субота, 24. септембар 2011.

KUVANA BORANIJA SA SLANINICOM

Recept je proveren i redovno na repertoaru u mojoj kuhinji već godinama u sezoni boranije. Recept možda liči na ostale koje imate, ali pročitajte ga pažljivo, možda uhvatite po koju caku. Počinje se sa malo slaninice. Sitno seckani beli luk uvek ide na samom kraju. Mirođija je pobavezna kao i rendani svež paradajz.  




Zbog potreba slikanja boranjija na slici je sa malo manje tečnosti, jer se ne bi lepo videla, a vi napravite gustinu koja vam odgovara. Trudila sam se da precizno izmerim sve sastojke navedene u receptu.



KUVANA BORANIJA SA SLANINOM
količina za 4-6 osoba

1 kašika masti
200g dimljene slanine - pančeta, može i tirolska
1 crni luk, kockice (može i mledi crni luk sa percima)
1 kg pljosnate žute boranije, puterice
4 šargarepe, krugovi
2 kocke za supu i soli po ukusu
1 veliki paradajz
1 ravna kašičica slatke aleve paprike
puno sveže mirođije, cela veza
1-2 kašike gustina
3 veća čena belog luka, sitno seckana


Operite boraniju, isecite joj brkove sa obe strane. Odstranite končić ukoliko ga ima. Ako končića nema, boranija je mlada. Isecite boraniju na 2-3 dela. Šargarepu oljuštite i isecite na krugove.

U većoj šerpi na masti kratko propržite slaninu i crni luk. Ubacite boraniju i šargarepu. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da boranija ogrezne i kuvajte na umerenoj vatri dok ne omekša lepo, što zavisi od starosti boranije. Nekad se skuva za 30, a nekada za 60 minuta. Povremeno nadomestite vodu koja ispari.

Na kraju ubacite kocke za supu. Zasecite paradajz zvezdasto preko kožurice i izrendajte ga na rendetu, tako da vam kožica ostane u ruci. Dodajte paradajz u kuvanu boraniju. Pred sam kraj kuvanja dodajte alevu papriku, beli luk i još soli ili vegete ako je potrebno. Razmutite gustin u malo hladne vode i dodajte ga da se jelo malo zgusne, ako tako volite. Sklonite sa plotne i ubacite dosta sitno seckane mirođije. Važno je da se beli luk i mirođija dodaju pred sam kraj. 



 BROAD YELLOW BEANS AND BACON STEW

I always had a dislike for broad yellow beans, until recently. Finally I found the recipe that agrees with me or I might have just developed a taste for this veggie without knowing.

1 full tablespoon of lard or oil
200g of bacon
1 onion cut
1kg of broad yellow beans
4 carrots 
stock cube
1 large tomato
1 teaspoon of sweet paprika
fresh dill
1-2 tablespoons of corn starch or flour
3 garlic cloves


Cut the ends off of beans and cut each piece into 2-3 parts. Place a tablespoon of lard or oil in a large pot and add in bacon cut into pieces thickness of your index finger. Fry for a couple of minutes constantly stirring. Add in the beans and carrots sliced.add in around 1 liter of water and a stock cube and cook for app. an hour while adding the rest of the water as it evaporates.

When the beans are almost done add in the pureed tomato . Add in the sweet paprika, salt to taste and finely cut garlic. If you like your stew thicker add in the flour or corn starch that you have dissolved in a bit of cold water to get a thick paste.  When finished add in lots of fresh dill.





36 коментара:

  1. Pa ko Jeco ne bi voleo ovakvu boraniju, još iz ovih divnih posudica :)

    ОдговориИзбриши
  2. Čao Jelena,

    na brzinu sam skoknuo i na tvoj blog, i gledam sliku i ne vidim boraniju :))) Možda ti se zato i svidela, što je nisi ni stavila :P ajde priznaj.

    Ma mrzim kad to radim ali moram. Naime vidim krompir u tom tanjiru, a ne vidim ga u receptu. Ispada da sam postao nađak baba, možda i jesam, ali nekako tebe osećam kao dragog prijatelja među blogerima, pa ti zato i ukazujem na ovu greščicu. Ja se bar nadam da je to belo u tanjiru krompir a ne neki celer. No šta god da je stavi to i u recept. Volim kad u receptu nema grešaka, mad ne verujem da ću praviti takvu boraniju. Moja omiljena je ona najjednostavnia varijanta gde se boranija obari na kratkom saftu sa malo vegete, i na kraju se ubaci pavlaka i jaje.

