Miris mora na tanjiru i miris mora u kuhinji. Svako ko je probao ovo jelo zatvorenih očiju nije mogao da prepozna šta jede. Asocijacije su uvek na more i to verovatno zbog kombinacije peršuna, bosiljka, belog luka, paradajza i fete. Patlidžan se iseče na tanke listove ali samo do peteljke. Premaže se uljem i napuni ovim divnim mediteranskim nadevom.
Lepeza od patlidžana je mamin recept i nema godine da ga nisam pravila kad je patlidžan u sezoni. Možete ga jesti toplog ili hladnog, čak par šnita možete staviti u somun i napraviti sebi letnji sendvič. Može vam biti prilog ili glavno jelo. Prava poslastica za ljubitelje patlidžana, a i za one koji tek treba da ga zavole.
MAMINA LEPEZA OD PATLIDŽANA
1 veći patlidžan, oko 800g
3-4 paradajza, oko 800g, tanki krugovi
250g fete, mrvljene
4-5 čena belog luka, sitno seckana
pešun i svež bosiljak, sitno seckan
so i maslinovo ulje
Patlidžan isecite na što tanje listove, negde oko 5mm debljine, ali tako da listovi ostanu pričvršćeni za peteljku. Posolite i nauljite svaki list patlidžana.
Stavite patlidžan u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Patlidžan punite između listova paradajzom, sirom, belim lukom, peršunom i bosiljkom. Punjen patlidžan položite da leži kao lepeza na plehu i dodatno ga pritisnite odozgo dlanom da se još malo razlista. Prelijte ga maslinovim uljem.
Pecite na 200 stepeni oko 60 minuta, a ukoliko tečnost koju pušta patlidžan nije isparile iz pleha nastavite sa pečenjem dok se to ne desi na nešto nižoj temperaturi. Dužina pečenja zavisi od veličine patlidžana.
Servirajte toplo ili hladno jelo. Može vam biti glavno jelo, prilog ili čak dodatak sendviču, recimo patlidžan u somunu.
Stavite patlidžan u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Patlidžan punite između listova paradajzom, sirom, belim lukom, peršunom i bosiljkom. Punjen patlidžan položite da leži kao lepeza na plehu i dodatno ga pritisnite odozgo dlanom da se još malo razlista. Prelijte ga maslinovim uljem.
Pecite na 200 stepeni oko 60 minuta, a ukoliko tečnost koju pušta patlidžan nije isparile iz pleha nastavite sa pečenjem dok se to ne desi na nešto nižoj temperaturi. Dužina pečenja zavisi od veličine patlidžana.
Servirajte toplo ili hladno jelo. Može vam biti glavno jelo, prilog ili čak dodatak sendviču, recimo patlidžan u somunu.
MY MOM'S AUBERGINE FAN
Smell of the sea on a plate and the mell of the sea in the kitchen. Yes, I am talking about this eggplant! The smell envelopes the house, and I can tell you anybody walking in would ask you if you are having seafood for dinner. I tried to give my guests this dish blindfolded so they could guess what it is, and they never guess. They don't even come close. I love the time of the aubergines when the fall is approaching. I love their color the deep purplish blue. I adore this dish my mom makes which I have taken as my own. With the fan on the table I know the abundant fall is knocking. Enjoy!
1 large aubergine (eggplant) around 800g
3 large tomatoes cut in half then sliced
300g of feta crumbled
3-4 garlic cloves finely chopped
cup of cut parsley
olive oil
basil (fresh or dry)
salt
Wash the egg plant. Dry it and cut slices as thin as you possibly can like in the picture but make sure the cut slices are attached to the top that is intact. Salt each slice and and let rest for 30 minutes for the bitter water to drain. Oil all the slices. Stuff in between slices crumbled feta, tomato slices, garlic, basil and parsley as much as you can. When the stuffing falls out do not worry, you can stuff it in later. Transfer to an oven pan lined with baking paper and press with the palm of your hand. Add the filling that has fallen out. Drizzle with olive oil.
Bake at 200 Celsius for 60 minutes then reduce to 180 and bake for additional 30 minutes. Baking time depends on the size of the eggplant. For this size egg plant in the first hour it will produce water in the pan, but in the last 30 minutes the water will start evaporating. It needs too be baked well until nice and golden. Serve hot or cold, as a main or a side dish.
Bake at 200 Celsius for 60 minutes then reduce to 180 and bake for additional 30 minutes. Baking time depends on the size of the eggplant. For this size egg plant in the first hour it will produce water in the pan, but in the last 30 minutes the water will start evaporating. It needs too be baked well until nice and golden. Serve hot or cold, as a main or a side dish.
Аутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиJelena, sto ti je to super ideja, bas lepo izgleda...
ОдговориИзбришиVolim patliđane u svim varijantama, a ovo mi je jako interesantno, Napravit ću svakako.
ОдговориИзбришиOpet imam problem s komentarom, nešto mi ne valja s internetskom konekcijom.
ОдговориИзбришиImam nekakav recept za patlidžane-lepeze, ali drugačiji je od tvojeg, pa moje lepeze izgledaju
ovako.
Ne volim patlidžane pa te lepeze pripremam isključivo za ljubitelje patlidžana i estetike:)
Spremit ću i ovu tvoju varijantu, pa će jednom i ona doći na red za isprobavanje: )
Fantastično, odlično izgleda.
ОдговориИзбришиJelo, ovo je fantasticno! Spremam nesto jako slicno po sastojcima, samo nije ovako dekorativno. Isecem patlidzane (plavi i crveni) na kolutove (plavi odstoji usoljen) pa naredjam u tepsiju plavi, odozgo crveni i stavim da se pece. Na otprilike pola pecenja izvadim, nasecem na kriske mladi sir i stavim preko, pospem origanom ili bosiljkom pa vratim da se dopece.
