понедељак, 6. јун 2011.

PAŠTETA OD PATKE DIVLJAKUŠE I SANELIN MOTANI HLEB

Mi nismo veliki ljubitelji divljači, tako da je ova patka (ili patak) završila u jednoj običnoj, ali ukusnoj pašteti. Ovo nije ona prava pašteta kakva bi se sa divljači trebala praviti-intenzivna, pikantna, i izlivena u želatinu. Za iskrene ljubitelje divljači ova pašteta je svetogrđe pošto se ukus pačijeg mesa izgubi u sirevima. Ova pašteta  je vazdušasta, kremasta i prilagođena našem ukusu. Recept za paštetu od belog pilećeg u malo drugačijoj varijanti možete pogledati ovde

Ukoliko želite da zamenite pačije meso za belo meso onda pogledajte gore naveden recept pošto količinu belog mesa treba povećati. Meso divljke patke je izrazito suvo, čak najsuvlje meso koje sam srela, tako da mu prija sva ova masnoća koja mu se dodaje. 




PAŠTETA OD PATKE DIVLJAKUŠE

250g kuvanog mesa divlje patke (1 divlja patka)
glavica crnog luka, šargrepa, celer, paškanat, koren peršuna
lovorov list
zrna bibera
200g masnije slanine
250g krem maslaca, Vajkrem, Philadelphia
180ml kisele pavlake 20% mm
150g majoneza
1 kašika senfa
1 kašika limunovog soka
prstohvat muskatnog oraščića
2 kisela krastavčića sitno rendana
malo konjaka ili belog vina po želji
so

Skuvati celu patku sa šargarepom, celom glavicom luka, lovorovim listom, biberom, celerom, paškanatom i korenom peršuna, dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Procediti, odvojiti patku sa strane, pa kada se malo ohladi, skinuti kožu, meso odvojiti od kostiju. Luk, šargarepu i zelen pojesti ili iskoristiti na drugi način, a samu bistru supu sačuvati kao osnovu za neku finu supicu ili samo zakuvati sa rezancima. Na mašini za mlevenje mesa ili u procesoru sampleti slaninu, pačije meso, pa preručiti u šerpu, dodati ostale sastojke i umutiti mikserom; štelovati ukus po želji; staviti u frižider da se malo ohladi. Servirati kao namaz.



SANELIN WEINHEIMSKI MOTANI HLEB

Ovaj predivan hleb sa Sanelinog bloga koji se miksa, kako ona kaže, a ne mesi, je jedan od najlepših koje sam do sada napravila, a u isto vreme spada u kategoriju najlakših za pravljenje. Prvi put sam ga videla kod Dunje na blogu, pa ponesena njenim oduševljenjem i činjenicom da kaže da ga svake subote pravi pohitala da ga brže bolje napravim. Jedino što sam prvi put zaboravila da uključim rernu koja mora biti dobro zagrejana na 230-250 stepeni, pa su vekne čekajući na pultu počele malo da beže sa strane, ali sam ih lepo tanjirom vraćala u prvobitni oblik, pošto se ovaj hleb ne sme mnogo dodirivati rukama. Hleb je fenomenalan. Dobiju se dva tanja dugačka hleba koja podsećaju na lepinju, onu pravu koja se peče u furuni.

Nalik je Dajaninom hlebu koji se ne mesi iz prethodnog posta, samo što je ovde postupak još lakši. Po konzistenciji i kvalitetu je jako sličan, samo što je manji i duži. Nakon povezivanja sastojaka mikserom, testo se stavi da prenoći u frižideru u nauljenoj poklopljenoj posudi. Onda se istrese na pobrašnjan pleh, pospe brašnom, podeli i okrene oko svoje ose. Za pola sata čekanja ujutru eto vama svežeg hleba. Jedini problem je bilo mućenje mikserom, što do sada nisam radila, jer se testo penje uz nastavke za hleb, pa ga je potrebno stalno vraćati kašikom dok mutite. Poslušala sam Sanelim savet, i nauljila nastavke za mućenje pre početka, pa je sledeći put bilo malo bolje. Ja hleb nisam mutila 10 minuta zbog ove prepreke, a 5 minuta se pokazalo isto tako dobro, a čak i sa 3 minuta miksanja rezultat je isti. Da ne pominjem da sam ga već nekoliko puta pravila.

Komadi hleba nisu veliki, neka vas slike ne zavaravaju. Jedno parče se pojede u 2 zalogaja. Fenomenalno se slaže uz ovakve i slične namaze pošto je mnogo bolji od francuskog bageta, ima punoću. Ja obično svaki hleb držim u frižideru u kesu, ali uvek ostavim kesu delimično otvorenu, pa tako može ostati svež jako dugo, do deset dana, ako se ne pojede do tada. 


