среда, 13. јул 2011.

FOKAČA SA TIKVICAMA, SUSAMOM I PIRINČEM

Ovo je jedna lagana, ukusna, lepa na oko i izuzetno ekonomična slana pita, ako se tako može nazvati, jer u receptu po kome je rađena iz časopisa Sale&Pepe stoji da je to fokača. Bogata filom od rendanih tikvica i pirinča, začinjen peršunovim listom i jednim čenom belog luka, koji je spakovan u predivno testo s uljem. Pravila sam je bez izmena, onako kako piše u receptu, a pri prvoj probi tako savetujem i vama. Kasnije možete dodati komade fete, rokforta, dimljenog sira ili nečeg sličnog po želji, ali je najbolje probati je prvo u originalu.
 

 
 
Testo se izuzetno lako i lepo radi, pa je zgodno i za one koji nemaju puno iskustva u kuhinji. Razvija se oklagijom na papiru za pečenje na kome se kasnije i peče. Tokom tanjenja testa možete ga sa sve papirom staviti u vatrostalnu činiju ili pleh i proveriti koliki vam je obim kruga potreban, a da se naprave lepi preklopi. Faltice se lepo prave, a testo se nije osušilo tokom mog premeštanja i fotkanja. Premaže se s uljem i pospe sa malo susama, a nakon pečena iako kora izgleda prilično hrskava, tokom procesa hlađenja, testo će popustiti, jer će upiti vlagu iz fila, tj. čim je izvadite iz rerne poklopite je i ostavite je tako da se ohladi. Kondenz sa poklopca i vlaga će je dodatno omekšati. Najlepša je kada se jede mlaka ili hladna uz parče nekog belog punomasnog sira i paradajz salatu, onako kao glavni obrok. Nemojte izostaviti ovaj čen belog luka, on pravi svu razliku ovoga sveta.

U dugoj sezoni tikvica u kojoj smo, sigurno ćete naći mesto ovoj izuzetno ekonomičnoj piti. Ukoliko kući imate malo brašna, ulja i jedno jaje, jedini izdatak će biti tikvice, tako da cena ručka može pasti na nekih 25 centi. Dovoljna je da nahrani 4 do 6 osoba.


 

FOKAČA SA TIKVICAMA, SUSAMOM I PIRINČEM
(za 4 osobe kao glavno jelo uz salatu)

FIL
4 kašike ulja
1-2 čena belog luka sitno seckan
700g tikvica neoljuštenih i krupno rendanih
100g pirinča dugog zrna
1 jaje (može se izostaviti za posnu varijantu)
svež peršunov list
so
možete dodati kockice fete, Roquefort-a, kačkavalja, šunke, piletine.....po želji

Skuvati pirinač. Na 4 kašike ulja ulju kratko propržiti beli luk, dodati rendane tikvice, malo posoliti i pirjati bez dodavanja vode na umerenoj vatri dok lepo ne omeknu a skoro sva tečnost ne ispari. Skloniti sa vatre i dodati pirinač, pa  ostaviti da se fil malo ohladi. Umešati  peršun, jaje i dosoliti po ukusu. Dok se fil hladi napravite testo.


TESTO S ULJEM
250g belog brašna
prstohvat soli
4 kašike ulja
100-110 ml tople vode

Od gore navedenih sastojaka zamesiti testo, pa ga staviti u kesu, lepo zatvoriti i ostaviti ga na sobnoj temperaturi sat vremena. Na papiru za pečenje, koga ćete posle prebaciti sa sve testom u okruglu posudu za pečenje, razvući testo u krug tako da je prečnik kruga veći od dna posude, Moja posuda ima dno od 24cm, a prečnik kruga testa je bio 40cm, kolika je i širina papira za pečenje. Testo se ne lepi i nije potrebno posipati ga brašnom. Tokom razvlačenja ga slobodno stavite u posudu na probu da vidite da li se uklapa. Testo sa sve papirom podići i prebaciti u posudu, sipati fil, pa lagano praviti faltice ka sredini. Testo se izuzetno lepo radi, ali kada napravite preklop ne možete ga popraviti.


POSIPANJE I MAZANJE
ulje
1 kašika susama

Testo premazati sa sasvim malo ulja i posuti ga susamom štedeći centar gde je fil. Peći na 200 stepeni oko 35-45 minuta (dok testo blago ne porumeni), na drugoj žici odozdo u rerni jer želimo da se dno dobro ispeče, a da ne porumeni prerano.