    Srdačan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. DADE,
    ovo je slika onoga što je navedeno u receptu, čista boranija ona pljosnata, šargarepa i slanina. Nisam pogrešila, ali možda je optička varka zbog dubine posude. Ovde krompir i celer ne dodajem.

    ОдговориИзбриши
  4. Jelena, opet nesto corbasto, znas da sam fan toga :) Tvoj blog pamtim po corbicama i supicama, i to mi se bas svidja, sto ima nesto karakteristicno. Cesto neke namirnice koje ne volim, kada se spreme na drugaciji nacin, dopadnu nam se. A govorimo da ih nikada ne bismo pojeli. Mada ovu boraniju jedem i dalje, eto tek tako kad mama spremi, ali onu zelenu kao frulice, znas, e nju obozavam. Al eto ne znam da objasnim zasto. E, da, ali primetila sam, mnogi ljudi ne vole boraniju. Sem mog dede. On uziva i sve nas grdi za stolom, svaki put, kad je ignorisemo i govori - ''Da sam vam ja majka, videle biste, odmah bih vas oterao od stola, pa gladne budite.'' Ali stariji ne razumeju, da bas ne mora da se jede sve.

    Inace, poslusala sam te, sto se tice malo share-ovanja mog bloga, i bila si u pravu, hocu PUNO da ti se zahvalim, jer ko zna kada bih ja to uradila. Ali, sada imam vremena, jer je s faxom kraj, jedino sto mi je malo neprijatno sto ostavim link ispod komentara, sto mi je nametljivo, mada primecujem kada to ne uradim, niko ni ne pogleda ko sam, niti moj blog. Najlepse ti hvala, opet kazem i dala si mi jednu divnu ideju, u vezi sa rubrikom koju cu da uvedem, i ima da te ukljucim u to, samo da malo krene da mi se cita blog, pa da zazivi moja zamisao. :)

    Em, da i ovo da ne zaboravim, primetila sam kako si ti jedna od retkih osoba, koja zaista cita tude postove i tekstove, i to je predivno, i coveku bude drago da i on, takvom nekom, od srca komentarise.

    Veliki pozdrav,
    morala sam ovde da ti napisem, jer tvoj mail nisam uspela da nadem :/

    ОдговориИзбриши
  5. Ispada da sam ja uvijek protiv struje, ali ja od malih nogu jedem i ono što je drugoj djeci bilo mrsko - poriluk, kelj, karfiol, mahune, raštika, broskva ... nema tog zelenja koje ja nisam jela. Danas sam repertoar zelenja povećala značajno sa povrćem koje nisam poznavala dok nisam otišla živjeti u Italiju. I znam da neki ljudi ne mogu jesti povrće, digne im se želudac kao meni na jogurt, ali ja ne mogu da mi ne izleti "ne vooooliš ________ (ubaci povrće)" kao da baš svi moraju voljeti zelenje poput mene. Moj talijanski muž u početku našeg zajedničkog života je pitao za koliko ljudi sam priredila salatu, nakon svih ovih godina se jednostavno predao i kako sam veli pretvorio se u jarca koliko pase zelenja, dok ga ja ubjeđujem kako će mu prostata biti zahvalna :-). Nije da ja ne kuham meso i ribu, nego jednostavno povrće prevlada. Doduše, mislim da bi većini povrće u mojoj kući bilo totalno nejestivo. Recimo mom mužu su najdraže blanširane mahune začinjene s malo limuna i maslinovim uljem, a moja svekrva se godinama žali kako nije normalno jesti karfiol kako ga ja jedem, samo skuhan (nikako raskuhan) bez ičega. Meni pak nije jasno čemu se žali, gdje ćeš jednostavnije pripreme i manje posla ;-)

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam uvek volela povrće,uključujući i boraniju.Imam sreće da i moja deca i mužić uživaju u tome.Supice,čorbice stalno spremam-nema suza u našim tanjirima :)

    ОдговориИзбриши
  7. E moracu i ja ovo da probam! Ne volim boraniju, vec sam to puno puta rekla... Ali verovacu ti na rec da je ovo stvarno dobro... :)

    ОдговориИзбриши
  8. Svaka čast na preciznom mjerenju sastojaka. S obzirom da maneštre kuham bez recepta i praćenja količine, teško bih sročila post o tome.

