недеља, 16. јануар 2011.

ČORBA OD SOČIVA SA GRILOVANIM POVRĆEM, BLITVOM I PAVLAKOM

Ni sama nisam sigurna zbog čega se sočivo u Srbiji tako malo koristi. Ljudi čak sležu ramenima kada se pomene ova mahunarka, jer im nije poznata. Sočivo se uredno prodaje u svim supermarketima, a može se naći i u prodavnicama zdrave hrane u raznim bojama. Cena mu je i više nego pristupačna, a vreme kuvanja je znatno manje nego što je potrebno da se skuva pasulj, tričavih dvadeset minuta. Ova čorba je nastala sa idejom da se spremi kompletan obrok bogat vitaminima. Ranije sam sočivo samo kuvala sa sitno naseckanim čenom belog luka i kockom za supu. Sada sam odlučila da od babe napravim devojku. Grilovano povrće možete menjati po volji, ali ono što je primetno je specifičan miris povrća iz rerne koji se razlikuje od kuvanog povrća. Moram da priznam da ste me svi vi inspirisali da počnem da ekperimentišem sa supama i čorbama. Kao mala mrštila sma se na domaću supu, i čekala priliku kada tata bude zadužen da me čuva, jer sam onda znala da je za ručak na meniju supa iz kesice, ona sa petlom. Mljac! Omiljena pasija mi je bila da sa hladne supe skinem sloj masti i bacim ga, a da niko to ne zna. Kao da niko to nije primećivao! :)) Vremena se menjaju, pa su pileće, juneće, teleće i povrtne supice prerasle u nešto egzotično i postale neizostavni deo moje kuhinje. Nadam se da će vam se dopasti, jer vreme supica i čorbica na ovom blogu tek dolazi. Spremite se!

Kako je Ani ispala možete pogledati ovde. Savršene fotke, zar ne! Lana je takođe uživala u njoj.




ČORBA OD SOČIVA SA GRILOVANIM POVRĆEM, BLITVOM I PAVLAKOM

200g zelenog sočiva
1 čen belog luka
1litar bistre pileće supe ili vode
kocka za supu (so za posnu varijantu)
200ml paradajz soka
pola šoljice iseckane stabljike celera
lovorov list
1 kašičica suvog origana
1 kašika putera i 1 kašika ulja
1 veza blitve
1 manji celer 
2 veće šargarepe
1 paškanat
1 manji krompir
kisela pavlaka 12% mm (bez za posnu varijantu)
1 kašika balzamiko sirćeta
1 kašika sitno seckanog lista celera za dekoraciju


Korenasto povrće iseći na kockice, posoliti,  preliti sa malo maslinovog ulja i peći na 220 stepeni u plehu od rerne koji ste obložili papirom za pečenje dok povrće ne dobije hrskavu koricu; povremeno povrće promešati u plehu, ali paziti da je uvek složeno u jednom redu. 

Sočivo isprati pod mlazom hladne vode. Na puteru i ulju propržiti kratko sitno seckan beli luk, pa dodati sočivo, iseckanu stabljiku celera, lovorov list, kocku za supu i pileću supu ili samo vodu. Kuvati oko 30 minuta, tj. dok sočivo nije gotovo. Skloniti sa ringle, pa deo sočiva koji želite da ostane u zrnu odvaditi, a ostatak štapnim mikserom ili u secku pretvoriti u pire; spojiti propasirano i celo zrno sočiva. Doliti paradajz sok, koncentrat paradajza ili svež samleven paradajz pred kraj kuvanja. Doliti još malo vode ili supe do željene gustine. Vratiti na šporet i dodati tanko sečene duge rezance blitve, pa kuvati još malo. 

Gotovoj čorbi dodati kašiku balzamiko sirćeta. Servirati kao na slici ili grilovano povrće dodati skuvanom sočivu pre ili posle pravljenja pirea. Ukrasiti pavlakom i listom celera.




CREAMY LENTIL SOUP WITH GRILLED VEGETABLES AND SOUR CREAM


Lentils are not a daily part of the Serbian diet and I must say this great vegetable is somewhat forgotten in my country. It can be bought  at any food store in a variety of colors. The price is more then affordable, cooking time is short and it provides a wholesome meal. I made lentil soup before just with garlic and salt, but I have decided to spice it up a bit. The vegetables that you grill can be changed according to your taste and season, but I must tell you that the veggies that came out of the oven had a very specific and distinctive taste. I was not a fan of soups and stews as a child, and I loved when father was the one in charge of cooking my lunch because I knew the soup would come out of the can. I am developing a great fondness for them, as time goes by and as I unearth the secrets of the great soups I am adding my twist to all of them. I hope you like this one because there are many more to come out of my kitchen.

