понедељак, 18. јул 2011.

PROFITEROLE SA TOPLIM ČOKOLADNIM SOSOM GORDONA REMZIJA

Profiterole nisu ništa drugo loptice od testa za Princes krofne, bez karakterističnog vrha koji je poželjan kod Princeza, punjene slatkom pavlakom i prelivene toplim čokoladnim sosom koji im daje šmek jer su same po sebi prilično blagog ukusa. 




Možete ih napraviti i jedna dan unapred, smestiti u frižider i onako hladne preliti vrućim čokoladnim sosom. Čak i da ih prelijete čokoladom i smestite u frižider, ovaj sos se neće stisnuti i u njima možete uživati i tako. 




Ako imate vaš omiljeni recept za Princez krofne, iskoristite ga, samo sledite uputstva i trikove formiranaj loptica i pečenja. Nemojte izostaviti med iz recepta za čokoladni sos je on je taj koji mu ne dozvoljava da se stegne.




Nadam se da će i vas ove profiterolice razveseliti koliko su i mene! 





MINI PRINCEZ KROFNICE
60 komada; donji prečnik nepečene profiterole 2.5-3cm;  5x6 u plehu od rerne (u 2 ture)

250ml vode
125g putera
2 pune kašičice kristal šećera
150g oštrog brašna T-400
4 jaja


U šerpicu stavite vodu, puter i šećer i pustite da se puter otopi. Kad baci prvi ključ dodajte odjednom svo brašno i energično mešajte varjačom oko 20-30 sekundi, odižući i prevrćući testo. Ako je ringla bila baš vrela ja nekad i odmaknem šerpicu i mešam sa strane, pa je malo vratim na plotnu. Brašno mora da se skuva na toploti, ali ne i da se zalepi za dno šerpice. Ostavite da se ukuvano testo malo ohladi, nekih 30-ak minuta.

U mlako testo, dodajte jedno po jedno celo jaje, sve vreme muteći mikserom. Ako su vam jaja prevelika onda možete dodati polovinu četvrtog jajeta, pa videti da li vam treba još. Treba da dobijete sjajnu kremastu povezanu masu. Ostavite testo da se ohladi, da bude mlakušno, skoro hladno. Rad sa hladnim testom omogućava da brašno dodatno nabubri dok se hladi upijajući tečnost, pa nema brige oko toga da li je testo previše retko ili ne. 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Obložite 2 pleha od rerne papirom za pečenje.

Testo prebacite u špric sa širokim nastavkom ili ako ga nemate prebacite ga u neku jaču kesu i odrežite joj vrh. Špricajte loptice testa, 5x6 u plehu sa prečnikom dna oko 2.5-3cm. Mokrim vrhom prsta izravnajte šiljke profiterola, ako ih ima. Ostatak testa sa sve kesom stavite u frižider dok se prva tura ne ispeče.


Pecite na 200 stepeni (bez fena) 15 do 20 minuta bez otvaranja rerne na papiru za pečenje. Ispecite drugu turu. Ostavite profiterole da se ohlade na sobnoj temperaturi.


KREM
500-750ml slatke pavlake Imlek 36%mm
nekoliko kašika šećera u prahu ili po želji
pola kašičice ekstrakta vanile dr Oetker ili Burbon vanil šećer


Umutite slatku pavlaku sa prah šećerom i vanilom. Prebacite šlag u kesu sa dugačkim nastavkom za punjenje.

Ohlađene pečene profiterole punite šlagom. Ako nemate kesu onda ih možete preseći i puniti šlagom.  


VRUĆI SOS OD ČOKOLADE S MEDOM 

200g čokolade za kuvanje, Menaž
30g putera
120ml mleka 3,2% mm (može i manje oko 2-3 kašike da bude gušći sos)
3 kašike meda


Stavite sve sastojke u šerpicu i otopite na pari. Sos je mnogo lepši kad se kuva na pari ali ga možete otopiti i na laganoj vatri direktno na plotni ili u mikrotalasnoj ako ste tako navikli. Hladne punjene profiterole prelijte vrućim čokoladnim sosom neposredno pre služenje. Čak i da ih prelijete čokoladnim sosom i stavite u frižider sos će i sutradan biti tečne strukture.




