Moje omiljeno jelo od spanaća koje se nekoliko puta u toku meseca nađe na meniju proteklih dvadesetak godina. Još mi nije dosadilo. Najlepše je od svežeg spanaća, a u nedostatku možete ga ptaviti i sa briketima spanaća, ali ne onim samlevenim, već briketima koji sadrže cele listove koji se u poslednje vreme mogu naći u prodaji.
JAJA NA LIVADI
600g očišćenog svežeg spanaća
1 čen belog luka sitno seckan
3 kašike ulja
100g pirinča dugog zrna
100ml mleka
200ml vode
1 puna kašičica soli
2-4 jaja
kiselo mleko ili pavlaka kao prilog
Opran, oceđen ali još uvek vlažan spanać spustiti u veliku šerpu u kojoj ste prethodno zagrejali ulje i kratko propržili beli luk. Poklopiti šerpu i pustiti spanać da splasne. Skloniti sa ringle, dodati pirinač, so, vodu i mleko, pa sve sipati u nauljenu vatrostalnu possudu zapremine od oko 1.5 litara. Kašikom razgrnuti spanać i u svako udubljenje razbiti po jedno jaje koje možete prekriti spanaćem.
Peći na 200 oko 50 minuta, a zatim isključiti rernu i ostaviti da se peče još 10-ak minuta. Servirati uz kiselo mleko, pavlaku ili jogurt.
EGGS ON GREEN PASTURE
600g of fresh spinach
1 garlic clove sliced
3 tablespoons of oil
100g of rice
100ml milk
200ml water
2-4 eggs
1 full teaspoon of salt
sour cream, Greek yougurt
Fresh, healthy and delicious!
ОдговориИзбришиOdlično, sviđa mi se, volim špinat u kombinaciji s jajima i rižam!
ОдговориИзбришиthis looks so amazing and healthy too! thanks for visiting me...cute remarks on Mr Alfredo lol
ОдговориИзбришиWhat a lovely match between the rice, spinach & egg. We normally cook them separately. I would like to learn more about Serbia too. I know the place but not knowing what exactly going on in your country. I believe Serbia is a very beautiful country and also other Europian countries as well. Thanks alot for learning more about my country. Hope you will enjoy reading the book and have a nice weekend.
ОдговориИзбришиCheers, kristy
Jelena, svaki put me iznenadiš sa svojim receptima! Toliko jednostavni, a toliko dobri :)
ОдговориИзбришиJa sam već tjedan dana u zagorskim krajevima Hrvatske mog dragog i već mi je preko glave mesa - meso na roštilju, meso u gulašu, meso na ražnju, meso u čušpajzu, meso na salatu!
Ama, sutra kuham sebi nešto lagano!
Btw, naziv jela ti je originalan!:)
Nisam pripremala ali moram priznati da me nešto vuče ovakvom načinu pripremanja špinata
ОдговориИзбришиWhat a tasty recipe! This is the first time I see this kind of recipe, but it sounds really delicious! I love all the recipes that contain spinach...
ОдговориИзбришиOdlicno! Pravim ga u onoj varijanti sa jajima po vrhu ali ova tvoja, obogacena, verzija jos bolje zvuci :)
ОдговориИзбришиwhat a delicious recipe! love it! see you soon, M
ОдговориИзбришиbrava jelena, i tuoi piatti sono fantastici!!
ОдговориИзбришиPrelepo. Ova kombinacija mi deluje najbolje. Moram da pohvalim tvoj blog i recepte, zaista je sve izvanredno :)
ОдговориИзбришиThis looks so creamy and delicious! Love the name you used for it!
ОдговориИзбришиBeautiful rice dish and a great way to use some spinach. Bravo!
ОдговориИзбришиEh jaja su jedna od rijetkih stvari koje nikako ne jedem, špinat obožavam ali jaja nikako. Ipak ovo jelo me privuklo jako dekorativnim izgledom, prekrasnim kontrastom boja i što je najvažnije odličnim nazivom. :)
ОдговориИзбришиšpinat volim u svim kombinacijama, ovo jelo mi se dopada, radila sam nešto veoma slično no ne i isto, trenutno ima špinata koji trebam pobrati pa možda i ovo dođe na red
ОдговориИзбришиNeznam ni sama kako sam nabasala ovdje, ali jako sam sretna, radila sam ovo nekidan za gablec i nosila na posao, izvanredno!
ОдговориИзбришиJako, jako zgodnom jednostavno i upotrebljivo. Uglavnom sam u djetinjstvu špinat i jela uz jaja, Napravi se on onako sa mlijekom na pire pa jaje na oko sa strane, ali ovo mi se čini interesantnije. :)
ОдговориИзбришиsad cu ovo da napravim, zvuci mi odlicno.. nekad sam videla slican recept na tvu, ali sam zaboravila kako se priprema.. imam jednu zamerku samo - mlecni proizvodi nece pomoci vec ce odmoci apsorpciji gvozdja.. kalcijum ponistava gvozdje, ali c vitamin pomaze da se iskoristi u sto vecoj kolicini (zato cu ja uz ovo da posluzim nekakvu salaticu od paprika, zacinjenu limunom)
ОдговориИзбришиMokosha, meni je ovo jedno od omiljenih jela i veruj mi da ga jedem bar 3 puta mesečno, sada kad nema nekog spanaća na pijaci koristim i brikete male spanaća koji su se pojavili u prodaji gde je spanać onako u liskama, a nije sampleven kao ranije u kockama. Nije nešto na oko ali ja ovo jelo tako volim. Sigurno si upravu oko ove apsorpcije, ali mislim da nečemu ipak doprinosi ta kombinacija, pošto je jako česta. Nije ni važno, jer ja ne mogu zamisliti spanać bez kiselog mleka, a svako ima svoju kombinaciju. Nadam se da će i tebi biti omiljena.
Избришиnapravila sam ovo jelo bas od tog spanaca u briketima i carobno je bilo.. i fantasticno je izgledalo, zbog boja i toga sto je spremljeno u zemljanoj posudi.. i u pravu si, spanac jeste najlepsi uz kiselo mleko (samo ja moram da izbegavam tu kombinaciju, posto kuburim sa gvozdjem zbog toga sto ne jedem meso, pa moram da vodim racuna o svim tim glupostima).. nadam se da se ne ljutis sto sam spomenula :)
ИзбришиBaš mi je drago da ti se dopalo. Ja ga jedem evo već nekih 20 godina i nije mi dosadilo. Ako dodaš vipe mleka nego vode onda je sladunjavije. Naćićeš svoju meru. Mogu da zamislim kako je lepo u zamljenoj posudi. Naravno da se ne ljutim. Svi komentari dobronamerni su dobro došli. Zato i služe food blogovi da razmenjujemo ideje i učimo nešto novo. Tvoj fah je moda, pa osim o super kombinacijama odevanja mogu da naučim i svašta nešto o ishrani od tebe. Možda te i zarazimo da počneš food blog.
Избриши