Za ljubitelje povrća, evo jedne vege varijante krem čorbice. Ovi kroketi idu sjajno uz krem od brokolija, a mogu se servirati tek na kraju, ili ukoliko ih ubacite u čorbu, što sam ja sutradan uradila, oni će lepo nabubreti i postaće vanredno meki. Obe varijante su lepe. Ukoliko želite da ih odvojeno servirate, onda predlažem da ih čuvate na zasebnoj tacni u frižideru i pre serviranja podgrejete u mikrotalasnoj. Naravno, u neizostavnoj kombinaciji, nemojte zaboraviti mirođiju. Prijatno!
Kako je ispala Sanji možete pogledati ovde.
KREM ČORBA OD BROKOLIJA SA KROKETIMA OD KROMPIRA
ČORBA
600g do 800g brokolija
4 veće šargarepe
1 kocka za supu
oko litar vode u kojoj se povrće kuvalo
250ml slatke pavlake Imlek 36%mm ili pavlaka za kuvanje
mirođija
KROKETI OD KROMPIRA
1 veći krompir-krupno rendan
malo soli
1 jaje
2 kašike brašna
mirođija
KROKETI-rukama ocediti krompir koji ste narendali i posolili, pa mu dodati jaje, brašno i mirođiju. U tiganju, na vreloj masti, ulju, ili kombinaciji putera i ulja;. Pržiti male hrpice kromir mase koje ste prstima formirali. Odložiti gotove krokete na papirni ubrus ili u cediljku. Možete pržiti u dubokoj masnoći i tada će biti hrskavi, a manje će se masti napiti nego da to radite sa manje masnoće.
ČORBA-staviti cele šargarepe i stablo brokolija kome ste skinuli tvrdu koru i isekli na sitnije delove da se kuvaju; kada je sve polu-kuvano dodati cvetove brokolija, a cvetove možete i zasebno na pari skuvati. Procediti brokoli i šargarepu, a vodu sačuvati. Stabljiku brokolija sa malo vode u kojoj se kuvala štapnim mikserom ili u secku propasirati, a šargarepu iseckati na kockice. Vratiti pire od brokolija u šerpu, kockice šargarepe i cvetiće brokolija, pa doliti vodu u kojoj se povrće kuvalo, onoliko koliko želite da čorba bude gusta. Dodati kocku za supu i so po volji i pustiti da baci ključ. Skloniti čorbu sa ringle i naliti slatku pavlaku ili pavlaku za kuvanje.
Tople krokete staviti u tanjir nakon serviranja čorbe.
CREAM OF BROCCOLI SOUP WITH POTATO FRITTERS
600 to 800g of broccoli
4 large carrots
stock cube
around a liter of vegetable stock
250ml of cream
dill
POTATO FRITTERS
1 large potato shredded
pinch of salt
1 egg
2 tablespoons of flour
dill
Salt the shredded potato and squeeze with hands to remove excess water, and then add the egg, flour and dill. In a pan in deep hot lard, oil or butter fry the fritters that you have formed with your fingers. Place the whole peeled carrots and the broccoli stalk with the outer hard part removed in the water to cook and when half done add in the broccoli flowers or steam them separately. Drain the veggies, save the stock and take the carrots out and dice them. Puree the broccoli with a bit of water. Return the puree to the pot, add the carrots, broccoli flowers and pour in the saved veggie stock. Add the stock cube, salt and bring to a boil. Add the dill, take of the stove and pour in the cream. Add the fritters after you have served the soup in a bowl or just add them all at once to the soup