je masnoća na neki način konzervans. Znaš kako su žene nekada čuvale pečene šnicle u masti, da mogu dugo stajati. Mislim da je i ovde uloga putera u tome i sprečava formiranje i sušenje prvog sloja.

      Избриши
  10. Ovdje su takve pastete prave delikatese i veoma su skupe; uvijek imaju zastitni sloj masnoce ili zelatinozne mase na povrsini da ih ocuvaju sto duze (nema konzervansa).
    Rijetko pravim - treba se svega sjetiti!

    ОдговориИзбриши
  11. Ja sam pravi ljubitelj džigerice,mogu je jesti u svim kombinacijama,i ovaj recept mi se baš dopada.

    ОдговориИзбриши
  12. nikada nisam radila domaću paštetu osim od tune ali to se ne računa!

    ОдговориИзбриши
  13. Jeco, bas me raduje tvoj novi post! Super, super pasteta... Nikad nisam pravila domacu pastetu, ali vec jako dugo imam zelju. Ne znam zasto, uvek sam mislila da je to jako komplikovano, a izgleda da nije strasno. Veliki pozdrav od mene! :)

    ОдговориИзбриши
  14. jako zanimljivo, nisam nikada pravila paštetu tog tipa, nisam neki ljubitelj pašteta općenito, ali ovo bih rado probala, i super mi je ovo s putrom preko

    ОдговориИзбриши
  15. Bas sam pre nekoliko dana objavila pastetu od pilece dzige. Pravila sam je prvi put i nastavicu, super je namaz.
    Tvoja je pikantnija i dopada mi se dodavanje neceg dimljenog pa kradem ideju. :) Mozda i puterom zalijem. Nema potrebe pored frizidera, jer masnoca jeste konzervans ali da isporbam kombinaciju ukusa. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, probaj sa puterom jer on sve ublaži, da onaj divan slatkas puteras ukus onako da preseče. Moram i tvoju da pogledam.

      Избриши
  16. To mi je među najdražim stvarima na svijetu, domaća pašteta. Mljac.

    ОдговориИзбриши
  17. Ja jedem i kupovne, ali domace je domace! Obozavam i onu tzv. francusku seljacku pastetu sa svinjecom dzigericom, konjakom, lovorom, slaninom, timijanom, lukom...

    ОдговориИзбриши
  18. Ja ne jedem kupovne paštete otkako sam saznala iz prve ruke što se sve melje i stavlja u njih, ali zato sam uvijek za domaće paštete. Moja je baka uvijek radila paštetu od tunjevine, ribe i divljači, ali nisam nikada probala od pileće jetrice. Obzirom na sastojke, vjerujem ti da je intezivnog okusa, ali ja volim intezivne okuse i sigurna sam da bi mi se dopala :)

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман29. мај 2012. 09:43

    ja sam u dva navrata napravila domaću paštetu od jetre i ni jednom mi nije pasala, bila mi je prejakog okusa i stalno mislim čime bih je razblažila, maslac jest dobra kombinacija, ali za moj ukus trebalo bi još nešto
    ugl.ja sam za domaće paštete, kupljene izbjegavam već nekoliko godina i ne fale mi

    ОдговориИзбриши
  20. Paštete obožavam! Kod kupovnih sam jako izbirljiva, a domaće rijetko radim, jer ih Timna je jede.
    Ovo mi savršeno izgleda. I recept i fotkice!

    ОдговориИзбриши
  21. Pašteta je fantastična! Ukus veoma podseća na carnex-ovu paštetu sa šunkom, ali je daleko, daleko bolja.I to kažem kao neko ko ne voli džigericu, odnosno njen miris uopšte. Dakle, svaka čast za recept, moje tople preporuke. I još nešto - meni ova pašteta nije prejaka, mackam je kao što sam nekad davno mazala kupovnu, takođe mi nije ružna ni dok je topla. Mada je činjenica da je bolja hladna. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши