уторак, 18. фебруар 2014.

BULGUR SA POVRĆEM IZ RERNE

Ako ste zbunjeni pojavom novih vrsta žitarica i generalno proizvoda tog tipa na policama naših prodavnica, nema razloga da ih zaobilazite i ne uvrstite u svoj jelovnik. Evo, ja sam zahvaljujući Milici koja je napisala sjajan post Kuvanje bulgura na moj način uvela bulgur u našu kuhinju. 

Bulgur nije ništa novo u ishrani ljudskog roda i postoji već hiljadama godina. To su vam zrna tvrde (durum) pšenice koja se prvo potope ili se kratko skuvaju, onda se suše na suncu ili u peći i na kraju se izlome. Pšenica koja je već obrađena i koja vam skraćuje vreme pripreme na nekih 20-ak minuta. 

Ako mislite da je ovo jelo za ptičice i da će vam trebati i neka šnicla, varate se. Ovaj tanjir drži sitost i to iznenađujuće dugo. Zrnca jesu mala ali su gumasta i zahtevaju žvakanje, što je odlična stvar naročito za one na dijeti. Bulgur na Milicin način, propržen i aromatizovan beli lukom, serviram sa povrćem koje pečem u rerni, najčešće u ovoj kombinacji, brokoli-šargarepa-crni luk. Jelo možete spremiti i dan unapred, i nije nikakav problem da stoji u frižideru, a možete ga poneti sa sobom za ručak.




BULGUR SA POVRĆEM IZ RERNE
original recepta; glavno jelo za 2 osobe

200g bulgura
15g putera
1 kašika maslinovog ulja
1 sitno seckan veći čen belog luka
pola kašičice soli ili po ukusu
400ml tople vode ili supe
sitno seckani peršunov list

Zagrejte puter i maslinovo ulje u šerpi za koju imate poklopac i na njemu kratko propržite beli luk. Dodajte bulgur i mešajte negde oko 1 minut dok ne postane staklast i dok se lepo ne obloži masnoćom. Smanjite vatru na srednje-tihu ili tihu, sipajte vodu ili supu i posolite. Ja koristim pola kašičice soli za ovu meru, a ako vam je supa slana onda ne solite. Promešajte bulgur, poklopite šerpu i ostavite je na vatri. Tečnost vrlo brzo ispari. Kuvajte oko 5 - 10 minuta sve dok bulgur ne počne da se lepi za dno šerpe (povremeno skinite pogklopac i vidite kako ide). Sklonite sa ringle i ostavite ga poklopljenog da se odmara nekih 5-10 minuta. Rastresite zrna viljuškom i umešajte peršunov list.

400g brokolija
400 šargarepe
1 crni luk
maslinovo ulje
sok od limuna
so

Odvojite cvetiće brokolija sa sve njihovim stabljikama od glavne stabljike. Sačuvajte lišće ako ga ima. Ako su cvetići veći onda presecite uzduž po stabljici. Glavno stablo možete oljuštiti da bi skinuli spoljašnji drvenasti deo i iseći na štapiće. Oljuštite šargarepu i isecite je na štapiće, a možete je i ljuštilicom iseći na tanke listiće, kako god volite. Crni luk isecite na kolutove ili rebarca.

Obložite pleh od rerne papirom za pečenje i stavite šargarepu i luk. Malo posolite i sipajte preko malo maslinovog ulja. Promešajte rukama i rasporedite povrće u jednom redu. Možete posuti preko i začinsko bilje tipa bosiljka, ruzmarina, majčine dušice...Pecite na 200 stepeni iznad sredine rerne dok povrće ne potamni na pojedinim mestima. Pečenu šargarepu i luk pofajtajte sa malo limunovog soka.

U sledećoj turi ponovite postupak sa brokolijem, znači malo ga posolite, nauljite i rasporedite u jednom redu i pecite na 200 stepeni da potamni na pojedinim mestima a da ostane hrskav. Nemojte zaboraviti da dodate i lišće jer kad se ispeče lišće bude kao čips. Pečeni brokoli pofajtajte sa malo limunovog soka.

Poslužite bulgur sa pečenim povrćem.



BULGUR ABD OVEN ROASTED VEGGIES
main dish for 2 

200g bulgur
15g butter
1 tablespoon olive oil
1 large garlic clove, finely sliced
half a teaspoon of salt
400ml water or stock
fresh parsley 


Heat the butter and oil in a pot and fry chopped garlic for a few seconds. Add in the bulgur and stir so it coats with oil and butter and starts turning translucent. Pour in the water or stock and add in salt. Stir and cover the pot. Cook on medium heat for 5-10 minutes, or until bulgur starts to stick a bit to the bottom of the pan. Take of the stove and leave covered for 5-10 minutes. Stir with a fork. Add in the parsley.

