уторак, 10. јануар 2012.

ĆUFTICE U KISELOM SOSU

Za obožavaoce ćufti  i one koji nisu pretrani ljubitelji istih u klasičnom paradajz sosu, ovo je malo drugačija, bela varijanta. Sos je na bazi supe koja se zgusne brašnom, pa se u njega doda kiselo mleko i puno svežeg peršunovog lista. Ne zvuči baš najprivlačnije ali je kombinacija jako lepa. Ćufte možete praviti po vašem omiljenom receptu i menjajte sastojke mog recepta shodno vašem ukusu. Kocka za supu koja se koristi u receptu je od 22g - proizvođač Takovo. Jelo se savršeno slaže sa krompir pireom, a ja sam ga za promenu servirala sa predivnim  Aninim šufnudlama.



ĆUFTICE U KISELKASTOM KREMASTOM SOSU

ĆUFTICE (oko 45 komada)
600g mešanog mlevenog mesa
50g pirinča dugog zrna
2 kriške suvog hleba namočenih u malo mleka
1 jaje
svež peršunov list
20g parmezana
so i biber
2 kašike ulja

SOS
600ml vode
kocka za supu 22g Takovo
1 puna kašika brašna
180g kiselog mleka
svež peršunov list


Skuvati pirinač i ocediti hleb od viška mleka. Od gore navedenih sastojaka za ćuftice rukama zamesiti smesu. Staviti smesu u frižider na nekoliko sati ili još bolje preko noći. Pobrašnjalim dlanova formirati male ćuftice i slagati ih na tacnu, pa vratiti u frižider na još pola sata. Meni je izašlo 45 komada, a količina mesa za svaku je jedna prepuna kašičica.

Pržiti ih na ulju ali ne skroz pošto ćete ih krčkati u sosu, onako, samo da uhvate koricu. Ćuftice vaditi i slagati u cediljku koju ste stavili iznad šerpe da se ocedi višak masnoće. Deo ulja u kome ste ih pržili prespite u veću šerpu zajedno sa ostacima mesa od prženja. Dolijte vodu i spustite kocku za supu, pa stavite da provri. U malo hladne vode razmutiti kašiku brašna u gustu pastu. Uliti brašno u supicu i mešati kratko da se ne zgrudva. Ubaciti odmah ćuftice i ostaviti ih da se krčkaju oko 10-15 minuta. Pred kraj dodati kiselo mleko u sos i puno seckanog svežeg peršunovog lista. Dodati so po želji. Tokom kuvanja shodno ukusu mlekom možete razrediti sos ili ga zgusnuti sa još brašna.



MEATBALLS IN CREAMY SOUR SAUCE

I love traditional meatballs with tomato sauce, but this version is my favorite. Creamy sour sauce with lots of fresh parsley served with mashed potatoes or schupfnudeln.

MINI MEATBALLS
600g ground pork
50g white long grain rice
2 day old bread slices dipped in some milk
1 egg
fresh parsley
20g Parmigiano Reggiano
salt and pepper
2 tablespoons of oil


CREAMY AND SOUR SAUCE
600ml water
Knorr stock cubes 22g
1 tablespoon of flour
180g sour cream or set yogurt
fresh parsley 


Cook the rice and then combine by hand all of the ingredients for the meat balls. Place the mixture in the fridge over night. With floured hands form small meat balls. I formed around 45. Place them on a plate and back in the fridge for at least 30 minutes.


Fry the meat balls in hot oil just so they get a nice crispy coating. Do not fry them all the way since they will cook in the sauce. Now take the meatballs out of the oil and transfer couple of tablespoons of the oil together with the meat drippings to another pot. Add in water and a stock cube. Let boil. Mix a tablespoon of flour and a bit of cold water to make a paste with no clump and add it in the boiling water on the stove. Stir so it does not clump. Add in the meat balls all at once. Cook for 10-15 minutes at medium heat and near the end add in the sour cream and lots of fresh parsley. You can add in milk to make the sauce denser or flour if you want it thicker. Serve with mashed potatoes or potato dumplings.


