понедељак, 23. јануар 2012.

GNEZDA - POŠIRANA JAJA NA PUTER TOSTU SA PRELIVOM OD ŠAMPINJONA

Ovaj recept je dokaz da se sasvim obični sastojci mogu pretvoriti u jedno izuzetno predjelo ili glavno jelo. Tvrdo poširana jaja na podlozi od hrskavog tosta prženog na puteru, prelivena krem sosom od šampinjona. Sos je izvanredan, sa dodatkom pavlake, majoneza, limunovog soka, svežeg peršuna i sasvim male količine sitno rendanog belog luka. Sitno rendani beli luk je ono što daje ovom jelu svoju posebnost. Taman u dovoljnoj količini da se detektuje, ne previše da dominira, ali ipak dovoljno da promeni celokupan ukus jela. Ako radite bez ove male količine belog luka dobićet sasvim drugo jelo. Preporučujem da se držite šampinjona kao izbora jer bi šumske pečurke mogle da prevladaju ukusom, a ovde je potrebno da se svaki sastojak oseti.




Recept je iz osamdesetih godina. Mama ga je našla u Bazaru ili nekom sličnom časopisu. Nekada ga je pravila samo za svečane prilike, a onda je nekako pao u zaborav dok ga se nismo ponovo setile. Jelo je izuzetno kalorično i zasitno, tako da slobodno možete računati da će svaki gost uzeti jedno gnezdašce ili pola, ukoliko imate još nešto na stolu. Računajte da mu treba dodatnih sat vremena u frižideru da se ukusi malo povežu, a  slobodno možete napraviti sve komplet aranžirano i dan unapred. Stajanjem tost malo gubi na hrskavosti, ali zato se ukusi lepše spajaju. Ako pravite unapred onda ova tri prepržena tosta za dekoraciju odmah nakon prženja prepolovite i stavite ih zasebno, pa ih udenite pre serviranja.



TVRDO POŠIRANA JAJA
7 jaja kase S (najsvežija i najveća moguća)
oko 2500ml vode
3 kašike belog vinskog sirćeta (1 kašičica sirćeta na 250ml vode)

TOST
10 parčeta tost hleba
180g putera

PRELIV OD ŠAMPINJONA
500g šampinjona - listići
200ml majoneza
180ml kisele pavlake 20%mm
2 čena belog luka - sitno rendana
1 kašičica limunov sok
so i biber
svež peršunov list

DEKORACIJA
svež peršunov list
cele masline

POŠIRANJE JAJA
Pre ubacivanja jaja u ključalu vodu razbite jaja i stavite ih u manje šoljice jer se može desiti da prilikom razbijanja jaja ubacite razliveno jaje u vodu, a to nam ne treba. Stavite vodu kojoj ste dodali sirće da proključa. Ubaciti jaje i pomoću kašike ukoliko belance krene da trči po šerpi formirati oblik tako što ga kašikom gurate ka žumancetu. Ubaciti i ostala jaja jedno po jedno pa kuvati oko 14  minuta dok žumanca nisu  tvrdo kuvana. Ovde ne želimo roviti centar kao kod klasičnih poširanih jaja od 3 minuta već tvrdo kuvano žumance. Ukoliko belanca krenu da trče po vodi, nemojte brinuti. Rešetkastom kašikom izvaditi jaja i spuštati ih na čistu kuhinjsku krpu. Belance koje je preostalo u šerpi izvadite i razdelite tako da svako jaje ima približno istu količinu. Kad se jaja ocede prebacite ih na tanjir.

TOST
Čašom ili modlom iseći 10 krugova od tost hleba prečnika 8,5cm. Nama treba 7 komada za podlogu, a ostatak ćemo koristiti kao dekoraciju. Tost treba da je suvlji, a najbolje bi bilo dan unaped iseći krugove i ostaviti ih da se osuše na vazduhu ako radite sa svežim tost hlebom jer se svež hleb lakše seče. Ako ste zaboravili da ga osušite, a tost vam je svež, izrežite krugove, stavite ih u rernu na 100 stepeni da se malo osuše, jer će u protivnom upiti previše putera. U velikom tiganju rastopiti polovinu putera pa spustiti krugove tosta i pržiti dok ne dobiju lepu žutu hrskavu koricu. Ako upiju sav puter a procenite da treba još slobodno dodajte još putera u tiganj dok se peku. Ostatak putera iskoristiti za sledeću turu. Ovde morate biti obazrivi jer se čini da se ništa ne dešava a onda odjednom počnu da se peku i žute, pa ih treba okretati i čak pritisnuti malo u centru koji zna da ostane beo. Puter brzo tamni pa možete dodati i kašiku ulja u puter ili za sledeću turu promeniti tiganj. Ja nisam menjala iako je puter potamneo i sve je bilo ok.

