субота, 13. јул 2013.

GAZPACHO (GASPAČO)


Gaspačo je hladna čorba od svežeg povrća koja nam dolazi iz Španije, tj. Andaluzije. Idealno je osveženje u letnjem periodu, brzo se sprema, a ujedno je i sjajan izvor vitamina. Ja sam se malo igrala sa dekoracijom, ali to nije obavezno. 

Ako želite da vidite kako se na Ibici serviraju gaspačo u visokoj staklenoj čaši skoknite do Marijinog posta Ibica za početnike i malo parite oči. 



GAZPACHO (GASPAČO)

3 paradajza
1 sveža crvena paprika
1 sveža zelena paprika
1 veći krastavac
1/4 crnog luka, po ukusu
1 čen belog luka
1 deblja kriška suvog hleba, usitnjena
2 kašičice Aceto balsamico
2 kašike maslinovog ulja
so i biber, po ukusu
svež peršunov list, bosiljak, i majčina dušica

DEKORACIJA
kisela pavlaka, kriške avokada, kockice svežeg povrća, limun i sveže začinsko bilje


Napravite rez oblika krsta na donjoj strani paradajza koji zahvata samo kožicu. Ubacite ih u ključalu vodu na desetak sekundi. Oljuštite ih i sačuvajte mesnate delove ploda, tj. spoljašnji deo paradajza. Sredinu sa semenkama izgnječite i stavite u cediljku da dobijete paradajz sok bez semenki, nekih 200ml. U taj sok spustite usitnjenu krišku suvog hleba. Presecite krastavac uzduž i kašičicom uklonite semenke. Mesnati deo paradajza, paprike, krastavac, crni luk i beli luk usitnite i stavite u blender zajedno sa namočenim hlebom. Blendirajte do gustine koja vam odgovara. Dodajte maslinovo ulje, Aceto balsamiso, so, biber kao i sveže začine po vašem ukusu.

Stavite gaspačo u frižider na nekoliko sati da bi se ukusi lepo povezali i da bi se čorba ohladila, a u žurbi ukoliko je povrće koje koristite hladno možete je servirati i nakon pripreme.

Ako želite da koristite povrće kao dekoraciju onda pre bleniranja odvojte malo, usitnite  i pospite po serviranom gaspaču sa kašikom kisele pavlake preko, kriškama avokada, limunom i svežim začinskim biljem.




GAZPACHO

3 tomatoes
1 red bell pepper
1 green bell pepper
1 cucumber
1/4 onion
1 garlic clove
1 tjick slice of air dried bread
2 teaspoons Aceto balsamico
salt and pepper
2 tablespoons of olive oil
fresh parsley and basil leaves, thyme 
sour cream and avocado for decoration


Make a small cross shaped cut on the bottom of each tomato. Drop them in boiling water and simmer for 10 seconds. Place the pot under running cold water and as soon as they get a bit colder peel them. Set aside firm parts of the tomato and strain the parts with seeds to get a seedless tomato juice. Drop the cut up dry bread in the strained tomato juice. Peel the cucumber, cut lenthwise and remove the seeds with a teaspoon scraping them along the way. Place the firm tomato parts, roughly chopped up cucumber, onion, garlic and peppers in a food prosessor together with the bread that has soaked up the tomato juice. Blend. Add in Aceto balsamico, olive oil, salt, pepper and herbs to taste. Chill for couple of hours or serve  right away if you have used cold veggies. If you want to garnish the gazpacho save up some veggies and cut them up finely into cubes. Sprinkle on top of the gazpacho before serving, put a dollop of sour cream on top and a slice of avocado with lemon and fresh herbs. 





U letnjem dvobroju besplatnog online gastronomskog časopisa MEZZE na starnama 11-19 možete pronaći fantastične recepte za holodnik (hladnu verziju boršča), supu od dinje i pršute, zeleni gaspačo i hladnu čorbu od jogurta kao i brojne druge recepte koji će vas sigurno inspirisati da odete na pijacu.



16 коментара:

  1. jedno od meni najdražih ljetnih jela
    krasno!

    ОдговориИзбриши
  2. Pravo letnje osvezenje, ne mora to biti uvek slatkis, a tako fino prija uz komadic domaceg hleba.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Very delicious preposition for the summer, greetings!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман14. јул 2013. 15:56

    Pre par godina sam, od drugarice koja se udala u Spaniji, dobila recept za gaspaco. U njenoj veziji se izblendira paradajz i duplo manja kolicina svezih (oljustenih) krastavaca i paprika. Sve se dobro ohladi i pre posluzivanja zacini te doda maslinovo ulje. Servira se sa komadicima preprzenog hleba. Neodoljivo u vruce letnje dane.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Količine realno zavise od toga kako i šta voliš, a paradajz koji koristim zna da ima i po 300g po komadu. Ceo proces ceđenja je da se odstrane semenke, ali to ne mora da se radi ako ne smeta već moiže odmah da se blenduje svo povrće. Hrskavi ili preprženi hleb je odličan uz ovo samo što sam se ja ovde igrala malo sa dekoracijom da bude fotogeničnije, a i dopala mi se kombinacija ukusa.

      Избриши
    2. Ova tvoja je baš dobra jer ima da se žvaćka, pa znaš kao da si jeo, onako možeš da popiješ ppa se neračuna u klopu:-)

      Избриши
    3. Jeste Vesna, ova je onako rustična a ja ne bi bila ja da ane pridodam još koju kaloriju preko, čisto da ne manjka.

      Избриши
  5. Анониман14. јул 2013. 22:24

    U drugom trimestru trudnoce gaspaco mi je bila udarna hrana. Nista lepse za tople dane. Ovaj garnirung je jako fino smisjen!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjo, e pa nadam se da jedna meni najslađa trudnica čita ovaj komentar i da će ovu čorbicu da uvrsti u repertoar ishrane, ili ću joj ja spremiti.

      Избриши
  6. Da sam samo ranije otvorila blog. Danas je bilo vrelo i ovo bi samo tako leglo. Ranije sam pravila neku verziju koja je imala 1001 sastojak i sve mi je bilo too much. Ova ti je super verzija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, evo pogledaj i kod Zoke
      http://www.mypansandpots.com/2012/06/gaspaco-gazpacho.html
      sastojci su skoro isti, a ona hleb stavi kao prilog, a može da se izblendira da bude baš, baš pitko ili ovako malo kranči, po ukusu. Kad sam je prvi put pravila mislila sam da će to da liči na paradajz sok koga se retko uželim, ali zaista je lepa.

      Избриши
  7. Jako fino, to nam svima treba za vrijeme vrućina. :)

    ОдговориИзбриши