400g broccoli
400 carrots
1 onion
olive oil
lemon juice
salt


Cut the broccoli into smaller pieces so each floret is still on a piece of stalk. Finely slice the carrots like in the picture. Cut the onions into rings. Line the oven tray with baking paper. Lightly oil the carrots and onion and place in the tray. Bake at 200 degrees Celsius until the carrots start to turn dark in some places. Remove the veggies and place the broccoli on the same tray. Oil it and bake. Mix the carrots, onion and broccoli and sprinkle with lemon juice. Toss and serve with cooked bulgur.



22 коментара:

  1. I ja sam se totalno primila na te nove žitarice. Bulgur nisam već neko vreme koristila (ne znam zašto), ali sam spremala jako lepu salatu sa njim. Moram da se podsetim recepta. Kod tvog recepta mi se najviše dopada to što se povrće peče.Tako je ubedljivo najslađe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A pa to si sigurno tabuli spremala. Da dođe sezona lepog paradajza, barem onaj čeri da malo pojeftini i da ima sveže nane i eto nama salate.

      Избриши
  2. Ja nikako da probam bulgur i kinou, a već dugo planiram. Sigurna sam da bi mi se dopao. Još sa pečenim povrćem. Zaista odlično jelo....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. MIlkice, bulgur kupujem u DM-u i cena je za 500g oko 2,3 evra, a kinoa i bulgur su potpuno različiti. Kinoa lagana i paperjasta, mene lično podseća na hranu za papagaje ali to su enke moje ličen asocijacije, a bulgur ima teksturu i treba da se žvaće, više je za odrasle. Ovaj aromatizovan Milicin bulgur je odličan.

      Избриши
  3. Gulgur već duže koristim i svima nam je ajo fin. Odličan je kao zamjena za rižu ili nešto slično. Dodajem ga i u smjese za punjenje tikvica, paprika i slično. Treba više ovakvih recepata s namirnicama koje možda nisu dobro znane u našim kuhinjama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se da treba više recepata, a internet je predivna rizica baš za namirnice koje su nam strane. Eto ja sam prošle godine prvi put probala kus-kus i sada ga redovno spremam, a leblebije su tu poslednjih nekoliko godina. Moram da priznam da je i ponuda bolja.

      Избриши
  4. Po meni, ovo je savršen ručak! :) Jelena, hvala ti što si raširila dalje ovaj "moj bulgur" :), jer zaista mislim da je šteta da se zadržavamo samo na krompiru i jednoj vrsti pirinča, kad danas može mnogo toga da se kupi u radnjama i da ishrana bude raznovrsnija. Baš mi je drago što se i tebi dopada ovako spremljen, a dodatak pečenog povrća je savršen. I ja to često radim (najčešće pečem cveklu, šargarepu, batat, bundevu...) i onda, naročito ako mi ostane od prethodnog dana, samo skuvam bulgur ili kuskus i napravim salatu i uživam u ručku! :)
    Hvala ti! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milice, hvala tebi na divnim receptima koji su tako dobro napisani kako za one vrsne kuhinji tako i za početnike. Uživanje mi je da te čitam.
      Meni se povrće iz rerne jako dopada a naročito karfiol i brokoli, a poslednji put sam kelj (koga baš i ne volim) isekla na froncle, malo nauljila i pekla u rerni, pa onda preko malo limuna, i bio je odličan.

      Избриши
    2. Jelena, ne mogu da ti se ponovo ne zahvalim! Baš mi znači što to misliš i nekako sam skroz ponosna! :D
      A za kelj, shvatam, mnogi ga ne vole i sigurno se tako iz rerne onako fino karamelizuje kao prokelj i izgubi onu kupusasto-mirisnu notu! :) Ako to već nisi isprobala, možeš kelj isjeći i onda ga propržiti na maslinovom ulju sa crnim lukom i ne dolivati vodu, nego povremeno poklopiti, pa otklopiti i miješati... i bukvalno ga propržiti, a ne dinstati. Dodaj začine, možda malo soja sosa, neke sjemenke ili susam i mislim da će ti se dopasti. Ja to radim i sa kupusom, pošto kuvan nikako ne mogu.
      Pa da nastavimo da se inspirišemo! :*

      Избриши
    3. Draga moja, kao što sam napisala kod Milkice imam osećaj kao da ti bloguješ mnogo duže od mene i od mnogih iz našeg food blogerskog sveta. Super mi je što se preko blogova gradi jedna spontana fuzija ukusa koji su svojstveni za naše podneblje i ukusa koji nam pristižu iz dalekih zemalja. Ti iz Švedske možeš da nam približiš i odjasniš najbolje šta bi se nama dopalo a šta bi nam bilo čudno iz te Severne kuhinje. Ma internet je čudo.
      Kelj na taj način sprema moja mama a ona doda i kockice obarenog krompira u njega. Probaću, sigurno je fin, ne može da omane.
      Samo tako nastavi!

