петак, 8. фебруар 2013.

ĆURETINA (PILETINA) SA POGAČICAMA

Ovaj Mirjanin recept merkam već dve godine i ni sama ne znam zašto ga ranije nisam spremila.  Koliko recepata kod vas čeka na isprobavanje? 

Ovo je jedno kompletno jelo, zasitno i pravo zimsko, sa odlično ukomponovanim spojem različitih namirnica, ukusa, jesenjih boja i tekstura. Kremasta i izuzetno bogata podloga od komadića piletine (ćuretine u mom izvođenju), bundeve, šampinjona, sušenog paradajza u ulju, preko koje se poređaju tanke aromatične mini pogačice. One pečenjem narastu, dupliraju se, i pokupe tečnosti iz sosa onoliko koliko im treba, taman da ostanu sočne pri dnu, a blago hrskave spolja. 




Osim u čorbama, bundevu u slanim jelima nisam do sada koristila. Greška u mom izvođenju je što nisam Mirjanu poslušala i celo jelo krčkala oko 10-ak minuta jer bundeva nije ostala onako u lepim komadima, ali to nije umanjilo sam ukus jela. Bila sam na ivici da ne dodam sušeni paradajz u ulja, i to bi bila greška. Promenila sam redosled u receptu, tj. nisam počela sa zaprškom na koju se sve spušta već sam nakon krčkanja jela sve zgusnula brašnom, jer sam navikla da tako mogu lakše da kontrolišem gustinu jela. Naravno koristila sam ćureće belo meso umesto pilećih karabataka, a i pileće belo bi bilo isto tako ok.

Moje pogačice su bile nešto deblje od Mirjaninih sa slike. U receptu piše 2cmm, pa mislim da je u pitanju greška u kucanju i da se verovatno radi o 2mm. Bez obzira na to mojih 5-7mm debljine je bilo odlično, samo sam na pola pečenja svaku pogačicu izbockala 2 puta viljuškom i malo je pritisla da uroni u saft. 

Za svaku preporuku kao i sva jela sa bloga Cooking by Mirjana.




ĆURETINA (PILETINA) I POGAČICE
original recepta  4-5 porcija

600g belog ćurećeg (ili pilećeg) mesa, krupni komadi oko 4x4cm
1 srednji crni luk, sitno seckan
2 čena belog luka, sitno seckana
250ml pileće bistre supe ili vode sa 1/4 velike  kocke za supu 
300ml tečne pavlake za kuvanje 
1 kašika rustičnog senfa (može i obični)
150g šampinjona,  krupno sečenih (četvrtine ili polovine)
300g bundeve, krupnije kocke oko 4x4cm
5-6 komada sušenog paradajza u ulju, isečen na tračice
1 kašičica suvog bosiljka
svež peršunov list
oko 2 kašike brašna

POGAČICE
180g belog brašna
1 kašičica praška za pecivo
25g hladnog putera, listići
50g suvog vrata, pršute ili čajne kobasice,  iseckan jako sitno
50-60ml hladnog mleka
50-60ml hladnog jogurta
40g parmezana iz kesice
suvi bosiljak


U većoj šerpi na ulju propržite posoljene komade ćuretine, da dobiju lepu koricu. Izvadite ih na tanjir. Na istoj masnoći pržite crni i beli luk oko 5 minuta dok ne omekšaju. Možete dodati još ulja ako vam je potrebno i malo vode prilikom prženja.

Ako nemate pileću supu pri ruci onda rastvorite u toploj vodi količinu kocke za supu koja je naznačena na pakovanju za 250ml vode. Pomešajte supu, tečnu pavlaku i senf. 

U izdinstan luk vratite ćuretinu. Sipajte mešavinu supe, pavlake i senfa. Ubacite bundevu, šampinjone, paradajz u ulju, bosiljak i peršun. Krčkajte na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Bundeva treba da je kuvana al dente, tj. kad je probodete viljuškom trebate da osetite otpor u centru. Svi sastojci treba da su skoro pokriveni tečnošću (mogu malo da štrče). Ako je potrebno sipajte slobodno još malo vode tokom kuvanja i promešajte s vremena na vreme. 

Dok se jelo krčka zamesite pogačice. Pomešajte brašno i prašak za pecivo i u njih utrljajte puter. Dodajte parmezan, suhomesnato i bosiljak. Polako sipajte mešavinu hladnog jogurta i mleka, onoliko koliko vam je potrebno, i mesite dok vam se testo ne poveže. Rastanjite ga između 2 papira za pečenje na oko 5mm debljine. Ako ga napravite pre ćuretine smestite ga u kesu pa u frižider. Vadite krugove prečnika 4-5cm i složite ih na papir za pečenje. Reslove naravno premesite i izvadite nove pogačice. 