    Mahune ne da volim, nego obožavam pa ću se i ja načuditi onima koji ih ne vole. Sviđa mi se kako si odlučila da ćeš zavoljeti jesti ono što ne voliš.

    ОдговориИзбриши
  9. Prelepo izgleda na tvojim fotkama, volim boraniju i to ovako "čorbastu", pravim je slično samo što ne dodajem mirođiju, moji je ne vole...

    ОдговориИзбриши
  10. Volim najvise boraniju onu zutu;) A od svih boranija volim salatu od boraniej.Ali i ovu tvoju bih jela ..bez suza;)

    ОдговориИзбриши
  11. Sjajna prica i jos bolja prezentacija. Interesantno je kako su neki osjetljivi na jace ukuse i mirise povrca, drugi manje. Moj stariji sin je oduvijek sve jeo, moj mladji sin dosta toga nije podnosio - na srecu i to prolazi.
    Ona zuta siroka boranija (meni najdraza) je ovdje rijetka.

    ОдговориИзбриши
  12. I don't like these broad yellow beans, at least the way they've been made for me, but this dish actuall looks good. I will try it.

    ОдговориИзбриши
  13. I ja sam kao i Dade pomislila da vidim krompir. Al ako je ona velika pljosnata boranija, onda je do mene. Haluciniram. :))))

    Kao dijete nisam voljela nikakva variva (vrtićke traume :D), ali kako starim sve više i više počinjem jesti ono što prije ni za živu glavu ne bi stavila u usta.

    Dopada mi se kako si spremila ovu boranijicu, al ću ja izbaciti onaj gustin, jer ga nikad ne stavljam u variva. Niti njega, niti brašna. Vidiš, mogla bih kao zamjenu dodati krompir, pa će on fino da zgusne čorbicu. :)

    ОдговориИзбриши
  14. Lijepa pričica i prekrasan post, a fotkica posudice čarobna. Mahune a i mladi grah je uvijek dobrodošao kod nas. Ovo s raznim povrćem mi se baš sviđa.

    ОдговориИзбриши
  15. Da znas da mi se svidja na ovakav nacin, sa dodatkom slaninice, bas bi moglo da prodje kao kompletan obrok a mislim da bi se i mom tati dopala, on inace voli da doda malo sirceta na kraju dok je meni lepsa sa kasicicom pavlake.;))

    ОдговориИзбриши
  16. Sve vise uzivam u ovakvim corbastim jelima. Boraniju sam uvek jela, nisam luda za njom, ali uvek u zamrzivacu imam paketic boranije.

    Jako lepo si je uslikala, bas se vidi da je pravo, domace jelo.

    ОдговориИзбриши
  17. Ah, pričaj mi o boraniji. Mrzila sam je kao dijete, a moja mama je bila tolerantna i kada bi pravila boraniju meni bi spremila nešto drugo. S vremenom čovjek proba nešto što je mrzio kao dijete i vidi da i nije toliko loše. Zavoljela sam boraniju, ali i dalje ona mora biti izuzetno mlada bez onih groznih končića, a tako dobro skuhana da zrna graha budu mekana.
    Ovo mi djeluje privlačno, volim ovakva kuhana jela ukusna i sita. Treba si priuštiti jela "na kašiku" i to svakodnevno.

    ОдговориИзбриши
  18. Boranija je na samom vrhu liste mog omiljenog povrća, a sve volim! Ovaj način pripreme mi je novina i potrudiću se da zapamtim pa da isprobam...

    ОдговориИзбриши
  19. Bravo, ovo je krasno. Ja inače baš volim sva variva, općenito sve na žlicu, a kad sam bila dijete, naravno da to nisam voljela :) Nije lako ovo uslikati, a ti si uslikala odlično, bravo!

