недеља, 11. септембар 2011.

MAJINE VAŠARSKE TORTILJE

Još jedan sjajan recept iz kuhinje Cooks and Bakes - vašarske tortilje, dorađena verzija Majinog starog recepta. Divne, meke, savitljive, elastične, pomalo žilave, ali taman koliko treba, i savršene za pljeskavice i ćevape. 

Majo, bravo majstore!




za 6 tortilja; teflonski tiganj veličine 22cm

250g + 250g mekog belog brašna
2 ravne kašičice soli
250ml tople vode
5g svežeg kvasca  1% od težine brašna
malo ulja


Razmutiti kvasac u malo tople vode (2 kašičice) od 250ml, pa ga sipati u šerpu gde ste 250g brašna, ostatak vode i so i varjačom ulupati dok ne dobijete glatku masu. Ostaviti na toplom mestu 2 sata dok se ne pojave mehurići na površini.

Postepeno dodati ostatak brašna dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Spustiti jufku u  nauljenu posudu, pokriti folijom posudu i ostaviti da se odmori 15 minuta.

Kuglu ponovo premesiti i podeliti na 6 jufkica, a svaku spolja nauljiti. Iskrojiti jedan krug od papira za pečenje veličine dna tiganja. Staviti suv teflonski tiganj da se greje na 4-om podeoku (od 6). Na radnoj površini razvući jufku oklagjom do veličine tiganja - 22cm, pa prebaciti na papir za pečenje i još malo oklagijom razvući tortilju pošto se priliko prenosa skuplja. Podvući ruku ispod tortilje i zajedno je sa papirom spustiti na zagrejan tiganj, tako da je papir ogrenut ka gore. Kada ste je spustili u tiganj preko papira slobodno možete još pritisnuti tortilju i uzravnati je, a onda nakon nekih 15-ak sekundi skinite papir i iskoristite ga za sledeće tortilje.

Peći 1-2 minuta sa svake strane. Treba da dobiju pegice kao palačinke i da se malo naduvaju. Tople ređati jednu na drugu u šerpu obloženu krpom. Poklopiti i ostaviti da se upare 15-ak minuta. Ukoliko ih sve ne iskoristite, kada se ohlade umotajte ih u novu, čistu i suvu krpu, pa stavite u plastičnu kese.



SERBIAN STREET FAIR TORTILLAS

Tortillas are found all around the world only they are under a different name. Here they are sold at street fairs with barbecue, ćevapi and pljeskavice, a traditional Serbian barbecue. Maja, from a blog Cooks and Bakes, found a perfect recipe for those street fair tortillas. They are soft, elastic, moist and wonderful. If you can get your hands on ćevapčići the experience will be memorable.

for 6 tortillas and a frying pan of 22cm in diameter


500g of flour
2 even teaspoons of salt
250ml of warm water
5g of fresh yeast
oil


Mix the yeast with 2 teaspoons of warm water that you have taken out of the 250ml and add it to a pan that you have put half of the flour, 250g, salt and water. Mix for a minute, and leave in the warm place for 2 hours. Small bubbles will start to form on the top of the dough.

Slowly add the rest of the flour and knead into an elastic dough that does not stick to the fingers. Place the bowl of dough in an oiled bowl, cover the bowl with cling film and leave to rest for 15 minutes. In the meanwhile cut oz baking paper into a circle that can fit the bottom of your frying pan. Mine was 22cm in diameter.

Knead the dough again, and divide into 6 balls and oil the surface of each ball. Put the pan with out oil on the stove and turn the heat on. It should be medium heat. Now take one ball and with a rolling pin roll out a circle of 22cm. Transfer the circle onto a baking paper cut out. The dough will shrink when transferred. Roll it out some more to fit the paper. When the pan is hot, transfer the paper and the dough on it into the pan, so that the paper is on top. Even out the paper and the dough while it is in a pan. and then remove the paper and set aside for the rest of the tortillas. Bake for around 1-2minutes on each side.


Place tortillas in a large pan that you have lined with a kitchen towel. Close and put a lid on top. Let them absorb moisture for 15 minutes before serving. Repeat the process with the rest of the dough balls. Serve with hamburgers and finely sliced onions.




29 коментара:

  1. Predobro izgledaju!! Recept sam već pospremila do prigode kad budem imala više vrimena :)
    Divan ručak Jelena!

    ОдговориИзбриши
  2. A ja se samo zgledam od tebe, sada ću morati i ja da pravim!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj recept sam isto "skicnula" kod Maje na blogu, samo nikako da stigne na red za probu... tvoje tortilje su za pet plus, vec mi se cini i da rostilj mirise preko monitora!;))

    ОдговориИзбриши
  4. Jao cevapi pa ovaj iseckan luk pa sve u tortilju ma jao jao;))

    ОдговориИзбриши
  5. Volim tortilje, ali ih jos nikad nisam pravila. Ove izgledaju savrseno!