22 коментара:

  1. imam ovaj recept, ali kako nisam ljubitelj kiselog mlijeka nekako ga stalno preskačem
    ali moram priznati da na tvojoj slici baš privlačno izgledaju

    ОдговориИзбриши
  2. super! nisam nikad voljela ćufte u sosu od rajčice, ovo je odlična alternativa koja mi se više sviđa

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, ovo zaista izgleda zanimljivo, lepo i ukusno. Ja bih probala umesto kiselog mleka, jogurt, verovatno ne bi bilo neke bitne razlike u ukusu, sem što bi bio manje kiseo sos...

    ОдговориИзбриши
  4. NINA
    moram i ja priznati da kiselo mleko u sosu ne zvuči privlačno, ali zaista da ne znaš šta je u sosu nikada ne bih pogodila. Recept je zaista vredan isprobavanja. Ja ga pravim već godinama, i kocka za supu nezamenljiva, nikakva Vegeta ili samo so ne dolaze u obzir.

    JAFI
    I meni je bila zanimljiva ali je zaista recept tako lep i klasičan, a samo su sastojci na papiru neobični.

    TAMARA
    Onda je ovo verzija za tebe naročito za ove hladne zimske dane.

    ZORO
    Nisam pravila varijacije na temu ali zbilja kiselo mleko je odlično. Probaj, i nemoj reći ukućanima šta je u sosu pa da vidimo da li će neko da prepozna. Kiselo mleko je isto tako kiselo kao i jogurt samo što da i gustinu, a sa jogurtom bi bilo ređe.

    ОдговориИзбриши
  5. Jos kapare i eto Koenigsberger Klopse:)! Volim ih malo za odmak od paradajiz sosa.

    ОдговориИзбриши
  6. Nemam problema s umakom na bazi rajčice, ali moram priznati da nisam nikad čula da se rade u umaku od kiselog mlijeka. Svakako bi trebalo probati i tu varijantu.

    ОдговориИзбриши
  7. Baš smo prekjučer imali ćuftice u umaku od rajčica :) Nisam nikada probala u bijeloj varijanti, ali jako mi se sviđa kombinacija :)

    ОдговориИзбриши
  8. Vrlo lepa kombinacija, a obzirom da moje dete mnogo voli ćufte, probaćemo i ovako.

    ОдговориИзбриши
  9. mmmm obožavam tvoje fotkice :)) Ovo su prekrasne čuftice ;))

    ОдговориИзбриши
  10. Niti pravila, niti probala...
    Mom tati bi se sigurno jako svidjelo; on voli sve kiselo.

    ОдговориИзбриши
  11. MAJO
    Koenigsberger Klopse, genijalno! Procunjala sam netom i zaista ovo jelo liči. Oduševljena sam ovim saznanjem i baš ti hvala na informaciji.

    TAMARA
    Zaista su ukusne i lako se spremaju a tako prijaju u ove hladne dane.

    MAJO
    Sad je i kod vas zima pa možeš eksperimentisati sa ovim zimskim jelom.

    OPASNA
    Nemoj mu reći dok ne pojede da je u pitanju kiselo mleko.

    JUST CAKE GIRL
    Hvala!

    JASNA
    Iskreno rečeno nisu ništa kiselije od onih u umaku od paradajza, možda čak i manje ali je meni ostalo tako zapisano u svesci pa sam tako i napisala. Divne su i kremaste.

    ОдговориИзбриши
  12. Moji ne volu paradajz, sem kada im pravim bolonjez, ovo mi zvuči ok. Dobar recept.Sve najj u 2012!

    ОдговориИзбриши
  13. Jelena, pratim tvoje recepte. Mnogo interesantong. Samo mali predlog za prevod na engleski. Sour cream je kisela pavlaka, a set yogurt je kiselo mleko. Pozdrav. Ana

    ОдговориИзбриши
  14. VERA
    Hvala Vera. Tebi i tvojima takođe sve najlepše u ovoj godini želim i da nam daruješ još divnih vojvođanskih zaboravljenih recepata.

