субота, 9. октобар 2010.

KLASIČNA ITALIJANSKA LAZANJA by Giada De Laurentiis

Godinama pravim lazanju po receptu Vokija Kostića, ali ovoga puta sam rešila da malo proširim svoj repertoar lazanji sa receptom Giade De Laurentiis. Vokijev recept zadržavam, ali ovaj pridodajem svojim receptima!



KLASIČNA ITALIJANSKA LAZANJA

BEŠAMEL
600 ml mleka
125g putera
brašno
prstohvat soli
prstohvat muskatnog oraščića
300g paradajz sosa
so, beli biber
šaka rendanog kačkavalja


Svako ima svoj način za pravljenje bešamela, a ja ću vam napisati recept koji ne može da propadne (bez grudvica). Staviti mleko i odmah dodati puter, so i muskatni oraščić u dublju šerpu i pustiti da provri. Za to vreme pola čaše brašna (bolje više nego da dodajete kasnije) umutiti u glatku žitku masu sa hladnom vodom. Kada je mleko tu negde da provri dodavati postepeno razmućeno brašno i konstantno mešati varjačom sve dok se ne dobije željena gustina. Ovde želimo gušći bešamel jer se posle dodaje paradajz sos. Pred kraj spustiti kaškavalj. Ostaviti da se prohladi.

PARADAJZ SOS
800g paradajza
60ml maslinovog ulja
1 mali crni luk sitno iseckan
2 čena belog luka
1 šargarepa rendana
morska so, biber, 2 lovorova lista
2 kašike putera

Zaseći krstić na vrhu paradajza i blanširati ga u ključaloj vodi. Oljuštiti, pa kad se prohladi grubo usitniti. U većoj šerpi na maslinovom ulju propržiti crni luk i sitno rendanu šargarepu, pa potom dodati i beli luk. Spustiti paradajz i lovorov list. Dodati kašičicu šećera i morske soli, pa krčkati dok se lepo ne zgusne oko sat vremena. Skloniti sa šporeta i ukloniti lovorov list. Polovinu staviti u blender, pa napaviti pire (štapni mikser), a zatim vratiti u ostatak sosa. Dodati listiće putera. Dodati 300ml paradajz sosa mlakom bešamelu, a ostatak iskoristiti za nešto drugo.

MESO
50ml maslinovog ulja
500g mlevenog mesa
so, biber

Na maslinovom ulju prodinstati meso koje ste začinili. Prohladiti i ukloniti višak masnoće.

FIL OD SIRA
400 g rikote (sremski sir)
3 jaja

Umutiti rukom sir i jaja.

LAZNJA
12 pločica paste

SPANAĆ
800g svežeg očišćenog poparenog spanaća

Spustiti vlažan i oceđen spanać u veliku šerpu i pustiti da splasne. Ocediti višak tečnosti, prohladiti i usitniti.

JOŠ
600g mozzarelle ili kačkavalja
50g parmezana
puter 20g u listićima




ARANŽMAN

1/3 bešamela
PASTA
sir sa jajima
spanać
PASTA
meso
200g kačkavalja
1/3 bešamela
PASTA
1/3 bešamela
kačkavalj 
parmezan
listići putera 

Preko kačkavalja i parmezana rasporediti tanke listiće putera. Pokriti aluminijumskom folijom i peći na 220 stepeni 30 minuta. Skinuti foliju i dopeći dok ne porumeni na pojedinim mestima. Ohladiti oko 2 sata pre serviranja.

ŠTA SAM PROMENILA  veličina posude koja se navodi u receptu je 32x22cm, što je približno dimenziji mog pleha. Međutim, količina pojedinih sastojaka (sledila sam recept u gram) je prevelika. Recept koji navodim je sa modifikovanim merama za bešamel, paradajz sos i beli sir, pošto je meni ostalo viška. Ostatak sam pomešala, skuvala makarone, posula kačkavaljem i zapekla. Giada daje recept za paradajz sos koji posle iskoristite za nešto drugo. Lazanja je uzrazito bogata, a ja sam se čak plašila da se pasta neće ni osetiti. Sve je ispalo potaman. Moja izmena je kačkavalj koji sam dodala u bešamel. Takođe se navodi 500g paste. Koristila sam listove lazanje koji se ne kuvaju i u moj pleh stane (sa lepim razmakom od 1 do 2 cm oko svakog lista) 4 lista. Koristi se 3 sloja, tj. 12 listova, što je mnogo manje nego u originalnom receptu. Ja ne preklapam listove, već oni lepo nabubre i prošire se tako da se lepo spoje. 





CLASSIC ITALIAN LASAGNA by Giada De Laurentiis

I have been making lasagna for years with the same recipe by Serbian culinary master and world famous composer Voki Kostić. This time I decided that it was time to step out of the same recipe and give the Italians a try. Giada's recipe is one of the best that I have come across. I am sharing the photos with you since the original recipe is on the Foodnetwork, so you can skip over there and see the ingredients. I use the same size pan as she did but I ended up with some bechamel sauce, ricotta and tomato sauce that were just too much to put in , so I just boiled some penne, mixed it all in, sprinkled with cheese and baked it. I also used 250g of lasagna sheets that do not need cooking, and she states that 500g is needed. The result is a best piece of lasagna I had in a very long time.


