петак, 3. јануар 2014.

PIJANE LIGNJE SA KROMPIROM IZ RERNE

Lignje sa krompirom, ukrčkane u rerni u saftu od mora, vina, luka i dosta maslinovog ulja, su jedno od onih jela pred kojim pokleknete i zaboravite na lepe manire za stolom. Vuče vas taj divni saft koji miriše na more, vuče vas da umačete kriške belog hleba, da se umažete kao dete, da mljackate i uzdišete i prizivate leto. 




Bez šale, ovo je jedno od najlakših morskih jela koje možete pripremiti, čak i da vam je prvi put da spremate lignje. Količina krompira i lignji je proizvoljna, ali mislim da je greh staviti manje krompira jer je on podjednako fantastičan kao i lignje i saft! Ako kupite neočišćene lignje onda vam uputstvo za čišćenje lignji može pomoći.

Nemojte da vas zavara količina lignji u receptu od 500g. Ovo jelo može poslužiti bar 6 osoba, da onako lepo umačete u saftić i uživate uz čašu vina. 

Ako nemate ideju šta da spremite za posni ručak ili večeru, onda je ovaj recept za vas.




PIJANE LIGNJE SA KROMPIROM IZ RERNE
količina za 6-8 osoba (uz obavezno umakanje)

500 g očišćenih ili 1kg smrznutih neočišćenih lignji
1,5 kg krompira, kolutovi debljine oko 2cm
1 veći crni luk, rebarca
3-4 čena belog luka, listići
maslinovo ulje
so i biber
1 puna kašičica vegete
oko 150ml suvog belog vina
svež peršunov list, sitno seckan


Smrznute očišćene lignje odledite u frižideru, najbolje u cediljci. Neočišćene, dok su još poluzaleđene, očistite. Ako su baš velike onda telašca možete iseći na 2-3 koluta, a u suprotnom ih ostavite cele, telašca i pipke.

Stavite krompir, crni luk, beli luk i peršun u pleh ili vatrostalnu posudu 20x35cm ili slične veličine da krompir može da stane onako, u 2 reda. Prelijte ga sa dosta maslinovog ulja. Dodajte vegetu, so i biber. Promešajte krompir rukama da legne onako nasumično. Lignje prelijte uljem i posolite. Rasporedite ih po površini krompira, a neke udenite između krompira. Sipajte belo vino uz ivicu pleha. Zatvorite pleh aluminijumskom folijom.

Pecite na 250 stepeni (bez ventilatora) oko 45 minuta. Skinite aluminijumsku foliju i promešajte. Biće dosta tečnosti jer lignje puste vodu, a vino još uvek nije isparilo. Pecite još 15-ak minuta. Nakon pečenja u plehu će biti i dalje dosta tečnosti ali kada ih prebacite nakon pečenja u činiju za serviranje i poklopite nakon pola sata ta tečnost će se pretvoriti u gušći saft za koji se svi grabe za stolom. Zato ih servirajte sa dosta belog hleba i naravno sa vinom.

Količina lignji i krompiora je proizvoljna. Meni su krompiri fantastični kao i lignje. Možete smanjiti krompir, povećati lignje, kako god volite i u zavisnosti sa čime raspolažete u kuhinji.




DRUNKEN CALAMARI WITH POTATOES

500g cleaned calamari (tentacles and body - mantle)
1.5 kg potatoes, slices 2cm thick
1 clarge onion, sliced
3-4 garlic cloves, cut
olive oil
salt and pepper
salt and pepper
150ml dry white wine
fresh parsley


Mix the potatoes, onion, garlic and parsley, salt and pepper and a generous amount of olive oil. Mix with hands. Place in a ovenproof dish. Pour olive oil over the calamari and salt them. Mix in calamari into the potatoes. Pour white wine along the edge of the dish. Cover with aluminume foil and bake at 250 degrees Celsius (no fan) for 45 minutes. Remove the foil, stir and continue baking for another 15 minutes. Transfer to a serving dish, cover and leave for 30 minutes to rest. The watery sauce will turn into a wonderful thick dipping sauce. Serve with lots of white bread and wine.