      Избриши
  5. Pre mnogo godina smo mama i ja uvek u proleće. lomile pšenicu u avanu ili u mlinu za kafu. Tu pšenicu bi uveče potopile u mlaku vodu. Ujutru je išlau to rendana jabuka ili drugo boće uz dodatak meda. Bio je to fantastičan dijetalan doručak. To je bio recept nekog nemačkog lekara i njegova preporuka da to sve treba žvakati da bi ga u želudac spustili u vidu tečnosti. Jest da to traje ali i drži te sitim celo prepodne :-)
    Recept je odličan a i Katarinim recept dqa njime zamenjuje pirinač. Moraću malo da modifikujem zbog brokolija ali isprobaću.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, ja sam bila u šoku koliko je dugo emni trebalo da pojedem ručak, jer nikako da se odmaknem od početka. Žvaćem i žvaćem, baš onako kako i treba da se jede. Medicinski odlično, luče se sokovi, enzimi, pokreće se ceo sistem varenja kako treba. Bulgur nije za one koji bi da smandrljaju nešto na brzinu.
      Mogu samo da zamislim reakciju kad ste ti i tvoja mama rekle ljudima šta radite, da lomite pšenicu.

      Избриши
    2. Taj doručak je bio hit kod mame u kancalariji a i u široj porodici. Kasnije nekako pade u zaborav :-)

      Избриши
  6. Nekad davno kad sam sama pocela da kuvam tata mi je slao rukom pisane recepte moje mame, babe, tetki itd. I onda jednom prilikom sam dobila i Kuvar jugoslovenskih recepata kojeg je napisao Titov licni kuvar. Pretpostavljala sam da se Tito fino hranio, ali neki recepti su me stvarno odusevili. Tu su i paprike punjene bulgurom. Za bulgur sam znala jer se u Holandiji koristi (zahvaljujuci uticaju turske kuhinje), Paprike su me odusevile. Bulgur vec odavno nisam pravila, ali ga s vremena na vreme pojedem u nekom jelu u kantini na poslu. Ovaj tvoj recept je dobra ideja da ga vratim u svoju kuhinju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo, meni je fascinantno da se bulgur i slični proizvodi sada smatraju fensi ili da spadaju u neke nove izmišljotine, a u stvari ljudski rod je kroz milione godina koristio razne žitarice, a mi smo se sveli u poslednjih 60 godina na meko belo brašno. Čak i kad nekome pomeneš oštro, to bude čudno. Pre neki dan sam gledala emisiju o jelima iz biblijskog vremena i lepo žena pominje kombinaciju bulgura i sočiva. Nije se meso jelo svaki dan a ove namirnice imaju izuzetno visok procenat proteina. Ovo je moje prvo iskustvo sa bulgurom, pa onda idemo na Tabuli, pa redom na punjenja.

      Избриши
  7. Meni je ovo odličan ručak, moji mesožderi ne bi ni primirisali. Bulgur, proso i kus kus koristim u juhama. stavim jednu od žitarica i neku vrstu povrća i eto zdrave juhice i uz to djeca sve smažu.

    ОдговориИзбриши
  8. A bas sam u potrazi za jelima koja mogu i na posao da se ponesu. Brokoli obozavam, a bulgur mi je skroz privlacan. Super stvar ozbiljno. Hvala za recept, a i za ideju :)
    Pozz

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo bi mi se sigurno svidelo! Žitararice sa povrćem su mi omiljena hrana! :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Naucila sam sada nesto novo, nisam ranije probala bulgur a ni psenicu u slanim jelima, zvuci kao odlican i zasitan rucak... idem sada odmah da potopim psenicu za probu.:))

    ОдговориИзбриши
  11. Doberdan! I am french and I live in belgrade since November. I was wondering where I could find boulgour? In the zdrana hava? In kalenic? Or maybe idea? Thank you in advance

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobar dan! I am sure you have noticed DM stores all over the town. Some of them carry a nice selection of grains like bulgur (around 270 din for 500g). I know for sure the one in Zemun, Glavna 20 carries bulgur. Look for it at the bottom shelf at the organic section of food. Mercator grocery store should also have it, as well as some Zdrava hrana.

      Избриши