субота, 24. децембар 2011.

BOLJE NEGO KENTUCKY FRIED CHICKEN ILI RUČAK S AMERIČKOG JUGA

Postoje neke paralele u kuvanju Juga Amerike i Juga Srbije. Kako se na mapi ide južnije hrana se više pohuje, preliva, peče, i ima više ljutih začina. U tradicionalnoj kuhinji Juga Srbije i Amerike kalorije se ne broje. Danas vam predstavljam jedan klasičan američki južnjački ručak koji se sastoji od komada pieltine u hrskavoj korici, pravljenoj po specijalnoj recepturi, koji su prvo prženi u dubokoj masnoći da se samo zarumene, pa onda pečeni u rerni. Ova korica je ključ celog recepta, i svaka kuća ima svoj porodični recept. U Americi postoje i brojna naticanja za najbolju piletinu, a restorani brze hrane kao KFC svoje recepte čuvaju kao zmija noge. Ja sam piletinu pržila na masti jer su i Amerikanci nekada tako radili, a sada se mahom groze toga. Uz piletinu se serviraju američke pogačice, biscuits, koji su onako rustični, i kao osnovnu masnoću sadrže mast. Pogačice su lepe, neutralnog su ukusa i pomalo su sipkave. Neizostavna salata je američka salata od kupusa ili coleslaw, koju čini kupus (nisam našla crveni da ga pomešam sa klasičnim), crveni luk i šargarepa. Sve se povezuje sa sosom na bazi majoneza. Ja sam koristila tartar sos koji je dao odlične rezultate. Jedino što je trebalo da bude više tartar sosa na slici. Nekako se upio u salatu dok je stigao na fotkanje, pa sam ga dodala u deo koji smo kasnije pojeli. Uz ovaj ručak se  služi i krompir pire preliven sa gravy sosom, tj. močom od mesa. Moča se u Americi može kupiti gotova, u tegli. To možete i sami da napravite. Ovo je i idealna kombinacija za piknik naročito ako imate termo torbe.




Sprovela sam mali eksperiment u potrazi za savršenom hrskavom koricom za piletinu. Nakon mariniranja piletinu sam umakala u začinjeno brašno, a drugu polovinu prvo u jaje pa onda u začinjeno brašno. Varijanta sa umakanjem u jaje je dala bolje rezultate, za nijansku, ali za bitnu nijansu, pa recept kao takav i navodim. Jaje daje malo čupaviju koricu, kakva i treba da bude. Tajni sastojak u brašnu osim svih ovih navedenih začina je beli luk u prahu kao i kocka za supu i bez njih ne valja. Piletina se klasično marinira u bittermilk-u, što bi bila naša mlaćenica. Pošto se ovde teže nalazi onda sam supstituisala buttermilk sa mlekom i limunovim sokom.




Uz ovu piletinu uvek se servira američki sos za roštilj meso ili roštilj umak, tj. barbeque sauce (BBQ sauce). Recept za njega možete pogledati u online magazinu MEZZE.  Ni jedan roštilj u Americi ne može da prođe bez ovog sosa. To je njihova klasika klasike.




SOUTHERN FRIED CHICKEN - JUŽNJAČKA PILETINA

PILETINA
 oko 1.3kg bataka, karabataka i pilećih krilca, ukupno

MARINADA
750ml mleka
3 kašike limunovog soka

MASA ZA OBLAGANJE
2  jaja, umućena
oko 250g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica suvog origana
2 kašičice slatke aleve paprike
2 kaašičice ljute aleve paprike
1 kašičica suvog peršuna ili majčine dušice
1 puna kašičica belog luka u prahu
1 kašičica crnog luka u prahu
izmrvljen  pileća kocka za supu oko 10g udrobljena u malo brašna dok se ne pretvori u prah

svinjska mast za prženje


Staviti piletinu u duboku posudu i preliti je mlekom i limunovim sokom. Marinirati nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru.

U brašno dodati sve navedene začine: so, biber, origano, alevu papriku, pešun, beli i crni luk u prahu i pileću kocku za supu. Komade piletine malo posoliti pre umakanja u jaje, a ako ne volite mnogo slano onda možete preskočiti ovaj korak ili izostaviti so u brašnu. Umočiti komad po komad piletine prvo u umućeno jaje, pa onda dobro obložiti brašnom. Brašno koje vam ostane sa začinima možete staviti u kesicu, pa u zamrzivač i iskoristiti sledeći put za manju količinu piletine. Ređati obložene komade piletine na ravan tanjir. Spuštati ih u vrelu i duboku mast da su bar dve trećine visine u masti. Pržiti par minuta sa svake strane dok se ne dobije lepa i rumena korica. Ovde želimo samo rumenu koricu, a ne da ispečemo piletinu do kraja.

