недеља, 5. фебруар 2012.

KREM SALATA OD PILETINE, ORAHA, CELERA I JABUKE

Krem salate su izuzetno praktična stvar kada se radi o posluženju većeg broja gostiju. Mogu se napraviti unapred tako da ste taj dan slobodni da se malo odmorite i posvetite sebi, izuzetno su izdašne i po mom iskustvu svi ih vole. Ja sam veliki ljubitelj istih i do sada ste mogli kod mene naći recepte za  Krem salatu od piletine, šampinjona i pirinča, Krem salatu od piletine, susama i kikirikija, Rusku salatu, Mimozu, Ivinu salatu, Crvene paprike u čaši, a daće Bog biće ih još.




Interesantno je što mi u Srbiji ovako bogate i kremaste stvari nazibamo salatama, ali šta da se radi. Kako god da se zvale bitno je da su ukusne. Ako do sada niste probali koren celera i jabuku u slanoj varijanti nemojte se plašiti jer oni ovde daju svežinu salati. Jabuka ne može da se prepozna kao sastojak ako ne znate šta je unutra tako da nevernim Tomama ne morate ni reći šta je unutra, da se ne mršte unapred i bez potrebe.



KREM SALATA OD PILETINE, ORAHA, CELERA I JABUKE

500g belog mesa
150g oraha
100g očišćenog celera - krupno rendan
1 kiselija jabuka, oko 250g - krupno rendana
3 tvrdo kuvana jaja - kockice
300ml majoneza
oko 360ml kisele pavlake 20%mm
1-2 kašičica limunovog soka
svež peršunov list
so

Skuvati belo meso. Iseći ga popreko na 2-3 dela pa ga kad se ohladi  usitniti da bude končast ili kako god volite. Orahe ako želite možete tostirati, tj. staviti u tiganj i malo ih prepeći. Ohlađene orahe staviti u plastičnu kesu pa oklagijom nekoliko puta u nekoliko pravaca preći preko njih da se malo usitne, ali ne previše. Sve sastojke spojiti. Ostaviti da se salata dobro ohladi pre serviranja. Ukrasiti polutkama oraha. Piletina upija dosta soli pa pre serviranja i sipanja u činije proverite da li je dovoljno slano, pa doterajte ukus (so i limunov sok).



CREAMY CHICKEN, CELERY, GREEN APPLE AND WALNUT SALAD

I adore creamy and rich salads, as we call them here in Serbia. Russian salad can be found in every household on New Years Eve, but these kinds of salads are often prepared when large gatherings are in question. They can be served in puff pastry shells or with bread and crackers. They make a great sandwich spread. Here are some more salads from my blog that we enjoy here in Serbia. 

500g chicken breast
150g toasted walnuts
100g peeled celery root - grated
1 green apple, around 250g - grated 
3 hard boiled eggs cubed
300ml mayonnaise
around 360ml sour cream 20% fat
1-2 teaspoons of lemon juice
fresh parsley leaves
salt


Boil the chicken breast. Let cool, and then shred into smaller pieces. Toast the walnuts in a pan if you like. Place the walnuts in a plastic bag and run over them with a rolling pin or just chop them up. Combine all of the ingredients. Place in the fridge to cool. Add more salt and lemon juice before serving since chicken will absorb a lot of the salt. 

51 коментар:

  1. jao Jelena, sve tvoje salate su zaista tako primamljive. ova me je pogotovo zaintrigirala, celer i jabuka u kombinaciji sa majonezom su pun pogodak! Ja bih si ovo napravila i onda lijepo time potrpala domaće pecivo ili dvije kriške finog kruha, ovo je idealno za ponijeti na posao! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nevene slobodno može da se ponese na posao u nekoj maloj činijici. Meni je jako dugo stajala u frižideru i bila je ok, samo je za 7 dana pustila 1-2 kašičice tečnosti, ali to samo pomešaš, a mislila sam da će posle par dana postati vodnjikava.

      Избриши
    2. Pre svega, super mi je ovaj nacin komentarisanja. :))

      Ebba,
      Ovde je pavlaka s razlogom u prednosti po kolicini, jer je kod salate naglasak na tom kiselkastom osvezavajucem smeku. Majonez, iako kiseo, ume da da otuzan ukus ako se pretera sa kolicinom.
      pozdrav!