500g pšeničnog brašna
10g suvog kvasca
1 kašičica soli
300 do 350ml hladne vode

malo ražanog brašna za posipanje
ulje za podmazivanje posude


Pšenično belo brašno, so, vodu i kvasac umutiti mikserom sa nauljenim nastavcima za mešanje hleba na najvećoj brzini (oko 10 minuta, a može i kraće). Prebacite testo i izravnajte ga lepo u veću vatrostalnoj posudu koju ste nauljili sa svih strana, pa je poklopite i stavite frižideru da prenoći 10 do 12h.

Uključite rernu na 250, pola sata pre vađenja hleba iz frižidera. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje, pospite ražanim brašnom, pa izručite hleb iz posude pomažući se varjačom uz što manje diranje testa rukama. Testo dobro pospite ražanim brašnom, pa ga presecite po dužini (ja sam za to veliki tanjir sa ravnim ivicama koristila), a onda rukama 2 puta svaku veknu obrnite oko svoje ose.

Pecite na 250 stepeni 15 minuta, pa smanjite na 200 i pecite još 15 minuta.



WILD DUCK PATE


I am not crazy about having game on my plate, but I had this wild duck sitting in the freezer for some time now and was contemplating how to cook it best. I prepared it before, with rich sauce, vine and prunes, but somehow it just did not go well with us., so I opted for a simpler recipe. I made pate before with chicken breasts, so I went with a similar version. I cooked the duck with all the veggies and used the beautiful stock for a soup. They say the duck soup has healing properties and it is especially recommended for the sick, not that anyone is sick, but I don't mind improving my health. 

250g of cooked duck meat (one cooked wild duck)
onion, carrots, celery, parsnip, parsley root
bay leafs
black pepper
200g of fatty bacon
250g of cream cheese
180ml of sour cream 20% fat
150g mayonnaise
1 tablespoon of mustard
1 tablespoon of lemon juice
pinch of nut meg
2 pickles finely grated
bit of white vine or cherry
salt

Place the duck, root vegetables, onion, bay leaf, pepper in a large pot and fill with cold water. Cook until the duck is cooked, then strain, remove the duck and let cool, save the stock for your favorite soup, eat or throw away the veggies. Remove the meat of the duck while it is warm, place in the processor and add the rest of the ingredients. Let chill before serving.




NO KNEAD BREAD
- the easiest version in the world -


If you haven't made bread before for all kinds of reasons known only to you this is a fantastic recipe to start baking. The mixer does all the kneading. It sits in the fridge overnight, and when you place it on a tray you won't even get your hands messy. This beautiful loaf, two loafs to be exact were made according to the recipe by Sanela. I somehow missed it on her blog, and then saw Dunja's version. She bakes it every Saturday so it must be good. It wasn't good, it was fantastic. You can see the texture in the pictures. It looks like a French baquette, but it is much better. Perfect for pates and spreads. I keep it in the fridge, so it stays fresh for a week, unless you eat it all in one day.



500g of white flour
10g of dry yeast
1 teaspoon of salt
350ml of cold water

handful of rye flour for dusting

Place the white flour, salt, yeast and water in a mixing bowl and turn on the mixer for 10 minutes or less. Oil the mixing plates before starting so the dough does not ride up. Place the dough in a large oiled ceramic dish, place the cover on top, or just cover it with aluminum foil and place in the fridge for 10 to 12 hours. Turn the oven on to 250 degrees Celsius (no fan) half an hour before you take the dough out of the fridge. Line the oven pan with baking paper, and dust it well with rye flour. Pour the dough onto the tray without touching it with your hands. Dust it again with rye flour and cut into two parts (I used a plate like in the photo). Twist each roll twice along its axis.

Bake at 250 degrees for 15 minutes, and then turn down the heat to 200 degrees and bake for another 15 minutes. You can store it in a plastic bag, slightly open in the fridge for up to 7 days of freshness if you don't eat it all in one day.


28 коментара:

  1. Joj, Jelena, pa ovo je fantastična pašteta, obožavam paštete iz domaće radinosti. Nemam tu divljakušu, no bit će dobra i ona "patkus domestikus", ha, ha, ha.

    ОдговориИзбриши
  2. Kruh ti je apsolutno savršeno ispao, a i ova pašteta bi me oduševila, volim ovakve stvari, i to baš kad je predivna kremasta kao ova tvoja, ja se grozim onih želatinoznih pašteta (kupovnih) koje u principu nikad ni ne jedem. Prekrasna kombinacija paštete i ovog kruha!