Složiti pržene komade na rešetku od rerne. Ispod rešetke staviti pleh od rerne. Ubaciti u rernu rešetku sa piletinom i pleh ispod nje jer ako je nestavite sokovi će kapljati po dnu rerne i mnogo će pušti (ovako se malo puši). Peći na 180 stepeni oko 30-60 minuta (zavisi od veličine vaših komada piletine). Štipaljkom za meso možete okrenutu komade negde na sredini pečenja, pažljivo da ne poremetite koricu.



SOUTHERN FRIED CHICKEN

Southern fried chicken is something of a new thing here in Serbia. We have the KFC in Belgrade, but here is the recipe that comes close to theirs that you can prepare in your own home. I tried to make a complete Southern styled lunch for us, together with rustic biscuits, coleslaw. Did not post a recipe for mashed potatoes and gravy, since I though you can use your own. Delicious chicken this is!

CHICKEN
2 chicken thighs, 2 drumsticks, 2 chicken wings - around 1,3kg
MARINADE
750ml of milk
3 tablespoons of lemon juice
BATTER
2 whole eggs
around 250ml of flour
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of pepper
1 teaspoon of dry oregano
2 teaspoons of sweet paprika and 2 teaspoons of hot paprika
1 teaspoon of dry parsley
1 full teaspoon of dry onion powder 
1 full teaspoon of dry garlic powder
10g chicken stock cube mixed into fine powder with a tablespoon or two of flour

Place the chicken in the marinade of milk and lemon juice. If you have buttermilk then use butter milk instead of milk, and omit the lemon juice. This is a substitute since buttermilk does not sell in every supermarket here. Leave the chicken in the marinade for couple of hours or better yet over night in the fridge.

Add all of the spices that are listed above for the batter except the eggs. Take the chicken pieces out of the marinade and salt a bit. Dip each piece in lightly beaten eggs and then generously cover them in the spiced flour mixture. Fry them in a deep pot in lots of lard or oil just so they get a nice and golden crust. Take them out and place on the oven rack. Place the rack in the oven and place an oven pan underneath it so the chicken would not drip at the bottom of the oven. Bake at 180 degrees Celsius for around 30-45-60 minutes. Carefully flip the pieces once in the middle of baking making sure the crispy skin stays intact.



BISCUITS - AMERIČKE RUSTIČNE POGAČICE

400g brašna
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbome
1 ravna kašičica soli (može i puna)
100g hladne masti
1 jaje
oko 120-150ml mleka

Pomešati brašno, so, parašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodati jaje i mast, pa sipati pola mleka pa kratko i grubo povezati smesu uz postepeno dodavanje ostatka mleka, da se dobije testo koje je povezano, ujednačeno ali čupkavo. Ovde se testo ne mesi i već samo grubo ujdnačava. U pleh od rerne čupkanjem testa spustiti 10 loptica . Peći na 200 stepeni oko 15 minuta, smanjiti  na 160 i peći još 10-15 minuta. Ako ih jedete same onda ih obavezno treba prepoloviti i premazati sa malo putera.



RUSTIC OLD FASHIONED AMERICAN BISCUITS

We make all sorts of biscuits here in Serbia and women are very talented in making pasties but these rustic American biscuits can not be found here. I made them with lard as they were made originally. 

400g flour
1 teaspoon of baking powder
half a teaspoon of baking soda
1 teaspoon of salt
100g cold lard
1 egg
around 120-150ml of milk

Mix together the flour, salt, baking powder and baking soda. Add in the egg and lard and half of the amout of milk. Mix roughly adding as you mix the rest of the milk. Just bring it all together and do not over knead it. It needs to be in lumps, rustic like. With hand pinch the dough and place around ten scoops on the baking paper like in the picture. bake at 200 degrees Celsius (no fan) for 15 minutes, then turn down the heat and bake at 160 for 10-15 more minutes.



