субота, 1. децембар 2012.

MARIJIN ROLAT OD SPANAĆA I DECEMBARSKI MEZZE

Marijin porodični recept, u malo izmenjenom postupku (kako sam ja navikla da ga spremam) ali sa istim rezultatom. Klasičan, jednostavan, preukusan, savršen za posluženje u specijalnim, a i u svakodnevnim prilikama.



ROLAT OD SPANAĆA
original recepta

KORA
500g blanširanog i oceđenog spanaća (1kg svežeg)
100g putera
100g brašna
100 mleka
4 žumanca
4 belanca, šam
1 ravna kašičica soli

FIL
200 fete
100g stišnjene šunke - kockice
3 kuvana žumanca
180g kisele pavlake 20% mm


Očistite svež spanać, operite ga i dok još ima kapljice vode na sebi, spustite ga u veliku šerpu na jaku vatru, poklopite i ostavite ga da splasne, povremeno mešajući-prevrćući. Ocedite višak tečnosti i ispasirajte ga u blenderu ili ga sitno iseckajte. Ako ste ga isuviše dobro ocedili i imate problem sa blendovanjem dodajte malo tečnosti.

Otopite puter da zacvrči, dodajte brašno i kratko ga propržite dok se penica ne počne da stvara. Dodajte mleko i mešajte kratko da dobijete ujednačenu masu. Spustite spanać i mešajte na plotni kratko kao kad pravite običan spanać. Posolite po ukusu. Ostavite spanać da se u potpunosti ohladi. Umešajte žumanca, a onda ručno postepeno umešajte šam od belanaca.

Rasporedite smesu od spanaća u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje (veličine 37x33cm, unutrašnje dimenzije). Pecite u dobro zagrejanoj rerni na sredini, na 180 stepeni (bez fena) oko 25-30, minuta dok ivice ne počnu malo da rumene. Skvasite kuhinjsku pamučnu krpu u hladnoj vodi i dobro je ocedite. Izvadite koru sa sve papirom na radnu površinu. Dok je još vrela preko nje postavite valažnu kuhinjsku krpu i sad sve okrenite tako da je krpa na radnoj površini, a papir gleda ka vama. Skinite papir  i sa sve krpom uvijte koru u rolat po dužoj stranici. Ostavite koru da se tako ohladi, a za to vreme spremite fil.

Za fil viljuškom izgnječiti kuvana žumanca i sir. Umešajte pavlaku i šunku i odložite u frižider do upotrebe.

Na ohlađenu koru po dužoj stranici namažite fil štedeći poslednjih 5 cm kore, jer se fil pomera dok motate koru. Zavijte rolat u  foliju i stavite ga u  frižideru da prenoći. Uživajte!




The English version of this recipe can be found on Palachinka.




Danas je izašlo decembarsko izdanje prvog besplatnog online gastronomskog magazina food blogera u Srbiji MEZZE, pa vas pozivamo da ga prelistate i uživate. Ovaj Marijin rolat je krasio stranice prvog broja, na strani 49 i 52, a sada možete pronaći u njemu i recepte za druge fenomenalne slane rolate. U arhivi možete prelistati i sve prethodne brojeve. Javite nam utiske, uvek volimo da čujemo šta čitaoci misle.



29 коментара:

  1. Volim sve slane rolate pa i ovaj tvoj izgleda odlicno a MEZZE uvijek jedva cekam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Irena, mislim da su Ana i Marija prevazišle sebe sa ovim brojem, a ima ideja za celu godinu, naročito one poklončiće koji se mogu deliti u svakoj prilici.

      Избриши
  2. Jaoooj, ovaj mi je omiljeni. Vec godinama je tradicionalan na maminoj novogodisnjoj trpezi. Jos samo malo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da još malo, a ja ni ne osećam miris NG u vazduhu, alii ni blizu. Valjda će biti drugačije kad nam ove nedelje padnu prve pahulje.

