четвртак, 29. децембар 2011.

KARAMEL MUS

Za ovaj očaravajuće ukusan i jednostavan karamel mus su vam potrebna samo tri sastojka: šećer, slatka pavlaka i žumanca i naravno malo volje i mrva vremena. Ako želite možete se poigrati sa dekoracijom od šećernih niti, a ako još servirate mus u divnim staklenim čašama onda on može biti i divan dezert u novogodišnjoj noći za vas i vaše bližnje. Tehniku izvlačenje šećernih niti možete pročitati ovde. Karamelizovani šećer se viljuškom tegli u niti, pa se prstima dalje niti izvlače i oblikuju. Ovde postoji samo mali vremenski prozor kada možete ručno izvlačiti i oblikovati niti, pa ukoliko niste vični radu sa šećerom slobodno možete crtati šećerom po papiru za pečenje i praviti dvodimenzionalne ukrase kao na poslednjoj slici.  Pogledajte kako je ispao kod  Lane

Želim vam slatku, veselu i neponovljivu novogodišnju noć!




KARAMEL MUS ZA 4 OSOBE


250g kristal šećera
500ml slatke pavlake 36%mm (380ml + 120ml)
4 žumanca


Umutiti mikserom 380ml slatke pavlake i staviti u frižider.
Karamelizovati kristal šećer na srednjoj vatri, recimo 4 od 6 podeoka, BEZ mešanja šećera. Šerpu možete vrteti u krug i odići malo od plotne ako počne da tamni previše. Tek pred kraj možete varjačom razbiti grudvice šećera ako ih ima.
Dok se šećer špinuje zagrejati 120ml slatke pavlake ali da ne provri.
Umutiti viljuškom 4 žumanca u većoj vanglici gde ćete sve i povezati.
U karamelizovan vruć šećer doliti vruću slatku pavlaku i mešati nekih 20 sekundi dok se ne dobije uniformni karamel. Karamel u mlazu sipati u žumanca uz neprekidno mućenje mikserom. Tu vanglicu prebaciti u šerpu sa hladnom vodom radi bržeg hlađenja i nastaviti sa mućenjem mikserom dok se krem ne ohladi, što će se desiti za minut-dva.
U hladan karamel dodati ulupanu slatku pavlaku iz frižidera, sipati u 4 čaše, ohladiti i dekorisati.




CARAMEL MOUSSE

250g crystal sugar
500ml cream
4 egg yolks

Whisk 380ml of cream into stiff peaks and place in the fridge. Place crystal sugar in  pot and caramelise until  it turns a nice golden amber color. While the sugar is caramelising warm the remaning 120 ml of cream in a small pot but do not bring it to a boil. Pour in the warm cream into the caramelised sugar and stir until you get a nice and even caramel. In a large bowl whisk together lightly the egg yolks and then add the hot caramel in a steady and thin stream to the yolks while the mixer is turned on to medium speed. Place the bowl with the mousse in a larger pot filled with cold water and keep whisking until the caramel cools completely. Pour the cold caramel into glasses and decorate with caramelized sugar. If you are not a pro like me just caramelize around 150g of sugar and using a fork draw a sugar web on parchment paper when the sugar starts to cool a bit and is dripping in a slower paste of of your fork.