среда, 30. новембар 2011.

KUVARIJACIJE - NANA ANINE KIFLICE

Svaki put kad završim sa pravljenjem kiflica kažem sebi da neću više i da su to poslednje kiflice do kraja godine, a onda ugledam novi recept i ne mogu da odolim, kao neko dete. Tako je bilo i sa Tanjinim kiflicama pravljenim po receptu njene nane Ane. Iako nisam učestvovala do sada u Kuvarijacijama, ovim lepoticama nisam mogla da odolim. Recept je odličan, a kiflice su mekane, lisnate i medene ovako lepo ušuškane i zavijene. Čuvanje porodičnih recepata je divna tradicija i raduje me što ti recepti više ne čame po nekim sveskama i papirima već se dele sa drugima. Tanja, hvala na receptu!




TESTO
20g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250ml toplog mleka
500g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 žumance
80ml ulja

PREMAZIVANJE
30g margarina sobne temperature

FIL
250g sira (feta, zlatiborski, sjenički...)
1 celo jaje

MAZANJE
1 belance umućeno
140g listića hladnog margarina

POSIPANJE
kim, krupna morska so, susam...


Staviti kvasac sa kašičicom šećera u polovinu toplog mleka i ostaviti da nadođe na toplom mestu. U pola količine brašna dodati, so, jednu kašičicu šećera, ulje, žumance, ostatak mleka i nadošli kvasac, pa promešati i postepeno dodati ostatak brašna dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Dodati još brašna ako je potrebno.  Mesiti oko 5 minuta. Ostaviti testo da  naraste oko 60 minuta.

Premesiti testo. Formirati ga u oblik valjka pa podeliti na 8 jednakih delova, a od svakog dela formirati lopticu. Oklagijom rastanjiti jufkice do veličine od oko 15cm, pa 4 diska testa premazati sa omekšalim margarinom i preklopiti svaki disk sa nenamazanim diskom. Sve diskove rastanjiti oklagiijom koliko možete u krug do nekih 35cm. Iseći na 8 trouglova kao na slici, pa bazu svakog trougla zaseći nožem na sredini onako kao šlic od oko 2cm, radi lakšeg savijanja prilikom motanja. Mikserom umutiti sir i jaje za fil. U dno svakog trougla staviti malo fila od sira i jaja, pa preklopiti testo preko fila kao na slici, a onda zamotati. Prilikom motanja vucite vrh testa da bi kiflica imala što više namotaja. Ovde se dobiju 32 kiflice koje se mogu peći u jednoj ili u dve ture. U jednoj turi je sasvim ok, jer iako se spoje, lepo se odvajaju jedna od druge.

Pre pečenja kiflice premazati umućenim belancetom, posuti po želji kimom ili susamom, pa na svaku staviti listić hladnog margarina. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ako su prazne prijala bi im i morska so kao posip. Izvaditi iz rerne i poklopiti još jednim plehom od rerne da se malo upare.



NONA ANA'S KIFLICE

These kiflice were made according to the recipe of a fellow blogger Tanja. For the month of November her recipe was voted in this round of a food blogger game that brings together all of the ex-Yugoslavia countries and everyone else wants to join in is welcome. It is a sort of Daring Baker game.


DOUGH
20g fresh yeast or 6g of active dry yeast or 8g of dry yeast
1 teaspoon of crystal sugar
250ml warm milk
500g flour
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of crystal sugar
1 egg yolk
80ml oil

MARGARINE OR BUTTER SPREAD
30g of butter or margarine at room temperature

FILLING
250g feta or ricotta
1 egg

GLAZE
1 egg white
140g cold butter or margarine


Place the  yeast with a teaspoon of sugar in half of the amount of warm milk and let bubble up for 20 or so minutes. Ina large pot place app. half of the flour and add in salt, one teaspoon of sugar, salt, oil, egg yolk, the rest of the milk and the bubbled up yeast. Mix a bit, and then gradually add in the rest of the flour and knead into a nice and elastic dough for app. 5 minutes. Let the dough rest until it doubles in size, for around 60 minutes.

Knead the dough again for a minute. Form in a shape of a sausage and cut into 8 equal pieces. Make a ball out of each piece. With a rolling pin roll out all 8 balls into discs to app.20cm in diameter. Spread 4 discs with margarine or butter and cover them with the other four discs. Now with a rolling pin on a floured surface roll out the discs as thin as you can. Cut each disc into 8 triangles like in the picture. make a small cut around 2cm in length at the base of the triangle. Place a small amount of the filling at the bottom of each base. Flip both sides of the triangle over the filling and roll. While rolling keep pulling the beak of teh triangle to make it longer so the kiflica would have more layers. Now you have 32 kiflice. 

Place them in an oven pan that you have spread magarine or butter. Beat the egg white for a bit with the mixer and spread it over all the kiflice. Place a small amount of butter or margarine on top of each one. Bake for 20 minutes at 200 degrees Celsius (no fan). You can bake them in one or two oven pans. 