Sklonite jelo sa plotne onda kad vam je bundeva al dente. Razmutite 2 pune kašike brašna sa malo hladne vode u gušću pastu. Sipajte u jelo koliko vam treba i promešajte. Vratite na ringlu i mešajte da se zgusne. Treba da dobijete konzistenciju nalik vrućem pudingu. Ako je pregusto samo dodajte malo vode ili mleka, a ako je retko onda još malo brašna. Probajte i dosolite po ukusu. 

Sipajte jelo u vatrostalnu posudu. Moja je bila 23x23cm. Premažite pogačice mlekom i poređajte ih na površinu jela kao na slici. Pecite na 200 stepeni. Na pola pečenja kad pogačice lepo narastu, a još uvek su bledunjave, izvadite jelo iz rerne ili ako ste spretni samo izvucite malo žicu, i izbockajte svaku dva puta viljuškom malo ih pritiskajući ka dole, da malo upadnu u sos, onako do pola. Jelo je gotovo kad pogačice porumene. Servirajte toplo. Odlično se podgreva i u mikrotalasnoj.




TURKEY (CHICKEN) AND BISCUITS 

600g white turkey meat or chicken thigh, cut into cubes app. 4x4cm
1 medium onion, chopped
2 cloves of garlic, finely chopped
250ml chicken stock 
300ml cream
1 rustic mustard (coarse French mustard)
150g button mushrooms, cut into halves or smaller
300g pumpkin, cut into cubes app. 4x4cm
5-6 sun dried tomatoes in oil, cut into strips
1 teaspoon of dry basil
fresh parsley, chopped
around 2 tablespoons of flour

BISCUITS
180g flour
1 teaspoon of baking powder
25g cold butter, sliced
50g cured ham, finely chopped
120ml cold milk
40g Parmigiano Reggiano, grated
dry basil



Fry the chicken or turkey chunks that you have salted in a small amount of oil in a large pan until nice and golden. Take out of the pot. Fry the onion and garlic for 5 minutes in the same oil adding a small amount of water and scaraping, deglazing the pan, until the onion is nice and tender. Add in the chicken stock, cream and mustard. Stir and add in the turkey or chicken, mushrooms, tomato, basil and parsley. Bring to a boil and cook for 10-15 minutes until the pumpkin is cooked al dente. Take of the stove. Mix the flour with a bit of cold water into a nice paste. Pour into the turkey and stir and bring back on the warm stove and cook until thickens. It shoul be the consistency of pudding. Salt to taste.

Make the biscuits while the turkey is cooking on the stove. Mix the flour and baking powder. Rub in the butter. Add in the parmegian, basil, ham and slowly add in the milk kneading it into one ball just so it comes together. Roll it out between two pieces of baking paper to 5-7mm thickness. Cut out circles 4-5cm in diameter. Transfer the turkey into a baking dish app. 23x23cm. Place teh biscuits on top. bake at 200 degrees Celsius (no fan) until the biscuits rise to the fullest but are still a pale color. Take out of the oven and prick each biscuit with a fork twice pushing them to the bottom a bit, so they sing half way. Continue baking until they are nice and light golden in color. Serve warm.









23 коментара:

  1. stvarno fenomenalno jelo. ja bih morala izostaviti gljive jer ih ovi moji ne vole. dva divna bloga i tvoj i mirjanin :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježo, pečurke slobodno možeš izostaviti, ali ako ih izrežeš na listiće oni to neće ni primetiti u jelu, a može i bez njih, iako je lepo kad zagrizeš veći komad. Mirjana ima božanstvenu virtuelnu knjigu recepata.

      Избриши
  2. Jako dobro jelo, sećam ga se.
    Inače i ja imam milion recepata da isprobam, uvek nesto skladistim...a vremena malo...
    Inače fotkice su ti odlične, mada ja volim tvoje fotke jer su prave, daju pravu sliku jela.
    Ono što vidiš to i dobiješ u prevodu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vera! Mirjanini recepti su zaista vrhunski. Svi od reda koje sam probala, a bilo ih je, su bili super. A za fotke, e jedino što ja mogu da aranžiram je tanjir i malo platna. Čim dodam viljušku ili neku treću stvar tu nastaje zbrka, pa se držim jednostavne formule.

      Избриши
  3. Nema broja recepata koji cekaju na isprobavanje...
    Puretinu rijetko koristim; ne znam zasto - valjda nemam naviku. Moracu i ja probati ovako - slicno jelo sa govedinom pravim i pogacice odozgo dodju kao kruna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, sva ta jela sa pogačicama, knedlama, krompir pireom preko su super. 3 u 1 kako ih ja zove. Imaš i glavno jelo, prilog i hleb. Samo nedostaje neka kisela salata.

