среда, 12. јун 2013.

BRODET OD ŠKARPINE

Brodet je jedno od onih jela koje sam volela i kao mala. Volim ga i dan danas ali ga ne spremam često, ni sama ne znam zašto. Klasično bez krompira, bude gotov očas posla, a ovaj Sanjin me je oduševio. Priču o ovom brodetu možete pročitati u uvodnom tekstu njenog recepta, a meni se naročito dopada kada recept ima priču, i kada je iz porodične sveske. 




Ovaj brodet, kako Sanja kaže sirotinjski, ima dodatak krompira. Ja krompir kuvan sa vinom i belim lukom mogu jesti i sam za sebe kao glavno jelo, a u ovoj kombinaciji meni nije bio ni najmanje sirotinjski, već gala. Naročito mi se dopala škarpina u receptu, jer je ona izuzetno kvalitetna riba koju možete naći kod nas, a i laka je za čišćenje jer ima samo jednu centralnu kost. Ako još niste napravili nešto iz  Kuhinje Knjiškog Moljca, koju istražujemo u FBI rukavicama, ovaj brodet je za svaku preporuku, samo koristite dobar krompir koji se brzo kuva, jer ako ga kuvate dugo, riba se raspadne pa onda morate loviti sitne kosti koje drže leđno peraje. Moj recept je bez paprike (nije sezona) i minimalno izmenjen, ali u osnovi isti. 




SANJIN BRODET OD ŠKARPINE
original recepta

2-3 škarpine, oko 600-800g
1 kašičica suvog začina (Začin C, Vegeta)
5 kašika malsinovog ulja
1-2 crna luk, rebarca
400g pelata, usitnjenog ili svežeg paradajza, oljuštenog i grubo usitnjenog
2-3 čena belog luka, sitno seckana
800g krompira, kolutovi debljine oko 4-5mm
180ml crnog vina
voda za dolivanje
svež peršunov list
so i biber


Ako ste kupili zamrznutu škarpinu onda je stavite u cediljku, tu cediljku stavite na šerpu i odledite je. Ja to uglavnom uradim uveče, držim je par sati na sobnoj temperaturi, pa ubacim sve u frižider do sutradan.  Ukoliko vam škarpina nije očišćena onda to uradidte. Uklonite glavu, izvadite utrobu i sastružite krljušti. Nauljite je i začinite suvim začinom. Vodite računa oko leđnog peraja da se ne ubodete jer su bodlje izuzetno oštre, a dok je riba živa i otrovne su.

U većoj šerpi na 5 kašika ulja propržite crni luk. Dolivajte vodu da vam ne bi zagoreo i dinstajte ga 10-ak minuta. Možete ga malo i pošećeriti. Dodajte usitnjeni pelat, beli luk i recimo kašičicu soli. Kad je sezona paradajza koristite sveže, oljuštene i usitnjene plodove. Promešajte i rasporedite ribu preko paradajza. Spustite nasumično ploške krompira preko ribe. Posolite ga sa još jednom kašičicom soli. Sipajte crno vino i  dolijte vode koliko je potrebno da krompir ogrezne.

Poklopite šerpu i na umerenoj vatri krčkajte uz povremeno dolivanje sasvim malo vode dok krompir ne bude gotov. Važno je da koristite krompir koji se brzo kuva jer se riba raspada dužim kuvanjem, pa morate po tanjiru loviti sitne kosti koje se nalaze ispod leđnog peraja. Ako riba ostane cela, onda imate samo jednu centralnu kost da izvadite. Svakih par minuta protresite šerpu, ali nikako nemojte mešati. Brodet se uvek trese. Jelo je gotovo kad se krompir skuva, jer riba brzo bude gotova.

Pospite sa dosta svežeg peršunovog lista. Probajte saft i dosolite i pobiberite ukoliko je potrebno. 



RED GROUPER BRODETTO
2-3 red groupers, around 600-800g 
5 tablespoons of olive oil
1-2 onions, sliced
400g peeled tomatoes, roughly chopped
2-3 garlic cloves, sliced
800g potatoes, slices 4-5mm in thickness
180ml red vine
fresh parsley leaves
salt and pepper


Fry the onion on hot oil in a large pan for 10 minutes or so adding in a bit of water so it does not burn. Add in the tomatoes, garlic nad app. 1 tablespoon of salt. Stir and place the fish on top. Place the potatoes over. Pour in the wine and water just so it tops the potatoes, Place the lid on top and cook on medium heat until the potatoes are done shaking the pot every few minutes. Do not stir. Generously add parsley and salt and pepper to taste.


11 коментара:

  1. Uvek sam za ovako nešto. Hvala što si skrenula pažnju na ovaj odličan recept.

    ОдговориИзбриши
  2. O kako si me obradovala isprobavanjem ovog recepta!

    Jos vise mi je drago sto te nije razocarao....

    Pozz

    <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ih Sanja, kako može brodet da razočara, a naročito u ovoj kombinaciji. Mnogo mi se dopada cela riba sa pijanim krompirom, a filete ću ostaviti da idu samo sa paradajzom. Volim autentične recepte, a moram da dodam i link na tvoju priču o ostrvu. Mnogi recepti morske hrane moje mame su ono što je naučila od jedne stare gospođe iz Preka, mislim da je ostrvo Ugljan. Iako nam sastojci nisu pravo iz mora, in na vatri, bar su recepti autentični.

      Избриши
  3. Interesantno... meni posve stran nacin obrade ribe. Dobro je sto si stavila kako se riba zove na engleskom, vidjala sam je ovde ali nikad je nisam probala. Isprobavam uskoro.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман12. јун 2013. 22:28

    Jako volim ribu sa puno povrca. Godinama pravim tunu na provansalski nacin, takodje sa paradajzom i paprikom, ali ovo je drugacije. Za ovu vrstu ribe nisam ni znala kako se zove na srpskom, a vidjam je barem jednom nedeljno kad odem u ribarnicu - eto jos nesto se nauci sa blogova :-) Ovde je imamo svezu i zamrznutu, pravila sam je obicno zapecenu u rerni, iduci put je pravim ovako. Dacu sebi u zadatak da sve ove divne vrste ribe koje su mi na dohvat ruke isprobam na razlicite nacine, jer su mogucnosti stvarno nebrojene.
    Hvala sto si podelila ovaj recept sa nama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo, škarpina je jedna od onih riba koje je bilo kod nas i 90. godina, i sećam se da je pržila. Umoćiš u brašno i samo jednom je okreneš, znači nju nije vrtela po tiganju, već kad jedna srana bude gotova, okrene drugu i onda malo rep podigneš da presek bude pečen i to je to. Mnogo je dobra za one koji ne vele da se bakću sa kostima jer ima jednu centralnu kost, a i izuzetno je kvalitetna. Zavidim ti na izboru ribe i morskih plodova.

      Избриши
  5. prekrasan recept! brudet je meni vrhunsko jelo, a pogotovo škarpina koja je prekrasna i fantastična riba

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste Tamara, još kad vino zamiriše iz lonca, samo beli hleb ti treba da se naumačeš (za one koji ne vole ribu) i čaša vina.

      Избриши
  6. Jako volim brodet i kada god dođem u Dbk mama mi ga napravi, uglavnom je od škarpine, recimo to po obiteljskom receptu. I ovaj mi je krasan, vidjela sam ga kod Sanje i baš mi je drago da si ga odabrala za isprobavanje. Super si ga pripremila !

    ОдговориИзбриши
  7. Odlican brodet; svidja mi se sto znam da nece biti mnogo nepozeljnih kostiju.
    Imaj lijep vikend Jelena!

    ОдговориИзбриши