      Избриши
  3. Jako volim, tradicionalno ga jedemo za Uskrs :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ua Uskrs baš priliči ovako zelen, ali ga ja spremam i za nas, ne samo za goste i običnim danima. Otvoriš frižider, gricneš parče s nogu i milina.

      Избриши
  4. Prelijep rolat i vjerujem da se punjenje moze i mijenjati po zelji. Krasne slike :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gordana. To ti je sve zbog fotogeničnog rolata. Kad je jelo fotogenično sve ostalo je leko, a kad lsikaš čorbe i supe e tu treba biti majstor.

      Избриши
  5. Kako su fantastične boje! Lep rolat, vidim da je kora kvalitetna, kompaktna, ali su boje ono što me tera da ponovo gledam. I da - uspravne fotografije - hvala na sugestiji, niti sam primetila, niti mi je palo na pamet :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, jeste kora je baš dobra, i oseti se spanać. Odličan odnosi fila i kore da može onako parče u ruku da se uzme a da se ne raspadne. Ni previše, ni premalo.
      Svetla pozadine je sve što ti treba ili drugi ugao slikanja.

      Избриши
  6. Krasan! Vidjala sam ga na par mjesta i uvijek se odusevljavala s njim, ali ga jos nisam uspjela napraviti...Mozda na NG!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, za NG je ovo idealna stvar a u novom MEZZE imaš još ideja za NG noć kao i još 4 famozna rolata.

      Избриши
  7. Vrlo fotogenican i ukusan, kod ovog recepta nema greske.:)) p.s. znas da je meni za mrvicu drazi u obliku kockica, nekako su mi zgodnije za grickanje kad otvorim frizider!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A Lana, tvoje kocke čekaju posebnu priliku. One su mnogo fine po pitanju dekoracije jer možeš mašti da pustiš na volju, a ja već vidim kako zabodam ružice od šunke na svaku kocku i tražim vlašac usred zime da onako štrči kao u buketu.

      Избриши
  8. mezze su divota, kao i ovaj rolat :) volim ove slane rolate!

    ОдговориИзбриши
  9. Predivan rolat, nema greške sa slanim, pa još od spanaća. Nešto slično pravim. Divno. :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Baš mi je drago da ti se sviđa kako je ispao rolat. Mama će se oduševiti kada vidi :)

    :*

    ОдговориИзбриши
  11. Много свежо руло...Прекрасно е!

    ОдговориИзбриши
  12. Rolat je predivan obožavam ovu zelenu boju baš je dekorativna a i rolat obožavam jer je super ukusan!

    ОдговориИзбриши
  13. Rolada super izgleda, prije par dana sam je imala priliku probati, baš je fina.
    Mezze su već tradicionalno super, ima odličnih recepata.

    ОдговориИзбриши
  14. Rolat izgleda sjajno i iako volim razne slane rolate ovaj od špinata me uvijek posebno privuče.
    Svakom novom broju "Mezze" se uvijek iznova razveselim, a isto tako me svaki novi broj iznova oduševi ! Odlično to radite, sa moje strane mogu samo ponoviti pohvale i čestitke !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka, Ana i Marija se zaista trude a i imaju dar i oko za estetski deo časopisa.

      Избриши
  15. Mnogo lijep rolat, dugo je čekati do Vaskrsa mogao bi da se nadje na našoj Božićnoj trepezi. Sve pohvale i čestitke za Mezze.

    ОдговориИзбриши
  16. Ja slane rolate uvek volim, u svim kombinacijama... Moram probati sva tri iz Mezze-a, koja nisam do sada. POsebno me zanima onaj Mihaelin, sa kuvanim testom...

    ОдговориИзбриши
  17. I ja volim sve tvoje rolade pa tako i ovu! Kod tebe sve tako savršeno izgleda da mi se čini da bi se kod mene sve izmiješalo u jedan nadjev :)

    ОдговориИзбриши