PRELIV
Na malo ulja spustiti pečurke pa ih pržiti nekoliko minuta, poklopiti i ostaviti ih tako da se prže i puste vodu, a  onda skloniti poklopac i nastaviti sa mešanjem i prženjm dok sva voda ne izvri. Prebaciti ih u cediljku i tamo ostaviti da se lepo ohlade i ocede od viška tečnosti.

Hladne šampinjone spojiti sa majonezom, pavlakom, belim lukom i peršunovim listom. Dodati malo limunovog soka, pa posoliti i pobiberiti po želji. 

ARANŽMAN
Na tanjir u kome planirate da servirate poređati prženi tost, tj. sedam krugova koliko imate i jaja. Na krugove tosta staviti po jedno poširano jaje. Jaja preliti sosom od šampinjona. Krugove tosta ako ih imate u višku  presecite na pola pa iskoristite za dekoraciju neposredno pre serviranja. Možete dodati i malo svežeg peršunovog lista i cele masline kao dekoraciju.




POACHED EGGS ON BUTTER FRIED TOAST WITH A MUSHROOM SAUCE

This recipe has been in my family for over 25 years copied out of a Serbian women's magazine in the 80s. My mom use to make it for the special occasions. Simple ingredients give a fantastic starter dish or even a main dish. Hard poached eggs, served on butter fried crispy toast, covered with a creamy mushroom sauce. The sauce is made of button mushrooms, mayonnaise, sour cream, lemon juice, fresh parsley and a touch of pressed garlic that gives it a final touch. 

POACHED EGGS
7 large fresh eggs
2500ml water
3 tablespoons of white wine vinegar

BUTTER FRIED TOAST
10 pieces of toast
180g butter

MUSHROOM SAUCE
500g button mushrooms
200ml mayonnaise
180ml sour cream
2 cloves of garlic finely grated or pressed
1 teaspoon of lemon juice
salt and pepper
fresh chopped parsley leaves

DECORATION
fresh parsley
olives

POACHED EGGS
Add vinegar and salt to the water and bring it to a boil. Make a whirl in water and then in the center of the whirl dd in one by one cracked eggs that you have individually placed in saucers or small cups. Let the eggs cook for around 14 minutes. Take eggs out with a slotted spoon. Take the remaining egg whites out also. Place the eggs on the cloth napkin and then transfer them to a plate to cool completely.

TOAST
Cut out circles with a cookie cutter or a glass app. 8.5cm in diameter. In Serbia toast is semi fresh when store bought so if you have fresh toast it is better to cut out the circles a day ahead and let them air dry at room temperature. In a frying pan place half of the butter and let it sizzle. Place toast circles and fry them on boath sides until nice and golden. If they absorb all of the butter just add in more. Repeat the process with the rest of the toast circles and the rest of the butter. Let them cool.

MUSHROOM SAUCE
On a bit of oil fry the mushroom. Cover them with a lid and stir from time to time. When they have let out all of the moisture uncover the lid and let them cook till almost all of the water evaporates. Salt at the end. Place the fried mushrooms in a strainer so all of the moisture is let out and leave them in the strainer to cool. Mix the mayonnaise, sour cream, lemon juice, garlic, fresh parsley and add in the mushrooms. Salt to taste and add pepper, white or black to your liking.

ARRANGEMENT
On a serving plate place the fried toast circles and place one poached egg on top of each circle. Cover with the mushroom sauce. Cut the remaining fried toast in half and arrange on the plate as decoration.

