уторак, 3. август 2010.

MUSAKA OD TIKVICA SA PEČENICOM

Tokom ovih vrelih letnjih meseci ova musaka je redovno na našem stolu. Obično je spremim predveče, onda se do jutra ohladi na pultu, a sutradan nakon hlađenja za ručak bude na našem stolu. Iako sadrži pohovane tikvice zaista je osvežavajuća, jer je svež paradajz i svinjki kare (pečenica) umesto mlevenog mesa  ne čine teškom. Možete koristiti suhomesnati proizvod koji volite a lepo bi došao i svinjski vrat, tj.bilo šta  dimljeno.




Ovo je količina za okrugli pleh prečnika 30cm, dubine od 5cm, a vi je možete ređati i u četvrtastom obliku ili kako volite. Samo je bitno da dlanovima pritisnete slojeve kako ih ređate da oni lepo nalegnu.




MUSAKA OD TIKVICA SA PEČENICOM
za okrugli pleh prečnika 30cm dubine 5cm

3  srednje tikvice
5 većih paradajza 
300g svinjske pečenice (svinjski kare) ili bilo šta od dimljenih suhomesnatih proizvoda
400g kačkavalja (Gauda, Edamer, Mozzarela)
250ml tečne pavlake za kuvanje (Imlekove slatke pavlake 36%mm)
brašno
3-4 jaja i malo mleka
svež peršunov list
suvi ili svež bosiljak
ulje za prženje


Tikvice isecite na krugove, posolite ih i ostavite oko 10 minuta da odstoje. Umačite svaku prvo u brašno, pa u jaja koja ste umutili sa malo mleka i seckanimperšunovim listom. Ispohovane tikvice ređajte na žicu od rerne koju ste stavili iznad pleha od rerne da se lepo ocede od viška masnoće.

Polovinu tikvica poređajte u pleh za pečenje. Preko njih stavite polovinu paradajza koji ste isekli na krugove ili polukrugove. Zatim red suhomesnatog, pa onda pola rendanog kačkavalja, zatim ostatak pohovanih tikvica, a preko ostatak paradajza. Kako koji red stavite pritisnite ga dlanovima da lepo slojevi nalegnu jedan na drugi. Paradajz možete posuti bosiljkom, a red tikvica možete i poprskati sa malo limunovog sok. Ja obično pohovane tikvice poprskam njime i budu baš fine.

Zalitjte sve sa tečnom pavlakom i pospite sa ostatkom kačkavalja. Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Servirajte toplo ili hladno.




    ZUCCHINI MUSSAKA WITH HAM

    This is a light version of the traditional mussaka made with bechamel and ground meat. Perfect for the summer days and for the vegetarian version just leave out the ham. Serve hot or cold.

    3 zucchinis 
    5 large tomatoes
    300g sliced smoked ham
    400g shredded cheese
    250ml cream
    3-4 eggs
    fresh parsley leaves 
    some couple of tablespoons of milk
    flour
    salt
    oil for frying

    Cut zucchinis into discs and salt. Dip each slice in flour and  then into the mixture of the beaten eggs with couple of tablespoons of milk. You can add parsley to the egg mixture. Fry in hot oil in batches and place on paper napkins to it soaks up the excess oil. Layer half of the zucchinis, half of the tomatoes cut into circles or half circles, all of the ham, half of the shredded cheese, the rest of zucchinis, and the rest of tomatoes. Pour cream over and the rest of cheese on top. Make sure to press each layer with the palms of your hands down as you layer it. Bake at 200 degrees until golden brown. Serve hot or cold.



    26 коментара:

    1. Oh my gosh! You're seriously a genius! I never would have thought to do this; but its so simple and delicious. I welcome any "lighter version" of delicious foods :D

      ОдговориИзбриши
    2. Ps. Would it work still if I didn't fry the zucchini? If I just pre-cooked it in the microwave for an even healthier version? Or does it need the crispness?

      ОдговориИзбриши
    3. no need to fry them if you want to skip the calories, but I suggest you grill them with a little dash of olive oil and lemon juice, cooked would be too bland but would still work...

