понедељак, 6. август 2012.

OLIMPIJSKA ČORBA

Za ove tople letnje dane, dok dišemo na škrge, ova lagana letnja čobica vam može zameniti čitav obrok. Olimpijska, jer smo u olimpijskom duhu, a moj skroman doprinos kao food bloger-a ovom sportskom mesecu neka bude ova vitaminska čorbica. 




OLIMPIJSKA ČORBA

80g integralnog pirinča
pola glavice crnog luka, sitno seckanog
1 veći čen belog luka, sitno rendan ili pasiran
800g tikvica, krupno rendanih
2 veće šargarepe, kockice
manja glavica celera, kockice
štapić celera, seckan
100g zamrznutog ili svežeg kukuruza
2 šake svežeg spanaća, froncle oko 100g ili 2 mini briketa smrznutog spanaća, oko 50g
mirođija, bosiljak, svež peršunov i celerov list
oko 1500ml vode
kocka za supu
jogurt ili pavlaka
limunov sok
kockice prepečenog hleba


Prvo skuvajte zasebno integralni pirinač negde oko 20 minuta, da bude polukuvan. Na malo ulja propržite crni luk, pa spustiti beli luk i  dodajte svo povrće kao i integralni pirinač. Nalijte sve sa oko 500ml vode, posolite malo, ubacite kocku za supu i smanjite vatru. Krčkajte uz povremeno dolivanje vode. Ja sam ukupno potrošila oko 1,5 litara vode. Dok se čorbica  krčka treba da izgleda više kao  varivo, da je gušća. Ako koristite beli pirinač (moja preporuka je ipak integralni) dodajte ga zajedno sa povrćem jer se on kraće kuva, a integralnom je potrebno negde oko 40 minuta.

Na kraju odvadite nekoliko kutlača gustiša i propasirajte ih u blenderu, pa vratiti u čorbu ili samo malo miksnite štapnim mikserom. Dolijte još vode, po želji. Korigujte ukus dodatkom soli, i svežeg ili sušenog začinskog bilja. Ja vam svakako preporučujem mirođiju jer se onda sjajno slaže sa tikvicama, kao i peršunov i celerov list.

U vruću čorbicu dolijte malo hladnog jogurta i limunov sok nakon serviranja. Možete dodati i kašičicu pavlake, kao i kockice prepečenog hleba. Čorba je slikana bez jogurta, samo sa pavlakom, zbog bolje fotografije.



OLYMPIC SUMMER STEW

In the Olympic spirit of these summer games of 2012. I am contributing a summer veggie stew, bursting with vitamins and energy.

80g brown rice, half cooked
small onion, diced
1 garlic clove, finely cut or pressed
800g zucchini, grated
2 large carrots, cubed
100g celeriac, cubed
1 celery stick, sliced
100g corn
2 handfuls of fresh spinach, or 2 tablespoons worth of frozen 
dill, basil, parsley, celery leaves
around 1500ml of water
stock cube and salt
yogurt or sour cream
lemon juice
croutons for decoration 

In a large pot on couple of tablespoons of olive oil fry the onion for few minutes, and add in the garlic and then drop in all of the veggies and app. 500ml of water. Add in the half cooked brown rice or dry white rice, stock cube, a bit of salt, and cook in medium heat adding a bit of water at a time as it evaporates. It should be thick. When the veggies are cooked whisk just a little with a hand blender. Add in as much water as you wish. Add in the herbs and more salt to taste. I used around 1500ml of water in total. When serving, pour in cold yogurt or sour cream into a hot stew and  lemon juice to taste if you like. Place croutons on top of sour cream.