Kad je izvadite iz rerne odmah je poklopite i ostavite je tako da se hladi. Kondenz i para ispod poklopca će je dodatno omekšati. Ja je obično napravim nekoliko sati pre serviranja, ili dan unapred, jer se u protivnom testo vrele pite nije meko. Sasvim je lepa i hladna, sutradan.

 

FOCACCIA WITH ZUCCHINI, SESAME AND RICE

This is a recipe from a Serbian edition of the Italian magazine Sale&Pepe and it is perfect if you are looking for something different. A very economical focaccia made with zucchini and rice filling packed in a easy to make dough. If you do not have much experience with dough but still want to impress your guests with this recipe you can not go wrong. I suggest you stick to the recipe for your first try and then if you like you can add feta chunks, smoked cheese, Roquefort or basil instead of the parsley, but do not skip this one garlic clove in the recipe because it really does make a difference. It is best served warm or cold with a slice of feta and tomato salad as lunch or dinner. 

FILLING
1-2 garlic cloves
700g zucchini unpeeled and shreaded
100g basmati rice
1 egg
parsley
salt

On 4 tablespoons of oil fry for few seconds the garlic, add in the zucchini, salt a bit and cook until the zucchini is soft on medium heat. Boil the rice, strain and add to the cooked zucchini. Add the parsley, egg and some more salt to taste and set aside until you make the dough.


DOUGH
250g flour
pinch of salt
4 tablespoons of oil
100ml of warm water

Mix all of the above and knead for 1 minute into a dough. Place in the plastic bag and place on the counter at room temperature for 60 minutes. Take the baking paper and place the dough in the center. Roll out into a circle (no dusting necessary since the dough does not stick) that is bigger then the baking dish. Mine baking dish was 24cm and I rolled it out to 40cm. You can transfer as you roll to the dish without disturbing the dough to check if you need to thin it out some more. Transfer together with the baking paper into a dish, place the filling in and then fold towards the center like in the picture. the dough is very elastic and nice to work with but once you fold you can not unfold it.


GLAZE, SPRINKLES AND BAKING
 oil
1 tablespoon of sesame seeds

Glaze with oil and sprinkle with sesame seeds. Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for 35 to 45 minutes below the center of the oven, since we want the bottom to be baked and the top not to burn. Cover the hot pie with a tight lid and let it cool like that for at least an hour. The moisture underneath the lid will soften the crust. Serve warm or cold.
 


33 коментара:

  1. Sorry na izbrisanom postu, pravopisne pogreške :)
    Jelena, ova pita izgleda divno! Posebno mi se dopada rcp za tijesto, a ovako rustikalno savijeno daje joj jedan poseban touch!
    Stvarno odlično, zasitno i može nahranit cilu obitelj! obožavam ovakve stvari, stalno ih pospremam i nadodajem recepte, ne znam kada ću to sve stić probat... Najbolje da dođem do tebe :D

    ОдговориИзбриши
  2. Da, ni meni ne liči na fokaču, ali izgleda veoma dobro bez obzira na terminologiju. Bili smo pre nekoliko godina u Đenovi, gde je fokača lokalni specijalitet i kao, služili su je u hotelu za doručak. Majko moja, na šta je to ličilo. Dobro, bio je malo buđav hotel, moram da priznam, i suviše smo kratko ostali da bismo mogli da probamo pravu fokaču negde drugde, ali ipak. A ja se taman naoštrila... :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман13. јул 2011. 09:43

    Ne znam da li sam vec spominjala(sigurno jesam negde) ali ovde u mojoj blziini postoji italijanska pekara "Pandora" koja pravi ovakve divne pite punjene najdivnijim stavrima.Jel to kod vas sezona tikvica..vidim svi nesto od njih pravite.Ovu cu i ja probati..obavezno:)

    ОдговориИзбриши
  4. MAJO
    Toplo ti preporučujem ovu pitu i to da je spremiš dan ranije, staviš u frižider i sutradan ti i dragi imate divan ručak ili večeru onako hladnu i osvežavajuću nakon kupanja. Mi smo ovo jeli sa fetom i paradajz salatom juče i prekjuče za ručak. Ako svraćaš, javi unapred da je napravim. :)

    MAXIVIDO
    Slažem se i mene je naziv bunio, doduše u receptu su napisali fokaća a ja mislim da se izgovara sa č, ali možda u tom grmu leži zec. Recept je iz srpskog izdanja italijanskog časopisa drugog u prodaji u Italiji, tako da ne verujem da su pogrešili. Kako god se zvala, zaista je ukusna i lagana.

