уторак, 24. август 2010.

KREM ČORBA OD KARFIOLA SA ROKFORT KROFNICAMA

Za one koji ne vole karfiol, čorbice su idealan način na ga uvedu u kuhinju, jer karfiol gubi težak miris i ponekad otužan ukus kada se iskombinuje u čorbicama. Možda je potrebno malo više truda oko krofnica, ali nije strašno, ako želite potpuni ugođaj. 




Možda je potrebno malo više truda oko krofnica, ali nije strašno, ako želite potpuni ugođaj. 




KREM ČORBA OD KARFIOLA SA ROKFORT KROFNICAMA

PRINCEZ KROFNICE
100ml vode
50g  putera
120g brašna
100g Rokfora
2  jaja
so

U manjoj šerpici  stavite vodu, puter i malo soli da provri, zatim umešajte brašno i varljačom mutite oko minut. Ostavite da se masa ohladi, pa dodajte jaja i umutiti ih mikserom. Rokfor prethodno staviti na oko 30 minuta u zamrzivač, i grubo ga isecite, tj. izmrvite. Dodajte ga  u masu, da ostanu kockice sira. Kašičicama namočenim u ledenu vodu formirajte valjuške i spuštajte u vrelo duboko ulje. Čim porumene gotove su. Spustite ih u cediljku ili na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Dobije se  24 do 28 komada. Najbolje je kad se stave tako hrskave i tople u čorbu, ali mogu se podgrejati u mikrotalasnoj ili servirati hladne u vreloj čorbi. Ostatak krofnica čuvajte u frižideru, ne ubacujte u čorbu. Krofnice se mogu jesti i bez čorbe.


ČORBA 
manja glavica karfiola
1 krompir
kocka za supu, veća za 1litar vode
so, peršun, muskatni oraščić
300ml kisele pavlake 20%mm

Skuvajte karfiol i krompir isečene na manje komade. Procedite i sačuvati vodu u kojoj se povrće kuvalo. Stavite povrće u blender sa malo te vode ili štapnim mikserom napravite krem. Vratite u lonac, sipajte vodu u kojoj se kuvalo povrće i još koliko je potrebno da se dobije željenu gustinu. Ubacite kocku za supu, soli po ukusu, malo rendanog muskatnog oraščića po želji. Pustite da baci jedan ključ, pa skloniti sa vatre. Sipajte kiselu pavlaku koju ste umutili sa kašikom čorbe da nema grudvica. Servirajte čorbu sa krofnicama i malo peršuna.

U receptu se prvo počinje sa crnim lukom koji se dinsta pa potom nalije povrće, ali da bi izbegla dodatne kalorije i one kapljice masti koje znaju da plivaju po čorbi, luk sam preskočila. Ja sam dodala krompir u recept, da povećam gustinu, količinu i ublažim ukus karfiola.





CREAM OF CAULIFLOWER  WITH ROQUEFORT FRITTERS

I've come across  Chef John's blog by accident, and I am so glad I've stumbled upon this wonderful collection of recipes. I have translated the recipe and converted the measurements for our domestic readers, and if you are reading this, you are certanly fluent in English, so just go to his site, there is a link above and enjoy his many creations. Thanks Chef John! And I won't be asking for my dollar ! (watch the welcome message, you'll understand)



14 коментара:

  1. jelena, che buona minestra!! Vieni a trovarmi quando vuoi anche tu

    ОдговориИзбриши
  2. .... Gledajuci sjajne slike dolazim do zakljucka da se radi o mmmm vrlo primamljujucoj i sjajnoj kombinaciji ....

    ОдговориИзбриши
  3. lijepo si sve prezentirala, izgleda sve jako primamljivo iako nisam ljubitelj nekih sastojaka jako me privlači tako da bi rado isprobala

    ОдговориИзбриши
  4. Mmmm...draga Jelena, ovo zvuči fantastično, volim takve kombinacije, sličnu sam i ja radila..Posebno volim francuske sireve, predivno i prefino!

    ОдговориИзбриши
  5. Volim i karfiol i princes krafne, a o sirevima da ne pričam. Jako mi se sviđa kombinacija i ovo moram probati. Inače sam opsjednuta krem juhama i stalno ih kuham tako da će ovo brzo doći na red. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Great cauliflower dish. I am a fan. Thanks for sharing this recipe!

    ОдговориИзбриши
  7. prefino! Jako volim guste juhe od karfiola, o ovim krafnicama da uopće i ne pričam. Kada ću imati malo više vremena, sigurno ću raditi. Bilježim.

    ОдговориИзбриши
  8. Jalena, these look delicious! It's in my list to do. Thanks alot & enjoy your day.
    Cheers, kristy

    ОдговориИзбриши
  9. posso rubartene una manciata?! ma che delizie! Bravissima! a presto, M

    ОдговориИзбриши
  10. Hi There!
    I stumbled on your blog and I'm glad I did. I recently had this recipe, at a vegetarian restaurant Makrovega in Split (my hometown). I love the recommended list. I'm not a big fan of blue cheese.

    ОдговориИзбриши
  11. Ummm... I think this looks pretty friggin' uhmazing. And I think I will follow you now. YUM!

    ОдговориИзбриши