Ako volite sipkave vanilice koje se tope u ustima, onda je ovo kolač za vas. Ako volite kontrast fila, hrskavost oraha, karamel, kremasti i blago kiselkasti fil i to sve spakovano zajedno, onda izvolite, poslužite se! Liči mi na starinske kolače, ali u njih bi sigurno išao puter, a ne margarin. Probaću sa puterom sledeći put, a ovo žumance u filu možete i izostaviti.
TROUGLOVI OD ORAHA I MEDA
KORE
500-550g
mekog brašna
200g
šećera u prahu
200g
putera
2
jaja
2
pune kašike meda
1 kašika
praška za pecivo
Puter
otopite na laganoj vatri i ostavite ga da se malo ohladi. Brašno pomešajte
sa praškom za pecivo i šećerom, pa mu dodajte otopljeni puter, blago umućena
jaja i med. Umesiti testo i formiratjte loptu. Testo je toplo i
mekano, i nemojte dodavati previše brašna, nikako više od 550g. Ostavite ga pola
sata u hladnoj prostoriji da se odmori.
Za
to vreme pripremite 2 pleha od rerne. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isecite 2
papira za pečenje veličine dna pleha od rerne 31x36cm.
Podelite
testo na 2 jednaka dela. Od testa se peku 2 kore. Jedna se prvo ispeče i
premaže belim filom, a druga se nepečena premazuje filom od oraha, pa se tek
onda peče.
Na
papiru oklagijom rastanjite jednu kuglu na debljinu od nekoliko milimetara. Stavite je da se peče na
180 stepeni 12-16 minuta, ispod sredine rerne dok blago ne porumeni. Koru
ostavite da se ohladi u plehu.
Dok
se prva kora peče rastanjite drugi deo testa na papiru za pečenje i stavite u
drugi pleh od rerne. Spremite fil od oraha koji ćete naneti na ovu nepečenu
koru.
FIL
OD ORAHA ZA NEPEČENU KORU
300g
grubo seckanih oraha
90g
kristal šećera
2
pune kašike meda
120g
putera
Karamelizujte
kristal šećer na umerenoj vatri. Kada šećer bude boje karamele sklonite sa
vatre i dodajte mu med i orahe, promešajte, pa dodajte puter, sve vreme
mešajući dok se on ne otopi.
Brzim
potezima nanesite fil od oraha na nepečenu koru. Staviti je da se peče na 180
stepeni. Onda kada šećer počne da peni i kada klobuci počnu da se stvaraju tada
je otprilike gotovo. Kad prođe desetak minuta počnite da proveravate rernu. Ostavite
koru sa filom da se ohladi, a za to vreme umutite beli fil.
BELI
FIL ZA PEČENU KORU
250g
putera, sobne temperature
100g
šećera u prahu
1
žumance
2
limuna, sok
Mikserom umutite puter sa šećerom u prahu,
limunovim sokom i žumancetom, negde oko 5 minuta. Ispečenu koru namažite belim
filom.
SLAGANJE
Podignite je pažljivo koru sa belim filom sa
sve papirom za pečenje i spustite je preko kore sa filom od oraha koja vam je u
plehu. Vodite računa da se ivice poklapaju, jer kad se stavi nema pomeranja. Preko
papira stavite poslužavnik, a na poslužavnik nešto teško i veliko da lepo
pritisne i tako odstoji oko 30 minuta. Odmah možete seći trouglove stranica 7x5cm. Pospite ih prah
šećerom pre služenja.
Ako želite da izbegnete sveže žumance u filu,
možete, ali će se limun i puter teže sjediniti, i fil se neće razmazivati
ravnomerno. Budite uportni i što bolje rasporedite fil po kori. Kada se složi kolač, sve će doći na svoje mesto. Stajanjem
kolač postaje sve bolji.
Prve dve slike u poslednjem redu prikazuju postupak sa pečenom korom na koju se nanosi beli fil a sve ostale se odnose na nepečenu koru na koju se nanose karamelizovani orasi pa se sa njima kora peče.
Prve dve slike u poslednjem redu prikazuju postupak sa pečenom korom na koju se nanosi beli fil a sve ostale se odnose na nepečenu koru na koju se nanose karamelizovani orasi pa se sa njima kora peče.
HONEY AND WALNUT TRIANGLES
DOUGH
200g of fine sugar
200g of margarine or butter
2 eggs
2 full tablespoons of honey
1 tablespoon of baking powder
WALNUT FILLING
300g of roughly chopped walnuts
90g of sugar regular
2 tablespoons of honey
120g of margarine
CREAM FILLING
250g of margarine
100g of fine sugar
juice of 2 lemons
1 egg yolk
- mix together flour, baking powder, sugar, melted margarine (low heat don't allow it to bubble, just melt) eggs lightly beaten with a fork and honey of your choice
- knead the dough and form a ball; let rest for 30 minutes in a cool place
- line 2 oven pans 31x36cm with the exact size of baking paper (if it's a little bigger or a little shorter it doesn't matter)if you don't have 2 oven pans then the other layer will just have to wait
- divide the ball into 2 parts and roll one part on the paper to match the size of it; if you don't cover the edges just cut some dough that spills over from the paper and paste on the place where it's missing; it should be very thin 2-3 mm; bake in an oven for 12-16 minutes at 180 degrees until lightly golden; take out of the oven; don't take out of the pan unless you don't have 2 the exact same size; let cool without removing the paper beneath; if you take it out in need of a pan take it out with the paper and place on flat surface; this should be easy because as it dries it becomes stiffer and this is ok; it should be stiff as a board
- roll the other piece of dough and don't bake it; it needs to be covered with the walnut filling;
- on to the walnut filling; caramelize the sugarand add the honey, walnuts and margarine, stir vigorously; as soon as the margarine melts quickly spread on the unbaked rolled dough; bake again; let cool completely
- in the mean time make cream filling; margarine should be at room temperature; mix all the ingredients for about 5 minutes with the electric mixer; spread onto the baked layer
- assembly...carefully flip upright the cream layer over the walnut layer; match the exact spot where it will stick 'cause once it sticks you can not move it and adjust it; place an empty tray over the cake; place heavy things on top to press it; remove the paper; cut into rectangles around 7x5cm and then cut diagonally or 7x7cm
- sprinkle with fine sugar; it keeps beautifully in the fridge and it becomes better and better as times go by