24 коментара:

  1. E Jelena ovo ti je fantasticno, prava stvar, extra...

    ОдговориИзбриши
  2. Ne znam kakav je Vokijev recpet, ali ovaj Giadin nikako ne može ići u kategoriju "klasičnog" recepta. Klasično bi trebalo značiti uobičajeno, tradicionalno, a ova kombinacija to nije. Recept je kombinacija lasagne na Bolognese način (koja u osnovi ima ragu i bešamel umak uz dodatak ribanog parmigiana) i lasagne koja se pravi za svečane prilike u Napulju (dodatak ricotte i mozzarelle), s time da je ona u sve to još ubacila i špinat. Lazanje se naravno mogu puniti svim i svačim, ali ove bi jako teško prošle kao klasične. Inače, Giada možda Amerikancima predstavlja pojam talijanske kuhinje, ali dovoljno je pogledati komentare ispod njenog recepta za jednostavni umak od rajčice i reakcije Talijana.
    Tvoje lasagne na slici jako lijepo izgledaju, pretpostavljam da si ih poslužila kao samostalno jelo obzirom da su vrlo zasitne.

    ОдговориИзбриши
  3. So you are crossing over hu? LOl.
    When I lived in Denver, watching the food network was one of my favorite things to do. I hoved how easy Giada's recipes were. I might try this minus the meat.

    about your comment: yes I love strong turkish coffee! the best.

    have a wonderful weekend mi amiga!

    ОдговориИзбриши
  4. I love Lasagna, and I love Giada....so this to me is a perfect post! Your images are great, of course they are making me so hungry!!! What a delicious lasagna it must have been....I wish I had been there to taste it!

    ОдговориИзбриши
  5. Dobro je imati originalne/etnicke recepte; jos je bolje znati ih iskoristiti u svoje/lokalne svrhe, bez potrebe da se slijepo sljeduju. Po meni , to je dobra strana 'Globalizacije'..losa strana je kada sve manje mozes vidjeti ljude u etnickim nosnjama - sve vise Afrikanaca i drugih starih/izolovanih(?) plemena nose 'Coca-Cola' majice, a sve manje njihove divne, rucno napravljene odore.
    Izvini Jelena,...nesto se raspricah bez potrebe ("doslo mi")...Mozda sto je 10/10/10. ???

    ОдговориИзбриши
  6. Jasna, ne slažem se s tobom utoliko što kada netko od chefova želi svoju publiku "naučiti", a ono malo video klipova što sam vidjela Giada upravo to radi, educira Amere o talijanskoj kuhinji (iako je zanat pekla kao slastičarka u Francuskoj, ako se ne varam), onda pod klasičnim, pravim i originalnim treba ponuditi upravo to - recept najsličniji mogući originalu. Ako Giada inzistira da je ovo klasična talijanska lasagna, onda se ja moram pitati u kojoj je regiji tu klasičnu pronašla, ja je do sada još ne vidjeh. Lasagna sa raguom i špinatom je ime koje ništa ne sugerira i ne stvara nepotrebne polemike, a kao što sam rekla, lasagne možeš puniti čime ti srce poželi, ne postoji copyright na to čime ćeš ju napuniti.

    No, da se udaljimo od talijanske kuhinje, ista stvar je sa "klasičnim" zagorskim mlincima. U kući moje bake su se uvijek pekli jedino i isključivo od crnog ili polubijelog pšeničnog brašna i "furili" kipućom vodom. Uopće nemam volje pisati što sam sve našla pod receptom pravih zagorskih mlinaca na raznim stranicama. Ili primjer hercegovačke raštike gdje su me nastojali uvjeriti kako originalni recept traži mrkvu i junetinu.
    Kuhanje je nadasve kreativni čin, kombinacija namirnica na novi način je ono što svi tražimo, svi volimo isprobati nešto novo. Ovdje je problem što Giada ove lasagne naziva klasičnima, umjesto da govori o vlastitoj interpretaciji. S druge strane, njena emisija je namijenjena američkom tržištu, tako da je posve nebitno što ja mislim o njenim receptima.

    ОдговориИзбриши
  7. Lazanja mi se dopada,ali ne i slavna kuharica iz prostog razloga sto u vecini svojih recepat koristi 50%gotovih proizvoda...zelim da vidim obrok koji je pripremljen bez ,npr. kupljenog sosa(ne vezano za lazanju)i jaaako me nervira njeno smijanje dode mi kao reklama za zube ..kao sto rekoh,lazanja mi se svida i povremeno dodajem spinat jer djeca ga ne vole u toj kombinaciji !!!

    ОдговориИзбриши
  8. "What's in a name? That which we call a rose by any other word would smell as sweet."

    Slažem se da naziv klasična ne pristaje ovoj lazanji, ali sam ga prenela u originalnoj verziji. Krajnji rezultat je bila fenomenalna lazanja. Đada ni meni nije mnogo simpatična, ali volim njenu ljubav prema hrani koja je možda malo izveštačena i preterana ali i pomalo zarazna.

