петак, 10. јануар 2014.

POGAČA KRUNA (UVRNUTA POGAČA)

Ako nemate svoj omiljeni recept za jednu ovakvu pogaču (ako je naziv pogača uopšte adekvatan za ovako bogato testo) onda vam se sigurno zavrti u glavi kada krenete da tražite recept na net-u. Samo da bacite oko na Laninu listu pogača i na Mirjaninu listu pa da svisnete od muke jer morate da izaberete samo jednu. 




Ova uvrnuta pogača je rađena po nekom mom omiljenom receptu za testo, a postupak izrade sam videla kod Mirjane za njenu Slanu krunu. Vi možete koristiti testo koje god volite i ne morate imati kuglof da bi dobili njegov oblik.

Ako imate neki vaš omiljeni recept slobodno ostavite link u komentaru, receptića nikada dosta!




POGAČA KRUNA - UVRNUTA POGAČA
recept za postupak izrade; okrugli pleh prečnika 30cm

KVASAC
20g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
150ml mlakog mleka

TESTO
oko 850g belog mekog pšeničnog brašna  brašna tip 400
180g kisele pavlake 20%mm
100ml jogurta
1 kašika masti ili 3 kašike ulja
1 kašičica belog vinskog sirćeta ili rakije
1 kašičica soli
2 blago umućena jaja

FIL
300g krem sir - sremski, švapski, rikota...
300g kockica suvog mesa ili šunke

SJAJ I POSIP
belance


U šoljicu sa toplim mlekom izdrobite kvasac i sipajte šećer i kašičicu brašna. Ostavite kvasac da nadođe na toplom. Sipajte odokativno polovinu količine brašna, umešajte nadošli kvasac i sve navedene sastojke za testo. Postepeno dodajte ostatak brašna i zamesite testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite ga na toplom mestu da se duplira negde oko 60 minuta.

Premesite testo i na dobro pobrašnjanoj radnoj površini razoklagijajte ga da ima oblik kvadrata 50x50cm. Premazažite ga krem sirom. Pospite preko kockice šunke. Pažljivo ga smotajte u rolat. Isecite rolat po dužini na dva jednaka dela ali ostavite jedan kraj spojen nekih nekoliko cm. Oko tog nepresečenog kraja motajte krake rolata jedan oko drugog i istovremeno malo uvijajte rolat oko njegove ose tako da dobijete pletenicu. 

Dobro namastite dno i stranice pleha za pečenje prečnika 30cm. U centar pleha stavite vatrostalnu posudicu koju ste spolja  dobro namastili. Spustite pletenicu u pleh, obmotajte je  i pripojite krajeve jedan za drugi podvlačeći jedan kraj ispod drug. Pre spajanja možete i preseći spojeni deo direktno u plehu. Ostaviti je da se odmara oko 60 minuta.

Pre pečenja  je možete premazati bbelancetom kojg ste viljuškom blago umutili, a možete je posuti i susamom. 

Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta pa smanjiti na 180 i pecite još 30 minuta. Ako počne mnogo da tamni pokrijte je aluminijumskom folijom. Kad se ispeče nožićem prođite između pogače i pleha i posudice. Prebacite preko pogače krpu i okrenite je naopačke sa sve krpom. Skinite pleh i se posudica ne odvaja lako onda polako i pažljivo pređite nožem oko nje. Ponovo je okrenite i uživajte u vrućoj pogači.




CROWN BREAD

BUBBLED UP FRESH YEAST
20g fresh yeast
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon of flour
150ml warm milk

DOUGH
around 850g of flour
180g of sour cream 20% fat
100ml of yogurt or milk
1 full tablespoon of lard or 3 tablespoons of oil or 2 tablespoons of butter
1 teaspoon of white vine vinegar
1 teaspoon of salt
2 eggs lightly beaten