PROFITEROLES

MINI CHOUX PASTRY PUFFS
FILLING
750ml of heavy whipping cream
1 tablespoon of icing sugar-optional
vanilla extract, vanilla sugar or vanilla stick

HOT CHOCOLATE SAUCE WITH HONEY
original recipe

200g of dark chocolate
30g of butter
125ml of whole milk
3 tablespoons of honey

There are minor adjustements, refering to the size of the puffs, baking time and temperature. Make the dough for cream puffs according to link. Let the dough cool. Place the dough in the plastic bag in the corner and cut out the tip so you get when squeezing a nice ball like in the picture that can fit into a teaspoon. Place them on the paper lined oven pan 5x6. The diameter of the bottom of the puff should be 2.5 to 3cm, not smaller, since they will not get enough cream when stuffed.

Bake  in the preheated oven at 200 degrees Celsius (lover then the cream puffs) in the middle rack for 15 to 20 minuets. Let them cool.  You will have enough for app. 68-70 puffs and two baking trays. Make sure that the oven is preheated and that you do not open the oven door at any cost while they are baking.

Fill each puff with whipped cream and chill. Before serving melt all the above ingredientsfor the chocolate sauce in a small pan and pour over the cold profiteroles. Enjoy!



39 коментара:

  1. Анониман18. јул 2011. 08:19

    Secam se na jednom kursufrnacuske kuhinje vicni francuski sef je rekao:Kad budete zanli d anapravite profiterol onda ste diplomirali kolace.Svi koji su pravili znaju o cemu govori;)Tvoje majstorice izgledaju kao da si odavno diplomirala;)

    ОдговориИзбриши
  2. DŽOLI
    Joj, hvala ti, ali taj francuski šef očigledno nije pravi korice za rozen tortu, Esterhazi, Vasinu, Reformu....Doboš korice i karamel. Ja sam bila presrećna uspehom jer ih jako volim, a zaista nije teško, a ono što je najveći trik je hladno testo koje stoji u frižideru dok se prva tura peče.

    Kako moja mama kaže, sve ćeti se samo pokazati, i pokazalo mi se.

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, volim kako imas strpljena, da to sve objasnis i uradis, sve natenane,uspesan recept, super. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  4. Prvi put sam probala profiterole u poslastičarnici Mocart u Budvi. Iako nisu bile prave - sos je bio hladan - meni su se toliko dopale da mi je sve što sam nakon toga jela bilo nja-nja.

    Pogotovo profiterole koje ovde mogu da se kupe kao gotov hladan desert u samoposluzi. Prepune su alkohola, i to nekog veoma žestokog, nijedna druga aroma se ne oseća. Hvala na receptu, napraviću dragom, on je veliki fan.

    ОдговориИзбриши
  5. Joj, divim ti se, a to sam već spomenula i kada si radila princeze. Mislim da se nikada neću odvažiti na ovako nešto. Prekrasni su i baš bi mi sada dobro došli, uz kavu s frendicom.

    ОдговориИзбриши
  6. prekrasni su ti!
    a za ovaj trik iz masterchefa nisam znala!

    ОдговориИзбриши
  7. Jelena sve pohvale za profiterolice, fantastične su;)
    Svaka čast za uputstva i detalje, odličan post:))
    Obradovala sam se tvojoj FB strani;)))

    ОдговориИзбриши
  8. NALE
    Hvala! Nadam se da ćete se i svi vi ohrabriti da ih probate. Zaista se lako prave ako si pravila princeze! FB zaobilazim u velikom luku, ali šta da se radi, mora se u korak sa tehnologijom, ili kao što ja kaskam nekih deset godina.

    TAMARA
    Trikovi se uče, a i sami se nameću. Ono što se nekome podrazumeva, za mene je trik. Zato i blogujemo, delimo informacije koje su se nekada čuvale kao velike tajne i širimo znanje. Živeo internet!

    KATARINA
    Sve je u jednostavnosti, a tvoja kuhinja je prvi primer tome. Nisu teške profiterole za pravljenje ako se voli.

    MAXIVIDO
    U Mocartu smo i mi jeli kolače na ekskurziji u srednjoj školi. Ti si tata-mata za poslastice, a i pravila si princeze pa će ovo biti očas posla.

    SURAC
    Tvoje rezbarije i dekoracije ipak zahtevaju mnogo više strpljenja i dara, a ovo može svako da napravi. Hvala!

