недеља, 19. септембар 2010.

PAPPA AL POMODORO by Cooketa

Toskanska paradajz čorba iz Selmine kuhinje je nešto novo za mene. To nije čorba, to je celo jelo. Italijani su zaista bili promućurni, a može se reći i štedljivi, kada je u pitanju njihova kuhinja.  Potreban je genije da od par tako jednostavnih sastojaka napravi vrsno jelo. Što više uživam u njihovim receptima, to više uviđam da je većina, ruku na srce, potekla kao sušta potreba da se nahrani velika porodica. "Sirotinjski" recepti koji obiluju kvalitetnim lokalnm namirnicama. Maslinovo ulje, paradajz, pinjoli, dobri sirevi, bosiljak, pa šta je tu još potrebno osim veštih ruku. Hvala Selma!



PAPPA AL POMODORO

1,2 kg zrelog paradajza
1,5 l vode
kocka za supu (povrtna za posnu varijantu)
1 crni luk sitno seckan
2 čena belog luka sitno seckana
100ml maslinovog ulja
300 do 400g starog domaćeg hleba (ciabatta)
svež bosiljak
krupna morska so 
biber
3 kašike paradajz pirea*

* moj paradajz je bio nešto bledunjav, tako da sam morala da dodam koncentrat paradajza

Paradajz staviti u ključalu vodu, popariti katko i skinuti kožicu, a zatim grubo usitniti. Na 50 ml maslinovog ulja propirjati crni luk da omekša, pa dodati beli, paradajz, so i kuvati oko 15 minuta. Štapnim mikserom, ili blenderom usitniti pola, zatim naliti sa 1,5l vode i dodati kocku za supu, usitnjen stari hleb i 25ml ulja. Kuvati još pola sata. Gotovom jelu dodati maslinovo ulje (po meni to je ključ recepta) pre serviranja, biber i puno svežeg bosiljka. Ukoliko nemate bosiljak i maslinovo ulje  nemojte ni pokušavati da napravite ovu čorbu.



PAPPA AL POMODORO by Cooketa

I found this authentic Italian recipe on a Cooketa's blog,  when Selma skipped throughout the Mediterranean countries and cooked some mighty fantastic  meals.   This is not a soup, this is a whole meal. It comes from Tuscany, and it is made of over ripe  tomatoes , olive oil, ciabatta, and fresh basil. Simple ingredients, you might say this is a poor man's soup. That it is, but what a soup!

1,2 kg of ripe tomatoes
1,5 l of water
stock cube
1 onion sliced
2 garlic cloves sliced
100ml olive oil
300g day old bread (ciabatta)
fresh basil
sea salt
pepper

Place the tomatoes in boiling water for a minute. Take them out and peel and slice roughly. In a large pan fry the onion on 50ml of olive oil, add the garlic, tomato, salt and simmer for 15 minutes. Puree half of the soup in the food processor and place back in the pot with the rest of the tomatoes. Add 1.5l of water and add the stock cube, sea salt. Let boil and add the bread which you have cut into smaller pieces and 25 ml of olive oil. Simmer for 30 minutes. Before serving add the olive oil on top (it makes all the difference), pepper to taste and lots of fresh basil. Jamie Oliver has a recipe also, but uses cherry tomatoes.

21 коментар:

  1. Volim Italijansku kuhinju, posebno paradajz supe, soseve... Ovo sa hljebom je odlicna ideja.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovdje je vrijeme taman za ovakvu supu. Jedino smeta to sto sam upravo rucala:)

    ОдговориИзбриши
  3. Odlično jelo ! Baš kompletan obrok i super mi izgleda !

    ОдговориИзбриши
  4. Jelena moja, ti si stvarno vrijedna ovih dana, a još nam lijepo i kuhaš i to prezentiraš :)
    Jednostavno i lijepo :)

    ОдговориИзбриши
  5. Po meni, ključ svjetske popularnosti talijanskih recepata je u njihovoj jednostavnosti, a kada to jedeš u Italiji onda treba dodati i kvalitetu sezonskih namirnica. Naravno, na cijelom prostoru bivše države nikada nije nedostajalo domaćih rajčica, paradajza ili pomidora :-)
    Talijanska kuhinja kakva je bila zastupljena prije 50 i više godina bila je upravo sirotinjska, kombinacija tjestenina i povrća, uglavnom u verzijama "sa žlicom", meso samo blagdanom i nedjeljom ... Talijani su se udaljili od svoje tradicije i pogrešno tumače da je njihova tradicija jesti primo i secondo, zato i jesu sve deblji i zato su mali Talijani poslije malih Grka najdeblja djeca u Europi.

    ОдговориИзбриши
  6. Hmmm... another fabulous recipe, Jelena! This looks really mouthwatering. Bookmarked this for later use. thank you and have a nice day.
    Kristy

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Jelena, stvarno si me obradovala. Drago mi je da te je pappa al pomodoro sa mog bloga motivirala da je i sama isprobaš. Imaš pravo kada kažeš da je to kompletno jelo, a ne samo čorbica. Imamo slične stavove spram talijanske kuhinje, tako čarobne u svojoj jednostavnosti. Ja sada pripremam post o bosanskoj kuhinji i razmišljala sam kako su Talijani izmislili pizzu (sa krušnim tijestom)da se riješe ostataka hrane, a mi Bosanci (kao i Srbi) izmišljamo jela da se riješimo viška kruha.
    Ne znam kakva bi bila sa koktel rajčicama, po Jamieju, meni je ova prezrela rajčica sa pijace odlična za ovo jelo.
    Veliki, veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  8. Odličan recept, to je omiljeno jelo kod nas, baš si ga ljepo prezentirala, a i Selmin sam nedavno radila.

    ОдговориИзбриши
  9. mmm!che buonta,adoro il sugo fatto in questo modo!anche io lo facio cosi e de molto buono!complimenti sei bravissima!un bacio!

    ОдговориИзбриши
  10. Mjerkala sam ovaj Selmin recept, nikako da stignem. Vidim po tome kako je ispalo kod tebe da je zbilja odlično.

    ОдговориИзбриши
  11. obožavam taljanska jela, ovo je jedno od odličnih, izgleda ti super

    ОдговориИзбриши
  12. Jelena this sounds delicious! like you said simply ingredients yet hearty. I know what you mean about the olive oil at the end.

    Ps. I tried your eggplant recipe! i was so proud it turned out as beautiful as your photo. Hubby really enjoyed it as well. except I forgot to oil every slice, so it was a bit dry.

    ОдговориИзбриши
  13. I'm glad you found the book! very interesting right? I'm reading it online but would like to get my hands on the actual book.

    ОдговориИзбриши
  14. Slažem se sa svime što si napisala za talijansku kuhinju, a meni su takve kuhinje najdraže. :)
    Ova juha zvuči i izgleda savršeno, a ti si je divno prezentirala. :)

    ОдговориИзбриши
  15. Hi, Your blog is very nice!! Loved your food!!!
    congratulations!!
    Rosana - SP/Brasil

    ОдговориИзбриши
  16. Za Selmine recepte pprovjereno znam da su dobri. Nasmijala sam se komentaru Roman Tales, nažalost dostupnost namirnica i količine nam svima rade problem. Čorbica je prekrasna! :)

    ОдговориИзбриши