    ОдговориИзбриши
  6. Kod Maje sam slinila nad fotkama, pa sad kod tebe. Nema druge nego isprobati.

    ОдговориИзбриши
  7. Izgleda primamljivo, nisam probala, ali nakon ove fotkice sa čevapima, morat ću.

    ОдговориИзбриши
  8. Divno izgledaju i baš bih nešto takvo za ručak. Ovo je pravi gastro fusion - Meksiko i Srbija! Odlično.

    ОдговориИзбриши
  9. Jako dobro izgledaju:) Snimila sam ih odavno, al nikako da imam neki roštilj pride, pa da spremam ove lepotice. Jeco, odlicno su ti uspele:)
    "Ki na vašeru":))

    ОдговориИзбриши
  10. zabilježila sam kod maje ovaj recept, ti si ih divno napravila i prezentacija u slikama je odlična

    ОдговориИзбриши
  11. Moram i ja da se bacim na posao,jer ove slike opasno mame!

    ОдговориИзбриши
  12. Jelena i ja sam ih pravila (ali nisam fotkala) i svi smo bili odusevljeni! Nisu ni komplikovane, a ukus im bude stvarno sjajan! :)

    ОдговориИзбриши
  13. Hvala svima na lepim komentarima i zaista vam preporučujem da zasučete rukave i probate ove lepotice od tortilja! Ćevapi na slici su kupovni-Juhor, a luk je iz Maxija.

    ОдговориИзбриши
  14. Ajme kako ovo izgleda. Još si ne mogu oprostiti što ipak nisam radila njih umjesto klasičnih tortilji s kvascem kad sam ono zabucala u fast food vikend. A valjda ču ih i ja probati! :)
    Skoro četiri sata popodne, ova prva fotka bi da je uživo, sjela k'o lijek! :)

    ОдговориИзбриши
  15. uh, preslasne, sline mi cure i odmah sam gladna! :)

    ОдговориИзбриши
  16. Volim ćevape al mi tortilje nikako da postanu drage :) Možda s vremenom...

    ОдговориИзбриши
  17. Pravila sam onu prvu verziju, al vidim da ij je Maja poboljšala. :))))))

    Bilježim si ih, one prve su bile mrak za uz roštilj, pa ne vjerujem da ovi nisu bolji od prvih. :)

    ОдговориИзбриши
  18. Lele, kako je ovo dobro :) Juce sam ih pravila i moram da kazem da su fenomenalne!

    ОдговориИзбриши
  19. COSMICGIRL
    Samo da sam mogla i ćevape da ti doturim. Ne znam da li šveđani imaju ovako dobar roštilj, ali ove tortilje su fine i sa drugim nadevima. Jednostavno se prave, a super su jeftine.

    ОдговориИзбриши
  20. NATAŠA
    Nisam probala prve, ali Maja kaže da su ove elastičnije, savitljivije, malo žilavije. Probaj, očas posla se prave, samo da ti testo odleži. Ja sam moje ćevape pržila u tiganju.

    ОдговориИзбриши
  21. Jao Jelena, hehehe.. Kako si lepo slikala te lepinje sa cevapima, jednostavno sam morala i ja da napravim cevape i to po ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/737425/ (samo sto sam meso odmarala u frizideru jedno 2 ipo sata umesto cele noci, ali su ipak odlicni bili). Kombinacija je ubitacna :) Sl put pravim duplu meru, hihi.

    ОдговориИзбриши
  22. COSMICGIRL
    Verovala ili ne i ja sam pravila ćevape skoro baš po tom receptu. Pekla sam ih u tiganju, pošto roštilj nemam. U nedostatku pravih, odlični su. Čak sam i vrh plastične flaše odsekla pa kroz njega gurala meso da bude kao pravi ćevap.

    ОдговориИзбриши
  23. Ma i ja sam przila u tiganju (onom rebrastom) hahaha. Prvo sam tiganj premazala maslacem i uopste se cevapi nisu lepili. E vidis kako si se ti lepo setila za plasticnu flasu :) Ja sam prvo pravila malu lopticu (ko za svedski meatballs) pa sam onda rolovala cevap na vlaznoj plasticnoj dasci za secenje. Tako je dobar recept da se super oblikuje cevap a ne raspada se. U receptu pise da je pozeljno meso od junetine i ovcetine i da je malo masnije.. ja sam imala nekih pola kila miksa svinjetine i junetine i nije bas nesto masno, pa su opet cevapi ispali dobri.

    ps. Napisacu ti neki dan par recepta za neke svedske slatke kolacice da probas. :)

    ОдговориИзбриши
  24. Ja sam ovo prespavala! Hvala na poverenju i probanju! Vraćam se sutra da iščitam detaljno, sad mi glava kljuca, al rado bih maznula jednu ćevap i parče tortilje, za bolji san :)))
    Pozdrav,
    Maja

    ОдговориИзбриши