Želeli smo da vas vratimo u maminu i bakinu kuhinju u januarskom izdanju MEZZE magazina. Volimo mi da degustiramo razna jela, eksperimentišemo, menjamo, štelujemo recepte, da dodajemo i oduzimamo i putujemo po svetu pa makar uz ručak, ali su klasici uvek prisutni u našim kuhinjama. Većinu recepata ste pravili ili probali ali nije loše pogledati kako se to radi i u drugim kućama. Ja lično uvek naučim nešto novo i iznenadim se kada pročitam recept koji spremam već godinama. Svaka kuća svoju tajnu ima.

Januarsko izdanje MEZZE magazina možete preuzeti u PDF formatu, i neka to bude novogodišnji poklon od MEZZE tima. Srećni vam praznici!


17 коментара:

  1. Auh, nemam reči ali imam apetita da ovo probam. Badnje veče je prava prilika. Super!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nastasja, to je bila i namera da dam predlog za posnu večeru na Badnje veče. Mnogo se lako sprema, a kuća miriše na vino i more...

      Избриши
  2. Nakon silnog mesa zadnjih dana, dala si mi ideju :) Sve najbolje Jele tebi i tebi dragima u novoj! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Tadeja, a ja bi se i pored lignji ipak zadržala na tvojim mesnim receptima, mnogo su dobri! Tebi, Timni i suprugu sve najbolje u ovoj godini i da nam unosiš radost svojim kreacijama.

      Избриши
  3. Recept stize u pravi cas, taman da potrosim preostalu kesicu smrznutih lignji, moram priznati da moj prvi eksperiment nije prosao tako uspesno kod ukucana, red je da im dam drugu sansu.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E Lana, pa kako nije prošao. Znam da si pravila nekoliko recepata i svi su bili sjajni. Sećam se onih punjenih lignji. Međutim, razumem tvoje ukućane, i ja imam one koji ne jedu lignje pa ovo pravim za sebe i za goste.

      Избриши
  4. Oduševljava me što nema prskanja na sve strane. Eto meni ručka na Badnji dan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, nema prskanja i da skakanja metar unazad. Pržene lignje su mi genijalne, mogu da te iznenade i prsnu kad im se ćefne. Ovo je lako da možeš i nekome ko nema pojma sa kuvanjem d aproslediš recept. Samo da znaš da je jako i da koliko se sećam može da posluži 6, a možda i više osoba. Najedeš se od umakanja safta.

      Избриши
  5. Draga Jelena, sve najbolje u 2014. godini!
    Ove lignje mogu samo da gledam i patim. Iako ovde imamo sjajan izbor ribe i morskih plodova, za lignje ne mogu to da kazem. Zato ih jedem iskljucivo u nekoj mediteranskoj zemlji. Blago tebi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo, sigurna sam da vi imate sto puta bolji izbor nego što su ove naše lignje, tako da sigurno može i sa njima. Lignječak i one nikakve budu savršene. Probaj!

      Избриши
  6. Ovo se kanim vec odavno napraviti a nikako...vino nekoristim nikako pa cu podliti sa nekim dobrim vinegarom (imam razne vrste vidjecu sta najbolje ide uz ovo). Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu. Ne znam za sirće kako će to izgledati to bi trebalo pronuškati po netu, d ane bud emnogo kiselo. Ja bi pre podlila samo sa vodom. Ako probate, javite utiske i predloge. Hvala na čitanju!

      Избриши
  7. Volim lignje na 101 nacin, a ove tvoje bas mame :) :)
    Srecna Nova, sve najlepse :)
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Ovaj recept sam isprobala jos kad je letos izasao u MEZZE. Bilo je bas prste da polizes, a super jednostavno za pripremu. Divota!

    ОдговориИзбриши
  9. Ово ти је фантастично. Али баш. Правим.

    ОдговориИзбриши
  10. Recept isproban! Sjaaajno! Baš je čučnuo u ovo doba godine.

    ОдговориИзбриши