    ОдговориИзбриши
  3. Paštetu sam izignorirala, jer mi se samo po glavi vrti ovaj prekrasni kruh. Jedva čekam vikend da isprobam.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман6. јун 2011. 10:44

    Heheh .Prvo si me nasmejala sa ovom patkom divlljakusom.Zamalo pomislih da si imala pitomu pa podivljala.Jao pacija pasteta (kao i mast) je velika delikatesa.A jos uz ovaj hleb..uzivanje:)

    ОдговориИзбриши
  5. Patke volim...divljakusu nema sanse da pronadjem ;-)
    Hljeb je odlican. Vidjela sam ga kod Sanele; eto ne nadjoh josh vremana da ga probam, ali si me ti sada inspirisala

    ОдговориИзбриши
  6. Kruh ti fenomenalno izgleda:)
    Što se "penjanja" tijesta tiče, i ja imam taj problem, ali ne sa svakim mikserom; imam stari mikser s kojim nemam nikakvih problema. Ovaj kruh radila sam jednom i miksala sam tijesto s tim starim mikserom, naravno, prije upotrebe nauljila san te svrdlaste nastavke kao što ih i inače uljim kada radim neko dizano tijesto i nisam imala nikakvih problema (kad ih ne nauljim, tijesto se obavezno penje po njima, ali kad su nauljene, nema nikakvih problema). .

    Ali imam i novi ("jači") mikser i s njim nekad pripremam dizano tijesto, kad mi se neda ručno mijesiti.
    Ovaj kruh nisam radila s tim novim mikserom, ali jesam neka druga dizana tijesta - i pošizila sam: tijesto se, unatoč uljenju nastavaka, jednostavno non stop "penje", ulazi mi u sam mikser pokraj "utaknutih" nastavaka:( Probala sam ja to miksati i bez uljenja, onda je još gore, tijesto se praktički neda «otrgnuti» od nastavaka, totalno se «sljubi» s njima.

    Zato ja sada sva dizana tijesta miksam starim mikserom, nemam pojam što ću kad mi taj mikser crkne. Ne znam kakvi su to nastavci na ovom novom mikseru, da ni uljenje ne sprječava "penjanje" tijesta:(

    ОдговориИзбриши
  7. SANELA
    Ma mene ni testo koje se penje ne bi zaustavilo da pravim ovaj hleb. Ja sam jednostavno jednom rukom držala mikser, a drugom kašiku i njom nisam dozvoljavala testu da se pentra. Meni je ovo bio prvi put da mesim hleb mikserom, i kao što sam napisala i sa par minuta miksanja isto je ispao. Negde sam pročitala da je testo gotovo kada počne da se penje. ne znam, možda će nam neko pomoći. U svakom slučaju hleb ti je fenomenalan i ostaje u standardnom repertoaru moje kuhinje!

    ОдговориИзбриши
  8. Kruh ti je fantastičan, moram ga što prije isprobati! A paštete, baš ovako kremaste, jako volim, one želatinozne ne volim nikako....Samo ne znam kako da nabavim divlju patku :)

    ОдговориИзбриши
  9. Uuuu, hleb s rupicama! :) Ovo ću sigurno napraviti koliko sledećeg vikenda. Divno izgleda.

    ОдговориИзбриши
  10. patku nikad nisam probala, a kamoli paštetu od patke. :)) Ova tvoja mi izgleda fantastično, radila sam i sama od pilećeg mesa domaću paštetu i takva vrsta paštete tipa ova tvoja može samo kod mene proć. Ne volim iznutrice, jetrica i sl. a i smatram da to baš i nije zdravo ma koliko god je to specijalitet francuske ili neke druge kuhinje... Ova posudica u kojoj si servirala paštetu je prekrasna, a kruh je zaista neodoljiv, nema ljepšeg nego napravit i jest domaći kruh. Jučer sam prvi put u životu imala prilike peć kruh pod pekom. :))

    ОдговориИзбриши
  11. Ne volim paštete u želatini, već ove fine kremaste što se lijepo mažu po kruhu. Ovo je jedan izuzetan par, savršena kombinacija rustičnog kruha i profinjenog namaza.
    Pačju paštetu ne mogu nabaviti u Sarajevu zato iskoristim svaku priliku kada ja ili neko moj ide vani. Šta ću kad avolim delikatese, malo ali fino pojesti je moj način.

    ОдговориИзбриши
  12. Ja sam vise za pilecu pastetu, ali zato hleb spremam ovih dana. Omiljeni su mi ti "somunasti" hlebovi. Ovaj nikako ne moze biti los, gledaj samo koliko ima rupica!

    ОдговориИзбриши
  13. Kada bih jela išta što leti, jela bih ovu paštetu, a ovako mogu samo pretpostaviti da je odlična. Kruh si odlično prikazala, savjeti su super i vjerojatno ću ga probati napraviti većeras. Mjerkam ga još od Sanelline objave.
    p.s.
    danas sam radila pesto od rukole i odličan je! Sigurno ću ga objaviti na blogu.