    ОдговориИзбриши
  20. Sorry, brzo pišem pa ima grešaka :)
    Dakle obožavam kuhane mahune s češnjakom i maslinovim uljem. (dalmatinka ;))

    ОдговориИзбриши
  21. krasne su ti mahune, i posudica a i fotke.
    nisam ih nikada jela sa slaninom al vjerujem da su odlične.

    eh, malo mi je ipak žao petra. ja nisam nikada ništa morala jesti sa suzama osim jednom u gostima, bila sam klinka i strina je bila uporna a ja još upornija i s nevjericom odbijala jesti...eto, pamtim to i danas.
    svog malca ne prisiljavam, samo mu povremeno ponudim nešto za što znam da ne voli, po APP-principu :lol
    ima vremena, ako jednom zavoli nadoknadit će ;)
    inače, doma svi jako volimo mahune na varivo, pa i kao prilog mesu a ja ih jako volim i na salatu.

    ОдговориИзбриши
  22. JACO
    Na žalost imam samo jednu ovakvu posudicu, i uglavnom služi za fotkanje. Istina, kad se jede iz lepog posuđa nekako je sve lepše.

    OLIVERA
    Krompir u tanjiru je optička varka i samo potvrđuje da mi koji slikamo vidimo svet sasvim drugačije od ostalih. Meni je sve jasno kad vidim sliku, ali nekad čovek zaboravi da oni koji gledaju to nisu probali, pa mora da se pazi.

    KATARINA
    Kamo sreće da su roditelji danas kao tvoj deda. Danas se deci mnogo udovoljava pa i mnoga domaća jela nisu ni okusila. Hvala ti na lepim komentarima. Volim tvoj blog i rado ga čitam, a nadam se sada kada nisi pod pritiskom fakulteta blog će biti u dobiti. Samo polako. Blog služi za razonodu, da ti bude hobi, a nikako opterećenje. Moj mejl možeš videti ako klikneš na informacije o meni.

    ROMAN TALES
    Nema tog povrća koje s ene može lepo spremiti a da ga i najveći mrgud ne može pojesti. Sve je stvar pronalaska savršenog spoja namirnica. Bravo za vege kuhinju. Ja se trudim da moja odiše povrćem, ali moram priznati da i meso volim.

    IRENA
    U današnje vreme nisu tako česte mame koje hrane soju decu na kašiku. Bravo!

    MIKI
    Probaj prvo sa onim zapečenim hrskavim. To se dopadne i onima koji stvarno ne vole ovo povrće.

    WHATS FOR DESSERT
    Sve mogu da zavolim od hrane, ali jagnjetinu i ovčetinu, to ne. Godinama se mučim, svaki put probam komadić, ali ne ide, pa ne ide i to ti je.

    ZORO
    Šteta što tvoji ne vole mirođiju. Mirođija je savršenstvo sa boranijom i graškom.

    DŽOLI
    Ja sam njupala salatu od zelene tanke boranij esa malo maslinovog ulja i limuna a evo me u carstvu boranije sada.

    ОдговориИзбриши
  23. JASNA
    Nekada treba pustiti decu, jer imaju i ona pravo da nešto ne vole, ali samo par jela. Vremenom se ukusi menjaju.

    NATAŠA
    Ja ne volim da počnem sa zaprškom pa onda da spuštam u nju povrće, već radim uvek laganiju varijantu i onda mogu da procenim koliko treba da se zgusne na kraju. nekad je i ne stavim, zavisno od rezultata.

    BIBI
    I am sure that panceta in this stew will make everybody smile at the table.

    DUNJA
    Kod tebe je uvek pregršt povrća na tanjiru i zdrave hrane, pa i ne sumnjam da unukica sve lepo jede, a baka sprema na kašiku.

    LANA
    Moja mama sprema boraniju sa sitnim kockicama mesa a slaninu sam preuzela iz kuhinje suprugove tetke i da znaš da je super. Ja volim svuda da dodam malo limuna, čak i u bistru supu, a naročito u kuvana jela ko i tvoj tata.

    ANA
    Onu iz zamrzivača jedem kao salatu, mislim na kupovnu onu kao štapić. Mogla bi paketić da blanširam i zamrznem, sad si me podsetila.

    SELMA
    Kad se sve sabere na kraju je mnogo lakše kuvati na kašiku, a i jeftinije nego nešto pržiti svaki dan ili gotovo jesti. Ukusi se menjaju godinama pa tako povremeno treba se vraćati na stvari koje nismo voleli i zavoleti ih u novom ruhu.

