понедељак, 20. август 2012.

NAMAZ OD PATLIDŽANA - KAVIJAR ZA SIROMAŠNE - JEVREJSKI KAVIJAR

Da pojednostavimo stvar, ovo je običan namaz od pečenog patlidžana koji većina vas već sprema po nekom svom receptu. Ovo je moja verzija sa krem sirom, koji se u klasičan namaz ne dodaje. Čula sam da ga zovu i kavijar za siromašne, a onda sam tražeći na netu na stranicama renomiranog časopisa Gourmet našla članak iz 1981. godine u kome se baš tako naziva. Pošto i ne liči baš na kavijar, ni izgledom, dođoh i do članka koji je bio ubedljiviji, tj. da su ribari koji su lovili ribu zbog skupocene ikre, za ručak jeli ovaj namaz, pa otud i ime. Kako god, ako ga niste probali onda izvolite.  U Savremenom kuvaru iz 1967. našla sam ga pod nazivom Jevrejski kavijar. Prilagodite ga svom ukusu, samo vas molim da patlidžan pre pečenja izbockate viljuškom da vam se ne desi da eksplodira u rerni kao što se meni davno desilo. Nije problem što se štrecnete, već što rerna mora da se riba. Ako vam nije eksplodirao do sada, ne zna se kada se to može desiti...




LAŽNI RUSKI KAVIJAR - KAVIJAR ZA SIROMAHA - NAMAZ OD PATLIDŽANA

600g patlidžana
200g krem sira (ABC)
1 čen belog luka, sitno seckan ili pasiran
1 kašika majoneza ili maslinovog ulja
pola kašičice senfa
limunov sok
svež peršunov list
beli biber i so
orah, indijski orah, sitno seckan (predlog)


Patlidžan izbockajte dobro viljuškom pre stavljanja u rernu i pecite ga na 220 stepeni oko 60 minuta ili dok se ne smežura. Oljuštite ga dok je još topao, pa ga prebacite u cediljku i ostavite ga tako da pusti višak tečnosti dok se ne ohladi. Mikserom umutite sve sastojke i doterajte ukus. Tajna je u pasiranom belom luku, ali ako očekujete goste možete ga i bez njega poslužiti. Servirajte ga hladnog uz prepečen hleb ili kao namaz na svežem hlebu.

Ukus prilagodite sebi. Bitno da se patlidžan dobro oced i da krem sir nije vodnjikav. Naravno krem sir za one na koji paze na liniju može biti i sa malim procentom masnoće, bez dodatka majoneza. Ko voli može dodati i malo sitno seckanog oraha ili indijskog oraha u namaz.




POOR'S MAN CAVIAR - EGGPLANT SPREAD


As the story goes this eggplant spread was eaten by fisherman who fished sturgeon that is a source for caviar. It has no resemblance to the real thing nor has anything of the taste, but the name stuck. This is my version with cream or cottage cheese, but you can make up your own as you go along. The secret is in the pressed garlic clove.


600g aubergine (eggplant)
200g cottage cheese or cream cheese
1 garlic clove, pressed
1 tablespoon of mayonnaise
half a teaspoon of mustard
lemon juice
fresh parsley leaves, cut
salt and pepper


Wash the eggplant, prick it with a fork in about 10 or more places and place in an oven pan lined with baking paper. Bake for 60 minutes at 220 degrees Celsius (no fan) or until it collapses and looks all wrinkled up. Take out of the oven, and when it cools a bit just enough that you can handle it without burning yourself take the steam of and peel it. Place in a strainer and leave to cool for all of the excess liquid to strain. Mic with an electric mixer with all of the other ingredients. Season to your taste.


19 коментара:

  1. Ako je ovo nešto kao grčka salata melizano, onda nisi daleko od pravog recepta, pošto sam nalazila recepte u kojima se koristi feta. U svakom slučaju, odličan letnji recept. Ja ga naročito volim na vrućem prepečenom hlebu.... Vidiš, ove godine ga nisam spremala, dobro si me podsetila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Melizano, da eto vidiš to sam zaboravila da dodam u uvodnom tekstu. Patlidžan je u sezoni a cena mu je sjajna, tako da je greh ne iskoristiti ga. Pride se dobije pozamašna količina namaza, samo što sam ja uvek, nekim čudom posle ovog namaza gladna.

