субота, 28. септембар 2013.

PLAZMA TART SA SUVIM KAJSIJAMA

Suve kajsije natopljene vinom, badem, slatka pavlaka, pa još malo vina, na kori nalik onoj za cheesecake, prekriveni sipkavom korom nalik onoj za američke pite, sa još malo snežnog pokrivača od prah šećera. Jedna od onih poslastica koja vas mami da iznesete najlepši porcelan i uživate u ritualu pijenja čaja. Jedna od onih poslastica koja vas tera da odnesete parče svojoj mami i prijateljici jer je greh da samo vi uživate u njoj. Sreća se deli, ljubav se deli i kolači se dele.




A onda sledi miris slatkog vina i badema koji se širi kroz kuhinju, pa kroz stan i onda vas opije i oraspoloži kako samo kolači umeju da urade. Miris koji se uvuče u kuću i koji je čini domom.




I onda pomislite da bi najlepše bilo kada bi otvorili poslastičarnicu u svojoj maleckoj kuhinji, živeli na kolačima do kraja života i zaboravili na miris luka, pasulja, sarmi i ostalih zimskih jela koja čekaju na red.




PLAZMA TART SA SUVIM KAJSIJAMA
okrugli pleh prečnika 23-25 cm, visina merena sa unutrašnje strane minimalno 3,5 cm
recept iz časopisa Sale&Pepe


DONJA PLAMA KORA
250g mlevenog plazma keksa
30g šećera u prahu
180g putera, istopljenog
130-150ml mleka

Pomešajte sve sastojke i smesu koja je mekana utisnite na dno i ivice okruglog kalupa za tart. Nemojte koristiti pleh sa pomičnim dnom jer će puter iscureti kroz proreze tokom pečenja kao i deo fila. Kad sipate fil obod kore možete utapkati i spustiti da bude u visini fila. Prebacite kalup u frižider dok ne završite sa filom.


FIL SA KAJSIJAMA I BADEMOM
250g suvih kajsija
180ml poluslatkog belog vina - šardone
4 žumanceta
40g kristal šećera
200ml mleka
200ml slatke pavlake, neumućene
30g mlevenog plazma keksa
100g oljuštenih blanširanih badema, samlevenih (može i u električnoj seckalici)

Potopite kajsije u vino i ostavite ih oko 30 minuta na sobnoj temperaturi. Procedite ih i sačuvajte 100ml vina u kome su stajale. Uvek birajte sočne suve kajsije a ukoliko su suvlje možete ih nakon potapanja usitniti jer će se tart teže seći ako one nisu mekane. Kajsije će omekšati u samom filu tokom procesa pečenja i hlađenja.

Umutite žumanca sa šećerom. Dodajte mleko, slatku pavlaku i 100ml sačuvanog belog vina. Ubacite plazma keks i kuvajte na umerenoj vatri da se fil malo zgusne, nekoliko minuta od kad počne da struji, uz stalno mešanje. Sklonite sa plotne. Ubacite kajsije i badem. Ostavite da se fil prohladi.

Vino koje izaberete će uticati na ukus fila. Moja preporuka je šardone, a koristila sam J.P.Chenet Colombard-Chardonnay, flašica od 180ml, cena oko 1.4 evra. 


GORNJA SIPKAVA KORA
125g brašna
30g šećera u prahu
70g listića hladnog putera
1 kašika hladne vode

Kad procenite da vam treba još nekih pola sata da se fil ohladi napravite gornju koru, tj. sipkavo testo. Pomešajte šećer i brašno. Utrljajte listiće putera i dodajte kašiku hladne vode da se smesa poveže u kuglu. Stavite kuglu testa u kesu, pa u frižider na 30 minuta. Oklagijom rastanjite sipkavo testo između dva papira za pečenje prečnika vašeg pleha, 23-25 cm. Možete nacrtati krug na papiru za pečenje da vam bude lakše tokom razvlačenja. 

Izvadite pleh sa plazma korom iz frižidera. Izlijte fil. Ako je potrebno ivicu plazma kore spustite prstima da bude u visini fila. Skinite gornji papir sa sipkavog testa. Podvucite ruku ispod papira i prevrnite koru preko fila. Skinite papir. Prstima uštinite sipkavu koru za plazma koru da se spoje.

Izbockajte koru viljuškom. Pecite na 170 stepeni (bez fena) dok gornja kora ne porumeni, negde oko 45 minuta. Pospite ohlađen kolač šećerom u prahu kroz sito. 




