четвртак, 23. мај 2013.

TIROPITA

Tiropita ili grčka pita sa sirom vam na prvi pogled sigurno liči na projaru, ali nema veze sa njom. Ako pažljivo pogledate sastojke videćete da je odnos mlečnih proizvoda (feta, kačkavalj, pavlaka i jaja) naspram brašna četri puta veći. 

Ova pita je mnogo sočnija nego što izgleda na slici, jer je morala sa sačeka adekvatne vremenske uslove za fotografisanje pa je slikana pravo iz frižidera. Obavezno je servirajte toplu jer joj je ukus mnogo bolji nego kada se jede hladna. Kao što je Aliki napisala visina joj i jeste dva prsta, iako na slici komadi izgledaju veći zbog malog tiganjčeta.




TIROPITA

5 jaja,  umućenih viljuškom
400g fete, grubo izgnječene 
200g kačkavalja, krupno rendanog
180g kisele pavlaake 20%mm
100ml ulja
200g brašna
1 kašičica praška za pecivo

Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Spojite sve ostale sastojke pa u njih lagano umešajte mešavinu brašna. Sipajte masu u nauljenu okruglu tepsiju prečnika 28-30cm. Pecite na 180 stepenii oko 45 minuta. Servirajte tiropitu dok je vruća uz jogurt.




TIROPITA

5 eggs, lightly beaten
400g feta, roughly crumbled
200g cheese, grated
180g sour cream 20% fat
100ml sunflower oil
200g flour
1 teaspoon of baking powder

Mix flour and baking powder. Lightly mix the rest of the ingredients and pour into the flour. Oil generously a round pan app.28-30cm in diameter and pour in the mixture. Bake at 180 degrees Celsius (no fan) for 45 minutes. Serve hot with Greek yogurt.