200g of green lentils
1 clove of garlic finely cut
chicken or beef stock
Knorr stock cube
200ml of tomato juice
handful of celery stalk and leaves finely cut
bay leaves
1 teaspoon of dry oregano
1 tablespoon of butter and 1 tablespoon of oil
one cup of chard cut into long strips
1 smaller celery root
2 large carrots
1 parsnip
1 small potato
sour cream
1 tablespoon of aceto balsamico
1 tablespoon of finely cut celery leaves


Cut the root vegetables (celery, carrots, potato and parsnip) into small cubes, salt and sprinkle with olive oil. Place in a baking tray that you have lined with baking paper and bake at 220 degrees Celsius (no fan) until you get nice crisp vegetables. You can turn on the grill in your oven and place the tray on the top rack; the veggies should be placed in one layer and once or twice stirred a bit. Wash the lentils under cold water. In a large pan on butter and oil fry the garlic for a couple of seconds, add the lentils, the celery stalk, bay leaves, oregano, stock cube and the chicken or beef stock or just use plain water. Cook for around 20 to 30 minutes, or until the lentils are done. Take of the stove and take a cup of the lentil out that we want to preserve as whole and puree the rest a bit. Place the whole lentils back in the soup. Place the pot back on the stove and add the chard; cook for 10 minutes more. Add the tomato juice, tomato concentrate or fresh tomatoes. When the chard is cooked add one tablespoon of the aceto to the soup. Serve with the grilled veggies on top and a tablespoon of sour cream sprinkled with finely cut celery leaves.




26 коментара:

  1. That looks so healthy and flavourful! I love the look of this dish..

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam ljubitelj sočiva ali ovo mi zaista izgleda primamljivo i ukusno!!

    ОдговориИзбриши
  3. Kao mala sam obozavala supu iz kesice, koju smo veoma retko jeli, jer smo bili na bakinoj kuhinji. Sada ne mogu da je smislim.

    Corbica je jako zanimljiva zbog pecenog povrca. Probam cim kupim socivo.

    ОдговориИзбриши
  4. Jako zanimljiva juha, biljezim i isprobavam prvom prilikom! A nove recepte za juhe - jedva cekamo

    ОдговориИзбриши
  5. Jelena, ovo ti je super, jako mi se sviđa :) Obožavam variva, a moram ti reći da sam primjetila da se i kod nas sočivo slabo kuha (barem tu u mome gradiću), nekako nije sastavni dio stolova, što je meni posebno žao jer volim.
    I sama sam primjetila da što sam starija, sve više volim kako mi to zovemo "čušpajze"-variva :) Kao maloj bi mi bilo najgore kad bih došla doma iz škole ultra gladna i veselo otišla u kuhinju da vidim što ima za ručak, a na štednjaku me dočekao lonac sa šefarkom...znala bih da je u pitanju neko varivo i uvijek se razočarala. Danas su stvari bitno drugačije :)

    ОдговориИзбриши
  6. Zanimljiva i zdrava kombinacija. Ovakve stvari obozavam kuhati tokom zime.

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam ovakve guste juhe i nikada dosta recepata sa novim varijacijama!

    ОдговориИзбриши
  8. Već sam par puta radila krem juhe od pečenog korjenastog povrća i totalno mi se sviđaju. Leću volim i dosta često koristim tako da kombinacija ovih namirnica garantira jako ukusno jelo. Super ti je ovo Jelena i idealno je za zimske dana mada sam ja uvijek raspoložena za dobru juhu. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo tvoje sočivo izgleda primamljivo a ja ga rado kuham a s još većim guštom i jedem.

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo je fantastično. Svaka čast. Fotkice su mi se jako dopale... Dodji do mene, kad stigneš, imam nagradicu da ti uručim:)

    ОдговориИзбриши
  11. Jelena, fantastično!
    Jaaaako mi se dopada dodatak grill povrća :)

    ОдговориИзбриши
  12. ovo je preprefino!! sad bih s gustom jednu porciju pojela iako sam rucala:))

    ОдговориИзбриши
  13. Jelena ova juhica ti je odlična, dala si mi ideju za ručak :)

    ОдговориИзбриши
  14. Ja obožavam takve "sve u jedan lonce", osim što ja ubacim odamh i meseko :) Stvarno tako dobro izgleda da mi oči jedu!

    ОдговориИзбриши
  15. Jedva čekam nove čorbe. Ako su upola kao ova onda će mi sigurno pasati...

    ОдговориИзбриши
  16. Imas nagradu na http://jasnaskitchencreations.blogspot.com/2011/01/nagrade-awards.html

    ОдговориИзбриши
  17. savršena i zdrava ti je ova juhica! obožavam leću :)

    ОдговориИзбриши
  18. Jelena, I;m loving the presentation of your dishes!!! I was just reading your most current one and the orange background is outstanding.

    I love lentils, I usually only make it with sauteed onions and garlic but your version is making my mouth water. YUM

    ОдговориИзбриши
  19. Esta receta se ve muy rica y armoniosa y con ingredientes muy saludables,está muy tentadora,me encantó tu blog tus recetas y más quiero conocer tu cultura culinaria,abrazos y muchas bendiciones,buen año para tí.

    ОдговориИзбриши