COLESLAW

crveni i zeleni svež kupus
šargarepa
crveni luk
tartar sos
belog vinskog sirćeta
kristal šećera
biber i so


Isecite kupus i šargarepu na tanke froncle. Dodajte crveni luk sečen na tanka rebarca. Začinite sa malo vinskog sirćeta, soli, sa šećerom i biberom. Da kristal šećer u maloj dozi je neophodan. Dodajte tartar sos i sa njim povežite povrće. Dodajte znatnop više nego što je na slici kod mene. Možete dodati i svež peršunov list, po želji.

COLESLAW

purple and green cabbage
carrots
red onion
Tartar sauce
white vine vinegar 
crystal sugar
salt and pepper
fresh parsley

Shred the cabbage and carrots and mix them with thinly sliced red onion. Add in the vinegar, salt, pepper and sugar. Scrunch with your hands. Add in generously the tartar sauce, more then I added in the picture.



29 коментара:

  1. Jelka, savršeno :))) I ja imam neke svoje varijante, al' sve su nekako banalne u odosu na ovo... :) Tako i ispadne preukusno i posebno, iskustvom i pažljivom pripremom. Probam :))

    ОдговориИзбриши
  2. Ajme meni, ovo je fenomenalno, da mi je sad jedan komad, odmah sam ogladnila! Obožavam ovu hrskavu koricu kod pržene piletine, takva piletina je uvijek sočna, a ove pogačice moram probati :). salata je fantastična, volim ovakve osvježavajuće zimske salate, doduše jedem uvijek bez majoneze, ali znam da je s majonezom puno ukusnije! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Divim ti se kako jos stignes sve fotkati po fazama rada, meni se nekada ne da prekidati posao, brisati ruke od brasna, traziti pravi ugao pa posle dalje nastaviti, hihih... eto, sad sam vec ogladnila zbog tvojih fotica!;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasno, piletinu obožavam!

    Sve najbolje tebi i tvojoj obitelji za blagdane!

    ОдговориИзбриши
  5. Jelena, svaka čast, ovo je za sačuvati. Mojima će se ovo jako dopasti. Prava guštalica i "hrana za utjehu" iliti comfort food ;)
    KFC se valjda otvara u Zagrebu-možda je već i otvoren, nisam sigurna. Ja sam tamo prvi put jela u Amsterdamu i poslije jednom u Pragu i zaista im je piletina fina, ali domaća verzija kao što je ova tvoja je neusporedivo bolja varijanta, to se zna

    ОдговориИзбриши
  6. Bas genijalno, ja i inače volim sve kalorično, puno majoneza, svega i svačega...ima jedna moja rečenica-volim sve sto je puno šećera i ništa nije zdravo..:)

    ОдговориИзбриши
  7. U septembru sam u Njujorku jela ovakvu piletinu i moram reći da je - mrak mračni!!! Sve je veoma ukusno i ako se otera đavolak sa ramena koji kritikuje zbog nebrojanja kalorija - uživanje je potpuno. Kako se to sa guštom jede govori i podatak da je u tom restoranu umesto salveta i servijeta, postavljen pravi frotirski peškir! Isprva mi je bilo smešno, a na kraju obroka sam shvatila i njegovu svrhu. Jede se sa apetitom, prstima, sve je sočno i ukusno, te je peškir neophodan rekvizit. Ovo tvoje pilence je odličan recept i sigurna sam da ću ga probati. Svaka čast na entuzijazmu.

    ОдговориИзбриши
  8. Majstor si nema šta, ovakav način spremanja piletine sam prvi put videla kod Branke ali još nisam i probala jer u principu jako retko pohujem ali trebam zapamtiti i svakako probati.

    ОдговориИзбриши
  9. Coleslaw često radim i jako nam se sviđa. Recepti za piletinu i pogačice su mi novitet i mislim da ću ih uskoro isprobati. Volim čitati tvoje postove jer objasniš sve do najsitnijih detalja i redovito slikovno prikažeš sve faze izrade.

    ОдговориИзбриши
  10. YELEENA
    Ovo je neka moja kopija te hrskave korice. Probaj sa ovim začinima. Kocka za supu, beli luk u prahu i aleva su ključ ukusa, ostale travke možeš menjati po želji.

    NEVENA
    prolo je preko mesec dana od kad smo ovu piletinu slistili, tako da se i meni ponovo prijela dok sam tipkala recept.

    VERA
    Kako kažu sve što je lepo goji!

    OPASNA
    Amerikanci su u ovom genijalni, kao i u tim roštilj sosovima. Došupe kad zakamufliraš roštilj sosom meso onda ne možeš da osetiš koliko je to meso bezukusno. Njihove kofice i porcije za ovu piletinu su mnogo veće od naših.

