четвртак, 2. септембар 2010.

SVINJSKA DŽIGERICA MARINIRANA U MLEKU SA PERŠUNOM I BELIM LUKOM

Svinjsku džigericu volim isključivo prženu, nikako dinstanu ili kuvanu. Prethodno je dan-dva potopim u mleko da bii bila mekša, a nakon prženja ređam u šerpicu i svaki sloj pospem sa dosta svežeg peršuna i sitno seckanog belog luka, onako sloj na sloj. Poklopim is ostavim da se peršun malo upari. Ako niste probali  ovako, eto vam ideje.




SVINJSKA DŽIGERICA MARINIRANA U MLEKU SA PERŠUNOM I BELIM LUKOM

svinjska džigerica
mleko za mariniranje
brašno za umakanj
svež peršunov list
dosta sitno seckanog belog luka
so
ulje ili mast za prženje


Džigericu isecite na tanje šnite. Spustite komade u šerpicu i prelite ih mlekom da lepo ogreznu. Držite džigericu ovako prelivenu u frižideru 1-2 dana. Stavite je u đevđir da se lepo ocedi. Zagrejte oko 2 prsta ulja ili masti (može i mešavina) u tiganju, pa na vrelu masnoću spuštajte džigericu koju ste prvo umočili u brašno. Pržite dok ne porumeni, tj. to zavisi od debljine šnita i starosti svinje. Na samom kraju je posolite, jer zna da prska iznenada ako to uradite pre prženja.

Pržene komade ređajte u manjoj šerpici u slojevima, a svaki sloj obilato pospite sa sitno seckani belim lukom i svežim peršunom. Poklopite i ostavite 15-ak minuta da se peršun upari. Servirajte uz krompi pire.




PORK LIVER VERDE

pork liver, milk, parsley, garlic, salt, flour

Cut the liver into thin slices. Place in a bowl and cover with cold milk . Place in the fridge for one to two days. This makes it much more tender. Before frying, take out of the milk, and dip each piece in flour.  Fry on oil or lard. When done season with salt (if you add the salt before it will pop during frying). Place one layer in a small pot and generously cover with parsley and finely cut garlic continue with the layers.  Put the lid on the pot and let steam in its own heat for an hour. Serve with mashed potatoes.

    14 коментара:

    1. Olá Jelena,
      Aqui fazemos muito desses bifes só que com fígado de boi.
      Nunca provei fígado de porco, mas o aspecto é muito bom!
      Bjuss!!!

      ОдговориИзбриши
    2. It's simple but, it's a tasty recipe! Perfect for a meal of week when I did not have much time!

      ОдговориИзбриши
    3. Slicno pravim; Problem je samo sto je moji djecaci ne vole :-(

      ОдговориИзбриши
    4. I have never had pig's liver, it sounds pretty darn good! Thanks for sharing this recipe!

      ОдговориИзбриши
    5. This looks like a very delicious dish though I have never tried eating the liver before

      ОдговориИзбриши
    6. A simply fingerlicking recipe! I ate lots of pork livers when I was still young...now I am trying to avoid it...sighs...

      ОдговориИзбриши
    7. Nasmijala si me jer ovaj "specijalitet" ne jedemo nikako - nikada ne jedemo nikakve iznutrice. Moj muž možda i bi, ali djeca i ja smo striktno protiv. Tako da nikada ne radim. Nekada davno čak sam znala jesti malo svinjskih jetrica, onako reš prženih na luku, ali to je bilo tako davno da se jedva sjećam. No, znam dosta ljudi koji vole ovakva jela i tvoj će ih recept razveseliti.

      ОдговориИзбриши
    8. I am sorry I just don't like liver...but my parents would absolutely love this!

      ОдговориИзбриши
    9. I am glad to see organ meat being cooked here. Too many people turn thier noses up at organ meat. Bravo, wonderful pork liver dish!

      ОдговориИзбриши
    10. Svinjsku džigericu jedem na vrlo sličan način, sa puno belog luka. Vrlo često smo je jeli, kao deca, oanko samo bačenu na jaču vatru, da ostane rozikasta u sredini, bez brašna i mleka (to možeš kad poznaješ mesare i znaš odakle dolazi).
      Ovde svinjska Džigerica može da se nadje samo u azijatskim prodavnicama, pa je tamo i kupujemo.
      Inače, svi moji ukućani se dave u džigerici svake vrste.

      ОдговориИзбриши
    11. Dzigericu isto tako udavim u mleku, pa posle valjam u brasno i przim. U ono preostalo ulje od przenja ubacim tonu seckanog crnog luka, pa ga malo posolim i proprzim. Dziga na tanjir, preko onaj luk, a pored najcesce pire krompir, mada znam da dodam i spanac spremljen sa mlekom. E tako se to jede! :))))
      Salim se, svako ima svoj nacin. Volim i persun i beli luk, ali nesto ne mogu da zamislim sa dzigericom u kombinaciji.

      ОдговориИзбриши
    12. Kod nas se rijetko jela svinjska jetrica , uglavnom je to bila teleća a i ona rijetko. A priprema je bila otprilike kao po ovom receptu. Sada si me zapravo podsjetila na jetricu, baš je dugo , dugo nisam jela, a nisam je niti kod mojih baš primjetila.
      Odlično si svoju pripremila i super prezentirala, posebno mi se sviđa druga fotkica.

      ОдговориИзбриши
    13. ja svinjska jetra obožavam od kako znam za sebe, sjećam se kao mala uvijek dok bi bile kolinje kod bake ja sam čekala samo da se jatrica ispeku :)
      e danas ju je teže nabaviti i tek povremeno je jedemo, većinom na ovakav naćin ako što si opisala sa češnjakom i rižom

      ОдговориИзбриши
    14. Вместо мляко аз поръсвам със сода за хпяб.След 1час пържа и дроба е прекрасен.Пробвай.BG.

      ОдговориИзбриши