32 коментара:

  1. Jelena, sve tako divno izgleda! Ovaj umak od šampinjona s majonezom moram probati. Ja sam totalni freak šta se tiče gljiva, jela bi ih i sirove :) Posebno mi se dopada, kao i uvijek kod tebe, kako sve iskoristiš. Vidim da ti češnjak nije najdraža namirnica, ali ti ga tek toliko uvijek dodaš da začini tvoja jela, da im poboljša okus, a da ne dominira. To mi se najviše dopada u tvojim jelima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, sad kad malo bolje razmislim i nije neka istina da ne volim beli luk, samo što ga u stvari ne volim kada dominira u sirovom stanju, npr. u salati od pečenih paprika, ali kad se prebrojim koristim ja njega, ali baš ga koristim. Sosovi za pastu ne mogu mi proći bez njega, onda morski plodovi, pa kombinacija sa belim vinom. Mišin krompir prste da poližeš gde ide krompir, belo vino i crni i beli luk ne bi bio to da nema belog luka. Sad kad pogledam imam ja dosta recepata sa njim. U ovako kremastim sosovima, najbolj je da je pasiran ili rendan da se lepo stopi i prožme, da ne naletiš na neki pod zub, već da se oseti miris i ukus a da se pitaš da li je to beli luk ili ne.

      Избриши
  2. Kad sam vidjela u naslovu poširana jaja bila sam razočarana, jer ne volim žumanjak koji se razlijeva. Stoga me je oduševilo što su jaja u receptu tvrdo poširana. Super mi je umak od šampinjona i majoneze.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, ova poširana jaja moraju biti tvrdo poširana pa mi je drago da ih i ti možeš isprobati. Teško se dolazi do domaćih jaja a i kad su domaća trebaju da su sveža. Moja i nisu bila sveža što se uspostavilo trčanjem belanaca po šerpi, ali to nije problemmna kraju. Cela šerpa se belela prilikom kuvanja ali na kraju je sve ispalo dobro.

      Избриши
  3. Obozavam posirana jaja! Secam se kada sam ih prvi put radila sa koliko strepnje je to sve proteklo :) A u sustini je veoma prosto.
    Kombinacija sastojaka je takva da ovo nemoze da bude lose.


    Novi izgled bloga je odlican.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poširana jaja retko ko radi a tako je prosto da ne može biti prostije. Zvuči komplikovano, ali videla si i sama da to nikakva mudrost nije. Pavlaka i majonez ne mogu da omanu u nijednoj kombinaciji.

      Избриши
  4. Interesantno, bas smo danas pricali o posiranim jajima i da se stavlja, kao sto i ti pises, sirce. Da, nekad jednostavne stvari mogu biti pravi pogodak, npr. jaje na oko na komadu prepecenog tosta.

    Super recept, super izgleda. Hvala i pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stavljala sam i ja sirće ranije ali onako odokativno pa sam na netu našla ovu preporučenu meru. Kažu da sirće apsolutno i kada ga ima u većoj količini ne menja ukus jaja. Internet je čudo!

      Избриши
  5. Odlična kombinacija svega! Moram priznati da nikada nisam radila poširana jaja, a intrigira me ideja. Meni se naj sviđa ovaj sos od šampinjona, zaista izvanredno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, jednom kad se navučeš kombinacije su bezgranične a sastojak tako jednostavan i jeftin!

      Избриши
  6. Joj krasno, to ću napravit za večeru s prijateljicama, dvije su vegetarijange, ali jedu jaja. Baš mi je došlo ko naručeno. Javim kako je prošlo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam da probaš. Izuzetno su zasitna i kalorična pride pa je za zakusku malu potrebno jedno po osobi. Kako bi ti to samo ukrasila lepo!

      Избриши
  7. Kod tebe uvek neki zgodni recepti, evo sad cu i ovo morati da isprobam prvom prilikom.:)) off topic: ne znam da li jos neko ima problema sa blogerom, pola blogova ne mogu uopste da otvorim, zablokira se na pocetnoj strani, tvoj blog sam isto par puta veceras pokusala da otvorim a jedva sam uspela da procitam komentare i na svom blogu, uhh...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, nekada su recepti po časopisima stvarno bili dobri.
      Nemam problem sa otvaranjem blogovaa niti komentarima, ali vidim da JAsna i Mirjana iz Australije imaju taj problem. Ne znam šta je u pitanju. MOžda da pogledaš na stranici BLoggera gde se postavljaju pitanja.