      Избриши
  2. Obožavam ovakve namaze. Kavijar također obožavam. Dala si mi ideju, pa ću umjesto sira staviti tahini, dakle dobiti nešto slično hummusu, ali ne baš:)) Živjele varijacije!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, tahini bi bio odličan kao i običan tostiran susam koji može preko da se pospe. Zato ja volim blogovanje, jer me vaši recepti inspirišu na nove varijcije starih dosadnih recepata.

      Избриши
  3. Nisam probala, al mi se čini fino kombinirano sa sirom, makar patlidžan ne radim često... ne znam zašto, nepravedno je zanemaren u mojoj kući :D

    Inače, nasmijala sam se na ovo pucanje patlidžana u pećnici... Ja sam jednom tako stavila kestenje u pećnicu (isprobavala nešto) i zaboravila nekoliko kestena prerezati da ne puknu. Kad su eksplodirali, skočila sam s kauča od šoka :D Ništa strašno zbilja, al dobro si napisala - treba to očistiti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anja, nećeš verovati ali i meni je kestenje ekslodiralo u rerni i bio je pravi vatromet uz divno ribanje.

      Избриши
  4. Meni je ovo odlično a ja ga pravim po Leninom receptu kao; belomorski pinđur!

    ОдговориИзбриши
  5. Pravim na malo drugačiji način, al uvijek bude pravi hit! Pokušat ću i ovaj recept!

    ОдговориИзбриши
  6. Super je namaz, svidja mi se po tvom receptu i cini mi se da ima finu, kremastu teksturu, a uvek me nekako podseti na Grcku... nisam znala za taj stos sa bockanjem, moracu da pripazim sledeci put.:))

    ОдговориИзбриши
  7. Odlican kao namaz ili 'dip' - ja ga volim sa dosta bijelog luka.

    ОдговориИзбриши
  8. U super recept! Jako volim namaze od patlidžana, probala sam raznih... Ovaj tvoj mi se sviđa jer ima senfa i malo majoneza. Uz dodatak oraha mislim da će biti savršen! Njami!

    ОдговориИзбриши
  9. divno Jelena, uvijek kad sam u potrazi za nekim dobrim namazom, dođem na tvoj blog. Jako mi se sviđa ovaj recept

    ОдговориИзбриши
  10. I meni se recept jako sviđa :) Patlidžane obožavam i pravim ih na razne načine ali uvijek dobro dođe kakva nova ideja ili varijacija na temu.

    ОдговориИзбриши
  11. Odličan recept, upravo sam i ja danas pravila jednu verziju tkvz. sirotinjskog kavijara.

    ОдговориИзбриши
  12. Meni je sve s patliđanima odlično, pa i ovaj "kaviar", no zapelo mi je za oko indijski oraščić, taj savjet ću obavezno iskoristit.

    ОдговориИзбриши
  13. Ovo je super..!!! Naravno, ovih varijanti ima milion...jedna je iz Libana i uopste sa tih podrucja..."Babaghanoush"...u ovako peceni patlidzan se stavi tahini, sok od limuna, kim u prahu i naravno beli luk i maslinovo ulje...! Znam da ti vois limun, jako je fino !

    ОдговориИзбриши
  14. Jako mi se sviđa što u naizgeld obične ili bolje reći uobičajene sastojke uvijek dodaš neki prijedlog koji sve skupa podigne. Orah ili indijski orah u ovoj kombinaciji sigurno daje posebnu notu i poseban okus. Ovakav namaz se sasvim sigurno može nazvati kavijarem, neka je i za siromašne. Probala sam onaj kod Snježe, a probati ću i ovaj, patliđane volim , a najviše u ovakvim kombinacijama.

    ОдговориИзбриши
  15. Jelena, jako mi se sviđa recept. Patlidžane volim, ali ih nisam probala u kombinaciji s krem sirom. A nisam ni znala za ovo da patlidžan eksplodira u pećnici. I sam naziv mu je doličan :)

    ОдговориИзбриши
  16. Kako mi je ovo promaklo, mogla bih napraviti bar pola mjere dok još ima patlidžana.

    ОдговориИзбриши