    OLIVERA
    Možda kada ti se klinci užele KFC piletine ovo bude zdravija kućna varijanta.

    TAMARA
    Recepti za američke pogačice su toliko različitii i ima ih koliko ima i domaćica koje ih spremaju. Googluj biscuits da ih vidiš.

    TAMARA
    U Bgd postoje 3 KFC restorana i očigledno da im ide obzirom da su otvoreni već nekoliko godina. Ja sam jednom jela i više volim da znam kakvo parče piletine ide u poh i da je mast sveža a ne da se tu pržilo celi dan. Tvoj BBQ sos, e to ide sledeći put. Nisam Majin pravila zbog paradajza svežeg, a tvoj sam smetla sa uma.

    LANA
    Problem jedino nastaje kada na aparatu ima više brašna nego u šerpi! Nije mi teško fotkati jer radim sa blicom i slikam uvek iz iste pozicije. Već sam se uvežbala.

    ZONDRA
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  11. Jelena, bilježim se kod tebe na ručak :), ovo jako volim, posebno hrskavu koricu na piletini, pa još ove pogačice i salata. Odlično !

    ОдговориИзбриши
  12. Moram spremiti mojima piletinu jednom na ovaj nacin. Ali jos vise od piletine meni se dopala salata. Nikada nisma jela kupus na ovaj nacin, a jako dobro izgleda!

    ОдговориИзбриши
  13. Mmmmmm, jedan ovaj hrskavi batačić, a može i karabatačić + velika šeflja one ruske od ispod i tvoja sam do kraja života! :)
    Ajme kako bih sad to macnula! :)
    Jele, tebi i tvojima sve najbolje na Novu i nadolazeće blagdane i da nam još dugo ovako fino kuhaš i lijepo pišeš! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Gde me nadje! Piletina i coleslaw, pa i krompir iz KFC je nesto najukusnije sto sam probala u Americi. Srecom najblizi KFC je ko zna gde, pa nema sanse da nabacim te kalorije. Ne znam u cemu je fora ali potpuno je neodoljivo. Neverovatna si sa svojim idejama!

    ОдговориИзбриши
  15. I ja obožavam hrskavu koricu kod piletine, ne volim kad je mekana i kada se raspada, s užitkom jedem tu hrskavu! KFC nisam probala, ali sam čula dosta o tome, čak sam gledala i one njihove reklame. Mislila sam da ću morat dočekat put u SAD da probam o čemu toliko strke :)
    Ma Jelena, ti si fenomenalna, stalno me iznenađuješ! Prvo oni engleski muffini, toliko divnih krem salata pa sada i ovo. Divno!
    Sretan i čestit Božić tebi i tvojoj obitelji draga :)

    ОдговориИзбриши
  16. S obzirom da obožavam Faulknera, te da sam proputovala Bible Belt, znam o čemu zboriš. Na sreću, koketinu ne jedem ni slučajno, a naročito ne bih jela KFC ili bilo što brzo:) što se biscuits tiče, i sama ih radim i oni su mi fini (mlaćenicu isto kao i ti, mlijeko + sok limuna). Coleslow sam jednom probala napraviti za svoje, ali im se nije svidjelo. A ono što je najviše volim s Juga je ipak Mint Julep. Pa na zdravlje!:))

    ОдговориИзбриши
  17. Još nisam probala ništa iz KFC mada me nešto i ne privlači brza hrana. Međutim, po ovom tvom receptu bih svakako pokušala da pripremim ručak i sigurna sam da bi od domaćeg pileta bio savršen!

    ОдговориИзбриши
  18. BRANKA
    Kad god došla, dobro došla!
    pre nego što vam otvore KFC u Zagrebu možete da isprobate ovu kućnu varijantu koja j sigurno zdravija.

    MIKI
    Ja američku kupus salatu jako volim, tj. obožavam je ali je zbog kaloričnosti retko pravim. Mođeš mešati i majonez i pavlaku sa malo sitno rendanih krastavčića ili bez njih a tartar sos je lakša varijanta. Samo ga stavi u mnogo većoj količini nego što je kod mene na slici. Treba onako malo da se beli.

    TADEJA
    Kad bi svaki dan jela ove recepte sa bloga a vaga stajala nepomična e to bi bio idealan poklon od Deda Mraza ili Baka Mrazice. Ovako se častimo za praznike. Nisu Novogodišnji praznici bez Ruske. To jednostavno ne ide.

