среда, 9. фебруар 2011.

MORSKA RIBLJA ČORBA ILI PAPRIKAŠ

Kada bi se iz Dunava, Save ili Tamiša mogla pecati škarpina, smuđ, brancin, orada, list, ili kojim slučajem uhvatiti koja lignja, sipa, hobotnica ili rak, zorom bi ranila sa ocem na pecanje. Možda bi i zaseban blog o pecanju otvorila, ali ovako su šarani, štuke, deverike i ostale rečne ribice Dunava, Save i Tamiša srećnije, jer se desi da ih tata vrati nazad u reku-sportski ribolov. Tata se sav srećan pojavi na vratima sa ulovom, a mami se smrkne pred očima kad pomisli da sledi letenje krljušti po celoj kuhinji. Mi nismo ljubitelji rečne ribe, a desi se doduše jako retko da se na našim tanjirima nađe smuđ Orli, poneki pijani šarana kod koga najviše volim onaj pirinač sa puno rendanog korenastog povrća koji je zaliven vinom i na kome se šaran peče, a pastrmka nešto češće. Ja čak i rečnu riblju čorbu dobro zalijem  limunovim sokom, onako da limun prevlada ukusom. Morska riblja čorba je već nešto drugo, nešto sasvim drugo. Doduše, ne spremam ni nju često, ali redovno na Badnji dan bude za ručak na našem stolu. 

SAVETI

Ponekad čorbi dodam i plodove mora, ali obzirom da je većina plodova mora koja se kod nas prodaje zamrznuta kao mešavina, ustvari imitacija, onda uglavnom dodam samo dagnje. Da, imitacija, dobro ste pročitali. Ne možete dobiti očišćeno meso rakova ili kozice za male pare. Ono što je u mešavinama je fantastično napravljena kopija od krompira, skroba i ostalih dodataka, vešto ofarbana, tehnikom-surimi koju je ceo svet nekih osamdesetih godina preuzeo od veštih Japanaca. Sve što je dobro ima i cenu. Obratite pažnju i čitajte deklaraciju! No, evo moje morske čorbe sa menija Badnjeg dana, a dogodine možda nešto pridodamo!

*riba za čorbu - ukoliko vam je Merkator blizu ne zaboravite da u ribarnici tražite ribu za riblju čorbu. Ona se regularno prodaje, ali nekada nije u prvom planu. Cena je oko evro za kilogram i manje, a sadrži riblje kosti lososa i druge ribe sa poprilično mesa na njima. Sve što se filetira se prodaje, a prodavci u ribarnici uvek imaju sa strane ostatke koje će vam rado prodati. Ostaci od najboljih i najkvalitetnijih riba.




MORSKA RIBLJA ČORBA ILI PAPRIKAŠ

1 kg ribe za čorbu*
1 cela škarprina ili oslić
nekoliko kašika ulja
1 veći crni luk-kockice
1 manji celer
1 paškanat
1 koren peršuna
1 krompir
3 šargarepe
lovorov list
Fant začin za riblju čorbu
so, biber, kocka za supu ili so za posnu varijantu
2 pune kašike koncentrata paradajza
300ml paradajz soka
peršunov list
limunov sok


Ribu za čorbu i oslić (ili škarpinu) kuvati oko 20 minuta u većem loncu. Procediti riblji bujon koristeći cediljku sa ili bez gaze i sačuvati bujon za podlivanje čorbe. Ostaviti da se riba ohladi, pa je pažljivo otrebiti od kostiju dok se povrće krčka.

Na ulju kratko propržiti luk, pa mu dodati korenasto povrće koje ste isekli na kockice i lovorov list, pa naliti ribljim bunom koji ste sačuvali, onako da lepo ogrezne.

Pustiti da se kuva dok povrće skoro nije gotovo uz povremeno dolivanje bujona. Dodati kocku za supu, so, biber, Fant začin za čorbu, ostatak ribljeg bujona ili vodu ukoliko ste ga potrošili, koncentrat paradajza, paradajz sok i otrbljenu ribu, pa pustiti da vri oko 5 minuta. Ukoliko ne koristite začin iz kesice za riblju čorbu onda povećajte količinu paradajz soka i koncentrata koji koristite. Gotovoj čorbi dodajte peršunov list i limunov sok pre serviranja.




FISH STEW FROM THE SEA

2 liters of fish stock homemade or bought
1 grouper or hake
couple of tablespoons of oil
1 large onion diced
1 celery root
1 parsnip
1 parsley root
1 potato
3 carrots
seasoning for the fish stew store bought
salt, pepper, stock cubes
2 full tablespoons of tomato concentrate
300ml of tomato juice
parsley leaves
lemon juice


Make homemade fish stock with fish bones and grouper or hake by cooking the fish in water. Strain well save the stock, cool the fish, bone it and set aside. In a large pot on oil fry the onion, add the diced vegetables and pour the fish stock just enough to cover by an inch. Cook until the veggies are almost done adding from time to time fish stock or water. Add the stock cube, salt, pepper, seasoning for the stock, the rest of the fish stock or water if you have used up all of it, add the tomato juice or paste, fish meat and let boil for 5 minutes. Before serving add parsley and lemon juice.



12 коментара:

  1. Lepo izgleda Jelena, lepe boje, privlacne. Kaze se da jelo, ako ne izgleda dobro, nije ni ukusno. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda odlično i volim gotovo sva riblja jela, ali isto kao i ti-uglavnom iz mora, manje iz rijeke :) Iako živim i odrasla sam u gradu na čak 4 rijeke ;)
    A ovo za surimi stvarno nisam znala do sad što je to točno!

    ОдговориИзбриши
  3. He,he i ja sam dete pecarosa i znam o cemu pricas, mislim na ovo kad se tata pojavi sa ribom, a mama hvata za glavu:)

    Ribu sam manje volela kao dete, a sada je obozavam. Ista stvar je i sa ribljom corbom.A riblji paprikas sa testeninom sam probala pre nekoliko godina i totalno me je osvojio.

    Lepo izgleda!

    ОдговориИзбриши
  4. Ja obozavam riblje juhe, uvijek kazem da djeluju na mene kao lijek. Svakako cu isprobati ovaj tvoj recept!

    ОдговориИзбриши
  5. Divan post i lepa čorba koju ja nažalost ne jedem ali ima ko je "ždere" :-)))))))))))))))!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Ja obozavam dobru (ljutu) riblju corbu. Pravim je na slican nacin kao ti, sa morskom ribom.

    ОдговориИзбриши
  7. ne volim ribu ni riblju čorbu, ali ako već moram birati dajem prednost morskoj ribi, riječna jedino pastrva prolazi koliko toliko kod mene

    ОдговориИзбриши
  8. Jelena, također nisam ljubitelj riječne ribe, ali ovo ću svakako isprobati jer imam osjećaj da bi mi se dopalo (više neko pohana ili punjena koja mi nikako ne ide, više sam tip za morske nemani) :)

    ОдговориИзбриши
  9. Jelena, riblja corba izgleda izvrsno! Ja je nikad kuci ne spremam (nekako se ne sjetim ;))ali kad idem na more je vrlo rado (po)jedem i uzivam :)

    ОдговориИзбриши
  10. Izgleda jako ukusno i ovih dana cu probati da napravim!!! Hvala sto si podelila ovaj recept!!!

    ОдговориИзбриши
  11. Obožavam riblje juhe, svakako ću isprobati ovaj recept.

    ОдговориИзбриши