    ОдговориИзбриши
  9. Topli čokoladni umak + ljepota fotki = baš mi je žao što ti nisam prijateljica ili barem susjeda pa da navratim :)

    ОдговориИзбриши
  10. lepo izgledaju. nikad nisam probala da ih napravim, ali volim da ih jedem, pa chu probati ovaj tvoj recept.

    ОдговориИзбриши
  11. Zaista su fenomenalne Jelena draga!! Izgledaju savršeno - u ukus ne sumnjam !!

    ОдговориИзбриши
  12. E moja Jelena, stvarno su neodoljive i baš mi se posebno sviđa ovaj čokoladni umak s medom! Idem do facebooka, jako mi je drago što si otvorila tamo stranicu za blog!

    ОдговориИзбриши
  13. Jao super su ti (ako ti je ostalo jos, ajde napravi 'nam' croquembouche)!!!

    ОдговориИзбриши
  14. Premedene su, pa jos sa ovim finim cokoladnim umakom, divota...ovo su pravi kolacici za uzivanje!;)) Cestitam na FB stranici, vec sam pogledala slicice sa druzenja a radujem se i novim recepticima...pozzz;)))

    ОдговориИзбриши
  15. Predivno izgledaju! Sigurno su jako fini :)

    ОдговориИзбриши
  16. Biću stvarno dosadna, ali šta ću... moram opet da kažem da si prava vrednica, sve to napraviti po ovoj tropskoj vrućini, lepo uslikati i detaljno objasniti...
    Jaaako mi se dopadaju, probam obavezno kad se spusti temperatura :)))

    ОдговориИзбриши
  17. Savrseno izgledaju. Posebno mi se dopada ova topla cokolada...Jedino tako volim da uzivam u cokoladi - kada je rastopljena ;-)

    ОдговориИзбриши
  18. oh my Jelena! this is just mouth watering...yumyum

    ОдговориИзбриши
  19. ELISA
    :))

    JASNA
    meni se ovaj dodatak meda jako dopao jer se čokolada i nakon nekoliko sati stajanja na pultu nije stegla, već je dobila prelepu strukturu.

    LANA
    Nisam fan FB i nešto se tu ne pronalazim, ali hajde da se malo i ja obučim u tom smislu. Kad sam blogom ovladala red je nešto novo da naučim.

    JACO
    Ovo je mala varka sa postom, jer sam profiterole radila pre dva meseca pa su tek sada došle na red za objavljivanje. Čekam i ja pad temperature pa u nove pobede.

    MELROSE
    Živi bili pa videli!

    TAMARA
    Ugledam se na sve vas, pa malo i ja da se modernizujem. Red bi bio i da zamenim ovaj mobilni iz 2004g, pa da ovladam i novim tehnologijama.

    ОдговориИзбриши
  20. Stvarno si si dala truda. Ovo je čitav elaborat i odlične opaske. Fotke su odlične i mame na grijeh! ;)

    ОдговориИзбриши
  21. genijalno .. i ja sam fan Remzija ... super slike !

    ОдговориИзбриши
  22. Divne, divne, divne su!!! Ja ih nikada nisam probala, ali princes krofne obozavam i cesto ih pravim... Moracu ove moje da obradujem i profiterolama! :)

    ОдговориИзбриши
  23. Podsetila si me na moje letovanje u Grčkoj gde sam se bukvalno davila u profiterolama kao i ostalim poslasticama....mmmmm....super si ih napravila.

    ОдговориИзбриши
  24. Sad kad si ovladala vještinom pravljenja princesski, ko ti je ravan! Ovo izgleda savršeno, a vjerujem da je i takvog okusa jer sam već počela slinit nad fotkama!!

    ОдговориИзбриши
  25. Jelena , super si ih napravila i jako dobro objasnila recept i cijeli postupak. Hvala !
    Meni su na listi želja za isprobavanje profiterole i macarons, nikako da se upustim u izradu. Zapravo želim uzeti dovoljno vremena i lijepo polako tome se posvetiti.
    Tvoje profiterole bilježim i raditi ću ih po ovom receptu. Baš mi se sviđaju ovako malene, a preljev od čokolade tek izgleda odlično i vjerujem da je ovdje baš ona savršena "točka na i".