    IVANA
    Ti znaš o čemu pričam. Mi ovde pokušavamo da napravimo kopije hrane preko bare, a eto kad bi mogli malo kajmaka da ti pošaljemo da se osladiš a ti nama rebarca sa juga.

    ALEKSANDRA
    Hvala! Nešto malo drugačije. Dosadili su mi obični pečeni bataci iz rerne.

    MAJO
    Možda KFC dođe i u Split pa probaš, a do tada možeš videti šta sve nude kod nas
    http://www.kfc.rs/obroci/
    Majo, srećni praznici i tebi i tvojoj familiji. Da si mi slatka, vredna, zdrava u narednoj godini i da ti posao krene.

    KATARINA
    Mint julep, e sad sam naučila da je to alkoholni koktel s juga. Ne bi se bunila da ga probam!

    ISABEL
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  19. Super izgleda. Meni je u tom KFC sve premasno i nije mi fino. Vjerujem da je sve puno ukusnije u kučnom aranžmanu. Obavezno ću isprobati.

    ОдговориИзбриши
  20. Hej, pisala sam o tome kako smo dobili besplatne kupone za jedan sendvic sa piletinom i 12 ljutih krilaca, kako uz svaki racun preko 1000 u Maxiju i Ideji dobijes to. Do tada nismo jeli nikada u KFC-u i naravno caka je da uz kupon moras da uzmes jos nesto u vrednosti od 100 dinara. I uzasno je, meni se bas ne dopada..Ali kad je vec bilo manje vise dzabe, hajde da probamo. A verujem da je tvoj recept odlican, posto je domaca varijanta :) Pisacu sledece postove i na engleskom :) Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  21. piletinu za pohanje uvijek mariniram u mlijeku da bude sočna, a obožavam kad je korica hrskava
    pogačice mi izgledaju odlično kao i salata uz ovu piletinu
    lijepo si predstavila ovako kompletan ručak i ja ću si zabilježiti da isprobam

    ОдговориИзбриши
  22. SHACKY
    JA lično ne volim brzu hranu gde ne vidim lepo šta se krije ispod savršene spoljašnjosti. Za one koji vole hrskavo i sočno a pride začinjeno ovo je super.

    PETRA
    Kad vidim onu masnoću u kojoj se sve to prži i ko zna koliko često se menja onda mi se i ne jede. Kući znaš u čemu pržiš i šta koristiš.

    KATARINA
    Naši ljudi nekako nisu ludi za KFC-om iako su uvek puni moram da priznam. Nisam videla tu akciju Maxija iako kod njih kupujem samo u mini Maxiju. Čekam postove na engleskom.

    NINA
    Recept za biscuits je onako rustičan, nenapadan, neutralan, a ima milion recepata. To mu dođu kao naše pogačice alii ih oni jedu uz ručak, a ne za doručak.

    ОдговориИзбриши
  23. ja bi rado kod tebe na ručak, piletina hrskava mi jako odgovara a coleslaw sam probala i oduševila se!!!

    ОдговориИзбриши
  24. Pravila sam COLESLAW salatu juce za veceru gostima. Bilo ih je prilicno puno pa sam napravila dve 'sigurne' salate i ovu cisto da se proba. Nestala je brzinom svetlosti. Bas mi je bilo zao sto je nisam napravila bar duplo vise. Kupila sam u Veru mesavinu vec iseckane salate pa sam dodala samo crveni luk. Pomesala sam je sa Polimark tartar sosom ali mi ta jedna kesa nije bila dovoljna pa sam dodala pomesan majonez sa pavlakom. Rezultat je bio ocaravajuci! Ovo je definitivno moje otkrice godine (mislim i na proslu) Hvala!

    ОдговориИзбриши
  25. Draga Nastasja, baš mi je drago da vam se dopala. Zaista je ukusna a slobodno možeš da dodaješ pavlaku i majonez u kombinaciji, a sirće u salati da dovoljnu kiselost. Oni krastavčići u tartar sosu daju šmek,a tartar preliv samo olakšava spremanje. Jeste kalorična, ali je lepa.

    ОдговориИзбриши
  26. Ovo izgleda odlično :) Velika sam obožavateljica američke hrane i definitivno ovo moram probati!

    ОдговориИзбриши
  27. Piletina je sjajna, pravila sam juce za rucak, i bilo je premalo. Nas 4 odraslih i 4 dece, svi su maznjavali po dva, neki i tri parceta... odlicno!

    ОдговориИзбриши