      Избриши
  4. Divan rucak Jelena !!!
    Zamjenim i ja piletinu puretinom ako je nadem u prodaji...ispravila sam dimenzije,ustvari podkrala se greska prikucanju..Hvala ti za podsticaj pisanja,ali jos cekam da nadem vise vremena,do tada uzivam gledajuci Vase delicije !!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, mi tako malo koristimo ćuretinu ovde. Ima je u velikim hipermarketima i naravno skuplja je od piletine, i na pijaci. Ne znam kakva je situacija u Vojvodini. I ja bi koristila piletinu u svakom slučaju ali imam zalihe ćuretine u zamrzivaču. Videla sam ja odmah da se radi o 2mm, ali sam onda našla neku srednju meru na 5mm. Super su ispale. Moraš ideks sa receptima da napraviš kod tebe, da imamo bolji pregled jer ima toliko divnih jela i jedva čekamo nove postove.

      Избриши
  5. Mnogo zanimljivo izgleda ovo jelo, ali ne voilm bundevu, ima mi pomalo otužan ukus.
    Što se recepata na čekanju tiče, red je veći nego na najgorem državnom šalteru.
    Štampala sam ih, vukli su se posvuda; onda sam ih složila u registrator, sada i iz njega kipi...Dobra strana čekanja je to što kada sad pogledam neki recept od pre godinu dana koji me je oduševio, shvatim da je najmanje prosečan, da ne kažem drugačije :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, veruj mi ni drugi koji su probali ovo jelo ne vole bundevu isto im je otužna ili se niko nije bunio i svima se dopalo. Meni se bundeva malo raspala od predugog krčkanja, pa je možda i to uticalo jer se nije baš prepoznavala u jelu. A što se recepata tiče, nisi jedina koja odustaje od mnogih ranije sačuvanih recepata. Uglavnom su to recepti sa Coolke i sad ni sama ne znam zašto sam ih zabeležila. Meni posao radi Pinterest. Tamoo imaš vizuelni pregled onoga što želiš da spremiš ali sam tek počela da pinujem, pa nešto stala. Eto, to ti je dokaz kako se ukusi menjaju za kratko vreme kad bloguješ i istražuješ.

      Избриши
  6. Ovo genijalno zvuci!!! Obavezno cu probati u nekoj varijanti bez mesa.
    Ja sam bas danas pravila nesto relativno slivno (i nije mnogo :)) sa saftastim pecurkama i puno povrca preko kojih se premaze pire krompir i sve zapece u rerni.
    A sto se tice recepata koji cekaju isprobavanje - kod mene ih ima milion...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, naravno da ovo može bezmesno, kako god voliš. a pire je super kao Sheppards pie. Sva ta jela pokrivena nečim hlebnim su super jer imaš kompletno jelo, samo ti salata treba. Ja sam radila jedno sa knedlama, a ti možeš i da poređaš one tvoje Servietteknodel preko, prelijaš puterom i malo zapečeš.

      Избриши
  7. Ovo je super, kompletno jelo, ja jako volim buću, i na slatko i na slano, u kombinaciji s đumbirom, ma gomilu kombinacija

    ОдговориИзбриши
  8. e, ovo mi je baš po guštu, krasan ručak! ovo bi mogla sad jedan dan napraviti

    ОдговориИзбриши
  9. Izgleda bas, bas ukusno. Moram probati, samo cu da izostavim pogacice, jednom sam radila nesto ovog tipa i nisu mi legle. Ali bundeva u ovoj kombinaciji mi je hit!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš da staviš i knedle od hleba preko ili pire od krompira. Izuzetno jako, zasitno, kremasto i stvarno mu treba nešto hlebno preko da balansira jačinu.

      Избриши
  10. Jelena, ovo izgleda odlicno! Svidja mi se kako socno izgleda...super recept!

    ОдговориИзбриши
  11. Vrlo zanimljiv recept i odlicno izgleda! Bas mi se jako svidja i sigurna sam da cu ovo isprobati.

    ОдговориИзбриши
  12. Jako fin recept, stvarno kompletan obrok. Bundevu koristim cesto i u rizotu, meni se bas svidja, daje neki poseban ukus jelu.

    ОдговориИзбриши
  13. Kada je od Mirjane onda je sigurno dobro, u to sam se već puno puta uvjerila a tako mi izgleda i ovo jelo ! Pravo zimsko, odlično, i vjerujem da ću ga i ja napraviti, sada si me svakako potaknula. Odlično si sve pripremila, pogačice su mi baš lijepe , a puretina je rado viđena na mome stolu.

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман18. март 2015. 18:19

    Postovana Jelena!
    Upravo sam napravila piletinu s pogacicama po Vasem receptu. Moram da naglasim da bundevu ne volim. No, potpuno ste u pravu kad ste rekli da se u ovom jelu ne oseca.
    Sta sam promenila? Smanjila sam kolicinu pavlake za kuvanje i delom je zamenila Grckim jogurtom. Ispalo je odlicno.
    Sve u svemu, uz supu od celera jedan fantastican rucak. HVALA.
    Sumska vila

    ОдговориИзбриши