понедељак, 23. децембар 2013.

GINGERBREAD HOUSE - MEDENA KUĆICA - KUĆICA IZ BAJKE IVICA I MARICA

Da nije osvanula u MEZZE magazinu (strana 62 - 69), i ove godine, ko zna koje po redu, Gingerbread kućica (Kućica Ivice i Marice) bi ostala na listi želja.




Moja nije kao Zokina, vesela i bajkovita, sa sve porodicom Sneško i jelkicama i prozorima. Držala sam se jednostavne dekoracije čisto da vidim kako to meni ide. Nisam mislila da ću odmaći dalje od pečenja medenjaka, ali...




Recept za testo je drugačiji od Zokinog, nalik je Oliverinom ali sa drugačijim postupkom. Ove godine vam nudim samo slike i inspiraciju da i vi zasučete rukave i ponovo budete deca pa makar na jedan dan. 




Počela sam od kućice koja je trebala da ima dimnjak, ali je neočekivano umesto dimnjaka dobila šupicu za alat ili šerpe, lonce i poklopce i sve rekvizite za slikanje, jelkice i vrata. Isekla sam šablon od obične kartonske kutije. Rastanjila sam testo na papiru za pečenje i isekla delove po šablonu pazeći da između delova bude bar 3 prsta prostora jer testo malo narasta tokom pečenja. Reslove sam odigla sa papira, premesila, pekla sledeću turu i tako redom.

Moja mama ume da kaže: "Samo će ti se pokazati!", i pokazalo mi se.  Shvatila sam da mi je lakše da prvo našaram zidove i krov pa da onda sastavljam kućicu. I onda sam šarala i šarala i tek kad sam je zalepila videla sam koliko je prešarana. Sledeći put ću se voditi onim, manje je više. 




Onda sam trebala negde da je zalepim jer kažu lakše je sklapati je ako je zalepite za podlogu. Pošto nisam mogla da nađem ništa što bi bilo adekvatno onda sam od testa koje je preostalo ispekla veliki četvrtasti keks i počela sa sklapanjem. Zalepila sam zidove i stavila krov čisto da probam....




Mućak! Da sam ga zalepila kućica bi prokišnjavala. Pogrešno sam spojila stranice. Hajde ponovo! Sreća pa može ponovo. Uzmem tako nož i presečem po spoju, odvojim zidove i nožem uklonim višak šećera i ponovo zalepim ali obrnuto.




I eto! To je to, malo truda, malo ljubavi i puno radosti (i pun pod šećera)!




Srećni vam praznici koji nam predstoje želim vam da u sve što radite unesete malo dečije mašte i radosti!


33 коментара:

  1. Bravo Jelena!
    Nikako se neću igrati ove igrice, uživaću u vašim poduhvatima, mogu kući da mi kažu da sam podetinjila :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš ti je lepa kućica... ja je deci pravim već... 12 godina u nazad... Ove godine još nisam ali ovih dana krećem ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olivera taman tebe da pitam pošto si stavljala šećer u prahu na krov. Da li se on topi tokom vremena ili ne? Ja nisam htela da rizikujem.

      Избриши
  3. Mnogo je lepa i ne izgledaju ti divni ukrasi ni malo jednostavno. Sad i uz tvoju pomoć sigurno ove godine pravim i ja sa mamom, ali bojim se da sliku te kućice niko neće videti :-D.
    Prelepa je ova tvoja i svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, najveća tajna je da pogodiš gustinu smese (belanca i prah šećer). Treba d aje dovoljno čvrsta da kad izlazi iz šprica može delić sekunde da visi u vazduhu pre nego što padne na keks, i to je cela mudrost.

      Избриши
  4. Predivna kućica. I ja sam prošle godine radila, ove godine nisam. Isto sam mislila da je to nešto baš komplikovano, međutim vrlo je jednostavno i opuštajuće. Sestra i ja smo se igrale ceo dan sa kućicama i medenjacima, kao prava deca, uživale smo. Srećni praznici i tebi! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo je važno da se radi bez žurbe i polako kad ti prija. Od ovih medenjaka se može napraviti čitav grad, kako kažu nebo je granica.