    SANJA
    E, ja sam mislila da svi znaju zaovaj recept, tj. da je svi isto prave, a onda kad sam zavirila na vaše blogove vidim da se boranija da spremiti na sto načina. Čudo blogovanja nastavlja da nam pruža zadovoljstvo!

    TAMARA
    Da znaš da sam se mučila oko fotkanja. Ako ima previše vodice u tanjiru ništa se ne vidi, ali uz napomenu može i ovako da se fotka.

    JUBISTACHA
    Te jednostavne salatice od boranije, hladne ili tople e to sam jela bez pogovora uvek. Boranija čak ima i negativne kalorije. Jedeš a mršaš.

    TANJA
    Šta da se radi za Petra. Tog dana suprug je imao samo boraniju na repertoaru pa nije bilo cile-mile! Ne treba decu mnogo siliti, ali ako mnogo izvoljevaju e onda treba razmisliti.

    ОдговориИзбриши
  24. Sve je odlično odradjeno, a boraniju jedem kad moram :)

    ОдговориИзбриши
  25. Obožavam boraniju ali je na žalost u mojoj kući niko ne jede. Fenomenalno izgleda, ja je volim uz dodatak kisele pavlake.

    ОдговориИзбриши
  26. Sad ti gledam fotke i stalno pokušavam dokučiti gdje ti to zakačiš podlogu? ;)) jer Jelena, ove su mrak!
    Moja Timna je cmizdrila nad svime što je imalo boju. Nije joj se jedno vrijeme ni tjestenina smjela "zaprljati" umakom od rajčice. Od tikvica se tresla, ali je od sveg povrća kad je konačno počela krenula s blitvom i mahunama (boranijom) i danas ih voli. Tako da mogu zamisliti našta je to ličilo s Petrom :(
    Ovaj lončić tako doooobro izgleda, čim vidim da je sa strane i kopar ( upravo otkrih da je kopar famozna mirođija :), znam da bih se udavila u tome.
    Sad još samo da i Timna odluči da joj je kopar dobar! :)

    ОдговориИзбриши
  27. Tvoja variva i juhe su mi fantastični, a tako je i sa ovim sa mahunama. Odlično je, a izgleda isto tako. Jako su lijepe slike. Žao mi je zbog Petrovih suza, podsjetilo me na moju sestru sa kojom je bila slična priča sa suzama nad svime što nije meso. Danas kada jede sve ipak joj bez komadića mesa obrok nije potpun. Njoj meso, a ja ću mahune i ostalo povrće !

    ОдговориИзбриши
  28. BRANKA
    Ovo sa Petrom je bila iznimna situacija u gostima jer suprug tada, student koji ne kuva, nije baš mogao da mu udovoljava. Petar danas kada dođe kod nas u goste želi sve da proba, kuhinju iz celog sveta. Ako nešto ne voli, on proba iz pristojnosti ali lepo kaže da se to njemu baš i ne dopada, kao rukola npr. Ima želju i suši da proba, ali ga ja baš ne bi vodila po Beogradu da eksperimentišemo sa sirovom ribom. Problem nastaje kada roditelji ne kuvaju i kada kažu da deca ne vole neka jela a nisu ih ni probala. Takvih situacija je mnogo, a pošto mi sve kuvamo nama je to strano.

    TADEJA
    Bitno je deci nuditi, nuditi i nuditi, a vremenom će to uroditi plodom. I ona su živa bića i imaju pravo da im se nešto ne dopada, kao što i ja neke stvari ne jedem, npr. slatki kupus sa mesom. Doduše, treba tu strpljenje da se neke stvari spakuju malo drugačije da bi ih dete progutalo. Blenderi su idealna stvar.
    Mirođiju nisam ni ja mnogo volela ranije ali kako vreme prolazi ona mi je neizostavna u kombinaciji sa graškom i boranijom.
    Podloga, e nije to onaj stočić za krevet koji balansiram jednom ruku na prozoru dok drugom škljocam, već sam otkrila da u određeno doba dana mogu na stolu za ručavanje potrefiti dovoljno jako svetlo u jednom delu a da ne koristim blic. Mojoj sreći nema kraja.

