четвртак, 1. септембар 2011.

KREM ČORBA OD PEČENIH PAPRIKA SA KNEDLAMA OD FETE I PERŠUNA

Stiže nam sezona ajvara i pijaca koje će biti krcate sa crvenim paprikama. Ajvar sam nekada obožavala. Mogla sam jednu teglu sama da slistim za dva dana, onako kao namaz. Želja me je malo minula s godinama, a na sreću, tegle gotovog domaćeg ajvara kao i pečene za zamrzivač dobijamo,  tako da taj film ove godine nećete gledati na ovom blogu.

Ostalo mi je pakovanje paprika od prošle godine, onih divnih crvenih mesnatih, pa sam rešila malo da eksperimentišem. Rezultatom sam jako zadovoljna. Kremasta, prebogata čorba sa sočnim knedlama od sira, puna slasti koju daju paprike, je obogatila naš meni.

Ove godine kada zamrzavate paprike za zimu, kupite one najbolje, najmesnatije. Velika je razlika u ukusu, čak i kad se koriste samo u čorbi. Nemojte škrtariti. Kada četiri dobrih crvenih paprika stane u kilogram, e to su onda prave. Ovo vam kaže ekspert za konzumaciju istih, nikako ekspert za pravljenje ajvara. Toliko sam tegli probala da mogu sebe uvrstiti u eksperte degustacije ovog crvenog zlata.




ČORBA
3 kašike maslinovog ulja
1 crni luk - kockice
2 šargarepe - kolutovi
400g krompira -kocke
500g pečenih oljuštenih crvenih paprika
1 kašika kristal šećera
1 kocka za supu
so
250ml slatke pavlake 36%mm-Imlek

KNEDLICE
125g fete
1 jaje
1 ravna kašičica praška za pecivo
oko 80g prezle od domaćeg suvog hleba
1 puna kašika brašna
malo soli
svež peršunov list

Na maslinovom ulju kratko propržiti crni luk, pa dodati šargarepu i krompir i oko 500ml vode. Krčkati uz povrmeno dolivanje još oko 500ml vode, tj. dok povrće nije gotovo.

Pečene paprike usitniti u secku ili usitniti štapnim mikserom. Usitniti i kuvano povrće sa vodom u kojoj se kuvalo. Vratiti sve zajedno u šerpu, doliti oko 700ml vode, dodati šećer, kocku za supu i so, pa pustiti da provri.

KNEDLICE-od gore navedenih sastojaka, koje izgnječite prvo viljuškom, pa onda rukom malo zamesite, čupkati komadiće i formirati oko 50 malih knedlica. Staviti ih u frižider oko 30 minuta. Knedle ubaciti u ključalu vodu. One će pasti na dno. Kuvati 5 do 10 minuta dok ne isplivaju i još malo. Ocediti ih u situ.

Gotovoj čorbi dodati knedlice i naliti slatkom pavlakom. Pre serviranja dodati svež peršunov list.



    ROASTED RED PEPPER CREAM SOUP WITH FETA DUMPLINGS


    When summer and autumn come, Serbian farmers markets transform into the land of peppers. We love turning this red gold of ours into ajvar, a red pepper preserve, making pickled peppers in jars, and roasting and freezing them for the winter. We sun dry them and stuff them in the winter time. We freeze them fresh. The only thing I have not tasted here is the red roasted pepper soup. So, here is my contribution with a recipe to the land of the red peppers.

    3 tablespoons of olive oil
    1 onion diced
    2 carrots cut into discs
    400g of potatoes-cubed
    500g of roasted cleaned and peeled red peppers
    1 tablespoon of crystal sugar
    stock cube
    salt
    250ml of cream

    DUMPLINGS
    125g of feta cheese
    1 egg
    1 even teaspoon of baking powder
    around 80g of bread crumbs
    1 full tablespoon of flour
    salt
    fresh parsley leaves

    In a pan heat couple of tablespoons of oil, add in onion and fry for a minute. Add in carrots and potatoes and around 500ml of water. Bring to a boil and simmer slowly adding around 500ml of water and cook until the veggies are done. Strain and preserve the liquid aside.

    Take the roasted cleaned red peppers and place in the food processor. Puree them. Puree the veggies with the liquid that they have been cooking in. Return the pepper puree and the veggies puree to the pot and add in around 700ml of water. Add in the stock cube, sugar, salt to taste and just bring to a boil. Set aside.

    DUMPLINGS-mix all of the above ingredients first with a fork, then by hand and pinch small amounts forming between your palms little balls, around 50 of them. Place them on a plate and put in a fridge for 30 minutes or so.  Bring a large pot of water to a boil and drop in all of the dumplings. They will sink at first to the bottom, but will come up as they are cooked. Cook for app. 5 to 10 minutes. Place the dumplings in a sieve and remove excess water.


    Add the dumplings to the hot soup and pour in the cream. Enjoy!


    21 коментар:

    1. Izgleda jakoo njami Jelena! Nisam još vidjela ovaj recept, priznajem da mi se jako dopao i potrudit ću se da ga ubrzo isprobam:)
      Hvala ti na odličnom prijedlogu za finu juhicu!