      Избриши
  2. Krasno, Jelena. Jako zanimljiva salata. Ja celer puno volim, a ovdje se jako puno koristi. U pravu si, ovakve salate su dobre za veci broj gostiju, kao i ruska ili ona tvoja krasna urnebes salata. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma sve salate su super za goste, naročito što ih napraviš unapred jer znaš da će se pojesti sve kad gosti dođu.

      Избриши
  3. Salata da se najedes!!! pa ne salim se sa malo leba ,ja se najedem!!!
    Jelena,ja sam pravila kombinaciju celera,jabuke i oraha sa sasvim malo kisele pavlake i jela zbog povisenog kolesterola...samo jedna kasika na crni kruh i to je bio obrok..moj kolesterol se smanjio ali ne znam da li je zbog toga ili smanjenog unosa masnoca..tko bi ga znao,no salata je odlicna !!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, i ja se najedem. ja bi na ovakvim stvarima mogla žiceti samo ne znam koliko dugo bi živela. Celer zaista ovde malo koristimo i treba ga jesti samog sa jabukom i malo ulja i limunovog soka, e to je zdravo.

      Избриши
  4. Kao da smo se dogovorile,i ja pravila celer salatu:))Super ti je!!

    ОдговориИзбриши
  5. Baš bogata:))kao i sve tvoje salate. Volim kombinaciju jabuke i celera.Često pravim Valdorfsku salatu sa celerom,jabukom i orasima ali dodajem kiselu pavlaku jer majonez ne volim.Ova tvoja sa piletinom i jajima izgleda baš primamljivo:))

    ОдговориИзбриши
  6. Bravo, izvrsno! Celer i jabuka, meni je to odlicna kombinacija. Ovo bi u Americi zvali dip :) Meni je ipak draža ta naša "salata" ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se malo prisetim imaju i Amerikanci Egg salad koja je najkaloričnija salata koja postoji tj. ima najviše holesterola ali oni nju koriste za punjenje sendviča.

      Избриши
  7. Jeco salata ti je super, ja sam pravila sličnu i mogu ti reći da je fantastična a u receptu stoji da je salata AFRODIZIJAČKA (kombinacija celer orasi i jabuka) i svi gosti su bili oduševljeni a tvoja salata i izgleda tako afrodizijački :) mmm

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E sad da znaš da može doći i ono afrodizijačka u nazivu, i uz onaj ljubavni sok od cvekle savršeno za ovaj hladni februar.

      Избриши
  8. Одговори
    1. Hvala Aleksandra! Čak i oni koji ne vole celer, i ježe se jabuka u slanim kombinacijama teško odgonetnu šta je unutra i pojedu sve.

      Избриши
  9. Podsjeca na Waldorf, koju obozavam. Jeste kaloricna salata, ali i veoma ukusna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kalorična verzija Waldorf kako mi volimo da pravimo, ali se lepo najedeš od nje.

      Избриши
  10. meni osobno sviđa se kombinacija celera i jabuka, a u uz sve ostale sastojke ovo mora da je jako ukusna salata...

    ОдговориИзбриши
  11. Predivno, krasna slata, baš inspirativno za neku finu večericu.

    ОдговориИзбриши
  12. Divna salata. Odlična za proslavice i društvo. Moram je isprobati!

    ОдговориИзбриши
  13. Slažem se s tobom. Ova salata mora da je divna i osvježavajuća (samo da nema piletine, uf) i probaću je. Inače, ovakav tip salate jedem samo kod kuće - ne usudim se drugdje jer ne znam da li su sastojci svježi ili su ostaci hrane kamuflirani u majonezu:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina slažem se. Treba biti obazriv, i više nego obazriv kada su u pitanju ovakve stvari. Svašta smućkaju u majonez. Može i bez piletine, samo da se samnji količina pavlake i majoneza.

      Избриши
    2. Ja bih preporucila kuvanu nemasnu govedinu umesto piletine, samo u malo manjoj kolicini. :)

      Избриши
  14. Ja baš i ne pravim često ovakve salate- izbjegavam majonezu, ali kad vidim sve ove tvoje divne salate- baš me vuče da uskoro napravim neku od njih! Mislim da će se moji ukućani jako razveseliti salati!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad je kod vas idealno vreme za ovakve kalorične stvari pa samo napred. Samo se izmeri pre degustacije!

      Избриши
  15. Одговори
    1. Hvala Petra! Ja ih obično pravim za goste jer ih ovako pojedemo sami, ali Rusku, e nju pravim samo za nas.