    ОдговориИзбриши
  29. Predobro,ja sam odhranjena na selu i uvijek su bila variva za rucak,ne jedno,nego dva,tri,sve zavisi koliko radnika ima ..na stranu se takoder stavljalo suho meso ,po kome je Slavonija i l;poznata,ali variva sam obozvala i dan danas ih volim..boraniju pravim ovako ,ali je pravim i sa piletinom,na sve ovo dodam piletinu ,a na kraju ne stavljam brasno,nego razmutim malo kiselog vrhnja/pavlake ,zumance i malo limunovog soka i to dodam u varivo..tada bude bijelo mlijecna i moji najvise jedu tako iako sve prolazi ,kod mene je jelo na stolu ,pa tko je gladan jede,tko ne ,seta ...taj zakon jos nismo mijenjali :)

    ОдговориИзбриши
  30. Zaboravila sam napisati da mi se se svidaju slike,docarale su mi boraniju ,da sam dobila zelju da je odmah kuvam !!

    ОдговориИзбриши
  31. mislim da sam već napisala kako mi mahune nisu najdraže, ali nalazim načina da ih jedem, najradije ih kuham s paradajzom, na taj način dobiju drugi okus pa su mi puno jestivije, a ponekad mogu reči i jako ukusne

    ОдговориИзбриши
  32. MIRJANA
    Dopada mi se vaš zakon kuće. Nekada ljudi stvarno nešto ne vole, ne mogu pojesti ali obično se radi o malom broju jela ili namirnica, a kad se mnogo izvoljeva e onda nastaju problemi. Ova kuvana jela su po meni mnogo lakša za pravljenje od ostalih stvari a mogu se napraviti u količini da traje nekoliko dana i kako se podgrevaju sve su bolja i bolja. Danas deca jedu sve manje na kašiku, a to je čista lenjost roditelja. Sećam se da je suprug prolazio pored jedne pljeskarnice i teta koja tu radi je jenom švrći koji ne dopire ni do pulta uredno spakovala pljeskavicu za ručak i rekla mu nešto tipa evo ti ručka kao i svaki dan. Dete nije ni da se pusti samo da se igra ispred zgrade a ide i kupuje ručak i to nije usamljeni slučaj. Ima toga danas koliko voliš.

    NINA
    Zato volim da zavirim u vaše tanjire sa svakodnevnim receptima, jer svaka kuća ima svoj recept i uvek se iznenadim kako se neko klasično jelo sprema u drugoj kući. Mislila sam se da li ovo da objavaj recept, ali pomisli da bi nekome moglo koristiti ili da će neko dobiti ideju za ručak. Istina, boranija ima raznih, pa mi se dešavalo da kad je kupim za salatu ona bude puna konaca iako nije takva pri kupovini (uvek je prepolovim i tražim končiće). Kad moja mama naiđe na super boraniju ona se vrati na tezgu sutradan, kupi, blanšira i zamrzne.

    ОдговориИзбриши
  33. Ovaj mi je post promakao, ali ipak hoću da prokomentarišem, iako je prošlo od tada, a sve zbog reakcije tvog supruga. Mnogo me je nasmejao njegov vaspitni metod, jer je vrlo blizak mom. Kod mene važi pravilo da se sve mora jesti, nije bitno na koji način, tako da sam ja srećnica kojoj dete jede povrće, jede kašikom i jede sve redom, osim famozne boranije, za šta je kriv vrtić i sorta zvana olovka, koja mu se zgadila. Ali, demokratski dozvoljavam da postoji jedno jelo na kome je veto, iako je ja prosto obožavam, ali mi baš bezveze da je kuvam samo za sebe češće od jednom u dve godine.
    Saosećam sa Petrom, jer sam i ja imala sličan problem u istom uzrastu: nikada nisam volela mleko (a mlečne proizvode obožavam), i dan-danas ga pijem samo kroz kafu. Dakle, jedno su me veče ostavili sa toplim (!) mlekom, koje nadasve ne podnosim, da sedim za stolom i ne smem da ustajem dok ga ne popijem. Inadžijski sam sedela, plakala, kapaju suze u crveno lonče, ali ne odustajem. Dodatna kazna: ugasili su mi svetlo u trpezariji, pa sam na kraju odustala, zapušila nos i sasula ga u jednom dahu. Ipak je moj protest dao rezultat: više me nikada nisu terali da pijem mleko....
    Slike su božanstvene i oduševljava me snalažljivost da se napravi najbolja postavka!

    ОдговориИзбриши