    ОдговориИзбриши
  26. Анониман25. јул 2011. 16:41

    Najvise volim kombinaciju koja je izmedju princeza i profiterola. Testo se isece na pola, ali umesto krema ide kugla vanila sladoleda i odozgo vruc sos od cokolade.
    Goca

    ОдговориИзбриши
  27. GOCO
    Nije mi baš najjasnije kako se testo ispeče na pola, jer mora biti lepo ispečeno, naduvano i suvo iznutra da bi se punilo. Naravno može da se puni slatkom pavlakom, kremom za princeze od jaja i sladoledom, mada ne znam kako se puni sladoledom osim da kako kažeš sladoled kugla ide pored. Čokoladni sos i to ovakav sa medom je ono što ih čini posebnim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман13. март 2013. 20:03

      Nisam Goca ali sam citajuci njen komentar i tvoj odgovor shvatila da si je pogresno razumjela, da je rekla da se isjeku na pola a ne ispeku na pola hahaha...Inace pravim slicne princes krofne, samo sto odvojim malo tijesta i sa spricem u plehu ga ispecem u obliku slova S. Zatim isijecem svaku lopticu na pola i gornji dio jos jednom na polovinu da bih dobila krilca, stavim "vratice" u obliku slova S, pospem secerom u prahu i to su moji labudovi :) Najjednostavnije i tako ukusne krofnice :) Probacu i tvoje profiterole :) Pozdrav :)

      Избриши
    2. A da, sad vidim šta sam napisala. e baš sam blesava. Hvala na ispravci. Ti labudići su mi poznati i super su. Mogu i ekleri da se prave. Ma to testo je jako zgodno, ekonomično a i svi ga vole. Jednom kad ovladaš veštinom kao što kažeš samo nebo je granica.

      Избриши
    3. Анониман14. март 2013. 14:40

      Nema na cemu! :) Danas sam od istog tijesta, napravila samo loptice, presjekla ih na pola i napunila sa salatom od piletine. Umjesto secera sam stavila mrvicu soli u tijestu i izasle su suuuper! Sledeci put cu probati sa tuna salad mmmmm ;)Tvoj blog me inspirisao da eksperimentisem :) Hvala ti Jelena! :)

      Избриши
    4. I ja sam punila salatom od piletine ali manje princeze
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/11/krem-salata-od-piletine-kikirikija-i.html
      Zato i služe blogovi, sa se navučeš i kreneš da eksperimentiše---tu nema povratka

      Избриши
  28. Pre neki dan sam otkrila ovaj blog i od tada ga prelistavam i divim se :) Sve je predivno...recepti, fotografije, tvoja temeljnost...Imam samo jedno pitanje vezano za punjenje: jel treba preseci pprofiterole ili samo napraviti rupicu? Mozda zvuci glupo ali nisam razumela, a htela bih da probam da ih napravim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala anonimna. Nadam se da ćeš pronaći neki lep recept za sebe. Samo napraviti rupicu i ušpricati slatku pavlaku. Sa desne strane imaš skoro sve blogove sa prostora bivše SFRJ koji odlično saradjuju i druže se, pa slobodno prelistaj jer su i oni sjajni.

      Избриши
  29. Jelena sve pohvale za profiterole.Danas isprobala recept ,a sos cokolade s medom cista petica. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snežana. A jeste mu dobar recept Remziju. Čak i u frižideru ostaje tečan. Može se sa njim i sladoled prelivati.

      Избриши
  30. Mmmm, ovo je fenomenalno. Pre sam pravila, ali sam odustala. Jako dugo ih pravim, narocito kad imam više tura pečenja, a pojedeu se za pola sata. Zato sada kada mi se jedu, odem u neku poslastičarnicu i počastim se. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja u poslastici koju napravim mogu da uživam tek sutradan. Valja sam opijena mirisom u kuhinji pa mi ne leži taj dan. A nekad i ja volim kupljeni kolač, da ga neko spremi za mene.

      Избриши
  31. Da li moze neko da mi kaze zasto su posle pecenja pale(izduvale)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedino mogu da nagađam. Ja ih ostavim u plehu da se ohlade na sobboj temperaturi i nikako ih ne slažem jednu preko druge da se ne upare i ne omekšaju. sve rerne su individualne, pa je možda bilo potrebno peći još malo, tj. više sušiti. One lepo narastu u rerni u prvih 10 minuta ali se poslednjih 10 minuta suše tako narasle, pa su verovatno izvađene pre vremena jer su izgledalel pečene. Samo nagađam!

      Избриши