ОдговориИзбришиajme, koja dobra ideja! jako mi se sviđa kako je dekorativno. sve sastojke jako volim, nadam se da će uskoro doći na rec za isprobavanje :)
ОдговориИзбришиOvo prekrasno izgleda. Nisamo baš ljubitelji patlidžana tako da ih ne spremam samostalno nego jedino kada ih malo zakamufliram s nekim drugim namirnicama, ali ovi sastojci i izgled doista privlače. Mogla bih probati dok ih još ima domaćih.
ОдговориИзбришиJelena hvala na posjeti :)
Jelena, ...divno izgleda; sastojci pravi mediteranski! Izuzetno kreativno ;-)
ОдговориИзбришиJako efektno i dekorativno, super izgleda!
ОдговориИзбришиOH MY!I love this! the presentation, how easy it is to prepare and I can only imagine the wonderful smell of basil..
ОдговориИзбришиDO you mind if I link this in my blog? I would like to share it if it's ok with you.
Ajme koja odlična ideja, ovo izgleda tako savršeno. Mogu mislit kakve su reakcije kad nekome poslužiš ovako maštovito složeno jelo.
ОдговориИзбришиSuper Jelena i hvala ti za ovaj recept. :)
Lovely eggplant dish. Beautifully presented.
ОдговориИзбришиThanks! and I will link the pictures and recipe back to you!
ОдговориИзбришиBeautiful dish.. the fan makes the eggplant look so elegant! Thanks for stopping by my blog!
ОдговориИзбришиWhat a gorgeous eggplant dish! Lovely flavors. How strange that it smells like the sea!
ОдговориИзбришиfino, fino finooo :))))))))
ОдговориИзбришиWhat a beautiful dish. You feature such interesting food and recipes on your blog. I love to visit here. I hope you are having a great day. Blessings...Mary
ОдговориИзбришиwow This looks so beautiful! I am in awe of your creativity! Gorgeous!
ОдговориИзбришиYour eggplant is prepared so beautifully, and it looks absolutely delicious. Can't wait to try this way of cooking it.
ОдговориИзбришиche buona jelena!!! Mi piace molto la tua cucina!!
ОдговориИзбришиodlicno izgleda, bravo!!!!
ОдговориИзбришиwhat an incredible presentation! This has to be one of the best eggplant dishes I have ever seen!
ОдговориИзбришиThanks so much for sharing this creative recipe!
Odlican i jednostavan recept, a lepo izgleda. Probacu ga ovih dana! Hvala na ideji!
ОдговориИзбришиPravila sam ovu tvoju lepezu i svi smo bili oduševljeni!Imala sam jednu tikvicu u frižideru, pa sam i nju ubacila izmedju režnjeva patližana i posula susamom. Nemam riječi, i atraktivno izgleda i veoma je ukusno!Evo pogledaj kako je lijepo ispao ovaj tvoj recept:
ОдговориИзбришиhttp://maja-pg.coolinarika.com/slike/prikazi/380621
http://maja-pg.coolinarika.com/slike/prikazi/380623
Jelena, ovo predivno izgleda! Obozavam ovakve mediternanske kombinacije, jedva cekam da isprobam...
ОдговориИзбришиОбожавам патлиџан! Правим под обавезно!
ОдговориИзбришиИначе, код мене те чека једна наградица, па сврати да је преузмеш кад имаш времена. :))
Kako sam ja ovo propustila?!?!
ОдговориИзбришиPresavršeno!!
Pravila sam u subotu i koristila feta sir. Odlicno je ispao. Cak stavise, jos je ukusnije bilo kad se ohladio patlidzan. Stavljam ga u omiljene. Lijep pozdrav iz Sarajeva
ОдговориИзбришиANONIMAN-hvala na poverenju za recept. Da, i meni se dopada hladan, i često napravim ogroman patlidžan pa ga jedem danima.
ОдговориИзбришиOvo je prava stvar puna okusa i mirisa i koju sam ja sad tek vidjela zahvaljujuću Ruži.
ОдговориИзбришиAh pa moram reći iako je blog star da je patlidžan jedan od mojih glavnih berbi i imala sam nekad blog Njegovo veličanstvo plavi gospodin patlidžan.Odlično
ОдговориИзбришиBas neobicna ideja. Moja mama meni nikada nista nije pravila od patlidzana. Bravo za tvoju mamu!
ОдговориИзбришиovo je super
ОдговориИзбришиIsprobala sam recept i oduševljena sam. Najviše mi se dopada ako napravi dan ranije i služi se hladno.
ОдговориИзбришиSavrseno....! Prelepo izgleda...! Ovo bih ja samo jela....zasto covek bilo sta pored da stavlja, samo da kvari...? Naravno, casu belog vina, ali to se podrazumeva...Uopste ne razumem zasto ljudi patlidzan ne vole, ja ga obozavam..!
ОдговориИзбришиGorak im je, a to jeste istina, samo što kad ga voliš to ne primećuješ.
Избришиimas pravo...ali ja, koja g aobozavam to ne primecujem, Zamisli, ja ga cak ni ne solim da bih ga posle cedila...!
ИзбришиORIGINALNA IDEJA<SAVRSENO IYGLEDA I TAKVOG JE I UKUSA, I NEOBICNO....:);<3
ОдговориИзбришиJako DEKORATIVNO odlicna kombinacija
ОдговориИзбришиSuper recept pravit cu ga
ОдговориИзбришиSve isto, samo ja umesto bosiljka stavljam peršun, a obavezno stavljam i slajseve pancete
ОдговориИзбришиMmmm... savršeno