Kod nas se na pijaci sada može naći u svom punom cvatu. Sama pojava cveta usporava rast lista, a stariji cvetovi smanjuju stvaranje esencijalnih ulja. Ukoliko ga gajite u bašti, nije na odmet da se zna da bosiljku prija čupkanje listova jer to stimliše rast. Smatra se da ima antioksidantna, antivirusna i antimikrobna dejstva.
Pesto od bosiljka prvi put pravim u svojoj kuhinji od početka do kraja. Rezultat je bio fantastičan. Bolji, jači, aromatičniji od kupovnog. Recepti su u osnovi isti bosiljak, beli luk, devičansko malinovo ulje, pinjoli i parmezan. Do pinjola se teže dođe, a i skupi su, tako da sam za adekvatnu zamenu, koju inače koriste i sami Italijani koristila badem. Bademe, orahe ili pinjole blago tostirajte u rerni da samo porumene. Orah takođe može da se koristi, ali se količina smanji za trećinu zbog intenzivnog ukusa. Kažu da je bolje koristiti listiće koji su manji i bliže vrhu, oni veći imaju jači ukus koji naginje ka menti.( ja sam sve koristila). Ako imate vremena, preporučuju da listiće brišete (ja sam ih oprala). Za spremanje pesta preporućuje se korišćenje avana (supersecko kod mene). Pesto se u frižideru drži lepo do sedam dana, samo ga treba zaliti tankim slojem masliovog ulja.
PESTO OD BOSILJKA I BADEMA
za četiri osobe
1 čen belog luka
3 pune šake očišćenog i opranog bosiljka (jedna veza sa pijace)
75 grama blago pečenih i oljuštenih badema ili 50g oraha
preko 100ml maslinovog ulja
40 do 60g Parmigiano Reggiano ili Grana Padano (može i onaj iz kesice)
so
Uz lagano dodavanje maslinovog ulja sve sastojke pretvoriti u pastu u secku ili procesoru za hranu. Liske bosiljka mogu biti i vlažne, a količinu soli doterajte nakon obrade.
Pesto, naročito sada kada je sezona bosiljka, možete zamrznuti u posudama za led (koristiti kao dodatak jelima tokom godine ), pa posle prebaciti u kesicu ili g azamrznite u teglicama ili u plastičnoj kantici (brzo se odledi gornji deo koji se lepo pokupi kašikom).
Salata od rukole je savršen dodatak pestu. Ukoliko ne volite rukolu, probajte je u ovoj kombinaciji. Ovaj recept za preliv sam dobila od devera i odličan je.
SALATA OD RUKOLE SA ACETO PRELIVOM
20-30g rukole po osobi
1 kašičica aceto balsamico
1 kašičica kečapa
1 kašičica maslinovog ulja
prstohvat šećera
trunka soli
4-8 kašičica vode
BASIL PESTO AND ROCKET SALAD WITH ACETO DRESSING
1 onion clove
3 handfuls of basil leaves
75g of pine nuts or almonds (lightly roasted) or 50g of walnuts
40 to 60g of Parmigiano Reggiano or Grana Padano grated
more than 100ml extra virgin olive oil
salt
Slowly adding the oil mix all the ingredients in the food processor.
ROCKET SALAD WITH ACETO BALSAMICO DRESSING
20-30g rocket salad per person
1 teaspoon aceto balsamico
1 teaspoon ketchup
1 teaspoon olive oil
4-8 teaspoons water
pinch of salt
pinch of sugar
The dressing has a strong and interesting taste, but it is the combination with the salad that gives the final result.