      ОдговориИзбриши
    4. Jelena, this simply marvellous! I love the whole combination. The tomatoes must be juicy delicious and the cheese...hmm..mm... speechless! Thanks for sharing this wonderful dish. Hope you're having a great day.
      Cheers, kristy

      ОдговориИзбриши
    5. My kind of dish. That cheese looks cooked to perfection.

      ОдговориИзбриши
    6. Super je fora ovo sa pečenicom !I sa paradajzom! I sa sirom !
      Volim musaku sa pohovanim tikvicama!!!Ovako napravljenu obavezno probam!!!!

      ОдговориИзбриши
    7. I have tried the grounded meat version which is delicious! This version is so much healthier as you said, would love to try it one day:D Thanks for sharing.

      ОдговориИзбриши
    8. It looks great! But I never did like that... Nice blog.
      Kisses,
      Tata

      ОдговориИзбриши
    9. odlična musaka, još što je ovako lijepo prezentirano sve u slikama, odlično

      ОдговориИзбриши
    10. this is a diffinite try for me! I love eveyrthing in this its wonderful!! thanks for visiting my blog...ciao

      ОдговориИзбриши
    11. it smells so delicious!!! The photo is very beautiul: Very good, Jelena! Bye, M

      ОдговориИзбриши
    12. Your lightened mousaka looks and sounds wonderful. It would be a real treat for my grandsons. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

      ОдговориИзбриши
    13. Iskreno da ti kažem, samo gledajući ovo dobih želju da je odmah probam. Odlično objašnjena priprema i naravno krajnji rezultat je predivan. Ovo ću probati, zapisano:)

      ОдговориИзбриши
    14. Odlična ideja draga Jelena ! Nisam još ovakvu musaku probala! :-D

      ОдговориИзбриши
    15. Bravo Jelena. Prvo zbog ove musake. Znam tačno šta mi se sprema u sledeću Nedelju, kad ću je sigurno praviti. Prežderaću se kao svinja. Sve varijante musake od tikvica, koje sam do sad isprobao, su dobre, ali imaju dve mane. Nekako su mi jadne (anemične su, skoro bez ukusa), nešto mi stalno tu nedostaje i mislim da si ti to vrlo fino rešila ubacujući pečenicu. Baš savršen kontrast, a opet ne tako strašan kao kad bi tu stavili pančetu ili njeguški pršut. Posebno će taj paradajz sve to lepo obogatiti svežinom, jer kako god da sam ih spremao, nije to ona lagana hrana koju želim da dobijem. Čini mi se da će ova tvoja varijanta biti IDEALNA.

      Ne bih da te više hvalim da mi se ne "uobraziš" ali moram da ti čestitam i na originalnosti. Teško je danas skuvati bilo šta a da to već nije već viđeno na bar 3 mesta na interntetu. Ti se stvarno trudiš da odabereš nešto što se ne sreće svaki dan, i mislim da je to stvarno lepo.

      Baš mi je drago što sam svratio na tvoj blog.
      Srdačno i iskreno te pozdravljam. Samo nastavi tako.

      ps

      Ju, umalo da zaboravim ono zbog čega sam i krenuo da pišem. Znaš i sama kolka je gnjavaža kad moraš da pohuješ te tikvice, pa one pokupe previše ulja...znaš o čemu pričam. Lepo mi dođe da nikad ne pravim musaku od tikvica. Međutim može i jednostavnije. Probao sam i razlike gotovo da nema. Uvaljaš tikvice u brašno, i poređaš u pleh. Zaliješ sa malo jaja i možeš a i ne moraš da zapečeš u rerni. Složiš sve što slažeš kao i do sada, pa ponovo one tikvice u brašnu, s tim što ovaj sloj ne moraš zalivati jajima, a ako baš voliš možeš svaku sem u brašno staviti tikvicu i u jaje pre nego što je staviš u pleh. Sve se to na kraju sasvim lepo ispeče, jer i jajima i tikvicama ne treba više od 3 minuta termičke obrade. Nadam se da sam ti ovim savetom bar malo pomogao, jer to bi mi baš bilo drago, jer ti meni jesi pomogla sa ovom izvrsnom idejom za musaku.