FILLING
300g of ricotta or feta
300g of ham cubed 

GLAZE
egg white


Place the yeast with sugar and flour in warm milk and let it bubble up for app. 20 minutes. Place half of the amount of flour in a large pot and add in bubbled up yeast and the rest of the ingredients for the dought. Mix and add in the additional flour gradually kneading the dough into an elastic ball that does not stick to your fingers. Leave to rest and rise for 60 minutes. Knead the dough again and on a floured surface roll it out to app. 50x50cm. Spread the ricotta or feta that you have whisked a bit all over the surface. Spread the ham cubes and roll it up. Grease the pan 30cm in diameter and place a small oven proof dish that you have greased as well in the center of the pan. Cut the roll along the middle like in the picture but star cutting just a few centimetres from the beginning of the roll. Braid the two pieces around each other and then transfer them into a shallow pan or a kuglof mold if you have a large one. Bring together the ends and cut of the uncut part so it looks nicer. Glaze the surface with a lightly beaten egg white. Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for 30 minutes, and then turn to 180 and bake for 30 more minutes. When baked cover with a clean kitchen cloth and flip it over with the cloth. Remove the pan and with a knife go over the edge of the smaller bowl. Try to take the bowl out. Flip over again and enjoy while it is hot!

18 коментара:

  1. i ja sam je pravila...predivna je...baš je nekako i ukras stola...pravila sam i po njenom receptu i sa svojim omiljenim sastojcima...
    pošto sam sređivala svoje pogače i kruhove u tastebook-u ostavljam ti ovdje link: http://www.tastebook.com/recipe_books/1060308-vrtaljica-pogace-kruhovi-slano

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježo, hvala na linku. Mene oduševljav kreativnost u oblicima svih tih pogača, to preklapanje, uvijanje i slaganje, pa od hleba dobiješ umetnost.

      Избриши
  2. Prelepa je ova pogaca ili kao sto ti kazes, tesko se to moze zvati bas pogacom ! Jedino je opsano sto se jako brzo i jede, jel' tako?
    ja sve mogu da ti ostavim ali link za neku pogacu ili bilo sta sa kvascem jako tesko....ali razmisljam se da pobedim moju opsednutost dizanim testima time sto cu praviti starter...mozda mi bude lakse !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, baš tako, pogača je za mene brašno, voda, so i malo praška za pecivo ili sode bikarbone, a sve ovo su kolači. Recept za starter imaš u MEZZE magazinu.

      Избриши
  3. divna je! mogu misliti koliko je tek ukusna. meni ovakve stvari tako dobro izgledaju još i dok su sirove, poželim ih sirove potamaniti :)

    ОдговориИзбриши
  4. Vec sam ogladnila od slicica, mislim da cu se preorijentisati samo na slanise, divno izgleda... sta mislis da sledeci put ubacimo i malo mlevenih cvaraka, pa da bude nesto poput omiljenih nam pogacica.?;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Tačno tako, ovako bogato i lepo testo je više za kategoriju kolača nego pogača. Sa ovim finim punjenjem je skoro pa kompletan obrok. A o obliku da ne pričam, prelepa je stvarno!

    ОдговориИзбриши
  6. UUuuu mnogo dobroooo njam njam (ali bez sunke)...pogacu inace uvijek pravim bez mnogo trica i dodataka. Volim da je jedem uz sve od kupusa, razna variva na kasiku, ili onako samu sa medom. Divno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ova pogača je visoko prilagodljiva i trpi razne filove, samo sir, a kako je Lana napisala može i da se maže mašću i posipa mlevenim ili sitno seckanim čvarcima, pa malo bibera i milina. Može i samo mast.

      Избриши
  7. Snimam je vec par dana onako izokola. Ubice me testo, ne vredi :)
    Volim i ja te kombinacije koje ti pruza testo kao osnova, bas te vuce da budes kreativan.
    Bravo Jelena za kreativnost :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije moja zasluga po pitanju kreativnosti, već Mirjanina a na neu ima toliko divnih oblika tipa Sunce pogača, Cvet pogača, Vinogradarska...pamet da ti stane.

      Избриши
  8. Ja isto za sve pogače pravac kod Lane odem :)
    Veliki, ogromni fan sam pogača. Mnogo ih volim! Miljanova mama je prava majstorica za to, koristim svaku priliku da je nagovorim da mi napravi jednu.
    Jako lepo izgleda i ova. Ja bih naravno šunkicu izbacila i ubacila neki sir tipa edamer. Mislim da bi bilo odlično. Al ipak je najvažnije testo, od bilo kog fila a ovo mi izgleda baš dobro. Moram pokazati svekrvi ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nevena, ne znam kako bi bil opo pitanju sira, jer šunkica koja je spolja potamni a kačkavalj bi se otopio, pa možda i iscureo, ali sigurna sam da možete smisliti nešto drugo, recimo sremski sir sa biljčicama, tipa bosiljka, majčine dušice, ruzmarinom...

      Избриши