    ОдговориИзбриши
  9. @ Roman tales
    Nije da mi je stalo da se slozis samnom (uz svo postovanje) ali evo i odgovora. Meni licno nije bitno kako ce se sta nazvati, tim vise sto se nikada nezna tacno porijeklo i autenticnost recepta. Uzmimo za primjer mlince. U Bosni su se zvali 'Jufcice' (bar u mom kraju), i ni najsiromasniji ih nisu furili kipucom vodom, nego zaljevali kokosijom supom. Znaci slicna jela, slicni nazivi, varijacije od kraja do kraja ili pristupacnih namirnica.
    I niko me nece natjerati da "Sushi" pravim onako kako ga Japanci prave; ipak pravim ga i zovem ga tim imenom. U zdravlje
    Jelena jos jednom ...... ;-)

    ОдговориИзбриши
  10. Skroz drugačije od mog načina pripreme, a vrijedi probati. Zašto uvijek raditi ono tradicionalno/klasično, ponekad treba i eksperimentirati.
    S ovim kreacijama me podsjećaš na Jamiea Olivera, a njegovu kuhinju i njegovu ljubav orema kuhanju jednostavno obožavam :)
    Odlično Jelena!

    Samo da se nadovežem na gornju raspravu - isto tako i pizza koja je izašla iz Napulja i osvojila cijeli svijet bila je jako siromašnija verzija (Margherita) od one koju danas mi ili Amerikanci spremamo s raznim kulenima, kobasicama, Goudom i Gorgonzolom, artičokama, škampima i ananasom, pa je svejedno nazivamo Pizzom :)
    Ukusi su različiti,a o tome da li se radi o klasičnoj verziji ili našem eksperimentu bi se stvarno dalo raspravljati :)

    ОдговориИзбриши
  11. Recept mi se svidja i ovi slojevi testa i nadeva bas izgledaju bogato i fino...ne znam samo da li se u ovom slucaju listovi za lazanje prethodno skuvaju, ili se redjaju tako presni (s obzirom da ima dosta preliva, pretpostavljam da ih ne treba kuvati?;))

    ОдговориИзбриши
  12. @mignonne, koristim gotove kore Del Castello koje se ne kuvaju. Sada su skoro sve lazanje na tržištu spremne da se koriste presne, samo piše sitnim slovima na kutiji.

    ОдговориИзбриши
  13. Meni se ove lazanje jako sviđaju, recept mi je odličan i super mi izgledaju ! Super si ih napravila i jako lijepo sve objasnila,nadam se da ću imati priliku uskoro ih isprobati !

    ОдговориИзбриши
  14. Na svome blogu imam identičnu lazanju, preuzetu od Giade i znam da je fantastična. Isto sam je nazvala klasičnom, a da li jest ili nije, u konačnici nije ni važno. Kao što kod nas nema "jedinih originalnih" mlinaca, nema ni originalne/klasične lazanje. Svaki dio Italije istu stvar radi na neki malo drukčiji način. I svatko ima pravo to nazvati klasičnim/originalnim/jedinstvenim. Uostalom, ni mlinci nisu originalno zagorski, kao ni toliko drugih "hrvatskih" jela.

    ОдговориИзбриши
  15. Obožavam italijansku kuhinju i znam da su varijacije unutar same Italije ogromne. Juzna oblast originalno priprema hranu na vrlo skroman nacin, dok severna oblast ima zastupljenu obilatu i bogatu kuhinju. Tako da ono sto je klasicna lazanja svi dobro znamo i slazem se da je ovo odlican recept, s tim sto bi mogli da ovo "klasicna" pripisemo severnjacima. Jer oni imaju sasvim drugaciji dozivljaj "osnovnih namirnica". Sve pohvale i jako mi se dopada koloričnost lazanje. A, mislim da si ti odlično prenela originalan recept autorke koja na svoj način prezentuje nacionalnu kuhinju o kojoj govorimo. Ako je naziv recepta "klacična", naravno da ćeš, pozivajući se na autora, jelo nazvati istim imenom:) Veliki pozdrav i radujem se lazanjama uvek i u svakom obliku:)))

    ОдговориИзбриши
  16. I make a good lasagna, too, but yours is a bit different, so I will try! (If you'd like to meet sometime, write me through the email link in my blog profile!)

    ОдговориИзбриши
  17. lazanja ti odlično izgledaju, ja ih obožavam u svim varijantama, no ipak ovakva su mi najbolja

    ОдговориИзбриши
  18. Cooked to perfection. Fantastic color on the cheese. Two thumbs up!

    ОдговориИзбриши
  19. Interesantna rasprava! Originalna ili ne, odlicno izgleda. Ne jedem meso, pa lazanje radim sa povrcem ili samo sa gljivama i naravno besamelom. Ali, ovo izgleda prekrasno!

    ОдговориИзбриши
  20. Meni ove lazanje zvuče i izgledaju izvrsno. Jelena majstorski si ih složila, a i fotkala. :)

    ОдговориИзбриши
  21. jako volim lazanja , ali mi je lijeno praviti tijesto, uvijek kupim gotovo :)

    ОдговориИзбриши