      ОдговориИзбриши
    16. Odlicno Jelaena,jako mi se dopada i to je jedno od cestih jela na nasem stolu!!!Divni su ti recepti za svakoga ima ,samo treba odabrati !!:)

      ОдговориИзбриши
    17. FANTASTICNO!!! Jedva sam docekala sezonu tikvica i paradajza da probam ovaj recept. Izvrsno! Ne znam sta drugo reci?! Davno nesto ovako fino nismo jeli... Ne znam da li je bolje toplo ili sutradan hladno...Cini mi se da je ovo jedan od najboljih recepata sa ovog bloga. A pecenica tako dobro ide uz tikvice i paradajz...Savrseno :)

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Majo, da znaš da je ja zovem bezmesna, ali nije bezmesna kao što vidiš. Pečenica se baš lepo slaže i ja uvek završim sa tanjim slojem jer usput pojedem bar trećinu i nekako misteriozno nestane iz frižidera. Možeš praviti i kockastu i manju, kako god voliš, a tek kad stigne onaj pravi paradajz i tikvice padnu na 20 dinara onda je super samo što tada bude vruće za pohovanje ali ko mari.

        Избриши
    18. ...htela sam samo da dodam,da kada sam pravila ovaj recept,pohovala sam tikvice sa peršunom ali nisam stavljala limun preko.Juce sam kao prilog uz neko meso,samo pohovala tikvice po ovom Jeleninom receptu sa peršunom i dodala sam limunov sok preko onako kako je napisala...E to je bila poezija...Savetujem svima da probaju;limun daje jednu posebnu notu a poh sa peršunom je sam po sebi divan...Nismo mogli da se zaustavimo...cak ni moj,mali sin sa 13,5 meseci :)

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Majo, a pa ti baš imaš bebicu koj još klopa i tikvice. Ma da, tajlimun nenkako preseče masnoću, osveži. Ne može on da umanji masnoću pohovanja alii lepše je mnogo. Ako nisi probala dodaj u prezle pri pohovanju suve zaličine, bosiljk, origano, majčinu dušicu, suvi peršun da vidiš kako je to super.

        Избриши
    19. Morala sam jos jednom da napravim ovu musaku pred kraj sezone tikvica.I ispala je fantasticno,naravno :) Javljam se samo da kazem za sve one koji su lenji da pohuju tikvice,ja sam poslusala ovog puta cuvenog Dadeta:tikvice sam uvaljala u brasno pa prelila jajima umucenim sa mlekom i sitno seckanim persunom i definitivno to je to 99,99%.A i to je stvarno light verzija jer nisam koristila ni kap ulja.Divno,divno.Ovo mi je recept No. ONE od svih recepata koje sam probala sa neta!!! :)

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Majo, veliki je kompliment kad nekii recept uvrstiš u stalni repertoar. Hvala! Mnoge sam recepte od drugih isprobala ali retki su oni koje stalno pravim i koje ću praviti. Jesi li ih pekla u rerni, tikvice, ili slagala samo namočene?

        Избриши
    20. Samo sam ih slagala,uvaljane u brasno a onda sve prelila jajima umucenim sa mlekom i sitno seckanim persunom.Nisam nista pekla,odmah sam redjala dalje slojeve kako si u receptu napisala a drugi sloj tikvica sam samo uvaljala u brasno i nisam ni prelivala jajima i mlekom.Tek kad sam sve zavrsila sam stavla u rernu i pekla na 200 stepeni.Znaci samo jedno jedino pecenje.Bas kao sto je Dade napisao u komentaru.I ispalo je fantasticno :) Tek to skracuje posao,i sve bude za tili cas gotovo a o ukusu da ne pricam...stvarno nesto posebno.Bravo Jelena po milioniti put! :)

      ОдговориИзбриши