      Избриши
  5. Jeco, tako je lepa... I ja planiram sledeceg vikenda cak dve praviti, za Icu i Teru. Bas se radujem, ali nisam sigurna da ce biti tako lepe. Za to treba dosta koncentracije i mira... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice tvoja mora da bude puna bombona i šarena kao iz bajke! Okači slike obavezno!

      Избриши
  6. bas je divna!!! prava zimska idila, i nije uopste nakicena, meni se bas svidja =)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Probala sam ja posle i sa keksima i izmrvljenim bombonama da vidim kako to ide sa prozorima od stakla i stvarno može. Sledeće godine kućica će imati i stakla na prozorima.

      Избриши
  7. I meni je super ovako puna snijega i ja bi željela imati jednu ovakvu malu kućicu od medenjaka, pa možda se i odvažim.

    ОдговориИзбриши
  8. Prava kucica iz bajke, skroz medena i carobna!:))) p.s. jos nikako da se odvazim da je napravim, svake godine se spremam i na kraju ne stignem... bojim se da ni ove godine necu stici, moram poceti ranije sa pripremama.:) Sve najlepse za predstojece praznike i u Novoj godini, i jos puno divnih receptica! :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, tvoje saonice su divne i verujem da bi tvoja po šarama bila najlepša od svih kućica na ovome svetu.

      Избриши
  9. Bas i ja nameravam da napravim ovu kucicu, pa ti hvala na iskustvu :)
    Jedino sto ne znam kako se jede ? Nije valjda da mora kuca da se lomi i rusi ? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E ja ne planiram da je jedemo. Stoji kao ukras i stajaće tako (skuplja prašinu). Keks je očvrsnuo već sutradan i šećer je kao kamen sada tako da ova moja nije za jelo, samo za gledanje.

      Избриши
  10. ovo je za mene vrh...ne pada mi na pamet da ja to radim ..zato svaka čast i kapa dole...srećam moja djeca su veeeelika......

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježo ova kućica može da se nosi i na poklon nekom mališanu, a možeš praviti veličinu koju god želiš, čak i one male koje stanu u čašu.

      Избриши
  11. Jao Jeco, prelepa je. Vidis da nije bilo tesko :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aaaaaaa, hvala tebi Zoko! Da nije bilo tvoje kućice ni ja se ne bi nakanila ovu da napravim. Nema dimnjaka pošto nema Deda Mraza. Onaj tvoj je čaroban!

      Избриши
  12. Draga Jelena, svaka cast! I ja zadnjih par godina ceznjivo gledam u slike drugih devojaka i mislim se kako je to nekako previse pipavo, a ja sam prilicno trapava za to ;)
    Stvarno je potrebno imati dosta strpljenja za ovakve stvari. A i treba biti uporan.
    Volim tvoj nacin pisanja, realan je i prijemciv mnogima. Srecni predstojeci praznici od mene, pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako nisi baš strpljiva (ja nisam) onda posao podeliš u 2-3 dana. Jedan dan pečeš keks. drugi dan dekorišeš i treći dan lepiš. Hvala puno na komplimentima i srećni praznici i tebi i tvojima.

      Избриши
  13. Prekrasna je! Meni se sviđa ovako našarana, nekako mi je prva asocijacija kućice na skijalištima - imaju izrezbarena srca na drvenim prozorima i sige vise s krova.

    ОдговориИзбриши
  14. Draga, svaka čast! Planirala sam raditi ove godine, ali nisam još stigla, nadam se da hoću..ispala ti je prekrasno

    ОдговориИзбриши
  15. Bravo, bravo, bravo. Meni je isto super našarana. Nisam se još odvažila, treba baš vremena za to

    ОдговориИзбриши