понедељак, 5. септембар 2011.

HRSKAVA ZAPEČENA BORANIJA SA PALENTOM



Nisam veliki ljubitelj kuvane boranije, ali ovaj recept iz mamine kuhinje jako volim. Dinstana boranija na luku sa šargarepom, prelivena mlekom i jajima, pa posuta palentom i zapečena u rerni. Ako imate u kući one koji se mršte na pomen ovog povrća, probajte sa ovim jelom da ih nahranite. Sigurno neće ostati gladni.




HRSKAVA ZAPEČENA BORANIJA SA PALENTOM

500g sveže boranije
1 crni luk-rebarca
2 šargarepe-krugovi
svež peršunov list
800+ml vode
2/3 kocke za supu (kocka koja ide na 1litar vode, velika)
100ml mleka
2 cela jaja
4 pune kašike palente


Na 4 kašike ulja propržiti kratko crni luk, dodati isečenu boraniju i šargarepu. Doliti vode, da prekrije povrće i kocku za supu, pa krčkati uz dolivanje vode u početku dok povrće ne bude gotovo. Meni je trebalo oko 40 minuta. Na kraju treba da ostane sasvim malo tečnosti. Ako je povrće gotovo, a ostalo vam je dosta tečnosti, procedite tečnost. Dodati peršun. Sipati boraniju u nauljenu vatrostalnu plitku posudu, prečnika oko 24cm. Umutiti mleko sa jajima i preliti preko, pa posuti sa palentom. Peći u rerni na 200 stepeni dok palenta ne porumeni i dok se lepo ne zapeče, negde oko 30 minuta.




CRISPY BAKED YELLOW FLAT STRING BEANS AND CARROTS  WITH POLENTA


Classic string bean dish made according to my moms recipe. Cooked flat yellow beans with onion and carrots, seasoned with parsley and then baked with egg and milk in the oven with the addition of a crispy polenta crunch. Cheap, healthy and an easy meal!


500g of yellow flat string beans
1 onion
2 carrots
fresh parsley leaf
800+ml of water
stock cube or salt
100ml of milk
2 whole eggs
4 full tablespoons of polenta


Wash the string beans and remove the edges. Cut them into smaller pieces. On 4 tablespoons of oil fry the cut onion for a minute, and add in the flat beans, cut carrots and just enough water to cover them. Add in the stock cube or salt and cook until the veggies are done refilling the water that has evaporated in the beginning. At the end you should have just a bit of water in the pot. If you have a lot of liquid just strain the beans leaving just a bit of it in. Transfer the veggies to the ceramic shallow cooking pot. Mine was 24cm in diameter, round. Add in 2 lightly beaten eggs and milk. Sprinkle the polenta on top. Bake at 200 degrees Celsius until the polenta is crispy and the beans are done in the egg mixture. It took me around 30 minutes.

21 коментар:

  1. Savrseno, ja isto ne volim buraniju i retko pravim, zelenu samo.Ovo ću da probam već ove nedelje!

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je odlicno.Obozavam boraniju, kao i svako povrce.Recept je super i bice sigurno pripremljen.Hvala za recept sto si ga podelila s'nama.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Fascinirala si me s ovim receptom. Mi fažolete jedemo samo na dva načina - na salatu ili u maneštri.

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan prijedlog za lagan i zdrav ručak!
    Recept je super, hvala ti:)

    ОдговориИзбриши
  5. Zna ssta sam mislila doksam otvarala blog..nadam se da si koristila zutu puter buraniju.Ja buraniju volim i za ovako nesto s apolentom zuta je idelna.Njami njami:)

    ОдговориИзбриши
  6. Izvrsno a između ostaloga sviđa mi se zato što nema mesa. Nikako ne mogu jesti mahune pripremljene s mesom! Meso mi pokvari okus mahuna:)

    ОдговориИзбриши
  7. Jelena, ovo izglda divno!! Prvo sam se pitala šta je to boranija na koju se dica mršte, onda sammalo prosurfala googleom po slikicama i skužila da je to zapravo mladi fažol ili ti ga mahune na koje se i ja ponekad mrštim, ali u većini slučajeva volim pojesti, sve zavisi kako su spremljene. Jako mi se sviđa tvoj recept, a sigurno ću ga iskoristit i s ostalim povrćem. Mislim da bi se super uklopilo i sa korijenima blitve koje su savršene pohane :)

    ОдговориИзбриши
  8. Jako zanimljiv način pripremanja mahuna. Ovo moram isprobati!

    ОдговориИзбриши
  9. Dugo nisam jela zapecenu boraniju, a ovde mi je novina dodatak palente. Sve skupa zvuci interesantno.

    ОдговориИзбриши
  10. Vrlo lep recept, koji bih odmah isprobala, zaista fino.

    ОдговориИзбриши
  11. Nisam nikada ovako nešto jela iako ove žute široke mahune često pripremam..Odlična ideja ovako gratinirirati ih, jako primamljivo izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  12. Ooo, kako je ovo fino jelo, volim boraniju spremljenu na ovaj nacin i sad si mi dala inspiraciju za sutranji rucak, nisam samo dosad posipala palentu odgore a u smesu dodam jos jednu kasicicu mlevene paprike pre nego sto sve stavim u rernu da se lepo zapece, meni je to jako fino kad se posluzi uz kiselu pavlaku!:))

    ОдговориИзбриши
  13. Ovako napravljena je zaista ukusna.
    I ja sam juce imala boraniju (onu obicnu zelenu), a danas pravim tvoju lepezu od patlidzana...Izvjestaj pristize!

    ОдговориИзбриши
  14. This looks really good. I have a Croatian friend who makes a lot of things with polenta.

    ОдговориИзбриши
  15. Od kada je Maslinka objavila recept za zapecenu boraniju totalno sam navucena na to jelo, mada i inace jako volim sve vrste boranije. Morau i ovu varijantu da isprobam, obecava :)

    Pozdrav!

    p.s. nadam se da se vidimo ponovo na Adi

    ОдговориИзбриши
  16. Ja sam od onih koji se mrste na pomen kuvane boranije, ali varijante zapecene u rerni mi se dopadaju... Nisam probala sa palentom, ali sigurno je super! :)

    ОдговориИзбриши
  17. Ovo je za mene novi način pripreme mahuna. Obično ih skuham samo na lešo i prelijem maslinovim uljem, ili na varivo. Sada ću i ovako isprobati. Izgleda i zvuči odlično !

    ОдговориИзбриши
  18. na ovaj način nisam nikad probala, ali jako interesantno mi zvuči ovako mahune zapeči

    ОдговориИзбриши