Ukoliko ste imali prilike da probate sendvič kolačiće sa ovsenim pahuljicama Little Debbie Oatmeal cream pies onda znate kako su dobri, a ukoliko niste, onda morate znati sa ovo nijsu keksi, ovo su male sočne, mekane i aromatične tortice. Čuvaju se u frižideru i svakoga dana su sve mekši i mekši, tako da se već trećeg dana tope u ustima.
U odnosu na original recepta smanjila sam količinu šećera za trećinu, što je sasvim dovoljno. Nisam koristila pravi tamni šećer, već žuti, koji je verovatno samo imitacija. U filu Monika je koristila mascarpone, a ja sam htela nešto bliže originalu i mislim da sam pogodila recept.
OATMEAL CREAM PIES - SENDVIČ KEKSI OD OVSENIH PAHULJICA
original recepta - Lick the bowl good (količina za 20-22 komada)
KEKSI
225g putera (sobna temperatura)
200g šećera (Nota dolce-žuti šećer)
2 cela jaja
1 kašičica vanila arome (Dr Oetker)
180g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
pola kašičice soli
150g suvog grožđa
270g ovsenih pahljica
FIL
120g krem maslaca (Vajkrem, Subotički, Philadelphia)
120g krem sira (švapski, sremski, Ella)
220g prah šećera
U dubokoj šerpi mikserom umutiti puter sa šećerom, zatim dodati jaja i vanilu i nastaviti još malo sa mućenjem. Dodati suve sastojke (brašno, sodu bikarbonu, cimet, so) i mutiti dok se masa ne sjedini. Postepeno dodati grožđice i pahuljice. Vaditi punu kašičicu smese i rukama oblikovati oko 40-45 loptica. Ređati ih na poslužavnik i odložiti u frižider dok se rerna ne zagreje i dok ne umutite fil.
Sastojke za fil umutiti ručno i staviti u frižider, bar pola sata, tj. neka fil čeka da se keksi ispeku i ohlade.
Staviti 9 loptica koje samo malo spljoštite dlanom na papir za pečenje u pleh od rerne. Spremite još jedan pleh od rerne za sledeću turu. Peći na 170 stepeni 10 minuta. Izvaditi ih sa sve papirom na pult i ostaviti da se malo ohlade par minta jer su u ovom periodu mekane i mogu se deformisati. Vreme pečenja je ključna stvar jer se osmog minuta izgledaju nepečeni, devetog se nešto dešava a već desetog mogu biti gotovi. Zato već od osmog minuta počnite da virite u rernu. Ako je prva tura potamnela po obodima onda skratite vreme. Keksi treba da su mekani kad se izvade, a da im obod ne potamni. Tad su jako mekani i izgledaju da im treba još malo vremena da se dopeku, ali će se formirati na sobnoj temperaturi. Ako preterate dobićete tvrde kekse kojima treba par dana da se opuste i omekšaju u frižideru kad ih spojite sa filom.
Kad se keks malo ohladi samo preko njih stavite ako imate onaj poklopac plastični od pravougaone kutije za torte da se oni upare. Sledeću turu kad se isto malo ohlade samo sa sve papirom stavite preko prve ture i ponovo poklopite i tako ređajte 5 papira sa keksima jedan na drugi. Ostavite ih da se tako upare i ohlade.
Sastojke za fil umutiti ručno i staviti u frižider, bar pola sata, tj. neka fil čeka da se keksi ispeku i ohlade.
Staviti 9 loptica koje samo malo spljoštite dlanom na papir za pečenje u pleh od rerne. Spremite još jedan pleh od rerne za sledeću turu. Peći na 170 stepeni 10 minuta. Izvaditi ih sa sve papirom na pult i ostaviti da se malo ohlade par minta jer su u ovom periodu mekane i mogu se deformisati. Vreme pečenja je ključna stvar jer se osmog minuta izgledaju nepečeni, devetog se nešto dešava a već desetog mogu biti gotovi. Zato već od osmog minuta počnite da virite u rernu. Ako je prva tura potamnela po obodima onda skratite vreme. Keksi treba da su mekani kad se izvade, a da im obod ne potamni. Tad su jako mekani i izgledaju da im treba još malo vremena da se dopeku, ali će se formirati na sobnoj temperaturi. Ako preterate dobićete tvrde kekse kojima treba par dana da se opuste i omekšaju u frižideru kad ih spojite sa filom.
