четвртак, 25. август 2011.

LETNJA VITAMINSKA ČORBA SA JOGURTOM

Nešto nalik zimskoj vitaminskoj čorbi ali sa letnjim namirnicama. Tokom leta obično u čorbe dodajem jogurt umesto pavlake za kuvanje ili kisele pavlake. Ovaj tanjir na slici je samo zarad prezentacije, mislim na šaru od jogurta, a obično u vrelu čorbu neposredno pre jela dolijem jogurt koji je rashladi, razblaži malo i da potrebnu kiselost. Iskoristite dostupne namirnice sa vaših pijaca, a koren celera ne izostavljajte, jer on daje nešto posebno čorbi, neku neobičnu mirisnu mešavinu nalik muskatnom oraščiću. Morate probati, da bi vam bilo jasno. Prijatno!



ČORBA
1 žuta okrugla tikvica - 400g
1 klasična tikvica - 600g
2 krompira - 400g
4 šargarepe - 400g
1 srednji koren celera i stabljika sa lišćem
kocka za supu

DEKORACIJA
sveži listovi bosiljka
jogurt
čačkalica
plastična kesa

PRE KONZUMACIJE
promešati dekoraciju i doliti još hladnog jogurta

Povrće iseći na krupne komade i staviti da se kuva. Kada je gotovo, ocediti i sačuvati vodu u kojoj se kuvalo. Prebaciti povrće u Multipraktik ili secka i doliti malo vode u kojoj se kuvalo pa napraviti kašu. Vratiti u šerpu, doliti još vode od kuvanja do željene gustine. Dodati kocku za supu i pustiti samo da baci ključ.

DEKORACIJA 
Sipati nekoliko kašika tečnog gušćeg jogurta u vrh plastične kese. Odseći vrh kesi, pa šarati spiralu po površini čorbe, a onda čačkalicom vući linije.




    CREAM OF ZUCCHINI AND CELERY SOUP

    If you are a regular follower of this blog you must know by now that I am a big fan of soups and stews. This is my summer version of a creamy soup with celery, potatoes and zucchini, using the fresh vegetables from my local green market. I love using celery roots in the soups, but abroad most people are familiar with the celery green leaves. Here it is vice-versa, we have plenty of celery roots in stores. It gives a surprisingly delicious spice flavor to the soup, like nut meg. Try it and you will see.

    1 round zucchini - 400g
    1 classic zucchini - 600g
    2 potatoes - 400g
    4 carrots - 400g
    1 celery root and stalk with leaves
    stock cube and salt

    DECORATION
    fresh basil leaves
    yogurt
    toothpick
    plastic bag-like zip lock

    Cut the veggies into larger chunks, place in a pot with water and cook until it is tender. Strain and preserve the liquid that it has been cooking in. Place the veggies in a food processor and add a bit of liquid. Puree, and transfer back into the pan, adding as much cooking liquid as you would like your soup to be. Add in the stock cube and salt to taste and bring to a boil. Before eating, add in the Greek yogurt.
    To make the decoration like in the picture, do not add in the yogurt, but place couple of tablespoons of it in a corner of a small plastic bag. Cut off the tip, and make circles on the top of the soup. Use a toothpick to make lines, pulling towards the center and away.

      18 коментара:

      1. The soup looks so delightful and tasty! Love how you draw a creamy 'net' on top.

        ОдговориИзбриши
      2. Dekoracija je prekrasna! Nikad nisam jela ovakvo jelo, moram probati.

        ОдговориИзбриши
      3. obožavam ovakve guste, povrtne juhice, naprosto obožavam, sa bilo kojim sezonskim povrćem. Jako lijepo si dekorirala :)

        ОдговориИзбриши
      4. Divna je! I mi volimo ovakve corbice... :)

        ОдговориИзбриши
      5. Izgleda fantastično!!!
        Obožavam ovakve zdrave juhice a i moje cure:)

        ОдговориИзбриши
      6. Bas sam juce komentarisala sa mojima kako celer neopisivo lepo zacini corbu i kako ne mozemo bez njega ni da je zamislimo :) Bas izgleda fino i okrepljujuce :)

        ОдговориИзбриши
      7. krasno si uredila ovu juhicu, nikad nisam probala s jogurtom, obično stavim vrhnje! moram probati i ovu malo svježiju varijantu

        ОдговориИзбриши
      8. I ja obicno stavljam jogurt u neke corbe:) Zapisala sam recpt pa kad dodje leto;))

        ОдговориИзбриши
      9. Oduševio me izgled ove juhice, zavodnički, nisam neki obožavatelj juha ljeti, no baš ću danas napravit, mislim da će se i mojima svidit.

        ОдговориИзбриши
      10. Corbica po mom ukusu.I ja nesto slicno pravim.Jako mi se svidja dekoracija!!!Veoma si talentovana za dekorisanje,bar se meni svidja:))Pozdrav

        ОдговориИзбриши
      11. I make soup like this. It's soooo goooood.

        ОдговориИзбриши
      12. Iako nisam bas ljubitelj korena celera u velikom količinama, znam da mnogim jelima daje neki poseban ukus. Jako volim ovakve supice i pravim ih često, ali ovakvu kombinaciju još nisam probala. Pošto se dovijam na raznorazne načine kako da ubacim što više voća i povrća u kuhinju, pošto je pijac pretrpan lepotom, moram ti zahvaliti na inspiraciji.

        ОдговориИзбриши
      13. Lepo mi je sve povrce koje se nalazi u corbi, a obozavam sto dajes recepte cesto o supama i corbama, mislim da je to bas vredan deo naseg kulinarstva. Ili bar ja bez supice ne mogu :)

        ОдговориИзбриши
      14. Ovo je prava juha, obožavam ih , i ova mi se sviđa. Zanimljiv mi je dodatak jogurta, ja obično dodam vrhnje, ali isprobati ću i sa jogurtom. Divno si ukrasila tanjur, super prezentacija !

        ОдговориИзбриши