PLAZMA TART WITH SUNDRIED APRICOTS
round tart pan 23-25cm (do not use pan with  removable bottom)

BOTTOM PLAMA CRUST
250g ground Plazma biscuits
30g superfine sugar
180g melted butter
130-150ml milk

FILLING WITH APRICOTS, ALMONDS AND WINE  
250g sundried apricots
180ml Chardonnay
4 egg yolks
40g crystal sugar
200ml milk
200ml cream full fat
30g groung Plazma biscuits
100g blanched ground almonds 

TOP CRUST
125g flour
30g superfine sugar
70g cold butter, thin slices
1 tablespoon of cold water


Mix all of the ingredients and press firmly against the bottom and sides of the pan. The sides should be at least 3cm in height. Place the pan in the fridge. Soak the apricots in wine for at least 30 minutes. Remove the apricots and save 100ml of wine. Beat the yolks with sugar. Add in milk, cream, wine, Plazma biscuits and cook on medium temperature on the stove until the filling thickens a bit. Take of the heat. Add in the apricots and almonds. Let cool. When the filling has cooled down make the top crust. Work the cold butter into the flour and sugar. Add in water to form the dough ball. Cover with plastic wrap and put in the fridge to chill for half an hour. Pour the filling into the tart shell from the fridge. Bring down the sides of the bottom crust to the level of the filling pressing them down with fingers if they are too high. Roll the dough between two baking paper into a circle 23-25cm. Remove the top paper. Slide your palm underneath the bottom paper and flip the crust onto the tart. Remove the paper. Pinch the sides of the crust with the bottom crust. Prick with a fork. Bake at 170 degrees Celsius (no fan) until the top is nice and light golden in color, app. 45 minutes. Sprinkle with superfine sugar through a sieve.





23 коментара:

  1. s tim sam odrasla: dijeliti kolače..tako divan običaj moje mame...i sada sam ista...
    a ovaj kolač je upravo predivan, tako divna kombinacija :) miriše i zove na čajanku

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježo i moja mama ih je uvek delila i stalno su tacnice neke stizale, a ja sam naravno bila ta koja je zvonila kod komšinica sa tacnicama - evo mama poslala da probate. Sada ljudi vole gotove stvari i koliko sam procenila više cene kad ih poslužiš gotovim proizvodom nego da napraviš nešto, što ne mogu da razumem. Retki su oni kojima spremam i sa kojima delim, ali su ti oni pravi.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala Dilajla. Nekad me ponese inspiracija i napišem za 5 minuta kao što sam sada uradila. Zato je ovaj post valjda čekao dve nedelje da bude objavljen.

      Избриши
  3. Čim sam pročitala uvod, postalo mi je jasno da ću ga isprobati! :) Fantastično zvuči!

    ОдговориИзбриши
  4. Uuu, kako je dobar, evo, već mi miriše. Daj parče, al ono veliko i meni, neću ova malecka što si izrezala....

    ОдговориИзбриши
  5. Radila sam pekmez od suhih marelica i badema tako da znam da je to odlična kombinacija. I već znam da ću napraviti ovu pitu.:):)

    ОдговориИзбриши
  6. Divan tartic, vec sam zamisila i malenu poslasticarnicu u kuhinji.:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Одговори
    1. Matejka, recepti iz Sale i Pepe ne mogu da omanu. Dobro, ovo je jedini na koji sam naletela gde su bademe u tekstu izostavili ali svaki njihov recept je divna kombinacija. Ja ovo sama nikada ne bi umela da ukomponujem.

      Избриши
  8. Odličan post Jelena, a tek kolač, izvrstan je, već znam da ću ga isprobati !

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo sjajno izgleda! Upotrebila sam suve kajsije za piletinu po Aninom receptu, ali za nadolazece hladne dane ova tortica je odlicna ideja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo nećeš se pokajati. Stavi neko bolje slađe vino i milina. Uopšte nije presladak, čak možda i mrvu ispod, pa ovaj šećer u prahu ne stoji samo za ukras.

      Избриши
  10. Bolje ti je raščisti one bezvezne lokale kod zgrade pa kreni svoj posao, tu bi bila prvak sveta! Ovo ti je još jedan odličnih u nizu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E VEsna baš si blesava. Lanu da dovedemo u Bgd pa da otvorimo lokal "kod blogera". Ovaj tart si propustila kod Milkice. Mnogo je sočniji nego što izgled ana preseku. Tek kad sam post složila videla sam da izgleda mrvičasto i suvo a u stvari je vlažan i sočan.

      Избриши
  11. Pošto sam probala ovaj kolač i jako volela, mogu samo da ti kažem da si ga savršeno opisala i uklopila u priču. Da, to je taj ukus:)

    Obožavam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da je mogao i miris da se ponese sa sobom koji se širio kućom dok se pekla i lebdeo celi dan bio bi pun ugođaj.;)

      Избриши