понедељак, 24. фебруар 2014.

SALATA OD BUNDEVE, RUKOLE, ORAHA I GORGONZOLE

Nekad može i obrok bez mesa da prođe a da su sve koze na broju, svi stomaci siti i lica nasmejana!




SALATA OD BUNDEVE, RUKOLE, ORAHA I GORGONZOLE 
predjelo za 2 osobe ili glavno jelo za 1 osobu
recept objavljen u oktobarskom broju MEZZE magazina

300g očišćene muskatne bundeve
30g rukole
50g gorgonzole
50g oraha

BALZAMIKO DRESING
1 kašika Aceto balsamico
1 kašika kečapa (Heinz je meni najlepši)
1 kašičica maslinovog ulja
1 kašičica vode


Bundevu isecite na kockice ili trouglove veličine zalogaja, debljine oko 1 cm i prelijte sa malo maslinovog ulja. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. Rasporedite komadiće bundeve u jednom sloju. Pecite na 200 stepeni dok bundeva ne omekša i malo porumeni, nekih 30 - 40 minuta. Orahe grubo usitnite i tostirajte u blago nauljenom tiganju dok ne potamne na nekim mestima. Gorgonzolu isecite na kockice. Na tanjir spustite rukolu i po njoj poređajte tople komadiće bundeve, tostirane orahe i komadiće gorgonzole. Pomešajte sastojke za dresing i viljuškom ga nakapajte po salati u količini koja vam odgovara.




ROCKET, PUMPKIN, WALNUT AND GORGONZOLA SALAD
appetizer for 2 or main course for 1 

300g butternut pumpkin, peeled, deseeded and cut
30g rocket salad
50g gorgonzola
50g walnuts

BALSAMICO DRESSING
1 tablespoon Aceto balsamico
1 tablespoon ketchup
1 teaspoon olive oil
1 teaspoon water


Deseed the pumpkin, peel it  and cut into 1cm thick, bite size pieces. Lightly toss with olive oil. Place the punmpkin in an oven tray lined with baking paper and bake at 200 degrees Celsius (no fan) until the pumpkin goes soft and caramelizes in few spots. Roughly chop the walnuts. Toast them in a lightly oiled pan. Place the rocket on the serving dish. Top with roasted pumpkin, walnuts, gorgonzola pieces. Mix all of the ingredients for the dressing and lightly dress the salad. 



14 коментара:

  1. Opet nešto po mom ukusu! Pravila sam nešto slično, sa hlumi sirom a bez oraha, al gorgonzolu najVolim ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. p.s. jel se meni čini ili si se presvukla? sviđa mi se! :)))

      Избриши
    2. Halumni još nisam probala ali mogu zamisliti kako je lep onako topao na ovoj salati. Imam već odabran recept Done Hej za njega, ali nikako da stigne na red.
      Marija je pravila i sa fetom i kaže da je sasvim dobra zamena.

      Избриши
  2. Ova salata mi se jako sviđa, neki dan sam sličnu pravila , ali sa zelenom salatom, isto sir i orasi, ovo sa rikolom je sigurno puno bolje , probam ! Salata super izgleda, a sviđa mi se i novo zaglavlje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka. Sve salate su lepe i najbolje da su ovakve a ne bogate i kremaste i sa milion kalorija (mislim bolje po liniju).

      Избриши
  3. Jelena, ovo fenomenalno izgleda! Obozavam gorgonzolu, bas daje dobar contrast slatkastoj bundevi. I sa halumi je sigurno sjajna kombinacija. Probacu da nabavim bundevu, pa da probam, mozda budem malo eksperimentisala i sa ovcijim sirom. Kecap nesto ne volim, ali kolicina je mala ne dominira u dresingu. Novo ruho je jako lepo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo, ovaj balzamiko dresing uvek koristim sa salatom od rukole, samo što sam ga sada premerila, a ovako radim po ukusu. Napravim veću količinu, stavim u staklenu bočicu i u frižider. Nekada je potrebno još malo vode jer se zgusne stajanjem. Probaj samo sa rukolom.

      Избриши
  4. Mmm, superiška ti je ova salatica! Ja baš često pravim neke ovog tipa, a u principu, ne može se pogriješiti ako se kombinuje pečeno slatkasto povrće sa nekim tipovima sira i nekim orašastim plodovima: bundeva, batat ili cvekla + gorgonzola (obavezno sa orasima, i ne sa cveklom :)) ili kiselkasti sir (feta) ili svježi koziji sir + tostirani orasi ili u nekim slučajevima pečene sjemenke + pahuljice morske soli + maslinovo ulje + balsamico (uh, da umreš od divote)! Ako još ima rukola kao ovdje kod tebe, to je tek obrok! :D
    Uzgred, ako nisi probala halumi ranije, mislim da bi u ovakvom tipu salate izgubio ono što treba da osjetiš, tako da je najbolje da ga isječeš, dobro osušiš i prepečeš na gril tiganju ili u suvom tiganju ili da napraviš nešto kao predjelo po ovom receptu - to je najčešći način kako ga u poslednje vrijeme pravi i bude odličan. Uz to neki humus, neki tanki hljeb, neka salata od grilovanih paprika, peršuna i bijelog luka i gala mezze večera!
    Glupo mi sad da sve ovo izbrišem kad sam već napisala, ali ne znam šta mi bi! Izvini zbog prostora! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taman posla Milice. Hvala tebi na izdvojenom vremenu i komentaru i svim ovim divnim idejama. Ponestane inspiracije nekada i svaka pomoć oko tih salata je dobro došla. Beležim!

      Избриши
  5. Imala sam komad bundeve do jučer u frižideru i nisam znala šta ću sa njim. Baš mi je žao što se nisam setila ove salatice. Znam sigurno da bi mi se dopala... Ja sam taj komad bundeve na kraju izrendala i umotala u jednu staru koru koju sam našla u ćošku frižidera. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, ja kad ne znam šta sa bundevom onda je isečem na kocke i skuvam, pa ide u pire i može danima da stoji u frižideru. Jedem je kao neki fini krem sa malo šećera po potrebi i malo cimeta.

      Избриши
  6. Ovo je baš po mom guštu i sad sam ogladnila, a već sam u krevetu...

    ОдговориИзбриши