Iceberg salata ili ledena salata, se u Srbiji gaji preko 20 godina, i ta proizvodnja je počela zbog potreba McDonald's-a. Oni je koriste u hamburgerima i salatama. Dobro, pošto je očigledno da u Srbiji sjajno uspeva, pitam se ja zašto je nema na svakom ćošku i zašto joj je cena poprilična? Očigledno da se nije odomaćila. Ako se setite pre nekih desetak godina brokoli se smatrao čudnom biljkom, a prodavci su morali da objašnjavaju kupcima čemu služi i kako se sprema, a danas brokoli ima cenu koja je manja od karfiola.
Iceberg ili ledenu salatu teško ćete naći na našim pijacama, ukoliko ne znate šta tražite. Ja sam je sasvim slučajno kupila na zemunskoj pijaci, jer sam načula u prolazu kako jedna teta traži ledenu salatu, a prodavac joj je pokazao glavicu raskupusane salate, kao ovde na slici. Milion puta sam prošla pored te tezge i nisam je zapazila. Zašto? Pa zato što se ona uvek prodaje bez spoljašnjih listova, zamotana u providnu foliju, jer ne trpi fajtanje vodom kojom je pijačni prodavci zalivju tokom dana da se ne sparuši. Dobro, neka je on fajta ali samo neka joj cena ostane kao i do sada 0.4 evra po komadu. Možete je kupiti i u većim hipermarketima gde se prodaje na kilogram. Cena joj varira tokom godine, tako da treba pratiti.
Iceberg je dobila svoj naziv po ledenom bregu jer se transportovala širom SAD-a u drvenim kutijama pokrivena ledom. Mešavina je kupusa i zelene salate, ako je mogu tako opisati. Čuva se u dobro zatvorena u prozirnoj foliji, a seče se na kriške, kao lubenica, pa se sama raspadne na listiće u tanjiru. Izuzetno je blaga i hrskava, a ima posebnu slast. Može se jesti sa ili bez preliva.
Od kada je počela sezona krastavaca i paradajza na pijaci ja sam uvela ovu obogaćenu salatu kao glavno jelo dva puta nedeljno i to obično vikendom. Iceberg, paradajz, krastavac, rukola, sa kockicama belog mesa, jajima, brusketama i jednom light varijantom preliva po mojoj recepturi.
Obično veče unapred ispečem kockice belog mesa, skuvam jaja, napravim preliv, a sutradan mi treba 5 minuta da ručak bude na stolu. Ne manjka ova salata kalorijama, naročito ako vam je dresing bogat i zasladite se brusketama, ali zaista prija kao glavno jelo, naročito ako utrčite u kuću, a treba vam ručak u roku od 5 minuta, i to hladan i osvežavajući.
SALATA
glavno jelo za dve gladne osobe
ice berg salata
2 paradajza
2 manja krastavca
20gr rukole
2 hladna tvrdo kuvana jaja
300g belog mesa
svež bosiljak
DRESING-PRELIV ZA SALATU
2 pune kašike krem sira (sremski, Ella....)
1 puna kašika Tartar sosa
17 kašika jogurta
1 ravna kašičica senfa
1 kašičica limunovog soka
prstohvat suve mirođije
prstohvat suvog ruzmarina
so
biber
krutoni, bruskete...
Belo meso iseći na kockice, posoliti i propržiti na malo ulja, pa ostaviti da se ohladi. Najbolje ispeći veče unapred. Iceberg salatu iseći na krupnije delove, krastavac i paradajz po želji, a jaja na osmine. U dubokoj činiji ređati sastojke za salatu. Zbog potreba fotografisanja ja sam samo deo salate stavila u tanjir, a inače je serviram u dubokoj staklenoj činiji. Pomešati sve sastojke za dresing (preliv za salatu) i preliti preko salate neposredno pre jela. Dodati bruskete ili krutone.
ICEBERG SALAD WITH CHICKEN AND CREAMY DRESSING
Iceberg salad is not a typical salad that you would find on a Serbian table. We love our butterhead lettuce, and it is a standard salad together with tomatoes, and cucumbers covered in Italian dressing that can be found in every home. When autumn comes, we love our roasted red pepper salads, dressed in oil, vinegar with a bit of garlic. We are not fond of creamy dressings here. Just simple oil and vinegar is enough. Maybe it is for the best, since all the wonderful flavor that comes from the bottled up kinds comes from too many calories. Here I made my version of the light dressing made from ricotta, tartar sauce and dry herbs. I used Serbian yogurt that is a more liquid form of the Greek yogurt. Just add some milk to the Greek yogurt if you are not in Serbia to make it denser. Enjoy!
iceberg salad
2 tomatoes
2 small cucumbers
20gr rocket
2 hard boiled eggs
300g chicken breast
fresh basil
DRESSING
2 full tablespoons of ricotta or farmers cheese
1 full tablespoon of tartar sauce
17 tablespoons of Serbian yogurt
1 even teaspoon of mustard
1 teaspoon of lemon juice
pinch of dry dill
pinch of dry rosemary
salt and pepper
croutons or bruschetta thinly sliced
Cut the chicken breast into cubes, salt and pepper to taste and fry on little oil in a pan until done. Set aside to cool. Cut the iceberg into wedges. Cut the cucumbers, tomatoes and eggs. Layer all the ingredients into 2 bowls. Do not salt. Pour the dressing over and add croutons just before serving.