    DŽOLI
    Mi smo ti već odavno u sezoni tikvica i trajaće još dugo ta sezona, a cena im je oko 20-30 centi po kilogramu, tako da su jako isplative. Čekamo tvoje recepte!

    BOJANA
    Ne samo što dobro izgleda, već je i dobrog ukusa.

    ОдговориИзбриши
  5. Divan mali škartoc pun finih tikivica i po mom guštu,baš divan.

    ОдговориИзбриши
  6. Tikvice su mi ove sezone hit namirnica, odlicne kako same, tako i u kombinaciji sa drugim povrcem.
    Kako god je zvali, pita je bas prava letnja i definitivno bi ja tu dodala nekog jakog sira. Hvala za ideju!

    ОдговориИзбриши
  7. Lepo i vesto uradjeno, super Jelena, prava majstorica. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  8. Hej, hvala za preporuku za ovaj gadget, baš idem pogledati!
    Što se ove pogače tiče, naprosto je odlična, jako dekorativno izgleda i fil mi se sviđa! Kod nas u vrtu sve puno tikvica, pa ih radim ovako i onako, hvala ti za ovaj recept kojeg ću iskoristiti, odlična ideja.

    ОдговориИзбриши
  9. meni ovo vise lici na Galette, kako god, obozavam tikvice i sigurno cu probati!!! A sada odoh da pogledam gadget!

    ОдговориИзбриши
  10. Ne bih ovo nazvala focacciom, ali zato što god bilo, mora da je jako fino i uskoro će na isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
  11. Bas ti je fina ova pitica i na slikama se vidi kako je testo lepo i elasticno, volim ovakve receptice i napravicu je sigurno dok traje sezona tikvica... hvala i na linku za novi gadzet!;))

    ОдговориИзбриши
  12. Krasno izgleda, Jelena, baš jako sočno i jako fino. Tikvice volim, volim i ostale sastojke, ali to ću prvom prilikom dok malo, bar malo popusti ova žega i vrućina, inače mi se sad nikako neda biti u kuhinji, osim dok jedem..
    Eh da, oduševila si me, posebno, mislim na slikice s onog vašeg okupljanja, baš kako je neko rekao kao jedna jako dobra vila...!

    ОдговориИзбриши
  13. Ovo je jako dobro, narocito za nas koji volimo tikvice. Ja vecito tragam za receptima o tikvicama. Svidja mi se puno i mogu misliti kako je dobro gricnuti uz paradajz salatu po ovoj zegi. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  14. Baš lepo izgleda, i mora da je super ukusa! Tikvice su stvarno jeftine da trenutno nema jeftinijeg povrća, i vredi ih probati na što više načina (musaka od tikvica mi čuči u draftsu!).

    ОдговориИзбриши
  15. MAJO
    Pita je iznenađujuće dobrog ukusa, čak jako lepog obzirom na blage sastojke. Najbitnije od svega je da se ostavi da se ohladi na pultu da testo koje je hrskavo popusti, a mani je najlepša iz frižidera, sutradan. Probaj da ostaviš parče u frižideru da vidiš razliku. Naravno ekonomičnost nećemo zaboraviti.

    NALE
    Pravili su je i na Coolki juče i kažu da su deca koja ne vole tikvice tražile mamama da im ponovo prave.

    NADO
    Žao mi je što neko od vas iz susednih država nije skoknuo. Nismo mi tako daleko. Evo, crvenim na ovaj kompliment...
    Kod nas žega popušta za vikend, pa tada nastavljamo sa kuvanjem.

    LANA
    Ja mislim da će tvoje vešte ruke ove faltice mnogo lepše napraviti.

    WHAT'S FOR DESSERT
    :)

    MELROSE
    Kako god se zvala, a i meni ne liči na fokaču, ona je super. Gedžet je odličan.

    JOVANA
    :)

    TAMARA
    Domaće tikvice, e to je super u kombinaciji. Laka kuharica ima vrt sa tikvicama pa kod nje možeš naći puno dobrih recepata sa njima.

    SURAC
    Tvoje majstorije su mi ipak mnogo lepše.

    ANA
    Probaj je prvo ovako, sa sirom kao dodatkom, da vidiš kakvog je ukusa, a sir će sigurno pasovati samo da je u krupnijim komadima, da se ne stopi ili malo pečenice. Mislim da bi svako drugo suhomesnato preovladalo.