      Избриши
  8. I meni se desi da povremeno izvucem neki zaboravljeni recept iz Mile, Bazara ili Svijeta. Nikada nisu omanuli, iako je postupak pripreme uobicajeno bio duzi u odnosu na recepte danasnjice...ali, vrijedilo je uvijek - kao sto je to slucaj sa tvojim receptom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, na žalost kao što i ostaale blogerice u Srbiji znaju na recepte iz časopisa se ne možeš više osloniti pošto velika većina recepata nema blage veze sa slikama koje su objavljene. Zato se desi da napraviš nešto a da u opšte ne liči na sliku. Ajde mi smo iskusne pa po sastojcima možeš provalitida li je to to, ali ako je neko početnik u kuhinji e onda se totalano bespotrebno razočara u svoje kuvanje, a on sam nije kriv. O krađi slika sa blogova koje prilepe na recepte da i ne govorim. Čast izuzetcima!

      Избриши
  9. Odličan recept Jelena. Radila sam i ranije poširana jaja, ali ovako servirana moraju biti fantastična. Svi sastojci su baš po mom ukusu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Shacky, obično jaje na kraju ispadne kraljevski kad se malo drugačije servira. Baš smo skoro razgovarali da više niko ne servira kuvana jaja onako sečena Kalimero kao predjelo. nekako su jaja pala u zaborav i više su demode. Šteta!

      Избриши
  10. Mnogo ti lepo ovo jelo od "običnih" sastojaka.
    Ono što mi zovemo poširana jaja, stranci zovu Jaja Benedikt, pa ime dodaje dozu glamura "običnom" jelu. Mala anegdota: nedavno sam mom sinu servirala Jaja Benedikt posuta vlascem, sa Njeguškim pršutom i bavarskim kiflama, a moje dete je promrljavilo koliko obzir nalaže, a onda uzeo čvarke iz frižidera i k'o čovek se najeo. Tek da se zna da "obična" jela neće izumreti ako se on bude pitao ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imaš pravo. mene jednostavno fascinira kako kod nas jela koja imaju tako divne nazive npr. iles flottantes, kod nas prolaze kao šnenokle ili najobičniji žuti krem na mleku sa jajima koji ima egzotično ime, pa tako redom. To ti samo pokazuje kako naše žene vladaju sjajno svetskom kuhinjom. Nekad gledam emisije o kuvanju i onda ukapiram da ja to u stvari znam, samo ne znam kako se zove ili sam pravila.

      Eggs Benedict sam imala nameru da objavim, jer sam pravila engleske mafine, ali nešto mi nije pasovao kalorični Holandez pa sam odustala do daljnjeg. Dete je u pravu, najobičnije stvari sunajlepše.Šta bi neko dao za naše čvarke, još i duvan čvarke....joj

      Избриши
    2. ps Moj suprug bi bio najsrećniji čovek na svetu da može da jede kajmak i suvo meso za večeru svaki dan, a da preskoči sve ove moje specijaliete. Ne da mu se specijalieti ne dopadaju i da ih ne voli, ali kakao se ozari kad vidi kajmak i pršutu, kao malo dete.

      Избриши
  11. Super izgleda. Volim poširana jaja zato jer su "lakša" nego pržena.Ovo prefino izgleda ali nije tako lagano ali sigurno je finije nego samo poširana light jaja.

    ОдговориИзбриши
  12. poširana jaja nikad nisam radila, nekako me ne privlače kao ni kuhana, ali ova kombinacija svakako djeluje vrlo ukusno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nina, i ja se retko setim da obarim jaje. To je nekako palo u zaborav, ali ovako spremljena su nešto sasvim specijalno.

      Избриши
  13. Ubijaš me sa ovim receptom, prekrasno izgleda. 23h su prošla a ja gledajući ovo ogladnih gadno a još sam i na dijeti..jooj...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E pa ovo nikako ne može da ide u djetu, pa ćeš za sad morati samo da gledaš ili napravi pa pozovi goste da ti prave zazubice.

      Избриши