      ОдговориИзбриши
    2. Obožavam pečene paprike i nisam znala da se od njih može napraviti juha. Svaka čast za eksperimentiranje. Izgleda odlično, još obogaćeno kuglicama od sira.

      ОдговориИзбриши
    3. Prekrasna juha, Jelena, okus pečene crvene paprike je meni nešto famozno, jedva čekam da počne sezona. No kod nas nema baš neki izbor. Slažem se da su one najdeblje i najbolje, no na žalost, naročito ove godine, kažu suša... ko zna, kad dođeš na plac i pipneš koju papriku, počnu urlati na tebe, a ako dopustiš da ti on sam stavi, dođeš kući a ono pola od tpga mršavih i tankih. Vjerujem da ste vi u Srbiji u puno boljem položaju od nas.

      ОдговориИзбриши
    4. Nikada nisam probala nesto slicno. Jedina druga varijanta pecenih paprika osim onih zalucenih je bila pita sa pecenim paprikama... Evo citam recept i ne mogu uopste da zamislim kakav bi to ukus corbe bio :) Fino izgleda, nekako okrepljujuce i socno :)

      ОдговориИзбриши
    5. Odlicna i bogata corba. Rado bih se posluzila, a mislim da da bih sipala 2x (najmanje).

      ОдговориИзбриши
    6. Bravo, Jelena! Ovo si jako dobro osmislila! Nikada nisam probala baš ovako nešto, a volim sve komponente :) Obožavam krem juhe i obožavam aromu i okus pečenih paprika.

      ОдговориИзбриши
    7. Lepo je videti ensto novo.Ljubitelj sam corbe i ovo ej odlicna ideja.J avolim takodje eksperimentisati sa testom u corbama..cisto da ne bdue dosadno:))

      ОдговориИзбриши
    8. Čitajući ovaj tvoj post ili bolje rečeno, gledajući,baš sam ogladnilaaaa...
      pozdrav od melanzane.

      ОдговориИзбриши
    9. mislim da sam našla što ću spremati za ručak sutra :) Izgleda predivno...

      ОдговориИзбриши
    10. Joj Jelena,kako je dobra!!!!Pa moracu da je napravim!!!!Obozavam tvoje corbice!!

      ОдговориИзбриши
    11. Vrucine prestale, a kraljica corbi se vraca u svoje kraljevstvo!
      Divne boje ima ova tvoja corba. Feta u knedlama me je odusevila; sa onom pasiranom paprikom mora biti izuzetnog ukusa.

      ОдговориИзбриши
    12. Hvala svima na lepim komentarima!

      Ide sezona paprika pa ko je raspoložen neka proba ovu divotu. Čorba je specifičnog ukusa, slatkastog i zaista ne liči na druge čorbe, a knedle se mogu iskoristiti i u drugim čorbama, kremastim.

      JASNA, e baš si me nasmejala-kraljica čorbi. Volim čorbe, istina je, jer mi zamene ceo obrok, a ove godine sam uspela i da se stešem pomoću njih. Tanjir ovako bogate čorbice mi je ručak. U pravu si oko vrućina, nešto ih nisam pravila letos, tj. samo one bistre i brze, a sad kako nam se bliži hladnije vreme smišljam nove kombinacije.

      ОдговориИзбриши
    13. I absolutely love roast pepper soup....and with these dumplings. Must try!

      ОдговориИзбриши
    14. Predivna corba! Posebno sa knedlicama... U stvari, sve obozavam!!! :) Jednom sam i sama pravila slicnu varijantu...

      ОдговориИзбриши
    15. Kako ovo primamljivo izgleda! Čak i ovako rano ujutro :)

      ОдговориИзбриши
    16. Draga Jelena..pozdravcitj:) Imas nagrade na mom blogu..zasluzeno;)

      ОдговориИзбриши
    17. Corbica, sudeci po sastojcima je izuzetno dobra.A knedlice od sira bas idu uz ostalo, zaista bravo!Mene licno odgovara kada je nesto dobro, a jos bez mesa, ma fantasticno.

      ОдговориИзбриши
    18. Juhica od paprika, pa u tebe je prava gozba!! Nisam nikada jela juhicu od paprika, moje najčešće završe ukiseljene ili pečene, a ajvar nisam poduži niz godina sama radila... Odlična ideja za juhicu, a tek ove knedlice... imam osjećaj da se jednostavno tope u ustima!! Divno Jelena :)
      Pogledala sam i prethodni receptić, nadoknađujem pomalo kako stignem jer sam jako zauzeta ovaj mjesec, ali tu sam s vremena na vrijeme tek da povirim šta ste finog radile i da se tješim šta moja kuhinja ostaje prazna do daljnjeg...

      ОдговориИзбриши
    19. MAJO
      Da imam more kao ti ispred nosa ne bi me blog video celo leto. Radi, uči i plivaj, a o čorbama i knedlama ćemo drugi put.

      ОдговориИзбриши
    20. Moram priznati da ne znam da li mi je bolja juha ili knedlice. Čitam i gledam jedno pa drugo i, naravno, najbolje je ovako zajedno ! Super si ovo napravila, miris i okus juhe mogu do ovdje osjetiti, a knedlice su sigurno točka na i. Svakako bilježim recept !

      ОдговориИзбриши