Profiterole nisu ništa drugo loptice od testa za Princes krofne, bez karakterističnog vrha koji je poželjan kod Princeza, punjene slatkom pavlakom i prelivene toplim čokoladnim sosom koji im daje šmek jer su same po sebi prilično blagog ukusa.
Možete ih napraviti i jedna dan unapred, smestiti u frižider i onako hladne preliti vrućim čokoladnim sosom. Čak i da ih prelijete čokoladom i smestite u frižider, ovaj sos se neće stisnuti i u njima možete uživati i tako.
Ako imate vaš omiljeni recept za Princez krofne, iskoristite ga, samo sledite uputstva i trikove formiranaj loptica i pečenja. Nemojte izostaviti med iz recepta za čokoladni sos je on je taj koji mu ne dozvoljava da se stegne.
Nadam se da će i vas ove profiterolice razveseliti koliko su i mene!
MINI PRINCEZ KROFNICE
60 komada; donji prečnik nepečene profiterole 2.5-3cm; 5x6 u plehu od rerne (u 2 ture)
250ml vode
125g putera
2 pune kašičice kristal šećera
150g oštrog brašna T-400
150g oštrog brašna T-400
4 jaja
U šerpicu stavite vodu, puter i šećer i pustite da se puter otopi. Kad baci prvi ključ dodajte odjednom svo brašno i energično mešajte varjačom oko 20-30 sekundi, odižući i prevrćući testo. Ako je ringla bila baš vrela ja nekad i odmaknem šerpicu i mešam sa strane, pa je malo vratim na plotnu. Brašno mora da se skuva na toploti, ali ne i da se zalepi za dno šerpice. Ostavite da se ukuvano testo malo ohladi, nekih 30-ak minuta.
U mlako testo, dodajte jedno po jedno celo jaje, sve vreme muteći mikserom. Ako su vam jaja prevelika onda možete dodati polovinu četvrtog jajeta, pa videti da li vam treba još. Treba da dobijete sjajnu kremastu povezanu masu. Ostavite testo da se ohladi, da bude mlakušno, skoro hladno. Rad sa hladnim testom omogućava da brašno dodatno nabubri dok se hladi upijajući tečnost, pa nema brige oko toga da li je testo previše retko ili ne.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Obložite 2 pleha od rerne papirom za pečenje.
Testo prebacite u špric sa širokim nastavkom ili ako ga nemate prebacite ga u neku jaču kesu i odrežite joj vrh. Špricajte loptice testa, 5x6 u plehu sa prečnikom dna oko 2.5-3cm. Mokrim vrhom prsta izravnajte šiljke profiterola, ako ih ima. Ostatak testa sa sve kesom stavite u frižider dok se prva tura ne ispeče.
U šerpicu stavite vodu, puter i šećer i pustite da se puter otopi. Kad baci prvi ključ dodajte odjednom svo brašno i energično mešajte varjačom oko 20-30 sekundi, odižući i prevrćući testo. Ako je ringla bila baš vrela ja nekad i odmaknem šerpicu i mešam sa strane, pa je malo vratim na plotnu. Brašno mora da se skuva na toploti, ali ne i da se zalepi za dno šerpice. Ostavite da se ukuvano testo malo ohladi, nekih 30-ak minuta.
U mlako testo, dodajte jedno po jedno celo jaje, sve vreme muteći mikserom. Ako su vam jaja prevelika onda možete dodati polovinu četvrtog jajeta, pa videti da li vam treba još. Treba da dobijete sjajnu kremastu povezanu masu. Ostavite testo da se ohladi, da bude mlakušno, skoro hladno. Rad sa hladnim testom omogućava da brašno dodatno nabubri dok se hladi upijajući tečnost, pa nema brige oko toga da li je testo previše retko ili ne.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Obložite 2 pleha od rerne papirom za pečenje.
Testo prebacite u špric sa širokim nastavkom ili ako ga nemate prebacite ga u neku jaču kesu i odrežite joj vrh. Špricajte loptice testa, 5x6 u plehu sa prečnikom dna oko 2.5-3cm. Mokrim vrhom prsta izravnajte šiljke profiterola, ako ih ima. Ostatak testa sa sve kesom stavite u frižider dok se prva tura ne ispeče.
Pecite na 200 stepeni (bez fena) 15 do 20 minuta bez otvaranja rerne na papiru za pečenje. Ispecite drugu turu. Ostavite profiterole da se ohlade na sobnoj temperaturi.
KREM
500-750ml slatke pavlake Imlek 36%mm
nekoliko kašika šećera u prahu ili po želji
pola kašičice ekstrakta vanile dr Oetker ili Burbon vanil šećer
Umutite slatku pavlaku sa prah šećerom i vanilom. Prebacite šlag u kesu sa dugačkim nastavkom za punjenje.
Ohlađene pečene profiterole punite šlagom. Ako nemate kesu onda ih možete preseći i puniti šlagom.
VRUĆI SOS OD ČOKOLADE S MEDOM
200g čokolade za kuvanje, Menaž
30g putera
120ml mleka 3,2% mm (može i manje oko 2-3 kašike da bude gušći sos)
3 kašike meda
Stavite sve sastojke u šerpicu i otopite na pari. Sos je mnogo lepši kad se kuva na pari ali ga možete otopiti i na laganoj vatri direktno na plotni ili u mikrotalasnoj ako ste tako navikli. Hladne punjene profiterole prelijte vrućim čokoladnim sosom neposredno pre služenje. Čak i da ih prelijete čokoladnim sosom i stavite u frižider sos će i sutradan biti tečne strukture.
PROFITEROLES
MINI CHOUX PASTRY PUFFS
FILLING
750ml of heavy whipping cream
1 tablespoon of icing sugar-optional
vanilla extract, vanilla sugar or vanilla stick
HOT CHOCOLATE SAUCE WITH HONEY
original recipe
200g of dark chocolate
30g of butter
125ml of whole milk
3 tablespoons of honey
There are minor adjustements, refering to the size of the puffs, baking time and temperature. Make the dough for cream puffs according to link. Let the dough cool. Place the dough in the plastic bag in the corner and cut out the tip so you get when squeezing a nice ball like in the picture that can fit into a teaspoon. Place them on the paper lined oven pan 5x6. The diameter of the bottom of the puff should be 2.5 to 3cm, not smaller, since they will not get enough cream when stuffed.
Bake in the preheated oven at 200 degrees Celsius (lover then the cream puffs) in the middle rack for 15 to 20 minuets. Let them cool. You will have enough for app. 68-70 puffs and two baking trays. Make sure that the oven is preheated and that you do not open the oven door at any cost while they are baking.
Fill each puff with whipped cream and chill. Before serving melt all the above ingredientsfor the chocolate sauce in a small pan and pour over the cold profiteroles. Enjoy!