среда, 27. новембар 2013.

MANDŽURIJSKE PEČURKE NA SUVO - MUSHROOM MANCHURIAN

A još i posne! 

Ovo je specijalitet indokineske kuhinje u verziji na suvo, jer postoji i sočnija verzija sa više sosa. Šampinjoni se umaču u masu kao za palačinke sa dodatkom đumbira, belog luka i soja sosa i onda se pohuju u dubokom ulju da dobiju divne hrskave zlataste kaputiće, pa se vrate u sos na bazi mladog luka, ljute papričice, soja sosa, đumbira i belog luka, pa sve to još sa paprikom, a na kraju se sve pospe mladim lukom. 




Nadam se da vas sam naziv nije uplašio i da niste pomislili da ovaj recept ne možete da izvedete kod sebe u kuhinji. Od svih egzotičnih sastojaka koji nisu svojstveni srpskoj kuhinji treba vam đumbir i soja sos, a sve ostalo se uklapa u ponudu naših pijaca i prodavnica. Čak vam ni vok ne treba, može i u šerpi da se pravi. Ako vam se dopao glazirani karfiol sa susamom onda će vam se ovo jelo još više dopasti.





MANDŽURIJSKE PEČURKE NA SUVO
original recepta;  količina za 2 osobe kao glavno jelo ili prilog za 4-6 osoba

POHOVANI ŠAMPINJONI
250g sitnijih šampinjona, isečenih na polovine ili četvrtine
150g brašna
3 pune kašike belog kukuruznog brašna
1 kašičica soja sosa
1 kašičica sitno rendanog belog luka
1 kašičica sitno rendanog đumbira
oko 300ml hladne vode
duboko ulje za prženje

OSTALO
veza mladog luka, iseckan beli deo i malo zelenog dela
1 ljuta papričica, sitno seckana
2 kašičice sitno seckanog belog luka
2 kašičice sitno seckanog đumbira

2 paprike babure, krupne kocke ili kako volite (boje po želji)

1 kašika soja sosa
1 puna kašičica kristal šećera, ili po ukusu
1 ravna kašičica soli, ili po ukusu


Pre nego što ispohujete šampinjone pripremite ostale sastojke, tj. iseckajte, izrendajte, i odmerite sve što treba. 

Stavite ulje u voku (može i dublji tiganj ili šerpa) da se greje dok pripremite masu za pohovanje šampinjona. Pomešajte belo i kukuruzno brašno. Dodajte soja sos, rendani beli luk i đumbir. Sipajte vodu i promešajte da dodbijete jednoličnu masu. Ubacite šampinjone i umešajte ih rukama u masu. Spuštajte šampinjone u vrelo ulje u 2-3 ture da nisu prenatrpani u voku. Stavljajte ih u cediljku koju ste postavili iznad šerpe da se odstranite višak masnoće. 

Odaspite ulje iz voka ali ostavite nekih pola prsta na dnu. Ponovo ga zagrejte i kratko propržite seckani beli deo mladog luka. Ubacite ljutu papričicu, malo perca luka, beli luk i đumbir i kratko ih propržite. 

Ubacite paprike i pržite uz stalno mešanje da se malo opuste ali da ne uvenu. Sipajte kašiku soja sosa, šećer i so. Promešajte i vrtatite nazad pohovane šampinjone. Mešajte da se oblože sa svih strana. Probajte i ako je potrebno dosolite, pošećerite ili dodajte još soja sosa. Pospite seckanim percima luka.

Najbolje bi bilo da jelo servirate odmah ali može i malo sačekati jer pečurke ostanu hrskave jako dugo, čak 2 do3 sata, ali ipak su najbolje servirane vruće. 




Mushroom manchurian is a new addition to my list of Asian recipes and it blew my hat of how good, cheap and easy it is to make. Serbia is far away from the Far East but this recipe calls for simple ingredients that can be found in my country. The recipe gets 5/5 stars from me.



13 коментара:

  1. Sjajno ! Ovo je pravi recept za moju cerku koja sa 16 godina pocinje da voli da se bavi kuvarskim zanatom ! Strasno voli da kuva i veliki je ljubitelj etnicke kuhinje. A i nacin da je covek nauci necemu...ima ovde bas osnovnih elemenata tehnike kuvanja. Budemo probali i budemo prijavili...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Brzo se sprema samo da pripremi sve unapred i zalepi na ivseći kuhinjski element ispred sebe redosled dodavanja. Srećno!

      Избриши
  2. Meni se dopalo iako nisam probala..još uvek!! Šampinjone obožavam u svim oblicima;)

    ОдговориИзбриши
  3. Piii, bre, pa sto nisi juce objavila ovaj recept, kad sam imala pakovanje sampinjona koje vapi za upotrebom. Ovo je mnogo zanimljivije od potaža od šampinjona :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. NIšta, moraćeš novo pakovanje da kupiš da uživaš u ovoj divoti, a nije ni potaž loš.

      Избриши
  4. Jako, jako lepo! Sigurno probam! Jelena, ako imas mogucnosti probaj ovakve pecurke da przis na susamovom ulju, sigurna sam da je sjajno. Ja za vok upotrebljavam iskljucivo susamovo ulje, daje hrani poseban smek i novu dimenziju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo rado bi ja pržila na susamovom ulju, ali njega trenutno nemam a i kad ga imam čuvam flašicu kao oči u glavi i služi mi samo da prelivam preko azijskih jela, ili je u minimalnoj količini dodam u jelo. Cena je oko 8-10 puta veća od suncokretovog. Mnogo ga volim i čak i mala količina zaista promeni ukus jelu.

      Избриши
  5. Ovo je nešto slično tempuri, koju mnogo volim. Na ovaj način može da se sprema i prži bilo koje povrće ili morski plodovi, a pečurke su fenomenalan izbor. Odličan ti je recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Olja može u ovu masu šta god želiš, a pečurke su kod nas jeftin izbor u zimsko doba. Oni koji ih baš ne ljube će ih u slast smazati u ovom receptu.

      Избриши
  6. Probala sam danas ovaj recept i apsolutno sam odusevljena! Svima se svideo rucak,nije ostalo nicega...A spremila sam 800g pecuraka za nas 4 :D Definitivno ga zapisujem u svesku :3

    ОдговориИзбриши