    ANA
    Hvala! Nisam bila sigurna šta je kiselo mleko tačno u kojoj zemlji jer se razlikuje po kiselosti od zemlje doo zemlje, tj. uvek je teško sa tim mlečnim proizvodima kad se prevode. Dodala sam u recept. Ako neštoo primetiš slobodnoo kao i sad ostavi poruku. Učim od vas svaki dan.

    ОдговориИзбриши
  15. Mmmm, volimo ove cuftice, ja ih pravim u varijaciji besamela nekad sa mlekom nekad sa pilecom supicom zavisi sta imam spremno....divan rucak:)

    ОдговориИзбриши
  16. Probacu ovo. Moj dragi je vegeterijanac, pa cu napraviti neke bezmesne cuftice, ali sos cu svakako probati... :)

    ОдговориИзбриши
  17. Danas sam pravila ove cuftice u kiselom sosu za rucak!Sta reci?!!Samo SJAJNO!Ko god je sumnjao u ovaj recept,nema pojma o ukusu,ovo je sto puta bolje nego one cufte u obicnom paradajz sosu.Ovaj sos je FEEEEEEEEENOMNLAN!!!Obzirom da je ovo 4.recept koji probam sa ovog bloga i koji je kao sva predhodna 3.fanatastican saljem Jeleni sve pohvale.Ne znam cime se bavite ali definitivno imate divan talenat za kulinarstvo koji svakako trebate da negujete :) Hvala sto sa nama nesebicno delite ovakve recepte!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, hvala baš ste mi ulepšali dan. meni su lično anonimni komentari, tj. onih koji nas prate najdraži i ako nekome uspe ili ako neko zavoli kuvanje preko mog bloga onda mi je to velika čast. Volela bi da znam kako se zovete, tj. slobodno ispod stavite ime, prezime ne mora.

      Ako smem da preporučim evo mojih favorita

      Ovaj recept će mnogima izgledati čudan ali mi je favorit i lako se sprema
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/03/coco-kotleti-krmanadle-u-krem-sosu-od.html

      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/10/chicken-pot-pie-by-rachael-ray.html

      Ovde slika nije neka tj. slikano iz frižidera drugi dan pa se ne vidi koliko je sočno
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/09/spanska-salata.html

      a ovaj recept je krajnje jednostavan a super je, malo drugačiji
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/09/spanska-salata.html

      ps lekar sam, nije mi kuvanje profesija ali je pasija

      možda vas inspirišem da otvorite svoj blog. Gore na blogu imate pored HOME, stranicu ABOUT gde možete pročitati kako se to radi

      Избриши
    2. greška u tipkanju gore kad sam mislila na jednostavan recept
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/09/cuftice-u-kiselom-sosu.html

      a ako neko voli KFC
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/12/bolje-nego-kentucky-fried-chicken-ili.html

      Избриши
    3. Ja sam se registrovala preko moje yahoo adrese ali ne znam kako da izaberem ovde profil-nikada nisam bila ni na jednom blogu.Ja sam Maja Trisovic.Ne bih bas otvarala svoj blog jer mi je kuvanje pod moranje:) ali ovi recepti mi se svidjaju zato sto su pre svega ukusni i hrana je kao u restoranu!Hvala puno na favoritima,pocinjem od sledece nedelje da ih isprobavam :)zaista ste divni,samo nastavite tako,evo ja ni jedan recept nisam probala sa vaseg bloga a da nam se nije svideo.Veeeeeeliki pozdrav.
      p.s.i ja sam lekar :)koincidencija!Napisite gde da se logujem i kako,a da ne moram da biram opciju anoniman.

      Избриши
    4. Majo, sad mi je nekako lakše da mogu da pratim tvoje komentare, samo stavi ispod komentara Maja T. i znaću da si ti. Ja sam prešla na ti, nadam se da se ne ljutiš. Postoji opcija da se upišeš u Blogger a da nemaš blog i onda preko bloggera pratiš. Znam da to ljudi rade bez bloga pa ne ostavljaju onda komentare pod opcijom anoniman.
      ps ;) koincidencija

      Избриши