Ako ste ljubitelj namaza i umaka, a u potrazi ste za nekim novim receptom, onda će vam sigurno prijati recept za namaz od graška iz Kuhinje Knjiškog Moljca, bloga koji istražujemo u okviru FBI rukavica. Kod Sanje na blogu možete naći dve verzije ovog recepta. Prvu verziju smo probali na Adi u kombinaciji sa krekerima, a drugu verziju je predstavila kao punjenje za lepinjice.
NAMAZ OD GRAŠKA
150g graška
100g brazilskih oraha, samlevenih (koristila sam indijski orah)
100g fete
100g kisele pavlake, 20%mm
1 kašika majoneza
jogurt, po potrebi oko 50ml
1 veći čena belog luka, sitno rendan
so i biber, po ukusu
pola kašičice suve nane
Skuvajte grašak i ostavite ga da se malo ohladi. Stavite grašak, mlevene orahe, fetu i beli luk u seckalici ili multi praktik i izmiksajte. Umešajte pavlaku i majonez štelujući gustinu i ukus po želji. Ako je potrebno dodajte jogurt da razredite namaz. Dodajte nanu, posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
PEA AND CASHEW SPREAD
150g peas, cooked
100g cashews, grounded
100g feta
100g sour cream, 20%fat
50g mayonnaise or around 1 tablespoon
yogurt, to thin the spread if needed
yogurt, to thin the spread if needed
1 large cloves of garlic, pressed or finnely grated
dry mint, salt and pepper to taste
Mix the peas, cashews, feta and garlic in a food procesor. Fold in sour cream and mayonnaise. Add in yogurt if you need to thin the spread. Salt and pepper to taste, and dry mint if you like. Chill at least an hour in the fridge before serving.