25 коментара:

  1. Baš gledam, na skoro svim blogovima kiflice. Kod tebe još i detaljne upute za izradu. Ajme, sada više nema isprike da ih ne isprobam ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Detaljnija nego original :) Ma fantastično su ti ispale... Ja retko pravim kiflice, ne zato što ih ne volim već što ne znam šta je dosta :)

    ОдговориИзбриши
  3. Prelepe i kod tebe, Jelena! Sve pršti od kiflica danas :)

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Jelana, dobro je da si ih napravila i bila bi prava steta da su ove kiflice ostale zaboravljene u svesci, hvala puno i Taci sto je ovaj receptic podelila sa svima nama!.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Super ja kad nas se ovako puno odazove i onda kiflice sa svih strana a i tvoje jako lijepe.

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam totalno zaboravila na rok za post. Tek kada sam vidjela Lanine, sjetila sam se da ih imam spremljene.
    Kiflice su krasne, ali definitivno nisu nešto što bih redovno spremala. Šta da kažem - prava mala škrobna opsnost.

    ОдговориИзбриши
  7. Kako su ti doooobrreeee... nemoj da stajes sa kiflicama, pa vidi kako ti idu od ruke! Fantazija, buckaste, pune fila, zlacane... joj, upropastiste me danas!

    ОдговориИзбриши
  8. obožavam ove vaše slike pripreme, ja sam prelijena za to. I kod tebe su ove kiflice predivne, cijeli dan ućivam po blogovima gledajući ove kifle :)

    ОдговориИзбриши
  9. Kiflice koje cemo po meni veoma cesto praviti:))Super su ti Jeco!!

    ОдговориИзбриши
  10. Prva rečenica me baš nasmijala. Kiflice su ti super ispale i svaka čast za step by step kolaž.

    ОдговориИзбриши
  11. Stvarno je sjajan odziv u kuVarijacijama ovaj put i to me bas raduje! Jelena, divno su ti ispale i sjajan tutorijal si napravila... Svaka cast! :)

    ОдговориИзбриши
  12. Uf, sad mi dođe da odem da ih zamesim! Preplavile su nas nana Anine kiflice i ne zna se koja ih je lepše zamesila :) Ljubomorna sam na korpice, imam osećaj kao da ih samo ja ne vidim po prodavnicama :) Gde da ih kupim? :)

    ОдговориИзбриши
  13. Kako su predivne Jelena!! Obožavam kiflice i uvijek u ovo vrijeme volim domaća peciva, njihov miris me vraća u djetinjstvo :)

    ОдговориИзбриши
  14. Gdje god se okrenem- kiflice, mljac, i tvoje izgledaju fantastično, Jelena! Super ideja da ih slikaš u muffin korpicama!

    ОдговориИзбриши
  15. Što su šašave ove kiflice što izviruju iz šarenih omota :-) Tvoji tutorijali i opisi su uvek veoma detaljni i korisni, svakom kulinarskom početniku bih dala link tvog bloga.

    ОдговориИзбриши
  16. Čoveče,koliko kiflica,izgubila sam se po blogovima.Više ne znam ni gde sam ostavila komentar.
    Čas si i ovde slikala postupak pripreme,svaka čast!Kiflice su mrak!

    ОдговориИзбриши
  17. Jelena odlično si napravila kiflice i super si ih prezentirala, jako mi se sviđaju ! Uistinu bi bila šteta ne isprobati ih !

    ОдговориИзбриши
  18. Zanimljivo je vidjeti kako isti recept izgleda kod razlicitih domacica. Tvoje izgledaju jedozovno...i postupak je divno prezentiran!

    ОдговориИзбриши
  19. Savrseno izgledaju! Svaka cast za fotografije.

    ОдговориИзбриши
  20. Potpuno te razumem za to izbegavanje testa, ja sam sada uspelča da odolim iskušenju na koje su me stavile ove kiflice pošto smo baš puno testa jeli ovih dana i jako mi je žao zbog toga! Mame me mame...

    Odlično su ti uspele, draga :)

    ОдговориИзбриши
  21. Prekrasne su. Totalno sam oduševljena ovim kiflicama.

    ОдговориИзбриши
  22. Jelo, hvala sto si isprobala recept. Slicica kiflica u korpicama je super! Medene su.
    Potpuno te razumem sa testa, evo ja izgoreh, hocu da napravim Mirjanine Padejske kifle ali se sve uzdrzavam, cekam neki povod. :)

    Drago mi je da si i ti prikazala postupak pripreme jer nisam znala ovaj nacin pakovanja fila.
    Posto ih tako pakujes (od spolja ka unutra), nema potrebe da reckas vrhove trouglica. Ja ih pakujem od unutra ka spolja, uhvatim za te zasecene delove palcem i kaziprtstom malo razvucem, preklopim pa zalepim testo na one spoljne strane i onda motam ... pa zato reckam testo. fil se super upakuje i nema curenja.

    Inace mi nikada nije bilo jasno to skrivanje recepata medju obicnim narodom i hvala na internetu, mada sam nekoliko puta psovala i te recepte :)))

    ОдговориИзбриши
  23. Odlične su ti.Ja ovaj put nisam učestvovala, ne mogu da stignem i štruklje sam na jedvite jade uradila.Svima su uspele, znači da valja recept!

    ОдговориИзбриши