Kad se keks malo ohladi samo preko njih stavite ako imate onaj poklopac plastični od pravougaone kutije za torte da se oni upare. Sledeću turu kad se isto malo ohlade samo sa sve papirom stavite preko prve ture i ponovo poklopite i tako ređajte 5 papira sa keksima jedan na drugi. Ostavite ih da se tako upare i ohlade.
Na svaki drugi hladni keks staviti malo fila, pa ih spojiti poklopcem. Odložiti ih u recimo posudu za tortu sa poklopcem u jednom redu, pa ih staviti u frižider. Sutradan, svaki keks blago pritisnite dlanom odozgo da se malo spljošti i dobro prionu, a sad ih već možete poređati jedan na drugi.
ČUVATI U FRIŽIDERU u zatvorenoj posudi i servirati hladne. Kolačići svakim danom postaju sve mekši i mekši.
OATMEAL CREAM PIES
I've accidentally stumbled upon Monica's blog and found a blog of hidden treasures. For years I have been looking for the recipe to recreate Little Debbi Oatmeal cookies, and here it is. I have translated the recipe and converted the measurements to metric for our domestic readers, and the rest of you just visit Monica's LICK THE BOWL GOOD and help yourself to the recipe.
wow these oatmeal sandwiches look marvelous!
ОдговориИзбришиNešto nisam posebni ljubitelj zobenih pahuljica u kolačima, ali znam da su (jer sam radila) ovakvi cookies strašno sočni. Također mislim da si jako dobro promijenila neke sastojke i da je ova tvoja varijanta (manje šećera, slankasti sir) zbilja odlična. Ni je ne volim slatke kolače od kojih bole zubi i uvijek, u svim receptima, stavljam puno manje šećera (osim kada radim šaum).
ОдговориИзбришиI love anything with oatmeal, and the name of this alone sounds great "oatmeal cream pies.." I mean..YUM!
ОдговориИзбришиche buoni questi dolci!!!
ОдговориИзбришиOh my God! These cookies sounds delicious! (I love all cookies so...)But, oatmeal cookies, it's always winner, especially with this cream :)
ОдговориИзбришиOh Jelena, These oatmeal cookies looks so delicious, making me hungry.
ОдговориИзбришиOh man thpse cookies look mouth watering good!!
ОдговориИзбришиLooks so scrumptious! I love oatmeal cookies! Even better with cream!
ОдговориИзбришиYou make them look so good!
ОдговориИзбришиThis is one of my favorite recipes. They're not quite like Little Debbie cream pies because the filling isn't as greasy or sweet, but I think they're better! And they look like the perfect gift tied up in the pink ribbon.
Thanks for linking back to my blog- I appreciate it!
Oh kako su krasni, inače ovakve keksiće obožavam, a ovi tvoji izgledaju zaista sočno. :)
ОдговориИзбришиVolim ovsene pahuljice...Ovi tvoji keksici bas izgledaju primamljivo.
ОдговориИзбришиU Australiji postoje tzv. ANZAC Biscuits, koji su nastali tokom prvog svjetskog rata. Naime, zene su ih pravile i redovno slale svojim muskima daleko negdje na frontu (kokos, ovas... Recept stize).
what a delicious cookies! they're look so yummy!!!!! M
ОдговориИзбришиkeksići izgledaju odlično, volim keksiće koji imaju punjenje
ОдговориИзбришиOdlično izgledaju, hvala Jelena!
ОдговориИзбришиwhat an incredible cookie!!! I absolutely love your presentation, that ribbon is perfect!
ОдговориИзбришиYour oatmeal cookies look simply wonderful! Perfect for this year X'mas! haha... Still early for X'mas, right! I wish I could have some right now. Thanks for the recipe.
ОдговориИзбришиCheers, kristy
Ovo mnogo fino izgleda! Nikad ništa slično nisam pravila. Probam prvom prilikom!
ОдговориИзбришиOooo, pa tvoji su i fini i zdravi ;) Bas krasno izgledaju! I fotke su ti krasne!
ОдговориИзбришиEvo, dala si mi odlicnu ideju za sledeci put: kasika za sladoled! Fenomenalna ideja! Ovaj moj recept koji si videla, jako je jednostavan, ali taj deo, dok se vadi kasikom i prave kuglice je prilicno smoran i kasika za sladoled je resenje! Bas ti hvala!!!
Savrseni
ОдговориИзбриши