      Избриши
  16. Ova salata mora biti ukusna i dobra kad ovako izgleda...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Neobičnii sastojci a tako se dobro slažu. Nije ni čudo što svi vole Waldorf.

      Избриши
  17. I mi jako volimo ovakve salate. Jedno vreme su nam bile dosadile jer smo stalno pravili kombinacije sa pirincem ili testeninom, ali sad ponovo otkrivamo nove vrste. Ova mi se stvarno jako dopada i probacu ju jednom! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj ja volim i te sa testeninom, ali me nervira što se u frižideru stvrdnu a da bi bile lepe treba da su onako na sobnoj temperaturi.

      Избриши
  18. obožavam ovu kombinaciju i ovakve salate općenito, imat ću na umu da isprobam i ovako po tvojem receptu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ove krem salate jako volim. Ne samo da se brzoo spremaju već mogu stajati dugo u frižideru i izdašne su jako. Kad ti treba salata znaš gde možeš da svratiš.

      Избриши
  19. Ova salata mi je super i iako se zove salata za mene bi ovo bilo kompletno jelo, odlična mi je kombinacija sastojaka i vjerujem da je jako ukusna. Svakako je bilježim !

    ОдговориИзбриши
  20. Kombinacija celera, jabuke i majoneze me neodoljivo podsjeća na Waldorfsku salatu koju jako volim. S dodatkom piletine i kuhanih jaja, ova se salata pretvara u potpun i zasitan obrok. Super je!

    ОдговориИзбриши
  21. I ja je pravim kao Waldorfsku salatu... nego, Jelena, dolazim sledeci mesec u Bgd, pa mogli bi da napravimo neko okupljanje, da tebe i jos blogerki konacno vidim uzivo.

    ОдговориИзбриши
  22. Jelena, još jedna divna krem salata kod tebe! Ja uopće ne sumnjam da je jabuka u ovoj kombinaciji divna, ja je dodam i u Francusku salatu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma jabuke su super u slani kombinacijama. Neki je dodaju u podvarak, a sjajno se slaže i sa svinjskim mesom, samo što mi nismo navukli generalno na voćne kombinacije.

      Избриши
  23. Jelo, odusevila si me sto si postavila ovu salatu, obozavam je. Takodje moram da pohvalim i novu slicicu na naslovnici bloga, i te kuglice su mi na spisku za isprobavanje. :)
    Salatu sam upravo rucala jer je ona meni ceo obrok. Napravila sam trecinu mere samo za sebe, a i ta kolicina je bas poveca, recimo da klopam tri puta.
    kiss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ceo obrok, zato je i namenjena ili kao prilog ali onda u mini količini. Govedina bi mogla kao i junetina, čak rozvratna nakon kuvanja za supu da dođe u obzir. I meni se dopada ovaj način odgovora.

      Избриши
  24. Odlično zvuči, waldorf obožavam, i nije mi to to bez majoneza (zapravo jabuka+majonez su "ono nešto"), a ovo ću se potruditi da zapamtim za neku priliku kad mi treba hladno posluženje. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tek kad ste vi počele da pominjete Walfdorf, onda sma i ja primetila da sam ja napravila varijaciju na temu, ali mesnatu, pravu srpsku salatu. Idealna je za hladno posluženje, a ja nekad napravim samo salate i to bude cela gozba.

      Избриши
  25. Uh, što ja volim ove kremaste salatice! Naučila sam se u SAD da uživam u kombinaciji razniraznih ukusa, a celer i kisela jabuka se baš vole:)
    Tvoja fotka je predivna, kao i obično!
    Nadam se da izdržavate sa hladnoćom i snegom. Kad bih mogla, ja bih poslala malo ovo našeg kalifornijskog sunca da vam razgali dušu. Držite se!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana i ja sam tamo naučila na razne kombinacije a prve kiselo slatke kombinacije su bile sa kineskom hranom. Ovde možeš da iskoristiš tvoj domaći majonez. Što se snega tiče, mi u Bgd. preživljavamo ok, tj. imamo radijatore koji sada greju i celu noć tako da j u stanu bajno, a napolje samo po moranju i obavezama. nama nije strašno, već ovim jadnim ljudima koji su odsečeni od sveta širom Srbije. Beograd se još i rasčisti, ali šta će biti kad Dunav krene da nadolazi e to će biti tek problemi. Sada brinemo o snegu ali poplave nas čekaju.

      Избриши