    ОдговориИзбриши
  14. Mislim da si nas sve odusevila ovom kombinacijom kremaste pastete i "rupicastog" hleba...mozda ce nesto teze biti nabaviti potrebne sastojke za ovaj fini delikates od divlje patke, ali hleb cu sigurno uskoro isprobati, fotke su takve da odmah pozelis da se posluzis i namazes parcence-dva hleba!;)))

    ОдговориИзбриши
  15. Jelena moja odakle da počnem?
    Ajmo redom: moram ti reći da sam odmah skužila da se radi o divljoj patki, ali budući si je ti nazvala divljakušom, već sam je zamišljala kako raščepurušana leti po tvojoj kuhinji i pokušava divljat dok je ti obuzdavaš i govoriš joj kako će biti ukusna pašteta :) Dobro sam se nasmijala :)
    Pašteta je izvrsna, točno po mom ukusu, bez želatine, kremasta... Ne moram govorit kako imamo jako sličan ukus u jelu, a ovo je stvaro vrijedno divljenja! Za odabrane goste rekla bih :)
    Kruh izgleda fenomenalno, bilježim recept :)
    Slike su fantastične, a ovi ramekini preslatki :)

    ОдговориИзбриши
  16. I zaboravih dodati, savršen izgled bloga, imam osjećaj kao da si mi negdje daleko u NY, a ja pokušavam pročitati tvoj blog dok mi u daljini bliješte svijela grada... Fantastično!!

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман7. јун 2011. 00:17

    Paštete obožavam,kruh obožavam a i tvoj blog draga Jelena!

    Pusa:)

    ОдговориИзбриши
  18. I mi smo veliki ljubitelji divljači, baš sve od divljači volimo pa tako i patke. Jako mi se sviđa ova pašteta i čim budem u prilici ću je isprobati.
    Kruhom si me potpuno oduševila, on izgleda savršeno kao iz najfinijih pariških pekarnica. :)

    ОдговориИзбриши
  19. Hleb ti je fantastičan. Peštete volim ali ne razumem se baš u njihovu narav tj. izradu, vrste i sl. Ono što mogu da zaključim jeste da je ne bih odbila:)))

    ОдговориИзбриши
  20. I ja se spremam da probam Sanelin hleb.DIVNO ti je sve,kao i sve sto nam ukombinujes:))

    ОдговориИзбриши
  21. Pošto nemam pri ruci ni pitomu ni divlju patku, ja ću se poslužiti s piletinom :) Baš mi se jede neka fina paštetica. A kruh, izgleda famozno!

    ОдговориИзбриши
  22. odlična kombinacija! i jedno i drugo sjajno izgleda.
    patku sam nekoliko puta pravila al paštetu od nje nisam, ova tvoja zbilja inspirira ;))

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман11. јун 2011. 19:53

    Jelena, svaka cast. Pasteta je pravi specijalitet i sa hlebom izgleda fantasticno. Odlican recept i post, bravo:)

    ОдговориИзбриши
  24. Kako bogate ovom receptu što ste učinili ... volim ga .. veliku sliku. BSSS iz Vigo ŠPANJOLSKA ... MARIMI

    ОдговориИзбриши
  25. Odlično Jelena ! Post je za uživanje, pašteta i kruh, ne znam što mi bolje izgleda. Hvala ti što si i ti skrenula pažnju na ovaj odlični kruh. Što se paštete tiče iako ovo možda nije original paštete od mesa divljači , meni je odlična ! Jako mi se sviđa recept i super mi izgleda ! A tek zajedno sa kruhom, ....., mmmmm...., vjerujem da je preukusno !

    ОдговориИзбриши
  26. Mnogo volim te hlebove koji se ne mese, samo što sve mora da se isplanira unapred, a ja sam ponekad impulsivna što se mešenja tiče (mesim kad me poseti muza:)
    Lepo ti izgleda pašteta. Mislim da je poenta u tome da se ne držimo "originalnog" (ako to uopste i postoji) recepta, već da uživamo u hrani prilagodjavajući je svojim ukusima (ako volimo originalno, odlično; ako ne, zašto malo ne promeniti?)
    Samo me zanima gde si našla divlju patku! Mi smo ih imali puno u Ohaju, ali su bile zaštićene, nisu se smele loviti (mada je komšiji par puta "zalutao" metak:)

    ОдговориИзбриши
  27. LANA
    Moj tata je lovac, mada samo iz hobija par puta godišnje, a član je i lovačkog društva. Lovi se po propisima, a patke divlje nisu zaštićene ovde. Postoje propisi šta i kada sme da se lovi. Mi nismo ljubitelji pernatih divljih stvorenja, nekako mi je žao kad vidim tako sitnu očerupanu pticu, pa još skuvanu u loncu. Više sam za opciju patke domestikus, iako je nisam još jela.

    ОдговориИзбриши