    DILAJLA
    E, kad bi znala šta je škartoc...možd bi to ubacila u naziv...tako zabavno zvuči

    ОдговориИзбриши
  16. Joj, mnogo dobro izgleda!!! Zaista sjajan recept za utrošiti tikvice! :)

    ОдговориИзбриши
  17. Jelena, ova pita/ fokača (naziv je nebitan) je više nego odlična! Ionako volim tikvice, i ubacujem ih i gdje treba i gdje ne treba (tako kaže moj dragi ;), tako da se ovo mora isprobati! Hvala na linku za gadget, večeras ću se pozabaviti time! Inače, ako smijem primijetiti, blog ti je svakim danom sve ljepši... I ja pokušavam svoj blog malo urediti, ali sam još nezadovoljna Molim te, kako si ti ubacila recepte u slikama, to mjesecima pokušavam napraviti a ne mogu skužiti kako?

    ОдговориИзбриши
  18. Gadget je fenomenalan i hvala ti na informaciji o istom :) a na pitama tipa ove mogla bih živeti večno, savršeno!

    ОдговориИзбриши
  19. Kakva divna i ekonomicna kreacija, draga Jelena.

    ОдговориИзбриши
  20. Gadget cu probati, a i ovu predivnu fokacu. Izgleda bozanstveno. Hvala na krasnoj ideji.

    ОдговориИзбриши
  21. Ova pita mi se baš jako sviđa, pitanje je dana, a možda i sata :) kada ću je napraviti. Veseli me svaki novi recept sa tikvicama jer ih baš treba iskoristiti. Meni su jako fine, uz to su i zbilja jeftine, a i zahvalne za razne kombinacije jela.
    Pita ti prekrasno izgleda, kako si je samo lijepo oblikovala, umjetnost.
    Hvala ti za link za gadget, čim ulovim malo više vremena pozabaviti ću se sa njime.

    ОдговориИзбриши
  22. What a great idea for all of the zucchini and filling with the rice...thank you for such a colorful post...

    ОдговориИзбриши
  23. Danas cu ovo da isprobam definitivno. Svidja mi se ovaj nacin savijanja fokace.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je jednostavan recept, nije skup a tako dobar. Ja je volim i hladnu iz frižidera leti uz čašu jogurta za ručak.

      Избриши
  24. i meni se svidela... tikvice obožavam , a u kombinaciji sa pirinčem i pečenim testom jednostavno genijalna. Pogodna za vegetarijance .

    ОдговориИзбриши
  25. Pravila sinoć, odlično je ispalo! Dodala sam malo belog mesa sitno seckanog (ostale dve male šnicle od prethodnog dana) pa malo smanjila pirinač, i začinila malo svežom ljutom papirkom :) Testo je zaista zahvalno i prezahvalno za rad, i uopšte, ceo recept i koncept su za 10!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, nadam se da si je poklopila posle pečenja dok se hladila jer sam ja to prekjuče ili juče dodala u recept, onda omekša. Ja sam dodavala jak kačkavalj, tipa pirotski a može i Roquefort. Mene oduševljava što mi od ovoga za takše 30 dinara imamo ručak 2 dana, a pravila sam i bez jaja i isto je kad sam imala goste koji poste.

      Избриши
  26. Nisam poklopila, omekšalo je i ovako. Poklapanjem se uvrzava omekšavanje, ali ja baš volim da korica krcka, nije ona bila neprijatno tvrda, naprotiv.
    Da, stvarno je recept ekonomičan jako, a može se dodavati svašta. Ja sam u fazi osmišljavanja dečijih užina, pa isprobavam testa i pite i tako to, i ovo je dobro prošlo kod dece, Paja upravo traži da večera "isto ono što je nosio u školicu" :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  27. Ova foccacia je sjajna! Napravila sam je u posnoj varijanti, nisam nista dodavala. Za nestrpljive medju nama - treba malo strpljenja da sva tecnost ispari iz tikvica. Mi8slila sam da ce mi pravljenje faltnica biti problem, medjutim to je islo bez problema! Samo sam komad po komad testa spustala u smeru protivnoom od kazaljke na satu i faltnice su se pravile same od sebe. Hvala, Jelena, na divnom receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjo, ja sam pravila varijantu sa punjenjem od 300g šampinjona, 100 vrganja i 100g šitaki, pirinač i praziluk, posno za Badnji dan i bila je super. Možda je ponovo objavim. tetso se baš lako radi, onako uljano.

      Избриши