уторак, 4. март 2014.

PIKANTNA KREM ČORBA OD PAŠKANATA I ĐUMBIRA

Paškanat je nepravedno zanemareno povrće u našoj kuhinji i uglavnom ga koristimo za kuvanje bistrih supica. Ovde je paškanat glavni sastojak u kombinaciji sa malo krompira i neodoljivog đumbira koji mu daje jednu lepu i nežnu ljutinu. 




PIKANTNA  KREM ČORBA OD PAŠKANATA SA ĐUMBIROM

40g putera
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk, kockice
2 kašičice đumbira u prahu (može i sveže rendan)
oko 900g paškanata, tj. 600g oljuštenog
oko 400g krompira
oko 1500ml vode
kocka za supu (22g Takovo)
oko 700ml mleka ili po potrebi
250ml tečne pavlake za kuvanje 20% ili 36%mm (Imlek)
so, beli biber i đumbir u prahu (po ukusu)
ljuta papričica, peršun, maslinovo ulje


Oljuštite paškanat, odsecite mu repove, tj. delove paškanata koji nisu mesnati i isecite ga na krugove debljine 2-3cm. Oljuštite krompir i  isecite ga komade. Crni luk usitnite.

U većoj šerpi na zagrejanom ulju i puteru pržite crni luk i đumbir u prahu nekoliko minuta uz stalno mešanje. Spustite paškanat i krompir i nalijte sa oko litar vode, tj. onoliko koliko je potrebno da pokrije povrće. Kuvajte na umerenoj vatri dok se povrće ne skuva, negde oko 50 minuta. Za to vreme krompir se raspadne i taman zgusne čorbu jer paškanatu treba više vremena da se skuva. Povremeno možete dodati malo vode. Ja sam potrošila oko 1.5 litara.

Izmiksajte sve štapnom mikserom u kašu. Dobićete nešto nalik ređem krompir pireu. Najbolje bi bilo da koristite klasičan pasir jer se drvanasti delovi paškanata zadrže u njemu, a kad koristite štapni mikser po koji drvenasti delić zna da se sakrije u čorbi, ali ni to nije strašno. 

Sipajte mleko i to onoliko koliko vam je potrebno da dobijete željenu gustinu čorbe. Ubacite kocku za supu i pustite da čorba baci ključ. Sklonite sa vatre i sipajte tečnu pavlaku za kuvanje. Dosolite, pobiperite ili dodajte još đumbira ako vam odgovara.

Preko servirane čorbe pospite malo seckanog svežeg peršuna, ljute papričice i sipajte malo maslinovog ulja.

Vodite računa kad kupujete paškanat. Birajte uvek svež. Pogledajte mesto gde je bila peteljka, kao kad gledate lubenicu i proverite repove. Da li su čvrsti ili se lako savijaju.




CREAMY SPICY PARSNIP SOUP WITH GINGER

40g butter
1 tablespoon of olive oil
1 onion, chopped
2 teaspoons of ginger powder
900g parsnip
400g potatoes
app. 1500ml of water
stock cube
around 700ml of milk 
250ml of cream
salt, white pepper and dry ginger
red hot chillies, parsley and olive oil



Peel the parsnip, remove long tails that have no flesh and roughly chop them up into app.2-3cm thick pieces. Peel the potatoes and cut them up roughly. Heat the butter and oil in a large pot and fry the onion and ginger for a few minutes. Drop in the potatoes and parsnip. Pour in around 1 liter of water or just enough so the veggies are covered. Bring to a boil and cook until the veggies are done, nice and soft. It took me around 50 minutes. From time to time replace evaporated liquid with more water. I used up 1.5 liters. Whiz up with a hand blender. Pour in the milk. Add in the stock cube. Bring to a boil. Remove from heat and pour in the cream. Taste and add in more salt if needed or dry ginger. Serve with a hot red chilli pepper, fresh parsley and some olive oil drizzeled on top. 

21 коментар:

  1. Odlična čorbica! Volim miris i ukus paškanata, a kad se samo setim kako sam ga ranije vadila iz supe! Sad ga jedem i kad je iseckan na kockice, a vrlo često ga ispasiram sa krompirom, šargarepom i ostalim povrćem pa tako podvalim sinu malo vitamina,)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A da, uvek može da se zakamuflira povrće koje deca baš neće da omirišu. Probaj čips iz rerne za decu od korenastog povrća, šargarepa, celer, paškanat, koren celera...

      Избриши
    2. Ehhh Jelena, da je barem mali, bilo bi mi lakše, ovako odrastao čovek (20 ipo god,) a neće da jede mnoge vrste povrća pa moram da se dovijam na razne načine.

      Избриши
  2. Jelenče ovo izglea po sastojcima jako fina čorbica. Žao mi je jer neću nikad moći da je probam. Paškrnat ima veći glikemijski indeks nego med :-( Obožavam njegov ukus.

    ОдговориИзбриши
  3. Paskanat mnogo volim, corbica je sigurno fina i mirisljava. Kupila sam patlidzan i bas se spremam da napravim onu tvoju salatu sa njim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako misli[ na onu sa bademom, fetom i medom, e ona je fenomenalna, i toliko lepa da možeš na hleb da je mažeš.

      Избриши
    2. Da, na tu. Danas sam kupila jos dva patlidzana da bi je sutra napravila. Ja bi na njoj mogla da zivim :)

      Избриши
  4. Obožavam čorbice od paškanata ( šteta što se to korenasto povrće više ne koristi u našoj ishrani ) ali ga nisam kombinovala sa đumbirom. Lepe slike.

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam nikada jela čorbu od paškanata, a pošto volim povrće sigurno bi mi se svidela... pa još sa đumbirom! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema tog povrća koje ne može da se smućka u krem čorbu samo da se napravi prava kombinacija sa začinskim biljem. Meni npr. karfiol pečeni ili kuvani u čorbici sa malo muskatnog oraščića ima genijalan ukus, a kuvani mi je bljaks.

      Избриши
  6. Sve si lepo spojila, paskanat volim zbog slatkastog ukusa, a djumbir bas i nemam naviku da cesto koristim, ali ovako zajedno u corbici zvuce sjajno.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana ovde je u prahu đumbir jer tih dana nisam imala svež pri ruci a kad se dokopaš svežeš slobodno ga zamrzni. Možeš da ga rendaš zamrznutog i seckaš posle 5 minuta koliko ti treba.

      Избриши
  7. Baš fina čorbica. Ja sam tek relativno skoro počela da koristim paškanat, jer kod nas u porodici ga nikad nismo koristili i prosto mi nije palo na pamet da ga probam. Mislim da ste mi vi sa nekim brojem Mezze-a probudile tu želju! :) Skoro sam pravila sličnu čorbicu, ali bez đumbira, a sigurno je kombinacija savršena! Probam i to!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pečeni u rerni je jako lep kao i celer koji se peče. Ma svo to korenasto povrće je divno kad se pospe sa začinskim biljem (trenutno mi je majčina dušica favorit) malo naulji i ispeče. Navukla sam se skroz (već smo ćaskale o tome). Meni je samo žao što i dalje postoji tradicija da se taj paškanat skuva za supu i onda frkne u kantu.

      Избриши
  8. Ovo mi je odlično, Pinam. Zaista, pastrnjak rijetko koristimo kao zasebno povrće, uvijek ide u mesnu juhu.

    ОдговориИзбриши
  9. Zvuči stvarno dobro. A kad gledam sliku, imam dojam da osjetim fini miris :)

    ОдговориИзбриши